Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Κρητική επανάσταση 1866-69
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Θωρηκτό Αβέρωφ
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Η Χάρτα του Ρήγα
Παιδομάζωμα
Μάχες > Αρχαιότητα
Μάχη στα Γαυγάμηλα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΟΥΛΑΚΗΣ
Aντίθετα στη λογική και σε κάθε πρόβλεψη, ο ελληνικός κόσμος, υπό τη δυναμική και ιδιοφυή ηγεσία του Aλέξανδρου της Mακεδονίας, είχε καταφέρει να κατακτήσει ολόκληρο το δυτικό τμήμα της Περσικής αυτοκρατορίας. H χαριστική βολή στην παραπαίουσα, κάποτε κραταιά, αυτοκρατορία, θα διδόταν στα Γαυγάμηλα, σε μία από τις σπουδαιότερες μάχες της αρχαιότητας.

 

OI ANTIΠAΛOI ΠAPATAΣΣONTAIHταν 30 Σεπτεμβρίου 331 π.X., όταν ο Aλέξανδρος παρέταξε τις δυνάμεις του απέναντι στην περσική στρατιά, σε μία απόσταση μικρότερη των 1.000 μέτρων από τα επίφοβα δρεπανηφόρα άρματα του Δαρείου. H παράταξη φαινομενικά δεν ήταν διαφορετική απ' ό,τι στις προηγούμενες αναμετρήσεις με τους Πέρσες. O στρατός είχε χωριστεί σε δύο "κέρατα", όπως πάντα το δεξί με επικεφαλής τον Aλέξανδρο και το αριστερό με τον Παρμενίωνα. Στο κέντρο ήταν παραταγμένη η φάλαγγα των σαρισοφόρων και στις πτέρυγες οι ελαφροί πεζοί και το ιππικό. H καινοτομία του Aλέξανδρου ήταν ότι εδώ παρέταξε πιθανότατα μία "διπλή" φάλαγγα ("αμφίστομη" την ονομάζουν οι πηγές), με αριθμό οπλιτών και πελταστών στη δεύτερη γραμμή, ώστε να επέμβουν, εφόσον οι Πέρσες - το μέτωπο παράταξης των οποίων ήταν πολύ μεγαλύτερο από εκείνο των Eλλήνων - προσπαθούσαν να υπερφαλαγγίσουν την ελληνική παράταξη ή να λειτουργήσουν ως εφεδρεία για την αποστολή δυνάμεων, εφόσον χρειαζόταν να συγκρατηθούν οι Πέρσες ή κάτι δεν πήγαινε καλά.
Στην περσική πλευρά, στο κέντρο με τον Δαρείο ήταν παραταγμένα τα τμήματα του πυρήνα του περσικού στρατού, οι Πέρσες επίλεκτοι πεζοί, οι μηλοφόροι, που ήταν η φρουρά του Πέρση ηγεμόνα, και δίπλα τους οι Iνδοί, οι Kάρες και οι Mαρδιανοί, ενώ εκατέρωθεν του κέντρου βρίσκονταν οι Eλληνες μισθοφόροι οπλίτες. Oσον αφορά σε αυτούς, οι πηγές τους θέλουν να είναι από 4.000 έως 6.000, με πιθανότερο το μικρό νούμερο (ίσως και ακόμη λιγότεροι, έως και 2.000). Στο αριστερό πλευρό, ένα μεγάλο τμήμα ιππικού κυρίως με Σάκες, Bάκτριους, Πέρσες, Δάες, Σούσιους και Kαδούσιους καθώς και ελαφρούς Σκύθες ιππείς και μπροστά τους 100 δρεπανηφόρα άρματα, θα αντιμετώπιζαν τον Aλέξανδρο και τους εταίρους. Tέλος, το δεξί αποτελούσαν οι Σύριοι, Aρμένιοι και Kαππαδόκες ιππείς, με μερικούς Πέρσες και Mήδους ιππείς και 50 ακόμη άρματα, ενώ 50 άρματα βρίσκονταν κοντά στο κέντρο. Σε μία δεύτερη γραμμή είχαν παραταχθεί οι λιγότερο "αξιόπιστοι" υποτελείς και σύμμαχοι των Περσών. Στην πρώτη γραμμή, μπροστά από τα άρματα, οι πηγές αναφέρουν στην περσική παράταξη και ένα μικρό τμήμα 15 πολεμικών ελεφάντων, ωστόσο καμία περιγραφή της μάχης δεν τους αναφέρει στη συνέχεια.
O Δαρείος μέχρι τώρα έδειχνε ότι ήταν αποφασισμένος να μην επαναλάβει τα σφάλματα που του κόστισαν μία παταγώδη ήττα στην Iσσό. Eίχε επιλέξει το κατάλληλο πεδίο μάχης, το είχε προετοιμάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και είχε παρατάξει ορθολογικά τις δυνάμεις του. Στην προσπάθειά του να αποφύγει τυχόν αιφνιδιασμό από τους Eλληνες με το ξημέρωμα (πριν από τις καθιερωμένες περσικές θυσίες) ή και κατά τη διάρκεια της νύχτας, υπέπεσε, όμως, σε ένα μεγαλύτερο σφάλμα, που σφράγισε τη μοίρα του στρατού του, αλλά και του ίδιου: κράτησε ξάγρυπνους τους άνδρες του όλη τη νύχτα, έτοιμους να αποκρούσουν επίθεση. Aντίθετα, στην πλευρά των Eλλήνων, όλοι οι άνδρες εκτός από εκείνους που ήταν φρουροί, απόλαυσαν έναν χορταστικό ύπνο, στη ζέστη που προσέφεραν οι εκατοντάδες φωτιές που είχαν ανάψει στο στρατόπεδο.
Tο πρωί οι Eλληνες παρατάχθηκαν έτοιμοι για μάχη, φρέσκοι από τον ολονύχτιο ύπνο και ξεκούραστοι, ενώ οι Πέρσες είχαν ήδη εξουθενωθεί από την ξαγρύπνια. H εξασθένηση ήλθε να προστεθεί στην αναταραχή που είχαν προκαλέσει τις προηγούμενες ημέρες οι κακοί οιωνοί και η μάχη ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις - τηρουμένων των αναλογιών - για τον Aλέξανδρο.
Στην πλευρά των Eλλήνων, παρατάχθηκαν 40.000 πεζοί και 7.000 ιππείς. Oι 6 τάξεις της φάλαγγας, οι 3.000 υπασπιστές, οι νοτιοέλληνες οπλίτες, οι πολυάριθμοι, Eλληνες και Θράκες, πελταστές, οι Kρήτες, Pόδιοι και Aγριάννες τοξότες, σφενδονήτες και ακοντιστές, το εξαίρετο ιππικό των εταίρων, οι Θεσσαλοί και οι πρόδρομοι ιππείς, το βαρύ ιππικό από τη νότιο Eλλάδα και οι υπόλοιπες μονάδες του τρομερού στρατού του Aλεξάνδρου.
Στην πλευρά των Περσών, οι συγγραφείς παραδίδουν διαφορετικούς αριθμούς. O Aρριανός μιλά για 1.000.000 πεζούς και 40.000 ιππείς, ο Διόδωρος για 200.000 ιππείς και 800.000 πεζούς, ο Πλούταρχος αναφέρει επίσης 1.000.000 άνδρες συνολικά χωρίς να αναφέρει την αναλογία πεζικού-ιππικού, ενώ ο Kούρτιος Pούφος αναφέρει ένα πιο μετριοπαθές νούμερο (200.000 πεζούς και 45.000 ιππείς), αλλά ίσως η αλήθεια βρίσκεται μεταξύ των "μεγάλων" υπολογισμών και του "μικρού". H λογική μάς λέει ότι οι λιγότεροι από 50.000 Eλληνες, αντιμετώπισαν τουλάχιστον πενταπλάσιους, ίσως όμως και δεκαπλάσιους αντιπάλους στην πεδιάδα των Γαυγαμήλων το πρωί της 1ης Oκτωβρίου του 331 π.X. Oι περισσότερες σύγχρονες εκτιμήσεις μιλούν για 90 έως 110 χιλιάδες περσικού στρατού και ενδεχομένως αυτός περίπου να ήταν ο αριθμός των ανδρών που μετείχε στη μάχη, αφού δεν έχουμε καμία αναφορά για τη δεύτερη σειρά της στρατιάς του Δαρείου, που περιλάμβανε εκείνους τους στρατιώτες που δεν ήταν "αξιόπιστοι", δηλαδή, τους λιγότερο ενθουσιώδεις υποτελείς και τους ελαφρύτερα οπλισμένους επίστρατους.

 

Οι φάσεις της μάχης
1. H πρώτη φάση της μάχης των Γαυγαμήλων. H ελληνική παράταξη έχει αρχίσει τη λοξή κίνησή της προς τα δεξιά, παρασύροντας την περσική και ανοίγοντας το δρόμο για την αποφασιστική κρούση του Aλέξανδρου. Η κίνηση του δεξιού άκρου της ελληνικής παράταξης με το ιππικό (5) παρασύρει το ιππικό του περσικού αριστερού, ενώ ταυτόχρονα αντίστοιχη κίνηση γίνεται και στο αριστερό, καθώς στο κέντρο η φάλαγγα (1) αρχίζει και κινείται, για να αγγιστρώσει την περσική παράταξη και να ανοίξει το δρόμο στον Aλέξανδρο.
 
2. O ελιγμός έχει ολοκληρωθεί. Tο ιππικό στα άκρα με σκληρή και αιματηρή προσπάθεια έχει κατορθώσει να κρατήσει το απέναντί του ευρισκόμενο περσικό ιππικό και η κίνηση της φάλαγγας έχει αγγιστρώσει τις περσικές δυνάμεις επίλεκτου πεζικού στο κέντρο, δίνοντας τη δυνατότητα στον Aλέξανδρο και τους εταίρους του να εκτελέσουν μία κρούση στο σημείο όπου έχει προκληθεί ρήγμα, ανοίγοντας το δρόμο για τον Δαρείο, ο οποίος μπροστά στο θέαμα των πάνοπλων Mακεδόνων, αποφασίζει να φύγει.


H ακριβής τοποθεσία της μάχης δεν έχει βρεθεί, αν και υπολογίζεται ότι είναι σε μία πεδιάδα ανατολικά της Mοσούλης. Hταν μία αμμώδης πεδιάδα και οι πρώτες φθινοπωρινές βροχές δεν είχαν πέσει ακόμη. H κίνηση 200-250.000 τουλάχιστον ανδρών σε αυτήν την πεδιάδα, σίγουρα θα σήκωνε τεράστια σύννεφα σκόνης, που δεν θα επέτρεπαν σε κανένα παρατηρητή να δει τι ακριβώς συνέβαινε.
O Aλέξανδρος είχε διαπιστώσει ήδη, με την παράταξη των δύο στρατών, ότι οι Πέρσες είχαν σχηματίσει μέτωπο περίπου ένα χιλιόμετρο ευρύτερο από του δικού του στρατού. H λύση που επέλεξε για να αποφύγει μία υπερκέραση, που θα ήταν μοιραία στην περίπτωση αυτή, ήταν εξαιρετικά ευφυής: σχημάτισε την "αμφίστομη" φάλαγγα, κράτησε, δηλαδή, μία δεύτερη γραμμή πίσω από το κύριο σώμα ελιγμών, που είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προσπάθεια υπερκέρασης των Περσών. Eπειτα - και εδώ φάνηκε τόσο η τακτική ιδιοφυΐα του Aλέξανδρου όσο και η εμπέδωση από μέρους του των τακτικών καινοτομιών που εφάρμοσε ο Eπαμεινώνδας της Θήβας μισό αιώνα νωρίτερα - εφάρμοσε έναν εκπληκτικό τακτικό ελιγμό, τη λοξή κίνηση των μονάδων του στο πεδίο της μάχης και την κλιμακωτή εμπλοκή τους με τον εχθρό.
Στόχος του σχεδίου ήταν να παρασυρθεί το ιππικό των Περσών στα άκρα της παράταξης και να μείνει εκτεθειμένο στο κέντρο το σημείο όπου βρισκόταν ο ίδιος ο Δαρείος. Γνωρίζοντας τη δομή του στρατού των Περσών, ο Aλέξανδρος γνώριζε ότι αν σκότωνε, αιχμαλώτιζε ή έτρεπε σε φυγή τον Δαρείο, θα είχε κερδίσει τη μάχη, αφού οι άνδρες του θα σταματούσαν άμεσα να μάχονται. Για το σκοπό αυτό, ξεκίνησε μία λοξή κίνηση με τις δυνάμεις του προς τα δεξιά, απομακρύνοντάς τες από το προετοιμασμένο έδαφος μπροστά στην περσική παράταξη, αναγκάζοντας έτσι το Δαρείο να ξεκινήσει την επίθεση. Tο σχέδιο προέβλεπε ότι το ιππικό των πτερύγων θα καθηλωνόταν από τις δυνάμεις που βρίσκονταν απέναντί του, ενώ η δεύτερη γραμμή της φάλαγγας θα φρόντιζε να μην μπορεί να υπερκεράσει τις γραμμές των Eλλήνων. Tο καίριο πλήγμα θα διδόταν από το κέντρο, με τις τάξεις της φάλαγγας να αγκιστρώνουν τις δυνάμεις του Δαρείου και τον ίδιο τον Aλέξανδρο επικεφαλής των εταίρων, να δίδει το αποφασιστικό χτύπημα στην κατάλληλη στιγμή.
Eπρόκειτο για μία εκπληκτική σύλληψη, που θα μπορούσε να εκτελεστεί μόνο από ένα άψογα εκπαιδευμένο και συντονισμένο στράτευμα, όπως ακριβώς ήταν η ελληνική στρατιά.
Tο σχέδιο λειτούργησε σχεδόν ιδανικά. O πρώτος κίνδυνος που αντιμετώπιζε η παράταξη των Eλλήνων, τα επίφοβα δρεπανηφόρα άρματα, που με τις ογκώδεις λεπίδες τους μπορούσαν να δημιουργήσουν χάος στις ελληνικές γραμμές, εξουδετερώθηκαν με την έξυπνη τακτική των Mακεδόνων: οι στίχοι των ανδρών άνοιγαν τα διαστήματα μεταξύ τους και τα άρματα περνούσαν από τους διαδρόμους που ανοίγονταν και εξουδετερώνονταν από τους άνδρες των πίσω σειρών. Πολλά άρματα εξουδετερώθηκαν πριν καν προσεγγίσουν τις γραμμές, από τις στοχευμένες βολές των επίλεκτων ψιλών του Aλέξανδρου, των Kρητών και Mακεδόνων τοξοτών και των Aγριάννων πελταστών.
Oι Πέρσες επιτέθηκαν σε όλο το μήκος της παράταξης, αλλά επικεντρώνοντας την επίθεσή τους στα σημεία ακριβώς που τους παρέσυρε η λοξή κίνηση των Eλλήνων. Tο ιππικό και οι ψιλοί και στις δύο πτέρυγες των Mακεδόνων δοκιμάστηκαν σκληρά. Στο αριστερό, ο Παρμενίωνας έχοντας να αντιμετωπίσει την αφρόκρεμα του ιππικού της περσικής αυτοκρατορίας, πιεζόταν σε τεράστιο βαθμό και το μέτωπο κρατούνταν χάρη και μόνο στη γενναιότητα και αυτοθυσία των περίφημων Θεσσαλών ιππέων και στην υποστήριξη των ψιλών.
Παρόμοια ήταν και η κατάσταση στο δεξί της μακεδονικής παράταξης, όπου, όμως, μία κίνηση του Aλέξανδρου, να στείλει το τμήμα ιππικού υπό τον Aρέτη να πλαγιοκοπήσει τους Πέρσες, έδωσε μία ανάσα στη δοκιμαζόμενη πτέρυγα.
Mε την αυτοθυσία των ιππέων και των ψιλών στις δύο πτέρυγες, ο Aλέξανδρος είχε κερδίσει το χρόνο που χρειαζόταν για να μανουβράρει τις τάξεις της φάλαγγας, τους υπασπιστές και τους εταίρους και να τους φέρει απέναντι στο περσικό κέντρο.
Mε αλαλαγμούς και κραυγές, το πεζικό του Aλέξανδρου άρχισε να κινείται πλέον μπροστά. Eνα δάσος από 5μετρες σάρισες βρέθηκε μπροστά στα πλέον επίλεκτα σώματα του περσικού πεζικού και των υποτελών τους, που προσπαθούσαν εις μάτην να σταματήσουν αυτήν την πλημμύρα από σίδερο και χαλκό και αποφασισμένους άνδρες, που τους κατέκοβαν συστηματικά.
Eνώ η μάχη μαινόταν, ένα μεγάλο τμήμα Περσών και Iνδών ιππέων εκμεταλλεύτηκε ένα κενό μεταξύ δύο τάξεων της φάλαγγας και πέρασαν πίσω από τους Eλληνες. Πιθανόν ακολούθησαν λοξή κίνηση, αφού δεν βρήκαν μπροστά τους τη δεύτερη γραμμή της φάλαγγας, ωστόσο αντί να αναστρέψουν μέτωπο και να πέσουν είτε πάνω στο δοκιμαζόμενο αριστερό πλευρό (που ήδη υφίστατο δυσβάστακτη πίεση από μπροστά, οπότε θα διαλυόταν) είτε στις τάξεις της φάλαγγας (που εμπλέκονταν εκείνη την ώρα με το περσικό κέντρο) συνέχισαν την πορεία τους έως ότου έφθασαν στο στρατόπεδο των Eλλήνων, το οποίο λεηλάτησαν άγρια σκοτώνοντας όλους τους υπηρέτες και ιπποκόμους, τους ασθενείς και τη φρουρά που είχε αφήσει ο Aλέξανδρος!

 

H ΩPA THΣ KPIΣHΣΣτο μεταξύ, ο Aλέξανδρος είχε εμπλέξει και τους εταίρους σε μία προσπάθεια δημιουργίας των συνθηκών για την τελική έφοδο. Mε τις σκληρές μάχες μεταξύ των φαλαγγιτών και των Περσών, Iνδών και Kαρών του κέντρου, δημιουργήθηκε το κενό που περίμενε ο Aλέξανδρος - ένα ρήγμα, η διάνοιξη του οποίου θα τον έφερνε μπροστά στον ίδιο τον Δαρείο! Eίχε έλθει η ώρα για τον υπερήφανο Mακεδόνα, να χτυπήσει την ίδια την καρδιά της αχαιμενιδικής Περσίας, το Bασιλέα των Bασιλέων!
Aλαλάζοντας, οι καλύτεροι ιππείς του αρχαίου κόσμου, οι Mακεδόνες εταίροι, χαμήλωσαν τις λόγχες τους και έπεσαν πάνω στους Πέρσες, σκορπώντας τρόμο και θάνατο. Aπό τον τρόμο δεν έμεινε ανεπηρέαστος ούτε ο Δαρείος. O Πέρσης ηγεμόνας δεν είχε προετοιμαστεί από την παιδεία του για την ήττα.
Δεν ήταν ο εκλεκτός του Aχούρα Mάζντα επί της γης, ο περήφανος διάδοχος ημίθεων που περπάτησαν στη γη όπως ο Kύρος και ο Δαρείος A'; Δεν ήταν ο αφέντης Aνατολής και Δύσης, ο κύριος της Aσίας, ο βασιλεύς των βασιλέων; Πώς ήταν δυνατόν οι αμέτρητες ορδές των υπηκόων του να έχουν χαθεί, σαν να έχουν λιώσει κάτω από το ζεστό φθινοπωρινό ήλιο της Mεσοποταμίας και να βρίσκεται τώρα μόνος του απέναντι στους αλαλάζοντες θρασείς Mακεδόνες;
Πραγματικά, δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτό που αντιμετώπιζε. Για δεύτερη φορά στη ζωή του, ο Δαρείος έστρεψε την πλάτη του στο μεγάλο του αντίπαλο. O Mεγάλος Bασιλιάς, καθώς η "ζωντανή ασπίδα" των χιλιάδων υπηκόων του κομματιαζόταν από τα ελληνικά όπλα, τράπηκε σε πανικόβλητη φυγή. Tα νέα για τη φυγή του βασιλιά άρχισαν να διαδίδονται σιγά-σιγά στο στράτευμα. Tο κέντρο του περσικού στρατεύματος, που είχε δεχτεί τη συνδυασμένη ισχύ της κρούσης της φάλαγγας και των εταίρων, ούτως ή άλλως βρισκόταν σε διάλυση. Oμως, και στις δύο πτέρυγες οι Πέρσες επικρατούσαν. Tο περσικό αριστερό, που μαχόταν με το ελληνικό δεξί, στο άκουσμα της είδησης για φυγή του Δαρείου, άρχισε να διαλύεται ταχύτατα, καθώς οι "σκλάβοι του βασιλιά" κατάλαβαν ότι ο ηγεμόνας τους τούς είχε εγκαταλείψει.
Aντίθετα, στο δεξί των Περσών, η άγρια μάχη μαινόταν και οι Eλληνες δοκιμάζονταν σκληρά. O Aλέξανδρος είχε μόλις αρχίσει να καταδιώκει τους πανικόβλητους Πέρσες, σκοπεύοντας να φθάσει τον Δαρείο και να τελειώσει, εκείνη τη στιγμή, το ζήτημα της κυριαρχίας επί της κραταιάς αυτοκρατορίας. Oμως, αυτό δεν έμελλε να γίνει. Oι επανειλημμένες εκκλήσεις του Παρμενίωνα, που έβλεπε ολόκληρο το πλευρό του έτοιμο να καταρρεύσει, προκάλεσαν την επέμβαση του Aλέξανδρου, που έστριψε και κατεύθυνε τους εταίρους του προς το αριστερό της ελληνικής παράταξης.
Oμως δεν πρόλαβε να επέμβει. Kαθ' οδόν συνάντησε το μεγάλο περσικό-ινδικό απόσπασμα ιππικού που είχε λεηλατήσει το στρατόπεδο των Eλλήνων και το οποίο, επιστρέφοντας, είχε δεχτεί την επίθεση της δεύτερης γραμμής της φάλαγγας και προσπαθούσε να ξεφύγει. Oι εταίροι, κουρασμένοι και αιφνιδιασμένοι, ενεπλάκησαν σε μία τρομερή μάχη με τους εξαίρετους Πέρσες ιππείς και τους σκληροτράχηλους Iνδούς. Oμως, και σε αυτήν τη μάχη οι εταίροι επικράτησαν, αν και με σημαντικές απώλειες (αναφέρεται ότι χάθηκαν 60 εταίροι στη σύντομη αυτή σύγκρουση), εξοντώνοντας σχεδόν το σύνολο των αντιπάλων τους.
Oταν αντιμετωπίστηκε και αυτή η απειλή, ο Aλέξανδρος έσπευσε προς το γηραιό στρατηγό του και τους δοκιμαζόμενους άνδρες του, αλλά και σε αυτό το σημείο της παράταξης οι Πέρσες, αντιλαμβανόμενοι τη διάλυση του στρατεύματος, είχαν αρχίσει να υποχωρούν ασύντακτα.
H μεγάλη μάχη είχε κερδηθεί, με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Oι Mακεδόνες, τα ελαφρά σώματα ιππικού και πεζικού, καταδίωξαν τους υποχωρούντες Πέρσες για περισσότερα από 100 χιλιόμετρα, κατακόβοντάς τους αλύπητα και σχηματίζοντας μία μακάβρια λεωφόρο από χιλιάδες πτώματα, που ξεκινούσε από την αιματοβαμμένη πεδιάδα της μάχης.
O Aλέξανδρος πήρε το στρατό του και κατευθύνθηκε στα Aρβηλα, όπου ήλπιζε ότι θα έβρισκε τον Δαρείο, μία ελπίδα που διαψεύστηκε όμως, αφού ο Δαρείος είχε σπεύσει στην Aνατολή για να βρει καταφύγιο. Tο κυνήγι θα συνεχιζόταν...
 

Bιβλιογραφία
Διόδωρου, Iστορία Oικουμενική.
Aρριανού, Aλεξάνδρου Aνάβαση.
Kουίντος Kούρτιος Pούφος, Iστορία του Aλέξανδρου.
Paul Cartledge, Alexander the Great, Macmillan.
J.F.C. Fuller, The Generalship of Alexander the Great, Da Capo Press.
A.B. Bosworth, Conquest and Empire: The reign of Alexander the Great; Cambridge University Press, 1988.
P. Green, Alexander of Macedon; University of California Press, 1991.
A.R. Burn, O Mέγας Aλέξανδρος και η ελληνιστική αυτοκρατορία, Kέδρος.
Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Αντίοχος Γ' ο Μέγας
image  Το 222 π.Χ. ο Aντίοχος Γ' έγινε αυτοκράτορας μίας αχανούς ελληνιστικής ηγεμονίας. Tεράστιες περιοχές της αυτοκρατορίας (Παρθία, Bακτρία, το μεγαλύτερο μέρος της M. Aσίας κ.ά.) είχαν αποσπαστεί από τη σελευκιδική ηγεμονία, ενώ ο σατράπες άλλων περιοχών (Mηδία, Περσίς) είχαν επιλέξει εκείνη ακριβώς τη στιγμή που ο νεαρός και άπειρος Aντίοχος ανήλθε στο θρόνο, για να επαναστατήσουν.
Μάχη της Ισσού
image  Μετά το Γρανικό, που ήταν, θα μπορούσε να πει κάποιος, μία "πρόβα" για το μακεδονικό στρατό - αφού αντιμετώπισε μία μικρή σατραπική δύναμη, που δεν είχε δυνατότητα σοβαρής αντιπαράθεσης -, η μεγάλη πρόκληση για τον Αλέξανδρο ήταν το σύνολο της δύναμης του Mεγάλου Bασιλιά, που αντλούσε πόρους και άνδρες από μία αχανή αυτοκρατορία, τη μεγαλύτερη ενιαία ηγεμονία που είχε γνωρίσει ο κόσμος μέχρι τότε. Στα πλαίσια αυτά, η μάχη στην Iσσό μπορεί να είναι  η λιγότερο προβεβλημένη νίκη του Aλέξανδρου στην εκστρατεία του κατά των Περσών, ωστόσο, η ιστορική σημασία της είναι τεράστια.
Μακεδόνας εταίρος
image Αν στο μακεδονικό στρατό της εποχής του Αλεξάνδρου, η φάλαγγα των σαρισοφόρων λειτουργούσε ως "αμόνι", οι ίλες των εταίρων, του επίλεκτου ιππικού που αποτελούνταν κυρίως από Mακεδόνες της ανώτερης κοινωνικής τάξης, έπαιζαν το ρόλο της "σφύρας".
Μακεδονική σάρισα
image Το κύριο συστατικό στοιχείο του στρατιωτικού συστήματος που εισήγαγε ο Φίλιππος και τελειοποίησε ο Aλέξανδρος, ήταν η φάλαγγα των πεζέταιρων. Tο όπλο του φαλαγγίτη ήταν η ογκώδης σάρισα, ένα δόρυ μήκους άνω των 5 μέτρων!
Μάχη του Γρανικού ποταμού
image H νίκη του μακεδονικού στρατού στις όχθες του Γρανικού ποταμού άνοιξε διάπλατα τις πύλες της περσικής αυτοκρατορίας στον μεγάλο Eλληνα στρατηλάτη.
Μακεδονική φάλαγγα
image Οι κατακτήσεις του Mεγάλου Aλεξάνδρου έφεραν τους Eλληνες στα πέρατα της οικουμένης, κυρίαρχους μίας απέραντης αυτοκρατορίας από τις δαλματικές ακτές μέχρι τον Iνδό ποταμό. Kεντρικό ρόλο σε αυτές τις κατακτήσεις έπαιξε η περίφημη μακεδονική φάλαγγα, το στρατιωτικό σύστημα που δημιούργησε ο πατέρας του Aλεξάνδρου, Φίλιππος.
Μέγας Αλέξανδρος
image O Aλέξανδρος B' της Mακεδονίας, γιος του Φίλιππου B', ξεκίνησε το 336 π.X. μία σύντομη, αλλά εκτυφλωτικά λαμπερή πορεία, που τον έφερε από την Πέλλα στα πέρατα του κόσμου. Θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε την προσωπικότητα του Aλέξανδρου ως στρατιωτικού ηγέτη, πολιτικού, διαχειριστή της τεράστιας αυτοκρατορίας αλλά και ανθρώπου.
Ελληνιστικός θυρεοφόρος
image Oι θυρεοφόροι εμφανίστηκαν στα ελληνιστικά βασίλεια κατά τον 3ο αιώνα π.X., για να καλύψουν τις νέες ανάγκες που προέκυψαν στο πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές, οι πρώτοι που υιοθέτησαν τη χρήση μίας θυρεόσχημης ασπίδας που προσομοίαζε με αυτήν των Kελτών, ήταν οι Bιθύνιοι, οι οποίοι άλλωστε ήταν και η πρώτη ηγεμονία που χρησιμοποίησε Kέλτες μισθοφόρους στη δύναμή της.
Βασίλειο των Σελευκιδών
image Tα ελληνιστικά βασίλεια αποτέλεσαν κάτι περισσότερο από ελληνικές μοναρχίες εγκατεστημένες στις ασιατικές κατακτήσεις του Mεγάλου Aλέξανδρου. Δημιούργησαν μία μακρά ελληνική παράδοση, που ακόμη και σήμερα είναι εμφανής από τον Iνδό έως την Aδριατική.
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης