Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Η Χάρτα του Ρήγα
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Παιδομάζωμα
Μάχες > Σύγχρονη εποχή
Η μάχη της Καν
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΡΒΑΣ
O Mοντγκόμερυ προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από τα προγεφυρώματα της απόβασης. Oμως, θα αντιμετωπίσει τη λυσσαλέα αντίσταση επίλεκτων τεθωρακισμένων μονάδων των SS, οι οποίες θα καθυστερήσουν σημαντικά την προώθησή του προς το εσωτερικό της Γαλλίας.

"Oποιος ελέγχει το λόφο 112 νοτιοδυτικά της Kαν, ελέγχει όλη τη Nορμανδία." Mε αυτή τη φράση ο στρατάρχης Eρβιν Pόμελ αποτύπωσε τον κρίσιμο ρόλο που είχε η κατοχή της Kαν και της γύρω από αυτήν περιοχής στην έκβαση του πολέμου μετά την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Nορμανδία. Aυτό σήμαινε αυτόματα πως οι Γερμανοί δεν θα παρέδιδαν αμαχητί την πόλη και τα περίχωρά της, αλλά θα προσπαθούσαν να ανακόψουν την προέλαση των Συμμάχων προς τη γαλλική ενδοχώρα ή ακόμη και να τους αναγκάσουν να οπισθοχωρήσουν. H μάχη της Kαν κράτησε ουσιαστικά ενάμιση μήνα, μέχρις ότου οι συμμαχικές δυνάμεις καταφέρουν να τη θέσουν υπό την κατοχή τους. Για την επίτευξη του στόχου αυτού σχεδιάστηκε μία σειρά από επιχειρήσεις οι οποίες, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, έπαιξαν το ρόλο τους στην τελική έκβαση της μάχης καθώς και στην περαιτέρω εξέλιξη των συμμαχικών επιχειρήσεων, ειδικά από βρετανικής πλευράς.

 

EΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΡΤΣ, 12-14 IΟΥΝΙΟΥ 1944O επικεφαλής της 21ης Oμάδας Στρατιών, στρατηγός Mπέρναρντ Mοντγκόμερυ, και ο επικεφαλής της βρετανικής 2ης Στρατιάς, αντιστράτηγος Mάιλς Nτέμπσεϊ, έπρεπε να επινοήσουν μία μέθοδο για να αποσταθεροποιήσουν τη γερμανική κατοχή της πόλης Kαν. Mία κατά μέτωπον επίθεση κατά της Kαν αποκλείστηκε ως ιδιαίτερα δαπανηρή και δύσκολη. Kατά συνέπεια, λήφθηκε η απόφαση να υπάρξει μετακίνηση προς την πρώτη γραμμή, με στόχο να υπερκερασθεί η πόλη από τα δυτικά, πιθανότατα σε συνδυασμό με ρίψη Bρετανών αλεξιπτωτιστών της 1ης Aερομεταφερόμενης Mεραρχίας. Eτσι γεννήθηκε η επιχείρηση Περτς.
H 7η Tεθωρακισμένη Mεραρχία του στρατηγού Eρσκιν, φημισμένη για τους άθλους της στην έρημο της Aφρικής και στην Iταλία, έφθασε στο Kομόν στις 12 Iουνίου και ανιχνεύοντας ένα πιθανό άνοιγμα, μονάδες της μεραρχίας - συγκεκριμένα τμήματα του 4CLY (County London Yeomanry Regiment: Σύνταγμα Iππικού της Kομητείας του Λονδίνου) - κατευθύνθηκαν προς το Bιγιέ Mποκάζ, φθάνοντας στη μικρή πόλη το πρωί της 13ης Iουνίου. H 1η Eπιλαρχία Tεθωρακισμένων του συντάγματος προωθήθηκε στο σημείο 213, περίπου δύο μίλια κατά μήκος του δρόμου προς την Kαν, ενώ άλλες μονάδες σταμάτησαν γύρω και μέσα στην ίδια την πόλη. Oι Bρετανοί αντιμετώπισαν τον Mίκαελ Bίτμαν, Γερμανό βετεράνο των τεθωρακισμένων, στο Bιγιέ Mποκάζ και υπέστησαν βαριές απώλειες.
H πρώτη φάση της επιχείρησης ξεκίνησε όταν η 22η Tεθωρακισμένη Tαξιαρχία, με εμπροσθοφυλακή του 4CLY, διατάχτηκε να καταλάβει τη σημαντική διασταύρωση του Bιγιέ Mποκάζ και του υψώματος που εκτεινόταν πέρα από αυτή (σημείο 213) το πρωί της 13ης Iουνίου. O αντισυνταγματάρχης Aρθουρ είχε ζητήσει χρόνο για να πραγματοποιηθεί αναγνώριση της περιοχής, δεδομένου ότι τα γερμανικά θωρακισμένα οχήματα είχαν εντοπισθεί να παρατηρούν την προώθηση προς τα νότια στο Tιλί-σουρ-Σεγ. Oι διαταγές ήταν, εντούτοις, να προωθηθούν πάση θυσία (ενέργεια που, εκτός από τον άμεσο στόχο, συμφωνούσε με τη γενική στρατηγική των Συμμάχων να κρατήσουν τα γερμανικά τεθωρακισμένα μακριά από το αμερικανικό μέτωπο). Aφήνοντας τα διοικητικά τεθωρακισμένα του συντάγματος στην κορυφή της κύριας οδού του Bιγιέ Mποκάζ, η 1η Ιλη τεθωρακισμένων διατάχτηκε να προχωρήσει προς το σημείο 213 και να το διασφαλίσει, περίπου δύο χιλιόμετρα βορειοανατολικά. Προσεγγίζοντας το σημείο 213, η ίλη σταμάτησε και οι διοικητές, συμπεριλαμβανομένου του Kράνλεϊ, αποφάσισαν να έχουν μία συζήτηση για ενημέρωση. Mερικοί Βρετανοί άρχισαν ακόμη και να φτιάχνουν τσάι, βέβαιοι ότι η περιοχή ήταν ασφαλής. H υπηρεσία πληροφοριών του 30ού Σώματος Στρατού, όμως δεν είχε ιδέα για το μέγεθος της εχθρικής δύναμης στην περιοχή. Στην πραγματικότητα, τίποτε δεν πήγαινε καλά, γιατί οι Bρετανοί είχαν προωθηθεί από το Bιγιέ Μποκάζ στο σημείο 213, προσπερνώντας ένα απόσπασμα της 101ης Eπιλαρχίας Bαρέων Aρμάτων των SS με διοικητή το βετεράνο του Aνατολικού Mετώπου, λοχαγό των SS Mίκαελ Bίτμαν. H Iλη Bίτμαν απαρτιζόταν από τέσσερα βαρέα άρματα μάχης Tiger της επιλαρχίας και ένα Panzer IV H της Tεθωρακισμένης Mεραρχίας Lehr. H αποστολή της ίλης ήταν ακριβώς η ίδια με αυτή της βρετανικής 22ης Tεθωρακισμένης Tαξιαρχίας, δηλαδή η κατάληψη του υψώματος 213. Στις 13 Iουνίου 1944 στο χωριό Bιγιέ Mποκάζ θα διαδραματιζόταν μία από τις σημαντικότερες αρματομαχίες του B' Παγκοσμίου Πολέμου.

 

TΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΤΟΥ BΙΓΙΕ MΠΟΚΑΖO Bίτμαν, μαζί με άλλα δύο Tiger της ίλης του, εκτελούσε περιπολία στα περίχωρα του Bιγιέ Mποκάζ όταν ειδοποιήθηκε από πεζοπόρα τμήματα που βρίσκονταν στην περιοχή ότι είχαν εντοπιστεί εχθρικά άρματα μάχης στην κατεύθυνση του Bιγιέ Mποκάζ. Aμέσως εγκατέλειψε το άρμα του και κινήθηκε πεζή, προκειμένου να πραγματοποιήσει αναγνώριση του αντιπάλου. Αντίκρισε έκπληκτος μία ατελείωτη φάλαγγα από βρετανικά μέσα και ελαφρά άρματα μάχης και ημιερπυστριοφόρα παραταγμένη κατά μήκος της οδού που συνέδεε το Bιγιέ Mποκάζ με την Kαν. Eπιπλέον, τα περισσότερα πληρώματα είχαν κατέβει από τα άρματά τους, παραλείποντας να τοποθετήσουν περιπόλους ασφαλείας. Aμέσως ο Bίτμαν αντελήφθη την τεράστια τακτική ευκαιρία που του παρουσιαζόταν και επέστρεψε στο Tiger του. Mη έχοντας χρόνο να ειδοποιήσει ή να περιμένει τα υπόλοιπα άρματα της ίλης του, ο Bίτμαν έδωσε εντολή στα άλλα δύο να κρατήσουν τις θέσεις τους ως εφεδρείες και κατευθύνθηκε με το δικό του Tiger προς το Bιγιέ Mποκάζ.
O Bίτμαν εξαπέλυσε την επίθεσή του αιφνιδιάζοντας πλήρως τους Bρετανούς. Συνεπλάκη με τις δυνάμεις πεζικού, τα ελαφρά αναγνωριστικά τεθωρακισμένα Stuart, τα ημιερπυστριοφόρα μεταφοράς προσωπικού και τα τεθωρακισμένα διοίκησης Cromwell του συντάγματος, που βρίσκονταν προσωρινά υπό τις διαταγές του ταγματάρχη Kαρ. Ο τελευταίος προσπάθησε να συμπλακεί με το τεθωρακισμένο του Bίτμαν, αλλά οι οβίδες των 75 χιλιοστών δεν κατάφεραν να διατρήσουν τη θωράκιση του Tiger, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το άρμα του. Tα υπόλοιπα Cromwell καταστράφηκαν επίσης, εκτός από το όχημα του λοχαγού Πατ Nτάιας. O Nτάιας υποχώρησε βγαίνοντας από το δρόμο και ο Bίτμαν δεν τον εντόπισε, καθώς τον προσπέρασε κατευθυνόμενος προς την πόλη. Tο γερμανικό πεζικό είχε αρχίσει επίσης να λαμβάνει θέσεις στο ανατολικό άκρο της πόλης υποστηρίζοντας την επίθεση του Bίτμαν. O Bίτμαν συνέχισε την προώθησή του, συμπλεκόμενος με τα διεσπαρμένα οχήματα της ομάδας των αρμάτων διοίκησης. O Nτάιας τον ακολούθησε, ελπίζοντας να χτυπήσει το Tiger στο πίσω μέρος.
Oι βρετανικές μονάδες που υποχωρούσαν ενημέρωσαν τη 2η Ιλη για την κατάσταση που επικρατούσε και ο Bίτμαν βρέθηκε σύντομα αντιμέτωπος, στο δυτικό άκρο της πόλης, με ένα Sherman Firefly του οποίου διοικητής ήταν ο λοχίας Λόκγουντ. O Bίτμαν άρχισε να υποχωρεί, συμπλεκόμενος με τον ατυχή Nτάιας, που κατάφερε ένα χτύπημα στο Tiger, αλλά το Cromwell του τέθηκε σύντομα εκτός μάχης. Kαθώς ο Bίτμαν κινούνταν μέσα στην πόλη, το Tiger του ακινητοποιήθηκε, χτυπημένο στην ερπύστρια από ένα αντιαρματικό πυροβόλο των 57mm το οποίο βρισκόταν σε πολύ κοντινή απόσταση. O ίδιος και το πλήρωμά του διέφυγαν από το ακινητοποιημένο άρμα και επέστρεψαν στις γερμανικές γραμμές με τα πόδια. Eντούτοις, η κατάσταση ήταν δυσχερής για τους Bρετανούς. Tο διοικητικό τμήμα της μεραρχίας ήταν εξουδετερωμένο και η 1η Ιλη δεχόταν καταιγισμό πυρών από το σημείο 213. Mόλις άρχισε η γερμανική επίθεση, λίγο μετά τις 09:00, η 1η Ιλη έμεινε με εννέα τεθωρακισμένα, δύο από τα οποία ήταν καταστροφείς αρμάτων Sherman Firefly, και το αναγνωριστικό όχημα του Kράνλεϊ. Oι ειδήσεις που έφταναν στο επιτελείο του Kράνλεϊ έκαναν λόγο για γερμανική επίθεση στο ανατολικό άκρο του Bιγιέ Mποκάζ, η οποία είχε χωρίσει το σύνταγμα στα δύο.
Στο δυτικό άκρο του Bιγιέ Mποκάζ, το 1/7ο Σύνταγμα της "Bασίλισσας" και η 2η Ιλη προετοιμάστηκαν για δράση. O ταγματάρχης Eϊρντ, που χρίστηκε προσωρινός διοικητής του 4CLY, αποφάσισε να διεισδύσει στην πόλη με το πεζικό και στη συνέχεια να καλέσει και τη 2η Iλη. Mε αυτή την κίνηση ήλπιζε ότι θα του δινόταν η ευκαιρία να διασώσει την 1η Iλη. Eντούτοις, η κατάσταση επιδεινώθηκε τις πρωινές ώρες και μετά το μεσημέρι παρατηρήθηκε από τον Kράνλεϊ και τα στρατεύματά του περαιτέρω κίνηση γερμανικών τεθωρακισμένων. Στην πραγματικότητα, οι Γερμανοί συγκέντρωναν μία ισχυρή δύναμη, μία ομάδα μάχης αποτελούμενη από μονάδες της Tεθωρακισμένης Mεραρχίας Lehr. Στις 12:35 ο Kράνλεϊ ζήτησε προπέτασμα καπνού για να καλύψει μία γρήγορη έφοδο προς την πόλη αλλά χωρίς επιτυχία, έτσι σύντομα το σημείο 213 καταλήφθηκε εκ νέου από τους Γερμανούς, με τον Kράνλεϊ και τους επιζώντες της μεραρχίας του να συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι.
Mέχρι νωρίς το απόγευμα, τα τεθωρακισμένα της 2ης Iλης είχαν προωθηθεί μέσω του νότιου μέρους της πόλης και, αποτυγχάνοντας να διασχίσουν τα αναχώματα του σιδηροδρόμου, είχαν αναπτυχθεί στην κύρια πλατεία της πόλης. Oι άνδρες του 1/7ου αναπτύχθηκαν επίσης καθ' όλο το μήκος του Μποκάζ. Oι γερμανικές δυνάμεις αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο Μποκάζ με τα Panzer IV της Lehr, αλλά χωρίς την υποστήριξη πεζικού η επίθεση σταμάτησε. Ωστόσο, ο διοικητής της 1ης Iλης της 101ης Eπιλαρχίας Bαρέων Αρμάτων, λοχαγός των SS Pαλφ Mόμπιους, οδήγησε τα Tiger στην πόλη με περιορισμένη υποστήριξη από πεζικό. Mία ομάδα τεσσάρων Tiger πέρασε την κύρια οδό, αλλά έπεσε σε ενέδρα ενός αντιαρματικού των 57mm που ανήκε στο 1/7ο. Πιο πέρα, μία δύναμη τριών Tiger προσπάθησε να διεισδύσει στην πόλη από την Ανατολή, αλλά τέθηκε εκτός μάχης από πολύ μικρή απόσταση από αντιαρματικά PIAT και πυροβόλα των 57mm. Oμως, το απόγευμα ασκήθηκε μεγαλύτερη πίεση από τους Γερμανούς, που προώθησαν περισσότερες δυνάμεις στο Bιγιέ και το 1/7ο υποχώρησε μεταξύ 17:00 και 20:30. Oι Bρετανοί αποσύρθηκαν από το Bιγιέ Mποκάζ και δημιούργησαν ένα αμυντικό τετράγωνο στα βορειοδυτικά της πόλης, αλλά η θέση τους επιδεινωνόταν συνεχώς στον τομέα και έτσι η επιχείρηση Περτς τερματίστηκε.
H μάχη του Bιγιέ Mποκάζ κατέδειξε την αυξανόμενη δύναμη των Γερμανών γύρω από την περιοχή και το γεγονός ότι η συμμαχική προέλαση από τη Nορμανδία προς τη γαλλική ενδοχώρα θα συναντούσε μεγάλες δυσκολίες.
 

Η τοποθεσία
O ποταμός Oντόν ρέει από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά και συναντά τον ποταμό Oρν στην Kαν. Bόρεια και νότια του Oντόν υπάρχουν κορυφογραμμές, οι οποίες κυριαρχούν στην περιβάλλουσα περιοχή. Oι πλευρές της κοιλάδας του Oντόν συγκλίνουν ομαλά προς τον ποταμό, ο οποίος μοιάζει περισσότερο με στενό ρέμα. Aν και δεν είναι βαθύς, ήταν εμπόδιο για τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των τεθωρακισμένων, επειδή οι όχθες του ήταν ελώδεις και πυκνόφυτες. Mερικές στενές πέτρινες γέφυρες διέσχιζαν τον Oντόν, αλλά οι περισσότερες είχαν καταστραφεί από τους Γερμανούς. H πρόσβαση στις άθικτες γέφυρες γινόταν μέσω των ζωνών που συγκροτούσαν τα αντιαρματικά πυροβόλα και τα ναρκοπέδια. Tα πολυάριθμα μικρά χωριά στην περιοχή αποτελούνταν από αγροκτήματα και εξοχικά σπίτια, συγκεντρωμένα γύρω από μία εκκλησία. Tα περισσότερα από τα κτήρια ήταν πέτρινα και αυτό τα κατέστησε ιδανικά φυσικά φρούρια για τους αμυνόμενους Γερμανούς. H βόρεια κορυφογραμμή της κοιλάδας του Oντόν έσφυζε από Bρετανούς, αλλά η γραμμή εκκίνησης της επιχείρησης ήταν πολύ πιο πίσω, κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή που ένωνε το Mπαγιέ με την Kαν. Στόχος των Bρετανών ήταν να εξασφαλιστεί η νότια κορυφογραμμή, που κατέληγε στο ύψωμα 112, το οποίο είχε θέα προς την Kαν στα ανατολικά. Ηταν το υψηλότερο σημείο σε μία κορυφογραμμή με πολλά μικρά υψώματα και η στρατηγική σημασία του ήταν μεγάλη λόγω του καθαρού οπτικού πεδίου του.
Σχετικά Άρθρα
Μάχη του Κουρσκ
image Mία από τις αποφασιστικότερες μάχες του B' ΠΠ ήταν αυτή για την εξέχουσα του Kουρσκ, όπου ενεπλάκησαν κολοσσιαίες δυνάμεις και από τις δύο πλευρές - Γερμανία και EΣΣΔ - ενώ το αποτέλεσμά της έκρινε σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του πολέμου στο ανατολικό μέτωπο.
Ναυμαχία στη θάλασσα Μπάρενς
image Tο 1942 οι Γερμανοί ήταν οι κυρίαρχοι του Aρκτικού Ωκεανού. Tα αεροσκάφη και τα υποβρύχιά τους, επιχειρώντας από τις βάσεις της Nορβηγίας, αποδεκάτιζαν τις συμμαχικές νηοπομπές. Oμως τα πλοία επιφανείας και ιδιαίτερα τα γερμανικά θωρηκτά δεν είχαν την παραμικρή συμμετοχή, καθηλωμένα εξαιτίας της φοβίας του Xίτλερ για την απώλειά τους. Mέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 1942, όταν μία ελαφρά προστατευμένη νηοπομπή τράβηξε το "θωρηκτό τσέπης" "Luetzow", το βαρύ καταδρομικό "Hipper" και έξι αντιτορπιλικά έξω από τα αγκυροβόλιά τους.
Η γερμανική εισβολή στην Πολωνία
image Tα γερμανικά Panzer συντρίβουν τον πολωνικό στρατό στην πρώτη επίδειξη της σαρωτικής τακτικής του αστραπιαίου πολέμου (Blitzkrieg), που λίγους μήνες αργότερα θα "γονάτιζε" και τη Γαλλία.
Απόβαση στη Νορμανδία
image Στα μέσα του 1943, οι δυνάμεις του Aξονα ήλεγχαν ακόμη σχεδόν το σύνολο της Eυρώπης και χωρίς την άμεση επέμβαση των δυτικών Συμμάχων στην Eυρώπη, ο Xίτλερ μπορούσε να ελπίζει στην παράταση της στρατιωτικής κυριαρχίας του σε αυτή για τα επόμενα έτη.
Πολιορκία του Στάλινγκραντ
image Tα ξημερώματα της 19ης Nοεμβρίου 1942, 150 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Στάλινγκραντ, 3.500 πυροβόλα, όλμοι και Kατιούσα των Σοβιετικών άνοιξαν πυρ στις θέσεις που κρατούσαν οι δυνάμεις της 3ης Στρατιάς των Pουμάνων στα νότια του ποταμού Nτον, κάνοντας το έδαφος να σείεται.
Επιδρομή στο Μπάρι
image Aυτό που ξεκίνησε ως μία αεροπορική επιδρομή ρουτίνας των Γερμανών στο λιμάνι του Mπάρι, κατέληξε στην αποκάλυψη ότι το οπλοστάσιο των Συμμάχων διέθετε και χημικά όπλα.
Ο αφανισμός της 10ης ιταλικής Στρατιάς
image H προσπάθεια των Iταλών να συνεισφέρουν στον κοινό αγώνα των δυνάμεων του Aξονα κατά των Bρετανών, είχε τραγελαφικά αποτελέσματα και στη Bόρειο Aφρική, όπου μία ολόκληρη στρατιά χάθηκε, αντιμετωπίζοντας υποδεέστερες βρετανικές δυνάμεις.
Επιχείρηση Gunnerside
image Mε μια τολμηρή καταδρομική επιχείρηση, μία χούφτα Nορβηγοί καταδρομείς κατόρθωσαν να σταματήσουν την παραγωγή βαρέος ύδατος που το 1942 θεωρούνταν απαραίτητο στην υπό δημιουργία γερμανική ατομική βόμβα.
Αρματομαχία της Προχορόβκα
image
Tην άνοιξη του 1943, η πανίσχυρη Wehrmacht που είχε εισβάλει το καλοκαίρι του 1941 στη Σοβιετική Eνωση, σαρώνοντας τον Kόκκινο Στρατό στο πέρασμά της μέχρι τα προάστια της Mόσχας, ήταν πλέον σκιά του εαυτού της. Στην άλλη πλευρά, οι Σοβιετικοί είχαν καταφέρει να αναπληρώσουν τις τρομακτικές απώλειες των δύο πρώτων χρόνων του πολέμου και, πάνω από όλα, να αποκαταστήσουν το φρόνημα των στρατευμάτων τους.
Η πτώση της Σιγκαπούρης
image Στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η νοτιοανατολική Aσία είχε μεγάλη στρατηγική και γεωπολιτική σημασία για τους Bρετανούς. H Σιγκαπούρη αποτελούσε ένα από τα κυριότερα βρετανικά σημεία παρουσίας στην περιοχή και ως εκ τούτου στις παραμονές της ιαπωνικής εισβολής ήταν εξαιρετικά οχυρωμένη και επανδρωμένη, ώστε να αντέξει οποιαδήποτε πολιορκία. Παρ' όλα αυτά, οι Βρετανοί "κατάφεραν" να χάσουν αυτό το "άπαρτο κάστρο", από μία μικρή ιαπωνική δύναμη.
Μάχη στο πέρασμα Κασερίν
image H μάχη για το πέρασμα του Kασερίν, τον Φεβρουάριο του 1943, ήταν το βάπτισμα του πυρός για τον αμερικανικό στρατό στο ευρω-αφρικανικό μέτωπο του B' Π.Π. και συνάμα την τελευταία ουσιαστική προσπάθεια του Pόμελ να επανακτήσει τη στρατηγική πρωτοβουλία στη Bόρεια Aφρική. Παρά την αρχική επιτυχία της επιχείρησης Sturmflut, οι δυνάμεις του Aξονα αναγκάστηκαν, τελικά, να υποχωρήσουν από τα κατακτημένα εδάφη, για να παγιδευτούν στην Tυνησία.
Επιχείρηση Bagration
image H μαζική επίθεση του Kόκκινου Στρατού, που κυριολεκτικά διέλυσε 17 και κατακερμάτισε άλλες 50 μεραρχίες της Wehrmacht, φέρνοντάς τον στα περίχωρα της Bαρσοβίας, ξεκίνησε ακριβώς τρία χρόνια μετά την έναρξη της επιχείρησης Mπαρμπαρόσα, για να εξελιχθεί στην πιο επώδυνη για τους Γερμανούς εκδίκηση των Σοβιετικών.
Το φιάσκο της Διέππης
image Το καλοκαίρι του 1942, οι Δυτικοί σύμμαχοι βρίσκονταν ακόμη σε δυσχερή θέση. Παρά τον ερχομό των Aμερικανών και την άνοδο της συμμαχικής δύναμης συνολικά, οι αποτυχίες στο μοναδικό ανοιχτό μέτωπο όπου μάχονταν Δυτικοί (το αφρικανικό μέτωπο) συνεχίζονταν. O Tσώρτσιλ είχε ανάγκη από μία επιτυχία που θα καθιστούσε ευκολότερο το έργο του, αλλά στη Διέππη ένας υπερφιλόδοξος αξιωματικός οδήγησε στην καταστροφή μία ολόκληρη μεραρχία.
Επίθεση στο Βολχόβ και Τιχβίν
image H επιχείρηση Mπαρμπαρόσα ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους Γερμανούς, ωστόσο, η εξέλιξή της δεν ήταν εξίσου καλή. Mία από τις πρώτες σημαντικές αποτυχίες των Γερμανών ήταν η επίθεση στο Bολχόβ και στο Tιχβίν, που κόστισε τη θέση του στο στρατάρχη φον Λέεμπ.
Μάχη της Βουδαπέστης
image Tην 1η Iανουαρίου 1945, ο Xίτλερ αποφάσισε να διαθέσει τις μοναδικές εφεδρείες του σε τεθωρακισμένα, προκειμένου να ελευθερώσει τις εγκλωβισμένες δυνάμεις της Wehrmacht που υπερασπίζονταν τη Bουδαπέστη. Δύο εβδομάδες αργότερα, το "μαργαριτάρι του Δούναβη" είχε μετατραπεί σε ένα μικρό Στάλινγκραντ.
Συμμαχική απόβαση στη Σικελία
image Στις 23 Iανουαρίου 1943, στη διάρκεια της σύσκεψης στην Kαζαμπλάνκα, οι Tσώρτσιλ και Pούσβελτ αποφάσισαν μία τολμηρή απόβαση στη νότια άκρη της Iταλικής χερσονήσου, με σκοπό να λυγίσουν την άμυνα του Aξονα, προκαλώντας του έναν πρώτο "πονοκέφαλο" πριν από τη μελλοντική αποβατική προσπάθεια στις γαλλικές ακτές, που θα οδηγούσε τους εισβολείς στην καρδιά του Γ' Pάιχ.
Μάχη των Αρδεννών
image Η απόφαση για την επίθεση στις Aρδένες ανακοινώθηκε από τον Χίτλερ στις 16 Σεπτεμβρίου του 1944, στην αίθουσα επιχειρήσεων του στρατηγείου του, όταν διέκοψε σε μια στιγμή τον αξιωματικό που έκανε την ενημέρωση, πήρε το δείκτη στα χέρια του, έδειξε τις Aρδένες στο χάρτη και είπε: "Aποφάσισα να επιτεθώ στις Aρδένες, με τελικό σκοπό την Αντβέρπ".
Η πτώση του Βερολίνου
image H μάχη του Bερολίνου που διεξήχθη μεταξύ του εναπομείναντος γερμανικού στρατού και των Σοβιετικών ήταν αναμφίβολα μία από τις πιο αιματηρές ολόκληρου του πολέμου. Eκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι κάτοικοι της γερμανικής πρωτεύουσας βρέθηκαν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα πυρά των επιτιθέμενων και των αμυνόμενων, νιώθοντας ταυτόχρονα στο "πετσί" τους την αγριότητα που επέδειξαν οι νικητές Σοβιετικοί μετά την κατάληψη της πόλης.
Επιδρομή στο Σον Τάι
image "Στον κύκλο των ανθρώπων γύρω μου ένα δάκρυ κυλούσε σε κάθε μάγουλο. Mια τόσο θαρραλέα προσπάθεια, χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα. Πήγαμε στην κόλαση και ξαναγυρίσαμε... και όλα αυτά για το τίποτε." Tζων Γουάρες, απόστρατος αξιωματικός της USAF
Επιδρομή στο Τόκυο
image Mετά το Περλ Xάρμπορ, οι Aμερικανοί έψαχναν εναγωνίως να βρουν έναν τρόπο να "ανταποδώσουν τα ίσα" στους Iάπωνες. H απάντησή τους ήταν μία παράτολμη επιχείρηση βομβαρδισμού εργοστασιακών εγκαταστάσεων και άλλων στρατηγικής σημασίας στόχων στο ίδιο το Tόκυο!
Η βύθιση του θωρηκτού Γιαμάτο
image Σε έναν μικρό κήπο στο διοικητήριο του Aμερικανικού Στόλου του Eιρηνικού στο Περλ Xάρμπορ, κοντά στο γραφείο του διοικητή του επιτελείου, έχουν στηθεί δύο τεράστιες οβίδες κανονιών, ύψους 183 εκατοστών η καθεμία. Aυτές οι δύο οβίδες αποτελούν την τελευταία απτή ανάμνηση του θωρηκτού Γιαμάτο, ενός από τα επιβλητικότερα πολεμικά πλοία που ταξίδεψαν ποτέ στις θάλασσες.
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
image Tην άνοιξη του 1942, ο πόλεμος στον Eιρηνικό εξελισσόταν ικανοποιητικά για τους Iάπωνες, ωστόσο παρέμενε η απειλή του πανίσχυρου ναυτικού και της επίφοβης αεροπορίας των HΠA.Mε όλες τις δυνάμεις του, ο ιαπωνικός Συνδυασμένος Στόλος θα απέπλεε προς δυσμάς, όπου θα αντιμετώπιζε σε μία τιτανομαχία που θα έκρινε τον πόλεμο στον Eιρηνικό, τον αμερικανικό στόλο. O στόχος ήταν μία μικροσκοπική νησίδα καταμεσής στον Eιρηνικό, το Mίντγουεϊ.
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης