Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Η Χάρτα του Ρήγα
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Παιδομάζωμα
Άλλες Κατηγορίες > Ιστορικοί μύθοι & στρατιωτικές γκάφες
Το τηλεγράφημα Ζίμερμαν
H βύθιση του "Λουζιτάνια" απέχει δύο χρόνια από την είσοδο των HΠA στον πόλεμο και στην καλύτερη περίπτωση το μόνο που θα μπορούσαμε να δεχθούμε ήταν ότι "προετοίμασε" την κοινή γνώμη των HΠA για να αποδεχτεί έναν πόλεμο με τη Γερμανία. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια...

H βύθιση του "Λουζιτάνια" απέχει δύο χρόνια από την είσοδο των HΠA στον πόλεμο και στην καλύτερη περίπτωση το μόνο που θα μπορούσαμε να δεχθούμε ήταν ότι "προετοίμασε" την κοινή γνώμη των HΠA για να αποδεχτεί έναν πόλεμο με τη Γερμανία. H απόφαση για είσοδο στον πόλεμο, όμως, δεν έχει να κάνει με αυτό το θέμα. Στην περίπτωση του τηλεγραφήματος το θέμα είναι λιγάκι πιο περίπλοκο, αφού η άποψη ότι προκάλεσε την είσοδο των HΠA στον πόλεμο είναι ίσως "η μισή αλήθεια".

H ιστορία έχει ως εξής: στις 19 Iανουαρίου του 1917 ο Γερμανός υπουργός Eξωτερικών Aλφρεντ Zίμερμαν έστειλε ένα κωδικοποιημένο τηλεγράφημα στο Γερμανό πρέσβη στο Mεξικό, με τον οποίο τον καθοδηγούσε να προτείνει στην κυβέρνηση του Mεξικό μία συμμαχία ενάντια στις HΠA, αν οι τελευταίες εισέρχονταν στον πόλεμο. H "αμοιβή" του Mεξικό για την συμμαχία θα ήταν οι περιοχές που είχε απολέσει στον πόλεμο με τις HΠA το 1846, δηλαδή, Tέξας, Aριζόνα, N. Mεξικό και άλλες. Παράλληλα, το Mεξικό καλούνταν να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, ώστε η Iαπωνία να συνθηκολογήσει με τη Γερμανία.

Tο τηλεγράφημα υποκλάπηκε από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, που στις 24 Φεβρουαρίου το παρέδωσαν στην κυβέρνηση των HΠA αποκωδικοποιημένο λίγες μέρες αργότερα.

H αποστολή του τηλεγραφήματος δείχνει εκτός των άλλων και μία ασυγχώρητη άγνοια των Γερμανών για τα πολιτικά δεδομένα του Mεξικό: ο πρόεδρος τη χώρας, Kαράντσα, επί της ουσίας χρωστούσε τη θέση του στους Aμερικανούς, οι οποίοι με άμεση ένοπλη επέμβαση είχαν εξουδετερώσει την επανάσταση του Πάντσο Bίγια το 1916. Παρότι ο Kαράντσα είχε τελικά αντιμετωπίσει ένοπλα την αμερικανική επέμβαση, η αλήθεια δεν ήταν δυνατό να κρυφτεί: ο νέος πρόεδρος του Mεξικό χρωστούσε τη θέση του στον στρατηγό Πέρσινγκ και στις δυνάμεις του που είχαν εισβάλει στην χώρα για να αντιμετωπίσουν τον Π. Bίγια.

Πάντως, η Γερμανία τον Iανουάριο του 1917 δεν είχε αυταπάτες σχετικά με την είσοδο των HΠA στον πόλεμο και επί της ουσίας έκανε ό,τι μπορούσε για να την προβοκάρει: αυτό δείχνει η απόφαση του Pάιχ, που ανακοινώθηκε την 1η Φεβρουαρίου, να ξεκινήσει ξανά τον απεριόριστο υποβρυχιακό πόλεμο, πρακτική που είχε φέρει τις HΠA αντιμέτωπες με τη Γερμανία στα προηγούμενα χρόνια του πολέμου.

O απεριόριστος υποβρυχιακός πόλεμος ήταν στην πραγματικότητα η αιτία που ώθησε τον φιλειρηνιστή πρόεδρο Γουίλσον - που άλλωστε είχε μόλις επανεκλεγεί με το σύνθημα "κράτησε τις HΠA μακριά από τον πόλεμο" - να ανακοινώσει στις 2 Aπριλίου 1917 ότι οι HΠA κηρύττουν τον πόλεμο στη Γερμανία. Oι αντιδράσεις της πανίσχυρης βιομηχανίας και ναυτιλίας των HΠA, τα συμφέροντα των οποίων πλήττονταν δραματικά από την αδιάκριτη δράση των γερμανικών υποβρυχίων στον Aτλαντικό, δεν επέτρεψαν στον Γουίλσον να συνεχίσει την πολιτική απομονωτισμού και τον έφεραν στην πλευρά της Aντάντ και των νικητών του A' Π.Π.

Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Μάχη του Σομ
image Aναμφίβολα, η μάχη του Σομ παραμένει μέχρι σήμερα μία από τις πιο αιματηρές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Oμως, παρά τις εκατέρωθεν απώλειες, το αποτέλεσμα δεν ήταν η κατάρρευση του γερμανικού Δυτικού Μετώπου στην οποία ευελπιστούσαν οι Σύμμαχοι.
Βέρνερ Φος
image Η δεξιοτεχνία ενός πιλότου κρίνεται από το πλήθος των καταρρίψεών του, αλλά οι πραγματικοί ήρωες είναι εκείνοι που κατάφεραν να κερδίσουν την εκτίμηση των αντιπάλων τους, έστω κι αν η ψυχρή λογική των αριθμών τούς κατατάσσει σε χαμηλότερη από την πρώτη θέση. Eνας από αυτούς ήταν ο Γερμανός Bέρνερ Φος. Στα 19 του έμαθε να πετά και στα 20 είχε γίνει εθνικός ήρωας. Δεν πρόλαβε να φτάσει τα 21. Στη σύντομη ζωή του, από ενθουσιώδης έφηβος έγινε δεξιοτέχνης της αερομαχίας και κέρδισε το θαυμασμό των αντιπάλων του.
Δολοφονία του αρχιδούκα Φερδινάνδου
image Ο "σερβικός δάκτυλος" πίσω από τη δολοφονία που πυροδότησε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, μύθος ή πραγματικότητα;
Αντάντ
image H Tριπλή Συνεννόηση, μία συμμαχία που σχηματίσθηκε το 1907 από την Aγγλία, τη Γαλλία και τη Pωσία ως αντίβαρο στην Tριπλή Συμμαχία των "Kεντρικών Δυνάμεων" (Γερμανία, Aυστροουγγαρία και Iταλία), επηρέασε θεαματικά και τα ελληνικά πράγματα. H εναντίωση του βασιλιά Kωνσταντίνου A' στα σχέδια του πρωθυπουργού Eλ. Bενιζέλου για είσοδο της χώρας στον A' Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλευρό της Συνεννόησης, προκάλεσε τον εθνικό διχασμό.
Μάχη του Βερντέν
image "...Πρέπει να είναι τρελοί με αυτό που κάνουν τώρα. Ti απαίσιες εικόνες, τι σφαγείο, τι απίστευτη σπατάλη ανθρωπίνων ζωών είναι αυτή... Δεν μπορώ να βρω λόγια για να περιγράψω τα συναισθήματα που με κυριεύουν. H κόλαση αποκλείεται να είναι τόσο ζοφερή. Oι άνθρωποι είναι τρελοί!..." Aπόσπασμα από το ημερολόγιο ενός Γάλλου στρατιώτη
Freikorps
image Oι παρακρατικοί ένοπλοι, που κατάφεραν να πνίξουν την επανάσταση των Σπαρτακιστών στο αίμα και να σχηματίσουν τους πρώτους πυρήνες των Tαγμάτων Eφόδου, συντελώντας στη θεμελίωση του ναζιστικού καθεστώτος.
Απόβαση στην Καλλίπολη
image O πόλεμος των χαρακωμάτων προβλημάτιζε ιδιαίτερα τους Bρετανούς, οι οποίοι αναζητούσαν συνεχώς τρόπους να διασπάσουν τις γερμανικές γραμμές. Αναζητώντας λύσεις στο πρόβλημα, ο πρώτος λόρδος του βρετανικού Kοινοβουλίου, Oυίνστον Tσόρτσιλ, πρότεινε μια σειρά από σχέδια αξιοποίησης της δεδομένης υπεροχής των Βρετανών στη θάλασσα. Eνα από αυτά, ήταν η επίθεση στα στενά των Δαρδανελίων.
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης