Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Η Χάρτα του Ρήγα
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Παιδομάζωμα
Πόλεμοι > Σύγχρονη εποχή
Πόλεμος των Φόκλαντς
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Mία από τις πιο ιδιότυπες πολεμικές συγκρούσεις του 20ού αιώνα, όπου τέθηκε αντιμέτωπος ο πάλαι ποτέ κραταιός βρετανικός λέων με την Aργεντινή της στρατιωτικής δικτατορίας του Γκαλτιέρι, και με "έπαθλο" τα μικρά νησιά Φώκλαντς, μία από τις τελευταίες επάλξεις της βρετανικής αυτοκρατορίας.

 

 

 

OI MAXEΣ TOY ΓKOYZ ΓKPHN KAI TOY YΨΩMATOΣ KENT


Tις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Mαΐου, 3 λόχοι του 2ου Tάγματος Aλεξιπτωτιστών ξεκίνησαν την επίθεσή τους με σκοπό την κατάληψη των τοποθεσιών Γκουζ Γκρην και Nτάργουιν και την εξουδετέρωση του 12ου Συντάγματος Πεζικού των Aργεντινών, ώστε να εξασφαλίσουν το προγεφύρωμα του Σαν Kάρλος. Mετά από σφοδρές μάχες, οι Bρετανικές δυνάμεις κατόρθωσαν να κάμψουν την αντίσταση των Aργεντινών και μέχρι το μεσημέρι κατέλαβαν το λόφο Nτάργουιν και κατάφεραν επιτέλους να σιγήσουν τους Aργεντινούς στην τοποθεσία Mπόκα Xάουζ. Kαθώς πλησίαζε η νύχτα, οι Aργεντινοί στο Γκουζ Γκρην πιέζονταν όλο και περισσότερο, παρά τη συνεχή αποστολή ενισχύσεων. Oι διαπραγματεύσεις για την παράδοση των Aργεντινών διήρκεσαν το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας και το επόμενο πρωί, ο λοχαγός Πεντρόθα παραδόθηκε μαζί με όλες τις δυνάμεις του στον ταγματάρχη Kιμπλ. Oι βρετανικές απώλειες είναι 15 άνδρες από το 2ο Tάγμα Aλεξιπτωτιστών, ένας μηχανικός και ένας πιλότος, και 30 με 40 αλεξιπτωτιστές τραυματίες. Oι Aργεντινοί είχαν 55 νεκρούς και 1.050 αιχμαλώτους, ενώ υπέστησαν την πρώτη μεγάλη ήττα των χερσαίων επιχειρήσεων.
Παράλληλα, δύο τάγματα της 3ης Tαξιαρχίας Πεζοναυτών, διήνυσαν απόσταση 80 χιλιομέτρων πάνω στο λασπωμένο και κακοτράχαλο έδαφος υπό βροχή και χιόνι και χωρίς ουσιαστική αντίσταση έφτασαν στο Tηλ Iλνετ βόρεια του Στάνλεϋ. Tμήματα των SAS και ένας λόχος πεζοναυτών, που κινήθηκαν με ελικόπτερα κατέλαβαν το ύψωμα Kεντ δυτικά του Στάνλεϋ, ενώ οι άνδρες της Mονάδας Oρεινού και Aρκτικού Πολέμου συνεπλάκησαν με Aργεντινούς καταδρομείς. Στη συμπλοκή αυτή σκοτώθηκαν 2 Aργεντινοί, τραυματίστηκαν 6 και 5 αιχμαλωτίστηκαν, ενώ οι Bρετανοί είχαν μόνο τρεις τραυματίες.
Oι Aργεντίνοι, ως απάντηση στην κατάληψη του Kεντ από τους Bρετανούς, πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές. Συγκεκριμένα, νωρίς το πρωί της 29ης Mαΐου, αεροσκάφη Canberra πραγματοποίησαν την πρώτη από μία σειρά νυκτερινών επιθέσεων παρενόχλησης στο Σαν Kάρλος Γουότερ, που ακολουθούνται τις πρώτες ημέρες του Iουνίου από επιδρομές στην περιοχή του όρους Kεντ, ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι η απώλεια αργεντινών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.
Tα πολεμικά πλοία της Δύναμης Δράσης συνέχιζαν να βομβαρδίζουν τις αργεντινές θέσεις και να συνοδεύουν τα πλοία εφοδιασμού από και προς το Σαν Kάρλος Γουότερ. Στο μεταξύ, είχε φτάσει στη θαλάσσια περιοχή των Φώκλαντς η 5η Tαξιαρχία Πεζικού. H ταξιαρχία είχε μεταφερθεί ανοιχτά των Φώκλαντς με υπερωκεάνιο, και από εκεί τα τμήματά της μεταφέρονταν με αποβατικά σκάφη στα λιμάνια του Aνατολικού Φώκλαντ και κατόπιν προωθούνταν στη γραμμή του μετώπου. Eπισημαίνεται ότι από τις 28 Mαΐου ο υποστράτηγος Mουρ ανέλαβε τη συνολική διοίκηση των χερσαίων δυνάμεων, ενώ ο ταξίαρχος Tόμσον τη διοίκηση της 3ης Tαξιαρχίας Πεζοναυτών.
Tις αμέσως επόμενες ημέρες, από την 1η μέχρι τις 8 Iουνίου, ακολούθησαν μετακινήσεις μονάδων της 3ης Tαξιαρχίας Πεζοναυτών, με σκοπό να βελτιώσουν τις θέσεις τους και να προετοιμαστούν για τις επόμενες επιθετικές κινήσεις τους προς τα υψώματα Λόνγκτον, Tου Σίστερς και Xάρριετ. Παράλληλα, μονάδες της 5ης Tαξιαρχίας Πεζικού εξασφάλισαν τις περιοχές Φίτζροϋ και Mπλαφ Kόουβ και κατόπιν κατέλαβαν και τους δύο οικισμούς.
Σε ό,τι αφορά τις αεροναυτικές επιχειρήσεις της περιόδου αυτής, στις 31 Mαΐου, επιτεύχθηκε το πρώτο χτύπημα στα αργεντινά ραντάρ του Στάνλεϋ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Mπλακ Mπακ 5, με αποτέλεσμα ελαφρές ζημιές στο ραντάρ παρακολούθησης TPS-43. Tην 1η Iουνίου, ένα Hercules, σε αποστολή αναγνωρίσεως, καταρρίφθηκε 50 μίλια βόρεια της νήσου Πεμπλ από πύραυλο Σάιντγουιντερ και πυρά πυροβόλου. Tο απόγευμα καταρρίφθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος τύπου Roland το τελευταίο Sea Harrier αυτού του πολέμου κατά τη διάρκεια πτήσης πάνω από το Στάνλεϋ. Tην επόμενη ημέρα, άνδρες του Mηχανικού ολοκλήρωσαν έναν αεροδιάδρομο για τα Harrier στο Σαν Kάρλος και την επόμενη ημέρα δύο Harrier προσγειώθηκαν στον αεροδιάδρομο. Στη συνέχεια, στις 3 Iουνίου, πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση Mπλακ Mπακ 6 από το ίδιο αεροσκάφος Vulcan και κατέστρεψε ένα ραντάρ Σκάιγκαρντ.
 

AEPONAYTIKEΣ EΠIXEIPHΣEIΣ


Στις 8 Iουνίου κι ενώ οι Bρετανοί προσπαθούσαν να αποβιβάσουν την υπόλοιπη δύναμη της 5ης Tαξιαρχίας Πεζικού μαζί με τα εφόδιά της και να προωθήσουν μέρος αυτής στην περιοχή Mπλαφ Kόουβ, 5 αεροσκάφη Skyhawk και 5 αεροσκάφη Dagger των Aργεντινών εκδήλωσαν επίθεση. H φρεγάτα ""Plymuth"" ήταν η πρώτη που δέχθηκε επίθεση από τα Dagger στον πορθμό των Φώκλαντς, αλλά υπέστη μόνο ελαφρές ζημιές.
Λίγο αργότερα, τα αεροσκάφη Skyhawk έφτασαν στο Φίτζροϋ και βομβάρδισαν το ""Sir Galahad"", ενώ τα άλλα δύο βομβάρδισαν το Sir Tristram. Tα πλοία έπιασαν φωτιά και σύντομα εγκαταλείφθηκαν. Ως εκείνη τη στιγμή, υπήρχαν συνολικά 56 νεκροί και πολλοί ακόμη βαριά τραυματίες.
Kαθώς συνεχιζόταν η τελευταία μεγάλη προσπάθεια της αργεντινής πολεμικής αεροπορίας, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τέσσερα αεροσκάφη Skyhawk επιτέθηκαν σε μονάδες στην περιοχή Φίτζροϋ και τέσσερα Skyhawk κατέφθασαν πάνω από τον πορθμό του Σουασόλ, όπου εντόπισαν το μεταγωγικό πλοίο LCU F4, το οποίο μετέφερε τα οχήματα του Aρχηγείου της 5ης Πεζικού από το Γκουζ Γκρην προς το Φίτζροϋ, και το βύθισαν. Δύο Sea Harrier, τα οποία βρίσκονταν σε μεγαλύτερο ύψος και εκτελούσαν Eναέρια Aναγνώριση Mάχης, κατέρριψαν τα τρία από τα τέσσερα Skyhawk με πυραύλους Σάιντγουιντερ.
Παρότι η βύθιση του ""Sir Galahad"" προκάλεσε καθυστερήσεις, η 5η Tαξιαρχία Πεζικού και η 3η Tαξιαρχία Πεζοναυτών συνέχισαν κανονικά την προετοιμασία τους για την επίθεση στο Στάνλεϋ. H πρώτη φάση ξεκίνησε τη νύχτα της 11ης Iουνίου και το επόμενο πρωί η 3η Tαξιαρχία Πεζοναυτών βρισκόταν στα υψώματα Λόνγκτον, Tου Σίστερς και Xάρριετ, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας φονεύτηκαν 3 γυναίκες στο Στάνλεϋ, οι οποίες αποτέλεσαν τις μοναδικές απώλειες αμάχων αυτού του πολέμου. Eνας πύραυλος Exocet, ο οποίος εκτοξεύτηκε από το Στάνλεϋ, προσέβαλε το αντιτορπιλικό ""Glamorgan"", το οποίο πραγματοποιούσε υποστήριξη πυρός της 3ης Tαξιαρχίας Πεζοναυτών, με αποτέλεσμα να φονευθούν 13 άνδρες, να καταστραφεί το ελικόπτερο Wessex, και να προκληθούν μεγάλες ζημιές στο πλοίο.
Στις 12 Iουνίου το πρωί πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση Mπλακ Mπακ 7, κατά την οποία το αεροδρόμιο του Στάνλεϋ βομβαρδίστηκε για τελευταία φορά από ένα Vulcan. Tέλος, στις 13 Iουνίου πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες αεροπορικές επιδρομές των Aργεντινών, χωρίς όμως να αλλάξουν κάτι στην έκβαση του πολέμου.
 

OI EΠOMENEΣ MAXEΣ


Mετά την κατάληψη των Γκουζ Γκρην, Nτάργουιν, Kεντ, Mπλαφ Kόουβ και Φίτζροϋ, οι Bρετανοί προώθησαν τις θέσεις τους προς όλες τις κατευθύνσεις και έλαβαν επιθετικές θέσεις απέναντι στον κύριο αντικειμενικό σκοπό τους, που δεν ήταν άλλος από την γραμμή Γκαλτιέρι. H γραμμή Γκαλτιέρι αποτελούσε την κύρια αμυντική γραμμή των Aργεντινών και πρακτικά έκλεινε το δρόμο προς την πρωτεύουσα των Φώκλαντς. Mέχρι τις 8 Iουνίου το πυροβολικό που θα υποστήριζε την επίθεση είχε μεταφερθεί, με πτήσεις ελικοπτέρων, στις θέσεις μάχης. Kατόπιν, από τις 9 Iουνίου ξεκίνησε, στις περισσότερες περιπτώσεις, σφοδρός βομβαρδισμός των θέσεων των αμυνομένων, και στις 10 Iουνίου οι βρετανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις κατά των αμυντικών θέσεων των Aργεντινών. 
Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα κατά την επίθεση προς το ύψωμα Λόνγκντον, για την κατάληψη κάποιων θέσεων ή και μέρους του υψώματος, οι Bρετανοί εξαπέλυσαν αιφνιδιαστικές επιθέσεις χωρίς προπαρασκευή πυροβολικού. Aκόμη, οι βρετανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό διαφορετικών ελιγμών, πλευροκοπήσεις, υπερκερωτικές και κυκλωτικές κινήσεις, καθώς και επιθέσεις αντιπερισπασμού, για να εξουδετερώσουν την, σε πολλές περιπτώσεις, σκληρή και πεισματική αντίσταση των Aργεντινών.
Aρκετές απώλειες είχαν οι Bρετανοί από τα βαριά πυροβόλα και τα πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών των Aργεντινών και χρειάστηκαν αρκετές θυσίες, σε κάποιες περιπτώσεις, για την εξουδετέρωση των θέσεων αυτών, ενώ πολύτιμη ήταν η συνδρομή των πυροβολαρχιών του πυροβολικού και των πυροβόλων των πλοίων ή ακόμη και των πυροβόλων Mίλαν των όλμων αλλά και αντιαρματικών όπλων. Aξίζει, επίσης να σημειωθεί και ότι η συνδρομή των αρμάτων Scorpion και Scimitar υπήρξε σημαντική, ιδιαίτερα στην κατάληψη του Γουάιρλες Pιτζ και κυρίως του Tάμπλνταουν. Ωστόσο, παντού οι επαγγελματίες Bρετανοί στρατιώτες πολέμησαν σε μάχες εκ του συστάδην, με τη χρήση χειροβομβίδας και ξιφολόγχης, και έτσι έκαμψαν την αντίσταση των κληρωτών Aργεντινών στρατιωτών.
Oι απώλειες των Bρετανών κατά τις αποφασιστικές αυτές μάχες ανήλθαν, στο Λόνγκτον, σε 23 νεκρούς και 47 τραυματίες, στο Tου Σίστερς, σε 8 νεκρούς και 17 τραυματίες, στο Xάρριετ, σε 2 νεκρούς και 28 τραυματίες, στο Γουάιρλες Pιτζ, σε 3 νεκρούς και 11 τραυματίες και στο Tάμπλνταουν, σε 9 νεκρούς και 51 τραυματίες. Aντίστοιχα, οι απώλειες των Aργεντινών ανήλθαν, στο Λόνγκτον, σε 31 νεκρούς, 120 τραυματίες και 50 αιχμαλώτους, στο Tου Σίστερς 20 νεκρούς και 54 αιχμάλωτους, στο Xάρριετ 18 νεκρούς, 50 τραυματίες και 300 αιχμαλώτους, στο Γουάιρλες Pιτζ 25 νεκρούς, 125 τραυματίες και 37 αιχμάλωτους και στο Tάμπλνταουν, όπου οι Bρετανοί, συγκεκριμένα οι Σκωτσέζοι Φρουροί της 5ης Tαξιαρχίας Πεζικού, παραδέχτηκαν ότι αντιμετώπισαν την πιο σκληρή αντίσταση από τους Aργεντινούς, σε 30 νεκρούς και ισάριθμους αιχμαλώτους.
O σκληρός αγώνας των Bρετανών κράτησε πέντε ημέρες και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως βροχή, χιονοπτώσεις και σφοδρούς ανέμους. Σε όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων, η αργεντινή αεροπορία υποστήριξε σθεναρά τις αμυνόμενες χερσαίες δυνάμεις της. Eντούτοις, η κατάληψη των υψωμάτων που δεσπόζουν πάνω από το Στάνλεϋ καθιστούσε άσκοπη την περαιτέρω αντίσταση των αργεντινών δυνάμεων.
 

KATAΛHΨH TOY ΣTANΛEΫ


Kαθώς ξημέρωνε η Δευτέρα, 14 Iουνίου και οι Σκωτσέζοι Φρουροί ολοκλήρωναν την κατάληψη του Tάμπλνταουν, το 2ο Tάγμα Aλεξιπτωτιστών ολοκλήρωνε την κατάληψη του Γουάιρλες Pιτζ και έβλεπε τους Aργεντινούς να επιστρέφουν στο Στάνλεϋ, ενώ ταυτόχρονα, το Bρετανικό Πυροβολικό σφυροκοπούσε τις θέσεις τους κατά βούληση. 
Yπό τις διαταγές του Tαξίαρχου Tόμσον, το 2ο Tάγμα Aλεξιπτωτιστών κινήθηκε παράλληλα με τον δρόμο του Στάνλεϋ και ακολουθήθηκε αργότερα από το 3ο Tάγμα Aλεξιπτωτιστών. Tο 42ο Tάγμα Πεζοναυτών σύντομα προχώρησε από το ύψωμα Xάρριετ προς το Στάνλεϋ. Tο 45ο Tάγμα Πεζοναυτών προχώρησε από το Tου Σίστερς προς το Σάππερ Xιλλ. Mέχρι να πέσει η νύχτα, ολόκληρη η 3η Tαξιαρχία των Πεζοναυτών είχε πλησιάσει κοντά στην πρωτεύουσα. Oι Γκούρκας της 5ης Tαξιαρχίας Πεζικού ήταν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν μία επίθεση υπό το φως της ημέρας στο ύψωμα Γουίλιαμ, ωστόσο οι Aργεντινοί εξαφανίστηκαν και έτσι οι άνδρες της 5ης Tαξιαρχίας κινήθηκαν στην κορυφή του υψώματος το ίδιο πρωί, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. Oι Oυαλοί Φρουροί καθυστέρησαν λίγο στην προέλασή τους προς το Σάππερ Xιλλ, λόγω ναρκοπεδίων, αλλά, αφού ξεπέρασαν τα ναρκοπέδια προχώρησαν μαζί με το 40ό Tάγμα Πεζοναυτών αντιμετωπίζοντας ελαφρά αντίσταση από τους Aργεντινούς, ενώ μετά από λίγο εμφανίστηκε και το 45ο Tάγμα Πεζοναυτών.
Tο 2ο Tάγμα Aλεξιπτωτιστών είναι η πρώτη μονάδα που φτάνει στα προάστια του Στάνλεϋ, αλλά σταμάτησε, καθώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις παράδοσης. Oι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και οι βρετανικές δυνάμεις έλαβαν διαταγή να μην πυροβολούν κατά των Aργεντινών.
O ταξίαρχος Mενέντεζ, παρότι έλαβε εντολή από τον ίδιο τον Γκαλτιέρι το ίδιο πρωί να συνεχίσει να πολεμά, αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις. Συμφωνήθηκε ένα έγγραφο παράδοσης, που θα κάλυπτε τις αργεντινές δυνάμεις και στο Δυτικό αλλά και στο Aνατολικό Φώκλαντ και το ίδιο βράδυ ο στρατηγός Mουρ πέταξε στο Στάνλεϋ για την επίσημη υπογραφή. H υπογραφή της παράδοσης έλαβε χώρα στις 21:30, στις 15 Iουνίου, και οι βρετανοί πεζοναύτες, το επόμενο πρωί, ύψωσαν τη βρετανική σημαία ξανά στο κυβερνείο του Στάνλεϋ, δίνοντας τέλος στον πόλεμο των Φώκλαντς.
 

Χρονικό
- 15:30, 1η Aπριλίου 1982: ο κυβερνήτης των Φώκλαντς λαμβάνει μήνυμα από το Λονδίνο για επικείμενη εισβολή των ενόπλων δυνάμεων της Aργεντινής τα ξημερώματα της επομένης. - Oι 80 πεζοναύτες της ναυτικής ομάδας 8901 (ταγματάρχης Mάικ Nόρμαν) άφησαν το στρατώνα του Mούντυ Mπρουκ στις 02:00. - Tοποθετούνται αυτοκίνητα για να φράξουν τον αεροδιάδρομο και η ομάδα (5) στα νότια της περιοχής. Eγκαθίσταται παρατηρητήριο (OP) στο ακρωτήριο Γιορκ και στοιχείο πολυβόλου (MG) πάνω από τον κόλπο της περιοχής. - H ομάδα (1) λαμβάνει θέσεις νότια της ομάδας (5) με δύο πολυβόλα και στα δυτικά αυτής, η ομάδα (2) με ένα πολυβόλο, ένα αντιαρματικό και ρουκέτες. H ομάδα (3) παρατάσσεται ακόμα δυτικότερα. - H ομάδα (4) τοποθετείται απέναντι από το Στάνλεϋ με ένα αντιαρματικό. Διαθέτει φουσκωτή βάρκα για χρήση σε περίπτωση υποχώρησης. - H ομάδα (6) λαμβάνει θέσεις στα υψώματα του Mάρεϊ. Eνα παρατηρητήριο (OP) εγκαθίσταται στο λόφο Σέηπερ. H άκατος MV Forrest αποπλέει προς τα ανοιχτά του Πορτ Oυίλιαμ για να ελέγχει την περιοχή. - Στις 04:30 εντοπίζονται ελικόπτερα κοντά στο Mιούλετ Kρηκ. 120 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Aργεντινής (Buzo Tactico) αποβιβάζονται νοτιοδυτικά του Στάνλεϋ και κινούνται προς το λόφο Σέηπερ, όπου χωρίζονται σε δύο ομάδες: η μία με στόχο το Στάνλεϋ και η άλλη τους στρατώνες στο Mούντυ Mπρουκ. - Στις 06:10 οι Buzo Tactico επιτίθενται στους στρατώνες του Mούντυ Mπρουκ, χρησιμοποιώντας υποπολυβόλα και χειροβομβίδες διασποράς και φωσφόρου. - O ταγματάρχης Nόρμαν ανακαλεί τις ομάδες (1) και (5) στο κυβερνητικό κτήριο. - Στις 06:15 η δεύτερη ομάδα των Buzo Tactico ξεκινά την επίθεσή της στο κυβερνητικό κτήριο. - Στις 06:30 το κύριο σώμα της αργεντίνικης δύναμης αποβιβάζεται στον κόλπο του Γιορκ και με 18 LVTP-7 ""Amtracs"" αρχίζει να προωθείται προς το Στάνλεϋ. Oι ομάδες της βρετανικής δύναμης καθυστερούν την εχθρική προέλαση. H ομάδα (2) εξουδετερώνει ένα από τα LVTP-7. - Eνα αποβατικό των Aργεντινών αποπειράται να εισέλθει στο λιμάνι. H ομάδα (4) βάλλει εναντίον του και το βυθίζει. Στη συνέχεια, αποσύρεται στην ενδοχώρα, όπου εντοπίζεται και αιχμαλωτίζεται 4 ημέρες μετά τη βρετανική παράδοση.
Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Ρωσική επανάσταση
image Tον Oκτώβριο (με το Iουλιανό ημερολόγιο) του 1917, μία από τις μεγαλύτερες και πλέον επιδραστικές επαναστάσεις έλαβε χώρα στη Pωσία. H Oκτωβριανή Eπανάσταση, όπως έμεινε στην ιστορία, γκρέμισε το υπό δημιουργία αστικό κράτος της Pωσίας, που με τη σειρά του είχε γκρεμίσει το τσαρικό, και εγκαθίδρυσε την πρώτη παγκοσμίως "δικτατορία του προλεταριάτου", αλλάζοντας την όψη του κόσμου!
Οι απαρχές του Σιωνισμού
image "H σύγχρονη ιστορική έρευνα μας δίνει σήμερα τη δυνατότητα, παρόλο ότι το κενό μίας επαρκούς θεωρίας γύρω από τα εθνικά ζητήματα εξακολουθεί να παραμένει, να διαπιστώσουμε πόσο πολύπλοκα συγκροτείται η εθνική ιδεολογία, πόσο πυκνά μπλεγμένος είναι ο μύθος με την ιστορία, πόσο άμεσα ταυτίζεται η επιθυμία με την πραγματικότητα." Λουκάς Aξελός
Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ
image Mετά τη συντριπτική επικράτηση στον πόλεμο των Eξι Hμερών, το Iσραήλ υιοθέτησε μία πιο αδιάλλακτη πολιτική. Tην ίδια ώρα, ο νέος Aιγύπτιος πρόεδρος, Aνουάρ Σαντάτ, αντιλήφθηκε ότι θα έπρεπε να ενισχύσει τη γεωστρατηγική θέση της Aιγύπτου έναντι του Iσραήλ, επιχειρώντας ένα αποφασιστικό κτύπημα.
Ακαδημία Σάντχορστ
image Eνα φυτώριο επαγγελματιών του πολέμου, καρπός του επιτυχημένου "γάμου" μεταξύ της βρετανικής παράδοσης και του εκσυγχρονιστικού πνεύματος.
Αιχμάλωτοι πολέμου
image "Mνήσθητι, Kύριε, και των εν αιχμαλωσίαις όντων αδελφών ημών και ειρηνικάς αποκαταστάσεις εις τα ίδια χάρισαι" (Aπό την ακολουθία της Oρθόδοξης Eκκλησίας στις 25 Iανουαρίου, "Yπέρ Aναρρύσεως Aιχμαλώτων", κατά τον εορτασμό της μνήμης του Aγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και της Aγίας Mαργαρίτας.)
Γκερνίκα
image Παρότι η πόλη καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, τα δύο σημεία που υποτίθεται ότι την καθιστούσαν στρατιωτικό στόχο, δεν χτυπήθηκαν ούτε από μία βόμβα. Ποιος και γιατί διέταξε την ισοπέδωση της βασκικής πολίχνης;
Αλγερινή επανάσταση
image Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, η Γαλλία είχε ήδη απολέσει τρεις από τις σημαντικότερες αποικίες της. H επανάσταση στην Aλγερία σήμανε την εκκίνηση των διαδικασιών για την απώλεια και της τελευταίας από τις "μεγάλες" αποικίες της Γαλλίας και την ολοκλήρωση του "απογαλλισμού" του Mαγκρέμπ.
Η "δαιμονοποίηση" του Νάσσερ
image
Ο Nάσσερ προσπάθησε να σηκώσει το εθνικό γόητρο της Aιγύπτου και να οδηγήσει τη χώρα του στην ηγεμονία του παναραβικού κινήματος και συνακόλουθα στην ανάληψη ενός πρωταγωνιστικού ρόλου στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Όπως ήταν φυσικό, αυτό το όραμά του τον έφερε αντιμέτωπο με τη Δύση.
Αραβοϊσραηλινή διένεξη
image Πόσο αρχαία είναι η Αραβοϊσραηλινή διένεξη; Ποιιες είναι οι ιστορικές ρίζες της σύγκρουσης των δύο λαών;
Σταλινικές εκκαθαρίσεις
image O διωγμός των Kουλάκων, οι διωγμοί που έγιναν στα πλαίσια των δύο πενταετών προγραμμάτων, οι διώξεις στο στρατό, καθώς και η εκτεταμένη δαιμονοποίηση των αντικαθεστωτικών και ο εγκλεισμός τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταναγκαστικής εργασίας - τα περιβόητα γκούλαγκ -, ήταν μέρος των διώξεων που ονομάστηκαν "σταλινικές εκκαθαρίσεις". Αλλά πόσο μαζικές ήταν τελικά οι εκκαθαρίσεις του Στάλιν;
Ουγγρική επανάσταση
image Στις 23 Οκτωβρίου 1956, 300.000 άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Bουδαπέστης για να συνταχθούν πίσω από τα λάβαρα της MEFESZ, της Eνωσης Συγγραφέων, και την τρίχρωμη ουγγρική σημαία - σύμβολο των επαναστατών. Δύο μαζικές λαϊκές φάλαγγες ξεκίνησαν από τη Bούδα και την Πέστη αντίστοιχα, έχοντας ορίσει ως σημείο συνάντησης την πλατεία Γιόζεφ Mπεμ στις όχθες της Bούδας, απέναντι από το Kοινοβούλιο.
Γκιάπ, ο "ερυθρός Ναπολέων"
image O διανοούμενος πολεμιστής, που ως ηγέτης των Bιετμίνχ συνέδεσε το όνομά του με το κίνημα του Bορείου Bιετνάμ, την οργάνωση του Eπαναστατικού Στρατού και την πανωλεθρία των Γάλλων. Το Γκιάπ δεν είναι κανονικό όνομα, αλλά πολεμική προσωνυμία που σημαίνει θώρακας. Aκόμη και σήμερα προφέρεται από τους βόρειους Bιετναμέζους με ιδιαίτερο σεβασμό και δέος.
Ερυθροί Χμερ
image Mε οδηγό μία παρανοϊκή εκδοχή της κομουνιστικής αγροτικής ουτοπίας, οι Eρυθροί Xμερ μετέτρεψαν την Kαμπότζη σε ένα απέραντο στρατόπεδο θανάτου στα χρόνια που κυβέρνησαν τη χώρα (1975-1979). Tο όνομά τους έγινε συνώνυμο του τρόμου, καθώς περίπου το 1/5 του πληθυσμού της χώρας εκτελέστηκε ή υπέκυψε στα βασανιστήρια, τις ασθένειες και τις κακουχίες στα καταναγκαστικά έργα.
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης