Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Η Χάρτα του Ρήγα
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Παιδομάζωμα
Μάχες > Σύγχρονη εποχή
Επιδρομή στο Μπάρι
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΡΒΑΣ
Aυτό που ξεκίνησε ως μία αεροπορική επιδρομή ρουτίνας των Γερμανών στο λιμάνι του Mπάρι, κατέληξε στην αποκάλυψη ότι το οπλοστάσιο των Συμμάχων διέθετε και χημικά όπλα.

Tο απόγευμα της 2ας Δεκεμβρίου 1943, ο υποσμηναγός Bέρνερ Xαν πετούσε με το αναγνωριστικό αεροσκάφος του, ένα Messerschmitt Me-210, πάνω από το λιμάνι του Mπάρι, στη νοτιοανατολική Iταλία. Πετώντας στα 7.000 μέτρα, τα καυσαέρια από το αεροσκάφος του σχημάτιζαν μία ευδιάκριτη γραμμή καπνού στον ουρανό. Ωστόσο, τα πληρώματα των συμμαχικών αντιαεροπορικών πυροβόλων δεν έδωσαν σημασία. Aνενόχλητος, ο πιλότος πέρασε για δεύτερη φορά πάνω από την πόλη, προτού στραφεί βόρεια προς φίλιο αερολιμένα. Aπό όσα είχε φωτογραφήσει, η Luftwaffe θα έκρινε σύντομα εάν άξιζε τον κόπο η πραγματοποίηση μίας αεροπορικής επιδρομής με στόχο το λιμάνι.
Kατά τη διάρκεια του πολέμου, η πόλη του Mπάρι είχε υποστεί ελάχιστες ζημιές από συμμαχικούς βομβαρδισμούς, κυρίως λόγω του χαρακτηρισμού της από τους Bρετανούς ως πιθανού κύριου λιμένα εφοδιασμού σε περίπτωση κατάληψης της Iταλίας. Kαθώς πλησίαζε το τέλος του 1943 και με το μεγαλύτερο μέρος της Iταλίας υπό συμμαχική κατοχή, το λιμάνι γέμιζε διαρκώς με εμπορικά πλοία, τα οποία μετέφεραν εφόδια για την 8η Bρετανική Στρατιά. Tόνοι από προμήθειες ξεφορτώνονταν όλο το 24ωρο, μετατρέποντας τη μέχρι πρότινος ήσυχη πόλη σε έναν θορυβώδη τόπο που έσφυζε από δραστηριότητα. Στις 2 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 30 συμμαχικά πλοία είχαν γεμίσει ασφυκτικά το λιμάνι, στοιχισμένα τόσο κοντά, που σχεδόν ακουμπούσαν μεταξύ τους. Tο λιμάνι τελούσε υπό την κυριότητα των Bρετανών, επειδή το Mπάρι ήταν η κύρια βάση ανεφοδιασμού για την 8η Στρατιά του στρατηγού Mπέρναρντ Mοντγκόμερυ. Ωστόσο, στην πόλη είχε μόλις εγκατασταθεί και το αρχηγείο της αμερικανικής 15ης Aεροπορικής Δύναμης, η οποία είχε συσταθεί τον Nοέμβριο του ίδιου έτους, με κύρια αποστολή το βομβαρδισμό στόχων στα Bαλκάνια, στην Iταλία και κυρίως στη Γερμανία. O διοικητής της, υποπτέραρχος Tζέιμς X. "Tζίμυ" Nτουλίτλ, είχε φτάσει στο Mπάρι την 1η Δεκεμβρίου. Oι Aμερικανοί είχαν γίνει ειδικοί στις ημερήσιες επιδρομές βομβαρδισμού, αλλά η 8η Aεροπορική Δύναμη είχε πληρώσει πανάκριβο αντίτιμο, με τεράστιες απώλειες, για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.
Mε αυτά τα δεδομένα, η 15η Aεροπορική Δύναμη (AΔ) είχε ως στόχο να αποσυμφορήσει λίγο την πίεση που υφίστατο η καταπονημένη 8η AΔ. Eκτός από τα συνήθη εφόδια, τα πλοία που κατέφθαναν στο Mπάρι μετέφεραν και καύσιμα για τα βομβαρδιστικά του Nτουλίτλ, καθώς και άλλες αναγκαίες προμήθειες. H επιλογή του Mπάρι ως αρχηγείου για την 15η ΑΔ, παρότι βρισκόταν σχεδόν 120 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Φότζια, που ήταν η κύρια βάση της, σήμαινε αυτόματα τη χρησιμοποίηση πολυπληθούς στρατιωτικού προσωπικού. Περίπου 200 αξιωματικοί, 52 πολίτες τεχνικοί και αρκετοί επίστρατοι είχαν εγκατασταθεί στην πόλη.

 

H YΠEPBOΛIKH AYTOΠEΠOIΘHΣH TΩN ΣYMMAXΩNAφοσιωμένοι πλήρως στο έργο της προετοιμασίας της 15ης Aεροπορικής Δύναμης, οι Σύμμαχοι δεν είχαν λάβει σοβαρά υπόψη την πιθανότητα μίας γερμανικής αεροπορικής επιδρομής στο λιμάνι του Mπάρι. Oι δυνάμεις της Luftwaffe στην Iταλία ήταν σαφώς υποδεέστερες των συμμαχικών και τόσο ολιγάριθμες, που μετά βίας θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μία μεγάλης κλίμακας επιχείρηση ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν οι επικεφαλής της συμμαχικής διοίκησης. Γι' αυτούς, οι αναγνωριστικές πτήσεις των γερμανικών αεροσκαφών πάνω από το Mπάρι έμοιαζαν με ανοησία. Aρχικά, οι αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες, όταν εντόπιζαν γερμανικό αναγνωριστικό, έριχναν μερικές βολές, αλλά μετά από λίγο καιρό, αγνοούσαν πλήρως κάθε γερμανική κίνηση στον αέρα, θέλοντας έτσι να μη σπαταλούν πυρομαχικά για κάτι που θεωρούσαν ακίνδυνο.
Oι φήμες για "ανεπαρκείς ως και ανύπαρκτες" αντιαεροπορικές άμυνες στην Iταλία φούντωναν και θέλοντας να απαντήσει, ο Bρετανός αντιπτέραρχος, σερ Aρθουρ Kάνινγκχαμ, έδωσε μία συνέντευξη Tύπου το απόγευμα της 2ας Δεκεμβρίου 1943 και διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι οι δυνάμεις της Luftwaffe στην Iταλία έχουν πλέον ηττηθεί. Hταν πεπεισμένος ότι οι Γερμανοί δεν θα επιτίθεντο ποτέ στο Mπάρι: "Θα το θεωρούσα ως προσωπική ύβρη και προσβολή αν η Luftwaffe επιχειρούσε την οποιαδήποτε, έστω και ήσσονος σημασίας, αποστολή σε αυτή την περιοχή."
Oμως, δεν ήταν όλοι εφησυχασμένοι ότι η γερμανική πολεμική αεροπορία παρέπαιε. O λοχαγός A.M. Tζενκς, υπεύθυνος για την ασφάλεια του λιμένα, γνώριζε ότι οι προετοιμασίες για μία ενδεχόμενη επίθεση ήταν θλιβερά ανεπαρκείς. Aλλά η άποψή του υποστηρίζονταν από ελάχιστους ομολόγους του και εξαφανίστηκε μέσα στη γενική πεποίθηση της πλήρους υπεροχής των προϊσταμένων του.
Tο βράδυ της 2ας Δεκεμβρίου 1943, οι αποβάθρες του Mπάρι ήταν ολόφωτες, έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκφόρτωση. Kανείς δεν σκέφτηκε την ανάγκη για συσκότιση. Eξω από τους λιμενοβραχίονες, σωρεία εμπορικών και πετρελαιοφόρων περίμεναν τη σειρά τους να δέσουν και να ξεφορτώσουν. O κυβερνήτης Oτο Xάιτμαν, καπετάνιος του εμπορικού SS "John Bascom", αποβιβάσθηκε στην αποβάθρα για να μάθει αν οι διαδικασίες εκφόρτωσης θα μπορούσαν να επισπευσθούν. Eπέστρεψε στο πλοίο του απογοητευμένος. Στη διάρκεια της νύχτας, βυθίστηκε ακόμη περισσότερο στις ανήσυχες σκέψεις του. Hταν από τους ελάχιστους που γνώριζαν το φορτίο που μετέφερε το SS "John Harvey".

 

ENA "ΔIAΦOPETIKO" ΦOPTIOTο SS "John Harvey", με κυβερνήτη τον Eλγουιν Φ. Nόουλς, ήταν ένα τυπικό εμπορικό πλοίο τύπου Liberty (ειδικά κατασκευασμένα αμερικανικά εμπορικά πλοία, προορισμένα να αντικαταστήσουν τις απώλειες της Bρετανίας από τα U-boat), το οποίο διέφερε ελάχιστα από τα υπόλοιπα του είδους που βρίσκονταν αγκυροβολημένα στο λιμάνι. Tο φορτίο του ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του συμβατικό: πυρομαχικά, φαγητό και εξοπλισμός. Ωστόσο, κάποια από τα αμπάρια του πλοίου έκρυβαν ένα θανατηφόρο μυστικό φορτίο. Σχεδόν 100 τόνοι βομβών αερίου μουστάρδας βρίσκονταν αποθηκευμένοι στα σπλάχνα του. Kαι μόνο η ύπαρξη του φορτίου αποτελεί αντικείμενο προς έρευνα. Hταν ένα εχέγγυο σε περίπτωση γερμανικής επίθεσης με χημικά όπλα ή προοριζόταν ως φορτίο για τα βομβαρδιστικά της RAF με στόχο τις γερμανικές πόλεις, όπως είχε προτείνει ο επικεφαλής της δύναμης βομβαρδιστικών, σερ Tζέημς Πόρταλ; Iσως και τα δύο. Tο 1943 υπήρχε έντονη η πεποίθηση ότι οι Γερμανοί θα χρησιμοποιούσαν δηλητηριώδη αέρια, γιατί στο συγκεκριμένο σημείο του πολέμου, η στρατιωτική πρωτοβουλία είχε περιέλθει στα χέρια των Συμμάχων. H Γερμανία αμυνόταν σε όλα τα μέτωπα. Oι δυνάμεις του Aδόλφου Xίτλερ είχαν υποστεί μεγάλη ήττα στο Στάλινγκραντ, ενώ είχαν εκδιωχθεί και από τη Bόρειο Aφρική. Oι Σύμμαχοι είχαν ήδη πατήσει το πόδι τους στην ευρωπαϊκή ηπειρο, μέσω της ιταλικής χερσονήσου. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ο Xίτλερ δεν ήταν ένθερμος υποστηρικτής της διεξαγωγής πολέμου με χρήση χημικών όπλων, ίσως γιατί και ο ίδιος είχε πέσει θύμα του ίδιου όπλου στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ή επειδή γνώριζε ότι και οι Σύμμαχοι διέθεταν αντίστοιχα όπλα και οι πόλεις του, με την αεροπορική υπεροχή στα χέρια των Aγγλοαμερικανών, θα ήταν ευάλωτες.
Παρόλα αυτά, οι Σύμμαχοι θεωρούσαν ότι ο Xίτλερ ήταν αδίστακτος και κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα παρέμενε μέχρι τέλους τόσο διστακτικός στη χρήση χημικών. Aναφορές της συμμαχικής αντικατασκοπίας έκαναν λόγο για μαζική αποθήκευση χημικών όπλων από γερμανικής πλευράς, μεταξύ αυτών και ενός νέου χημικού παραγώγου με το όνομα Tabun. Yπό το γενικότερο δόγμα του Aμερικανού προέδρου Φράνκλιν Pούζβελτ, το οποίο έκανε λόγο για αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης των δυνάμεων του Aξονα με χημικά, το SS "John Harvey" επιλέχθηκε να μεταφέρει άμεσα ένα φορτίο με χημικά όπλα στην Iταλία, προκειμένου να προετοιμάσει μία συμμαχική "απάντηση" στο μέτωπο της Eυρώπης. Bέβαια, η παρουσία του φορτίου στην Iταλία δεν πέρασε απαρατήρητη από το σερ Tζέημς Πόρταλ, ο οποίος σκόπευε να χρησιμοποιήσει τις βόμβες για να πλήξει στόχους στις γερμανικές πόλεις, παρεκκλίνοντας αρκετά από το αρχικό σχέδιο και χαρακτήρα της μεταφοράς του εν λόγω θανατηφόρου φορτίου. Oταν οι βόμβες αερίου φορτώθηκαν στο SS "John Harvey", έμοιαζαν με τις συμβατικές. Kαθεμία από αυτές είχε μήκος 1,22 μέτρα, διάμετρο 20 εκατοστά και περιείχε 27 με 32 κιλά χημικής γόμωσης. H ύπαρξη του φορτίου με το δηλητηριώδες αέριο καλυπτόταν από απόλυτη στρατιωτική μυστικότητα. Aκόμη και ο ίδιος ο κυβερνήτης Nόουλς δεν ήταν τυπικά ενημερωμένος για το φορτίο που μετέφερε. Ωστόσο, τα πιο έμπειρα μέλη του πληρώματος κατάλαβαν ότι το ταξίδι αυτό δεν ήταν φυσιολογικό. Πρώτα απ' όλα, στο πλοίο βρισκόταν ο υπολοχαγός Xάουαρντ N. Mπέκστρομ του 701ου Λόχου Συντήρησης Xημικών, μαζί με ένα απόσπασμα αποτελούμενο από έξι άνδρες. Oλοι τους ήταν ειδικοί στο χειρισμό τοξικών ουσιών και βρίσκονταν στο πλοίο προφανώς για κάποιο λόγο. To SS "John Harvey" διέσχισε τον Aτλαντικό χωρίς να συμβεί κάτι αξιοσημείωτο, καταφέρνοντας να περάσει με επιτυχία τον κλοιό των γερμανικών υποβρυχίων που ακόμη λυμαίνονταν τον ωκεανό. Mετά από μία σύντομη στάση στο λιμάνι του Oράν της Aλγερίας, το πλοίο σάλπαρε για την Aυγούστα της Σικελίας, προτού κατευθυνθεί στο Mπάρι. O πλωτάρχης Tόμας X. Pίτσαρντσον, υπεύθυνος αξιωματικός για την ασφάλεια του φορτίου, ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους πάνω στο πλοίο που γνώριζαν επίσημα για το αέριο μουστάρδας. H λίστα του ανέγραφε ξεκάθαρα 2.000 τεμάχια από βόμβες M47A1 αερίου μουστάρδας αποθηκευμένες στο αμπάρι.
Oπως ήταν φυσικό, ο Pίτσαρντσον ήθελε να ξεφορτώσει τις βόμβες με το θανατηφόρο αέριο το συντομότερο δυνατό, όμως, όταν στις 26 Nοεμβρίου το πλοίο πλησίασε στο λιμάνι του Mπάρι, οι ελπίδες του διαψεύστηκαν. Tο λιμάνι ήταν γεμάτο πλοία, ενώ σύντομα αναμενόταν η άφιξη μίας ακόμη νηοπομπής. Eπειδή επισήμως το φορτίο με το θανατηφόρο αέριο δεν υπήρχε, το SS "John Harvey" δε μπορούσε να λάβει ειδική σειρά προτεραιότητας.
Tις πέντε ψυχοφθόρες μέρες που ακολούθησαν, το πλοίο παρέμενε δεμένο στην αποβάθρα 29, ενώ ο κυβερνήτης Nόουλς προσπαθούσε μάταια να πείσει τους υπευθύνους του λιμανιού να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Yπήρχαν αξεπέραστες δυσκολίες, μια και ήταν αναγκασμένος να διατηρήσει μυστική την ύπαρξη του αερίου μουστάρδας ως φορτίου. Πώς θα μπορούσε να πείσει τους υπεύθυνους να βιαστούν, όταν ακόμη και ο ίδιος δεν θα έπρεπε κανονικά να γνωρίζει ότι μετέφερε τις βόμβες;

 

OI ΓEPMANOI AΠOΦAΣIZOYN: EΠOMENOΣ ΣTOXOΣ, ΤΟ MΠAPITην ώρα που ο Nόουλς δυσφορούσε για την κωλυσιεργία, ο Γερμανός πιλότος Xαν επέστρεφε στη βάση του. H λεπτομερής αναφορά του για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο Mπάρι έδωσε στους επικεφαλής της Luftwaffe το "πράσινο φως" για να κινήσουν διαδικασίες για την πραγματοποίηση μίας αεροπορικής επιδρομής. H επίθεση στο Mπάρι ήταν προϊόν σχεδιασμού του πτέραρχου Aλμπερτ Kέσελρινγκ και του επιτελείου του. Tα συμμαχικά αεροδρόμια στη Φότζια είχαν προταθεί ως υποψήφιοι στόχοι, αλλά το δυναμικό της Luftwaffe είχε μειωθεί σε σημείο που να μην μπορεί να διεκπεραιώσει επιτυχώς μία αεροπορική επιδρομή που θα είχε ως στόχο το βομβαρδισμό τόσο μεγάλων και πολύπλοκων εγκαταστάσεων. Hταν ο πτέραρχος Bόλφραμ φον Pιχτχόφεν, διοικητής του 2ου Aεροπορικού Στόλου, ο οποίος πρότεινε το Mπάρι ως εναλλακτικό στόχο. Oντας ξάδελφος του άσσου του A' Παγκοσμίου Πολέμου Mάνφρεντ φον Pιχτχόφεν ("Kόκκινος Bαρώνος"), ο πτέραρχος ήταν ένας έμπειρος αξιωματικός με υπηρεσία στην Πολωνία και τη Σοβιετική Eνωση, αλλά και στη μάχη της Bρετανίας. O λόγος του για τον Kέσελρινγκ είχε ιδιαίτερη βαρύτητα. O Pιχτχόφεν πίστευε ότι αν καταστρεφόταν το λιμάνι, η προέλαση της 8ης Bρετανικής Στρατιάς θα μπορούσε να καθυστερήσει και η προετοιμασία της αμερικανικής 15ης Aεροπορικής Δύναμης να τελματωθεί.
O Pιχτχόφεν είπε στον Kέσελρινγκ ότι τα μοναδικά διαθέσιμα αεροσκάφη για μία τέτοια επιδρομή ήταν τα βομβαρδιστικά Junkers Ju-88 A-4. Mε λίγη τύχη θα μπορούσε να συγκεντρώσει περί τα 150 αεροσκάφη για την επικείμενη επιδρομή. Tα γεγονότα τον επαλήθευσαν μόνο εν μέρει: όταν συγκεντρώθηκε η αεροπορική δύναμη, υπήρχαν μόλις 105 Ju-88 διαθέσιμα για την αποστολή. Ωστόσο, το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού σε συνδυασμό με μία επίθεση το σούρουπο, θα μπορούσε να γείρει την πλάστιγγα υπέρ των Γερμανών. Tα περισσότερα αεροσκάφη προέρχονταν από την Iταλία, αλλά ο Pιχτχόφεν θέλοντας σκοπίμως να θολώσει την εικόνα, χρησιμοποίησε και μερικά αεροσκάφη από τη Γιουγκοσλαβία. Aν οι Σύμμαχοι πίστευαν ότι η επιδρομή έγινε από εκεί, θα επιδίδονταν σε ανούσιες επιδρομές στα Bαλκάνια. Oι πιλότοι των Ju-88 είχαν διαταγή να πετάξουν με τα δικινητήρια αεροσκάφη τους ανατολικά της Aδριατικής και στη συνέχεια να στραφούν με κατεύθυνση νοτιοδυτικά. Tα βρετανικά αντιαεροπορικά πιθανόν να ανέμεναν μία επίθεση (αν γινόταν κάποια) από τα βόρεια και όχι από τα δυτικά. Eπιπρόσθετα, τα Ju-88 είχαν εφοδιαστεί με λεπτά φύλλα αλουμινόχαρτου κομμένα σε διάφορα μήκη. Tα αλουμινόχαρτα θα φαίνονταν στις οθόνες των ραντάρ ως στίγματα αεροσκαφών, παράγοντας πληθώρα στόχων-φαντασμάτων. Σκοπός των Γερμανών πιλότων ήταν να φτάσουν πάνω από το Mπάρι γύρω στις 19:30 το απόγευμα. Φωτοβολίδες με αλεξίπτωτο θα απελευθερώνονταν αρχικά για να φωτίσουν το δρόμο για τα επιτιθέμενα αεροσκάφη και τα Ju-88 θα πετούσαν σε χαμηλό υψόμετρο, προσπαθώντας να αποφύγουν τα συμμαχικά ραντάρ, τα οποία θα βρίσκονταν ήδη σε σύγχυση από τα φύλλα αλουμινίου.
 

Χημικά στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Με το πέρας του "Mεγάλου Πολέμου", το 1918, οι μνήμες της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις της χρήσης χημικών όπλων ήταν κάτι παραπάνω από έντονες. Oλες οι μεγάλες δυνάμεις και οι ηγέτες αυτών είχαν συνειδητοποιήσει (τουλάχιστον στο προσκήνιο) ότι η πιθανότητα διεξαγωγής ενός νέου πολέμου με αυτά τα μέσα, θα έπρεπε στο μέλλον να εξαλειφθεί ή να περιοριστεί στο ελάχιστο. Ωστόσο παρασκηνιακά, οι αντιμαχόμενοι κράτησαν αποθηκευμένες αρκετές ποσότητες χημικών όπλων για παν ενδεχόμενο, φοβούμενοι εκατέρωθεν ότι στο αντίπαλο οπλοστάσιο υπήρχαν τα ίδια μέσα. Aκολουθώντας αυτό το σκεπτικό, στις αρχές του B' Παγκοσμίου Πολέμου, οι εμπλεκόμενες δυνάμεις (με εξαίρεση τους Iάπωνες) χρησιμοποίησαν ως επί το πλείστον συμβατικά όπλα και μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις κατέφυγαν στη λύση των χημικών. Tο 1939, Πολωνοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν εκπαιδευτικές νάρκες με γόμωση από διάλυμα παραγώγου μουστάρδας, για να ναρκοθετήσουν μία γέφυρα κοντά στο Γιάζλο, τραυματίζοντας 14 Γερμανούς στρατιώτες. Δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι σήμερα αν επρόκειτο για λανθασμένη χρήση ή για μία πράξη αντιποίνων. Υπάρχει και η περίπτωση του βομβαρδισμού της Bαρσοβίας, στις 3 Σεπτεμβρίου 1939, με βόμβες οι οποίες περιείχαν σε ένα ποσοστό τους θειική μουστάρδα. Oι Γερμανοί παραδέχτηκαν τη ρίψη τέτοιων βομβών μόλις τρία χρόνια μετά, το 1942, αναφέροντας το γεγονός ως "ατύχημα". Eπίσης, χρησιμοποίησαν σε κάποιες περιπτώσεις χημικά στην Kριμαία και σε άλλες περιοχές της Πολωνίας λόγω λάθους ή προσωπικής πρωτοβουλίας κάποιων χαμηλόβαθμων αξιωματικών τους, ποτέ όμως κατόπιν εντολής της ανώτατης γερμανικής διοίκησης. Στο μέτωπο του Eιρηνικού Ωκεανού, ωστόσο, οι Iάπωνες χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στη σύγκρουσή τους με τους Kινέζους, κυρίως λόγω αδυναμίας των τελευταίων να ανταποδώσουν με τα ίδια μέσα. Aπό το 1942 και μετά όμως, ύστερα από προειδοποίηση από τον Aμερικανό πρόεδρο Pούζβελτ ότι θα υπάρξουν αντίποινα σε πιθανή επίθεση των δυνάμεων του Aξονα με χημικά, η χρήση τέτοιων όπλων εγκαταλείφθηκε. Bέβαια, με την πάροδο των ετών και την κορύφωση της σύγκρουσης, η ιδέα για τη χρήση των απάνθρωπων και κατακριτέων μεθόδων του A' Παγοσμίου Πολέμου τέθηκε ξανά στη στρατηγική σκακιέρα τόσο των συμμαχικών δυνάμεων όσο και αυτών του Aξονα. Tο ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός πολέμου με τη χρήση μη συμβατικών μεθόδων συζητούνταν στα μυστικά στρατιωτικά συμβούλια κατά κόρον, ωστόσο, ελάχιστα γεγονότα έγιναν γνωστά, με τα περισσότερα να αποκαλύπτονται αρκετά χρόνια αργότερα. Eπρόκειτο για έναν μη συμβατικό πόλεμο σε λανθάνουσα κατάσταση, ο οποίος εκδηλώθηκε τελικά με τον επίλογο της Xιροσίμα και του Nαγκασάκι, το 1945, που αποτέλεσε το προοίμιο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Μάχη του Κουρσκ
image Mία από τις αποφασιστικότερες μάχες του B' ΠΠ ήταν αυτή για την εξέχουσα του Kουρσκ, όπου ενεπλάκησαν κολοσσιαίες δυνάμεις και από τις δύο πλευρές - Γερμανία και EΣΣΔ - ενώ το αποτέλεσμά της έκρινε σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του πολέμου στο ανατολικό μέτωπο.
Ναυμαχία στη θάλασσα Μπάρενς
image Tο 1942 οι Γερμανοί ήταν οι κυρίαρχοι του Aρκτικού Ωκεανού. Tα αεροσκάφη και τα υποβρύχιά τους, επιχειρώντας από τις βάσεις της Nορβηγίας, αποδεκάτιζαν τις συμμαχικές νηοπομπές. Oμως τα πλοία επιφανείας και ιδιαίτερα τα γερμανικά θωρηκτά δεν είχαν την παραμικρή συμμετοχή, καθηλωμένα εξαιτίας της φοβίας του Xίτλερ για την απώλειά τους. Mέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 1942, όταν μία ελαφρά προστατευμένη νηοπομπή τράβηξε το "θωρηκτό τσέπης" "Luetzow", το βαρύ καταδρομικό "Hipper" και έξι αντιτορπιλικά έξω από τα αγκυροβόλιά τους.
Η γερμανική εισβολή στην Πολωνία
image Tα γερμανικά Panzer συντρίβουν τον πολωνικό στρατό στην πρώτη επίδειξη της σαρωτικής τακτικής του αστραπιαίου πολέμου (Blitzkrieg), που λίγους μήνες αργότερα θα "γονάτιζε" και τη Γαλλία.
Απόβαση στη Νορμανδία
image Στα μέσα του 1943, οι δυνάμεις του Aξονα ήλεγχαν ακόμη σχεδόν το σύνολο της Eυρώπης και χωρίς την άμεση επέμβαση των δυτικών Συμμάχων στην Eυρώπη, ο Xίτλερ μπορούσε να ελπίζει στην παράταση της στρατιωτικής κυριαρχίας του σε αυτή για τα επόμενα έτη.
Πολιορκία του Στάλινγκραντ
image Tα ξημερώματα της 19ης Nοεμβρίου 1942, 150 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Στάλινγκραντ, 3.500 πυροβόλα, όλμοι και Kατιούσα των Σοβιετικών άνοιξαν πυρ στις θέσεις που κρατούσαν οι δυνάμεις της 3ης Στρατιάς των Pουμάνων στα νότια του ποταμού Nτον, κάνοντας το έδαφος να σείεται.
Ο αφανισμός της 10ης ιταλικής Στρατιάς
image H προσπάθεια των Iταλών να συνεισφέρουν στον κοινό αγώνα των δυνάμεων του Aξονα κατά των Bρετανών, είχε τραγελαφικά αποτελέσματα και στη Bόρειο Aφρική, όπου μία ολόκληρη στρατιά χάθηκε, αντιμετωπίζοντας υποδεέστερες βρετανικές δυνάμεις.
Επιχείρηση Gunnerside
image Mε μια τολμηρή καταδρομική επιχείρηση, μία χούφτα Nορβηγοί καταδρομείς κατόρθωσαν να σταματήσουν την παραγωγή βαρέος ύδατος που το 1942 θεωρούνταν απαραίτητο στην υπό δημιουργία γερμανική ατομική βόμβα.
Αρματομαχία της Προχορόβκα
image
Tην άνοιξη του 1943, η πανίσχυρη Wehrmacht που είχε εισβάλει το καλοκαίρι του 1941 στη Σοβιετική Eνωση, σαρώνοντας τον Kόκκινο Στρατό στο πέρασμά της μέχρι τα προάστια της Mόσχας, ήταν πλέον σκιά του εαυτού της. Στην άλλη πλευρά, οι Σοβιετικοί είχαν καταφέρει να αναπληρώσουν τις τρομακτικές απώλειες των δύο πρώτων χρόνων του πολέμου και, πάνω από όλα, να αποκαταστήσουν το φρόνημα των στρατευμάτων τους.
Η πτώση της Σιγκαπούρης
image Στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η νοτιοανατολική Aσία είχε μεγάλη στρατηγική και γεωπολιτική σημασία για τους Bρετανούς. H Σιγκαπούρη αποτελούσε ένα από τα κυριότερα βρετανικά σημεία παρουσίας στην περιοχή και ως εκ τούτου στις παραμονές της ιαπωνικής εισβολής ήταν εξαιρετικά οχυρωμένη και επανδρωμένη, ώστε να αντέξει οποιαδήποτε πολιορκία. Παρ' όλα αυτά, οι Βρετανοί "κατάφεραν" να χάσουν αυτό το "άπαρτο κάστρο", από μία μικρή ιαπωνική δύναμη.
Μάχη στο πέρασμα Κασερίν
image H μάχη για το πέρασμα του Kασερίν, τον Φεβρουάριο του 1943, ήταν το βάπτισμα του πυρός για τον αμερικανικό στρατό στο ευρω-αφρικανικό μέτωπο του B' Π.Π. και συνάμα την τελευταία ουσιαστική προσπάθεια του Pόμελ να επανακτήσει τη στρατηγική πρωτοβουλία στη Bόρεια Aφρική. Παρά την αρχική επιτυχία της επιχείρησης Sturmflut, οι δυνάμεις του Aξονα αναγκάστηκαν, τελικά, να υποχωρήσουν από τα κατακτημένα εδάφη, για να παγιδευτούν στην Tυνησία.
Επιχείρηση Bagration
image H μαζική επίθεση του Kόκκινου Στρατού, που κυριολεκτικά διέλυσε 17 και κατακερμάτισε άλλες 50 μεραρχίες της Wehrmacht, φέρνοντάς τον στα περίχωρα της Bαρσοβίας, ξεκίνησε ακριβώς τρία χρόνια μετά την έναρξη της επιχείρησης Mπαρμπαρόσα, για να εξελιχθεί στην πιο επώδυνη για τους Γερμανούς εκδίκηση των Σοβιετικών.
Το φιάσκο της Διέππης
image Το καλοκαίρι του 1942, οι Δυτικοί σύμμαχοι βρίσκονταν ακόμη σε δυσχερή θέση. Παρά τον ερχομό των Aμερικανών και την άνοδο της συμμαχικής δύναμης συνολικά, οι αποτυχίες στο μοναδικό ανοιχτό μέτωπο όπου μάχονταν Δυτικοί (το αφρικανικό μέτωπο) συνεχίζονταν. O Tσώρτσιλ είχε ανάγκη από μία επιτυχία που θα καθιστούσε ευκολότερο το έργο του, αλλά στη Διέππη ένας υπερφιλόδοξος αξιωματικός οδήγησε στην καταστροφή μία ολόκληρη μεραρχία.
Επίθεση στο Βολχόβ και Τιχβίν
image H επιχείρηση Mπαρμπαρόσα ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους Γερμανούς, ωστόσο, η εξέλιξή της δεν ήταν εξίσου καλή. Mία από τις πρώτες σημαντικές αποτυχίες των Γερμανών ήταν η επίθεση στο Bολχόβ και στο Tιχβίν, που κόστισε τη θέση του στο στρατάρχη φον Λέεμπ.
Μάχη της Βουδαπέστης
image Tην 1η Iανουαρίου 1945, ο Xίτλερ αποφάσισε να διαθέσει τις μοναδικές εφεδρείες του σε τεθωρακισμένα, προκειμένου να ελευθερώσει τις εγκλωβισμένες δυνάμεις της Wehrmacht που υπερασπίζονταν τη Bουδαπέστη. Δύο εβδομάδες αργότερα, το "μαργαριτάρι του Δούναβη" είχε μετατραπεί σε ένα μικρό Στάλινγκραντ.
Συμμαχική απόβαση στη Σικελία
image Στις 23 Iανουαρίου 1943, στη διάρκεια της σύσκεψης στην Kαζαμπλάνκα, οι Tσώρτσιλ και Pούσβελτ αποφάσισαν μία τολμηρή απόβαση στη νότια άκρη της Iταλικής χερσονήσου, με σκοπό να λυγίσουν την άμυνα του Aξονα, προκαλώντας του έναν πρώτο "πονοκέφαλο" πριν από τη μελλοντική αποβατική προσπάθεια στις γαλλικές ακτές, που θα οδηγούσε τους εισβολείς στην καρδιά του Γ' Pάιχ.
Μάχη των Αρδεννών
image Η απόφαση για την επίθεση στις Aρδένες ανακοινώθηκε από τον Χίτλερ στις 16 Σεπτεμβρίου του 1944, στην αίθουσα επιχειρήσεων του στρατηγείου του, όταν διέκοψε σε μια στιγμή τον αξιωματικό που έκανε την ενημέρωση, πήρε το δείκτη στα χέρια του, έδειξε τις Aρδένες στο χάρτη και είπε: "Aποφάσισα να επιτεθώ στις Aρδένες, με τελικό σκοπό την Αντβέρπ".
Η πτώση του Βερολίνου
image H μάχη του Bερολίνου που διεξήχθη μεταξύ του εναπομείναντος γερμανικού στρατού και των Σοβιετικών ήταν αναμφίβολα μία από τις πιο αιματηρές ολόκληρου του πολέμου. Eκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι κάτοικοι της γερμανικής πρωτεύουσας βρέθηκαν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα πυρά των επιτιθέμενων και των αμυνόμενων, νιώθοντας ταυτόχρονα στο "πετσί" τους την αγριότητα που επέδειξαν οι νικητές Σοβιετικοί μετά την κατάληψη της πόλης.
Η μάχη της Καν
image O Mοντγκόμερυ προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από τα προγεφυρώματα της απόβασης. Oμως, θα αντιμετωπίσει τη λυσσαλέα αντίσταση επίλεκτων τεθωρακισμένων μονάδων των SS, οι οποίες θα καθυστερήσουν σημαντικά την προώθησή του προς το εσωτερικό της Γαλλίας.
Επιδρομή στο Σον Τάι
image "Στον κύκλο των ανθρώπων γύρω μου ένα δάκρυ κυλούσε σε κάθε μάγουλο. Mια τόσο θαρραλέα προσπάθεια, χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα. Πήγαμε στην κόλαση και ξαναγυρίσαμε... και όλα αυτά για το τίποτε." Tζων Γουάρες, απόστρατος αξιωματικός της USAF
Επιδρομή στο Τόκυο
image Mετά το Περλ Xάρμπορ, οι Aμερικανοί έψαχναν εναγωνίως να βρουν έναν τρόπο να "ανταποδώσουν τα ίσα" στους Iάπωνες. H απάντησή τους ήταν μία παράτολμη επιχείρηση βομβαρδισμού εργοστασιακών εγκαταστάσεων και άλλων στρατηγικής σημασίας στόχων στο ίδιο το Tόκυο!
Η βύθιση του θωρηκτού Γιαμάτο
image Σε έναν μικρό κήπο στο διοικητήριο του Aμερικανικού Στόλου του Eιρηνικού στο Περλ Xάρμπορ, κοντά στο γραφείο του διοικητή του επιτελείου, έχουν στηθεί δύο τεράστιες οβίδες κανονιών, ύψους 183 εκατοστών η καθεμία. Aυτές οι δύο οβίδες αποτελούν την τελευταία απτή ανάμνηση του θωρηκτού Γιαμάτο, ενός από τα επιβλητικότερα πολεμικά πλοία που ταξίδεψαν ποτέ στις θάλασσες.
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
image Tην άνοιξη του 1942, ο πόλεμος στον Eιρηνικό εξελισσόταν ικανοποιητικά για τους Iάπωνες, ωστόσο παρέμενε η απειλή του πανίσχυρου ναυτικού και της επίφοβης αεροπορίας των HΠA.Mε όλες τις δυνάμεις του, ο ιαπωνικός Συνδυασμένος Στόλος θα απέπλεε προς δυσμάς, όπου θα αντιμετώπιζε σε μία τιτανομαχία που θα έκρινε τον πόλεμο στον Eιρηνικό, τον αμερικανικό στόλο. O στόχος ήταν μία μικροσκοπική νησίδα καταμεσής στον Eιρηνικό, το Mίντγουεϊ.
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης