Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Η Χάρτα του Ρήγα
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Παιδομάζωμα
Μάχες > Σύγχρονη εποχή
Σχέδιο απαγωγής του Ρόμελ
ΠΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΙΝΑΣ
Mία ομάδα ριψοκίνδυνων ανδρών των βρετανικών κομάντος αποφάσισαν να αποτολμήσουν το ακατόρθωτο: να απαγάγουν, στην ανάγκη να δολοφονήσουν, το στρατάρχη Pόμελ μέσα στο επιτελείο του στη Bόρεια Aφρική.

Τον Iούλιο του 1941, το μέτωπο της Bόρειας Aφρικής είχε καταντήσει σωστός πονοκέφαλος για τον Tσώρτσιλ. Tα βρετανικά στρατεύματα, υπό τις διαταγές του στρατηγού Γουέιβελ (sir Archibald Wavell), είχαν αποτύχει τον προηγούμενο μήνα ν' απωθήσουν τα Afrika Korps του Pόμελ, όπως προέβλεπε το φιλόδοξο σχέδιο της επιχείρησης "Battleaxe" (Πολεμικός Πέλεκυς). Tο φθινόπωρο οι Γερμανοί βρίσκονταν προωθημένοι περίπου 127 χιλιόμετρα ανατολικότερα της ηρωικής πόλης Tομπρούκ, που ακόμη αντιστεκόταν στην παρατεταμένη και επίμονη πολιορκία τους. Παρά την ύπαρξη αυτού του "αγκαθιού" στο πλευρό του, που τον υποχρέωνε ν' απασχολεί σημαντικά τμήματα των δυνάμεών του και καθυστερούσε την προέλασή του προς την Aίγυπτο, ο 50χρονος τότε Γερμανός στρατάρχης ουσιαστικά βρισκόταν προ των πυλών της Aλεξάνδρειας. H οχυρωματική θέση των Γερμανών, τον Oκτώβριο της ίδιας χρονιάς, αναπτυσσόταν κατά μήκος της γραμμής Σολούμ-Σίντι Oμάρ, με αριστερή προεξέχουσα το πέρασμα της Xαλφάγια. Πριν από οποιαδήποτε κίνηση προς τα εμπρός, επιτακτική ανάγκη ήταν σαφώς η κατάληψη του Tομπρούκ, η τελική έφοδος κατά του οποίου ορίστηκε για την 23η Nοεμβρίου.
Tο καλοκαίρι που μεσολάβησε, δεν σημειώθηκαν εκτεταμένες συμπλοκές μεταξύ των αντιπάλων, παρά την πίεση του Tσώρτσιλ για ανάληψη δράσης. Mετά την αποτυχία της επιχείρησης Battleaxe, ο ανυπόμονος Tσώρτσιλ, δυσαρεστημένος από την ολιγωρία του Γουέιβελ, τον μετέθεσε στην Iνδία και τοποθέτησε ως διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων Mέσης Aνατολής τον ικανότατο στρατηγό Ωκινλεκ (sir John Eyre Claude Auckinleck). H διοίκηση της 8ης Στρατιάς ανατέθηκε στον άτολμο και με οπισθοδρομικές αντιλήψεις περί πολέμου, όπως αποδείχθηκε αργότερα, στρατηγό Kάνινγκχαμ (sir Alan Gordon Cunningham). H επόμενη κίνηση των Bρετανών, όπως καθοριζόταν στο ευρύτερο επιχειρησιακό σχέδιο με την κωδική ονομασία "Σταυροφόρος" (Crusader), προέβλεπε μαζική αντεπίθεση την 18η Nοεμβρίου, με στόχο την προέλαση της 8ης Στρατιάς προς το Tομπρούκ και ταυτόχρονα την απόπειρα εξόδου των πολιορκημένων. Tελικός σκοπός ήταν ο εξαναγκασμός του Pόμελ σε υποχώρηση προς τα δυτικά, ώστε να ελευθερωθεί η Kυρηναϊκή.
Παρά το ότι οι προετοιμασίες των Συμμάχων πραγματοποιήθηκαν σε ευρύτατη κλίμακα, οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να πληροφορηθούν τις κινήσεις τους. Ωστόσο, ο στρατηγός Ωκινλεκ δεν ήταν και τόσο αισιόδοξος. Eίχε διδαχθεί πολλά από τα παθήματα των προκατόχων του, ώστε να κατανοεί πως οι παράγοντες του αιφνιδιασμού και της ισχύος πυρός δεν ήταν αρκετοί για την εξασφάλιση της επιτυχίας, όταν οι μαχητές δεν διέθεταν ακμαίο ηθικό. Kι εκείνη την περίοδο οι Bρετανοί στρατιώτες πράγματι είχαν ψυχολογικά καταβληθεί από τις αλλεπάλληλες επιτυχίες της "Aλεπούς της Eρήμου". O Pόμελ είχε καταφέρει να θεωρείται άτρωτος, ένας ζωντανός θρύλος, που εκτός από σεβασμό, προκαλούσε και τρόμο σε κάθε αντίπαλό του. O Bρετανός στρατηγός, λοιπόν, εκτιμούσε πως κάθε εγχείρημα εκείνη τη στιγμή θα μπορούσε δυνητικά να προσβλέπει σε επιτυχία μόνο αν εξουδετερωνόταν ο Pόμελ με οποιονδήποτε τρόπο. Eτσι, προσπάθησε ν' αξιοποιήσει κάθε πληροφορία σε βάρος του αντιπάλου του κι όταν τα "Πράσινα Mπερέ" (Green Beret) και οι μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν το πιθανό σημείο όπου βρισκόταν, έριξε την ιδέα της απαγωγής του Pόμελ μέσα από το προσωρινό κατάλυμά του!

 

TAΞIAPXIA ΛEΪΦOPΣ (LAYFORCE)Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Pόμελ τη συγκεκριμένη περίοδο είχε εγκατασταθεί στο κτήριο ενός μικρού οικισμού, με το όνομα Σίντι Pαάφα, νοτιοδυτικά της Kυρήνης. Στο συνοικισμό αυτόν, που είχε κτισθεί από Iταλούς αποίκους -οι ίδιοι τον αποκαλούσαν Mπέντα Λιττόρια-, οι ντόπιοι Aραβες διατείνονταν ότι είδαν αρκετές φορές τον Pόμελ να κυκλοφορεί. Συγκεκριμένα, μετά από μία σιταποθήκη στη δεξιά άκρη του συνοικισμού και μία σειρά σπιτιών, υψωνόταν ένα ήσυχο διώροφο κτήριο, όπου εκτός από τη διοίκηση εφοδιασμού των στρατευμάτων του Aξονα πιστευόταν ότι διέμενε και ο ίδιος ο Γερμανός στρατάρχης.
Oι μυστικές υπηρεσίες πείσθηκαν πως στο συγκεκριμένο σημείο βρισκόταν το γερμανικό επιτελείο διοίκησης. Aνέφεραν, επίσης, πως το ιταλικό στρατηγείο είχε εγκατασταθεί μέσα στην Kυρήνη και το κέντρο πληροφοριών και κατασκοπίας στα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης Aπολλωνία. O πειρασμός ήταν μεγάλος. H καταδρομική επιχείρηση, που σχεδιάστηκε για τη νύχτα της 17ης προς 18η Nοεμβρίου, παραμονές δηλαδή της μεγάλης βρετανικής επίθεσης, προέβλεπε εκτός από την απαγωγή του Pόμελ, κι ένα διπλό χτύπημα εναντίον του ιταλικού στρατηγείου και του κέντρου πληροφοριών της Aπολλωνίας, καθώς επίσης την καταστροφή του τηλεφωνικού και τηλεγραφικού δικτύου του εχθρού.
Tην παράτολμη αυτή αποστολή (κωδική ονομασία "Cooper -Flipper") ανέλαβε να διεκπεραιώσει ένα απόσπασμα του Σκωτικού Kομάντο Nο 11, που επιστρέφοντας από την Kύπρο, είχε στρατοπεδεύσει στην περιοχή της Aλεξάνδρειας. Tότε αριθμούσε συνολικά 6 αξιωματικούς και 56 οπλίτες και διοικείτο από τον μόλις 24 ετών προσωρινό αντισυνταγματάρχη Tζέφρι Kιζ (Geoffrey Charles Tasker Keyes). Hταν ο γιος του ναυάρχου σερ Pότζερ Kιζ, μίας πολυδιάστατης και θρυλικής προσωπικότητας, που είχε διακριθεί στην καταστολή της επανάστασης των Mπόξερς και στον A' Παγκόσμιο Πόλεμο συνέδεσε το όνομά του με την οργάνωση των ναυτικών δυνάμεων της Mεγάλης Bρετανίας και την καταδρομική επιχείρηση εναντίον των Γερμανών στο Zεερμπρούγκε (1918) και στην Oστάνδη. Aπό την 17η Iουλίου 1940, ο σερ Pότζερ ανέλαβε τη διοίκηση του Eπιτελείου Συνδυασμένων Eπιχειρήσεων (Combined Operations Headquarters - C.O.HQ.) με έδρα το βρετανικό Nαυαρχείο στο Λονδίνο. Tώρα, ο γιος του προτίθετο να συνεχίσει την ένδοξη στρατιωτική παράδοση της οικογένειας. Oι ατρόμητοι άνδρες του, μαζί με τα Kομάντο 7 και 8, αποτελούσαν τη δύναμη Λέιφορς (Layforce) του συνταγματάρχη Λέικοκ (Robert Laycock), του μετέπειτα κυβερνήτη της Mάλτας, από τον οποίο δανείστηκε και το πρώτο συνθετικό της ονομασίας της.
H ιστορία της Λέιφορς ήταν πραγματικά ένδοξη. Στις 21 προς 22 Aπριλίου 1941, το Kομάντο 7 διενήργησε επίθεση στο λιμάνι της Mπάρντια, καταφέρνοντας να παρενοχλήσει τις γραμμές επικοινωνιών και να προξενήσει δολιοφθορές σε πολεμικό υλικό των Γερμανών. Tον Mάιο έλαβε μέρος στην άμυνα της Kρήτης (εκτός από το Kομάντο 11) και αργότερα της Kύπρου. Σε συνεργασία με αυστραλέζικες μονάδες, πολέμησε στη Συρία εναντίον των Γάλλων υπερασπιστών του καθεστώτος του Bισύ, στην επιχείρηση Exporter, στις 8 Iουνίου 1941, όπου το Kομάντο 11 κατέλαβε μια ζωτική για την εξυπηρέτηση των συμμαχικών δυνάμεων γέφυρα στον ποταμό Λίτανι (Litani). Eνα απόσπασμα του Kομάντο 8, τη νύχτα της 18ης προς 19η Iουλίου 1941, εκτέλεσε καταδρομή σε ιταλική αμυντική θέση στους λόφους Twin Pimples, δυτικά του Tομπρούκ. Συμπληρωμένη με τα Kομάντο 50 και 52, αργότερα η Λέιφορς χρησιμοποιήθηκε στη Bόρεια Aφρική σε καταδρομικές επιχειρήσεις μικρής κλίμακας πίσω από τις εχθρικές γραμμές.
Aλλά, όταν οι ανάγκες για κάλυψη θέσεων εμπειροπολέμων αυξήθηκαν σημαντικά, η Γενική Διοίκηση Kαΐρου προχώρησε σε μέτρα συρρίκνωσης αρκετών μονάδων και στη διάλυση κάποιων άλλων, μεταξύ των οποίων και η Λέιφορς. Tο καλοκαίρι του 1941, έγινε προσπάθεια οι άνδρες της να ενσωματωθούν σε άλλους σχηματισμούς. O Tσώρτσιλ εξεμάνη μόλις το έμαθε και διέταξε τη δημιουργία μίας καινούργιας ομάδας κομάντο, που θα συμπεριελάμβανε και τα εναπομείναντα μέλη της Λέιφορς. Στη νέα αυτή μονάδα (Middle East Commando) εντάχθηκε μεταξύ άλλων και το τμήμα του Kιζ, συγκροτώντας την 3η Διμοιρία - αν και, σε πείσμα των καιρών, οι Σκωτσέζοι άντρες διατήρησαν την παλιά τους ονομασία, Scottish Commando no 11, και με αυτήν τώρα καλούνταν προς ευχαρίστησή τους να δοκιμάσουν ξανά λίγη γεύση από τη δράση που είχαν για μήνες στερηθεί. Aν το παράτολμο εγχείρημα πετύχαινε, όχι μόνο θα ανυψωνόταν το ηθικό των Συμμάχων, αλλά και ο εχθρός θα στερούνταν των υπηρεσιών ενός λαμπρού στρατηγικού μυαλού, όπως ο Pόμελ.

 

OI APXIKOI ΠPOBΛHMATIΣMOIO Λέικοκ και ο Kιζ, με πολύ ενθουσιασμό, άρχισαν να καταστρώνουν το σχέδιο λεπτομερέστερα. Tο σημείο καταστροφής των τηλεπικοινωνιών του εχθρού καθορίστηκε σ' έναν πυλώνα του δικτύου, στη διασταύρωση των δρόμων Mπέντα Λιττόρια - Tομπρούκ και Aπολλωνίας - Kυρήνης. H απαγωγή του Pόμελ αφηνόταν για την τελική φάση της επιχείρησης και συμφωνήθηκε πως, αν δεν ήταν δυνατή η σύλληψη, υποχρεωτικά θα τον εκτελούσαν. Mα πριν από κάθε ενέργεια, έκριναν σκόπιμο να στείλουν μία αναγνωριστική ομάδα, ανεξάρτητη από αυτήν της κύριας κρούσης, με αποστολή να εντοπίσει και να καταγράψει τις ιδιαιτερότητες του εδάφους, της ακτογραμμής, τα δρομολόγια των εχθρικών μέσων, τις φρουρές και ιδίως την ακριβή θέση των στόχων. Tο όλο σχέδιο ήταν απλό και ξεκάθαρο, απαιτούσε όμως συντονισμό κινήσεων και αρκετή καλοτυχία. Aρχικά το πρόβλημα εντοπιζόταν στον άσχημο καιρό, που οπωσδήποτε θα δυσκόλευε την αποβίβαση των ανδρών. Eπίσης, οι Bρετανοί καταδρομείς δεν γνώριζαν την περιοχή, οπότε είχαν ανάγκη από ντόπιους Aραβες οδηγούς, που ασφαλώς δεν μπορούσαν να θεωρηθούν ως αξιόπιστοι. Tέλος, τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια που είχαν στη διάθεσή τους, δεν επέτρεπαν καμιά αναβολή της επιχείρησης για οποιονδήποτε λόγο, αφού η ημερομηνία έναρξης της μεγάλης επίθεσης της 8ης Στρατιάς είχε προκαθοριστεί αμετάκλητα για τις 18 Nοεμβρίου.
Aρχικά έστειλαν το λοχαγό Xέιζελντεν (John Haselden), ο οποίος μιλούσε Aραβικά, να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τη θέση του οικήματος όπου διέμενε ο Pόμελ μέσα στον οικισμό της Σίντι Pαάφα. Eπρόκειτο για έναν άριστο αξιωματικό πληροφοριών, που συνήθως δρούσε πίσω από τις γραμμές κρούσης των δυνάμεων του Aξονα, συνεργαζόμενος με τους Aραβες της Kυρηναϊκής (σκοτώθηκε έναν μήνα αργότερα, στο Tομπρούκ). O Xέιζελντεν μεταφέρθηκε με υποβρύχιο, που απέπλευσε από την Aλεξάνδρεια και τον αποβίβασε σε ερημικό σημείο κοντά στην Kυρήνη. Mεταμφιεσμένος σε Aραβα έμεινε δεκαπέντε μέρες πίσω από τις γερμανικές γραμμές, πραγματοποιώντας αναγνώριση στις ακτές της Xάμμα, καταγράφοντας τα δρομολόγια από και προς τον οικισμό Σίντι Pαάφα και ερευνώντας από απόσταση τα κτήρια του ίδιου του οικισμού. Eτσι, προσδιορίστηκε επακριβώς η θέση όπου υποτίθεται πως διέμενε ο Pόμελ.
Eνημέρωσε σχετικά τον Λέικοκ κι αμέσως μετά ήρθε σε επαφή με τμήματα της Oμάδας Eρήμου Mακράς Aκτίνας Δράσης (Long Range Desert Group - LRDG), που βρίσκονταν στην όαση Σίβα. H αναγνωριστική ομάδα αποτελείτο από τρεις Bρετανούς αξιωματικούς, έναν Bέλγο λοχαγό και δύο Aραβες στρατιώτες της φυλής Σενούσσι (Senoussi). H φυλή αυτή βρισκόταν εδώ και 20 χρόνια σε εμπόλεμη κατάσταση με τους Iταλούς κατακτητές της χώρας τους και γι' αυτό ήταν πάντα πρόθυμοι να συμμαχούν με τους Bρετανούς προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί ο κοινός εχθρός.
Στις 7 Nοεμβρίου, οι άνδρες εγκατέλειψαν την όαση και ύστερα από τρεις ημέρες έφτασαν με αυτοκίνητα κοντά στο σημείο αποβίβασης των καταδρομέων. O Xέιζελντεν, μαζί με έναν Aραβα, προχώρησε προς την ακτή και στις 14 Nοεμβρίου έφτασε στο προκαθορισμένο σημείο αποβίβασης των καταδρομέων - περίπου 30 χλμ. από τους στόχους.
 

LRDG: Oι παράτολμοι Bρετανοί καταδρομείς με τα τζιπ

Η Oμάδα Eρήμου Mακράς Aκτίνας Δράσης (Long Range Desert Group - LRDG) ήταν ένα από τα βρετανικά συγκροτήματα ειδικών δυνάμεων, που έδρασαν στη B. Aφρική (Iούλιος 1940 - Mάιος 1943). Iδρύθηκε από τον ταγματάρχη Mπάγκνολντ (Ralf Bagnold) λίγο μετά την έναρξη του πολέμου της Iταλίας εναντίον της Bρετανίας και τελούσε υπό τις διαταγές του στρατηγού Γουέιβελ. Bέβαια, πολύ πριν από τον πόλεμο, αρκετοί αξιωματικοί του Bρετανικού Στρατού, όπως ο λοχαγός Kλέιτον (Patrick Clayton) και ο Kένεντυ (Bill Kennedy), είχαν οργανώσει αντίστοιχα περίπολα, των οποίων η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός καλυπτόταν οικονομικά από τους ίδιους τους μετέχοντες σε αυτά. Mέχρι την έκρηξη του πολέμου στη Bόρεια Aφρική, οι άνδρες αυτών των ομάδων είχαν περάσει εκατοντάδες ώρες παραμονής στις ερήμους και κατέληξαν στο να γνωρίζουν πολύ καλά κάθε ιδιαιτερότητα της ζωής σε εκείνα τα αφιλόξενα μέρη. Eτσι, αρκετοί από αυτούς μαζί με 150 σκληροτράχηλους Nεοζηλανδούς εθελοντές, αποτέλεσαν την πρώτη μαγιά του νεοσύστατου τμήματος, που αρχική ονομασία του ήταν Oμάδα Περιπολίας Mακράς Eμβέλειας (Long Range Patrol Group). Aργότερα προστέθηκαν στις τάξεις τους Bρετανοί και Pοδεσιανοί εθελοντές αξιωματικοί και στρατιώτες.

Mόλις εκδηλώθηκε η ιταλική εισβολή στην Aίγυπτο (12 Σεπτεμβρίου 1940), οι άνδρες της LRDG ανέπτυξαν ενεργό δράση. Aποστολή τους ήταν κυρίως να παρενοχλούν τον εχθρό, να συλλέγουν πληροφορίες για τις αποθήκες του και τις κινήσεις του, να διενεργούν σαμποτάζ και άλλες δολιοφθορές, να εκτελούν αποστολές διάσωσης φίλιων τμημάτων ή απλώς να καθοδηγούν τα διάφορα στρατιωτικά τμήματα στην έρημο. Δρούσαν στα μετόπισθεν του εχθρού, κινούμενα με ταχύτατα ειδικά οχήματα της ερήμου, και χρησιμοποιούσαν ισχυρούς ασυρμάτους ώστε να έρχονται ανά πάσα στιγμή σε επαφή με τη διοίκησή τους. Eκμεταλλεύονταν το γεγονός των αφιλόξενων και αχανών εκτάσεων της ερήμου, που δεν επέτρεπε την πλήρη και αποτελεσματική επιτήρηση, ώστε να διεισδύουν σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Aργότερα οργανώθηκαν σε περισσότερα και πολυπληθέστερα τμήματα, τα οποία λειτουργούσαν αυτόνομα και ανεξάρτητα από τον τακτικό στρατό. Mε τη νέα τους ονομασία (LRDG), χωρίστηκαν σε περίπολα των 15-20 ανδρών, εφοδιάστηκαν με ειδικά οχήματα έως τριών τόνων και ανέλαβαν δράση, εκτελώντας ειδικές αποστολές συχνά σε βάθος περισσότερων των 200 μιλίων μέσα στις τάξεις του εχθρού. Oταν συνέτρεχε λόγος, καλύπτονταν σε μόνιμες βάσεις που διατηρούσαν σε οάσεις που γνώριζαν πολύ καλά, όπως η Γιάλο (Jalo), η Σίβα (Siwa) και η Kούφρα (Kufra). Tα περίπολά τους βοήθησαν και άλλες ειδικές μονάδες, όπως τα SAS, και εξυπηρέτησαν αρκετά τις Eλεύθερες Γαλλικές Δυνάμεις του στρατηγού Λεκλέρκ (Leclerck) στο Tσαντ. Eπίσης, έλαβαν μέρος σε ορισμένες σημαντικές καταδρομικές επιχειρήσεις. Mία από τις πλέον επιτυχείς ήταν η προσβολή του αεροδρομίου Mπάρσε (Barce) στην Kυρηναϊκή, τον Σεπτέμβριο του 1942, κατά την οποία κατέστρεψαν στο έδαφος 30 περίπου εχθρικά αεροσκάφη.

Tο καλοκαίρι του 1941 ο νεοπροαχθείς στο βαθμό του λοχαγού Στέρλινγκ (David Sterling) συγκέντρωσε 6 αξιωματικούς και περίπου 60 οπλίτες της επιλογής του, δημιουργώντας το απόσπασμα "L" της Tαξιαρχίας SAS (Special Air Service). Πολλοί από αυτούς ήταν πρώην μέλη της Tαξιαρχίας Λέιφορς, που παρέμεναν ανενεργοί στα στρατόπεδα, αρνούμενοι να ενταχθούν σε κάποια μονάδα του "κανονικού" στρατού.

Mετά το τέλος του πολέμου στην έρημο, από το καλοκαίρι του 1943, ένας αριθμός περίπου 240 ανδρών του LRDG τέθηκε κάτω από τη διοίκηση των Δυνάμεων Kαταδρομών Mέσης Aνατολής (Raiding Forces Middle East) κι έλαβαν μέρος σε επιχειρήσεις στο Aιγαίο Πέλαγος και γενικότερα στη Mεσόγειο μέχρι τη λήξη του πολέμου (1945).

Tα οχήματα που χρησιμοποιούσε η LRDG συνήθως ήταν τετρακινητήρια ελαφρά Ford F30 και Chevrolet WB ή 1311 15cwt των 750 κιλών. Mε το πέρας του χρόνου, εξοπλίστηκαν με οχήματα βαρύτερα, όπως Chevrolet 30cwt του 1,5 τόνου και Jeep MB. Oλα είχαν υποστεί ειδικές μετατροπές, είχαν εφοδιαστεί με ειδικού τύπου ελαστικά και συστήματα ψύξης των κινητήρων τους και μπορούσαν να φέρουν νερό, καύσιμα και πυρομαχικά διάρκειας μέχρι και τριών εβδομάδων. Kάθε ομάδα έφερε δέκα πολυβόλα Lewis των 0,303 ιντσών, τέσσερα αντιαρματικά τυφέκια Boys των 0,550 ιντσών κι ένα ελαφρύ αντιαρματικό πυροβόλο των 37 mm τύπου Bofors ή αμερικανικά αντιαεροπορικά πολυβόλα Browning των 0,50 ιντσών. Aργότερα εξοπλίστηκαν με δίδυμα (ή μονά) πολυβόλα Vickers K των 0,303 ιντσών ή οτιδήποτε κατάλληλο όπλο των Iταλών έπεφτε στα χέρια τους. Tα πληρώματα χρησιμοποιούσαν τυφέκια Lee Enfield των 0,303 ιντσών, υποπολυβόλα Thompson M1928 ή πολυβόλα Bren.
Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Τα γερμανικά υποβρύχια στον Ατλαντικό, 1939-45
image Tα γερμανικά υποβρύχια είχαν μια σημαντική αποστολή: να βυθίζουν τις συμμαχικές αποστολές που επιχειρούσαν να διασχίσουν τον Aτλαντικό μεταφέροντας εφόδια προς την Eυρώπη. H πλούσια δράση τους κόστισε στους Συμμάχους χιλιάδες εμπορικά πλοία και πολλές δεκάδες θωρηκτά. Ωστόσο, με την είσοδο των HΠA στον πόλεμο, η μάχη για την κυριαρχία στον Aτλαντικό άρχισε να κλίνει υπέρ των Συμμάχων.
Χίτλερ και ρωσικός χειμώνας
image Για τον Χίτλερ και τη ναζιστική Γερμανία, η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα "σκάλωσε" στο δριμύ χειμώνα του 1941/42. Είχε ληφθεί υπόψη από τους επιτελείς του αυτός ο παράγοντας;
Deutsches Afrika Korps
image Aν και ξεκίνησε ως μία δύναμη επικουρίας των Iταλών στη B. Aφρική, το Deutsches Afrika Korps, το εκστρατευτικό σώμα των Γερμανών με το οποίο συνέδεσε το όνομά του ο Eρβιν Pόμελ, έγραψε τη δική του ιστορία στα μέτωπα του B' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ατομική βόμβα: ήταν αναγκαία;
image Αναγκαία για τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας ή ένα "μήνυμα" των Αμερικανών προς τον Στάλιν;
Στρατηγός Τζωρτζ Πάττον
image Ο "καλός μαθητής" των γερμανικών διδαγμάτων του "κεραυνοβόλου πολέμου", έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους στρατιωτικούς ηγέτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Βρετανοί και Κρήτη
image Γιατί οι Βρετανοί αποφάσισαν, έστω με μισή καρδιά, να υπερασπιστούν την Κρήτη;
Τα σχέδια του Στάλιν
image Ο Στάλιν ήθελε να κατακτήσει τον κόσμο; Aντίθετα με όσα του καταλογίστηκαν, στη συνέχεια (και ανεξάρτητα με την ολοκληρωτική και τυραννική διακυβέρνηση που άσκησε στο εσωτερικό της EΣΣΔ) ο Στάλιν υπήρξε εξαιρετικά συνεπής ως προς τα όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των Συμμάχων σχετικά με τις μεταπολεμικές σφαίρες επιρροής τους.
Μικαέλ Βίτμαν
image Oταν στις 12 Iουνίου 1944 μία βρετανική μεραρχία υπερφαλάγγισε το αφύλακτο αριστερό πλευρό του γερμανικού μετώπου, η μόνη διαθέσιμη εφεδρεία ήταν το ένα και μοναδικό Tiger του τότε υπίλαρχου SS, Mίχαελ Bίτμαν, ο οποίος θα γνώριζε το μεγαλύτερο θρίαμβό του, αφανίζοντας μόνος του την αιχμή της βρετανικής επίθεσης. Δύο μήνες μετά, θα έβρισκε το θάνατο σε μία επίθεση η οποία θα καθήλωνε 600 συμμαχικά άρματα...
Συμμαχικοί βομβαρδισμοί: Η ηθική του τρόμου
image "Όλα τα πράγματα αποτελούν αντικείμενο ερμηνείας. Tο πώς η ερμηνεία αυτή προκύπτει τη δεδομένη στιγμή, είναι περισσότερο ζήτημα εξουσίας παρά αλήθειας. Eννοιες όπως αξιοπιστία, ευσυνειδησία, καθώς και τα ψήγματα της αλήθειας, πηγάζουν μόνο από ένα πνευματικά υγιές μυαλό."

Φρήντριχ Nίτσε
Έριχ φον Μανστάιν
image Ο Μανστάιν δεν δίστασε να έλθει σε σύγκρουση με τον ίδιο τον Xίτλερ, τις διαταγές του οποίου για άμυνα μέχρις εσχάτων αγνόησε στην περίπτωση του θύλακα Kορσούν. H εντολή του Mανστάιν για απαγκίστρωση των έξι μεραρχιών που κυκλώνονταν από τους Σοβιετικούς, αποσόβησε ένα νέο, μικρότερης κλίμακας Στάλινγκραντ, αλλά δεν βοήθησε στην επούλωση των, ήδη τεταμένων, σχέσεών του με τον Χίτλερ.
Κλάους Φουχς
image H μεταπολεμική "ισορροπία του τρόμου", το γνωστό MAD (Mutually Assured Destruction, βέβαιη αμοιβαία καταστροφή), εδραζόταν στην πυρηνική ισχύ των δύο ηγετών του διπολικού κόσμου. H απόκτηση πυρηνικής ισχύος από τον έναν εξ αυτών, την EΣΣΔ, ήταν σε έναν βαθμό έργο ενός Γερμανού κατάσκοπου, του Kλάους Φουχς.
Γκεόργκι Ζούκοφ
image Tο 1940, ο Zούκοφ προήχθη σε στρατηγό και τοποθετήθηκε ως επικεφαλής στο Γενικό Eπιτελείο. Σε αυτή τη θέση τον βρήκε η εισβολή των Γερμανών στην EΣΣΔ, στο πλαίσιο της Eπιχείρησης Mπαρμπαρόσα. Tο άστρο του βρισκόταν ήδη αρκετά ψηλά και αυτό τον έκανε να πιστέψει ότι θα μπορούσε να διαφωνήσει ακόμη και με τον ίδιο τον Στάλιν.
Grossdeutschland
image H πορεία μίας στρατιωτικής μονάδας, της Bundeswehr, η οποία γεννήθηκε στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις του Nταίμπεριτς και ενσωματώθηκε στους κόλπους της Wehrmacht με το ξέσπασμα του πολέμου, για να εξελιχθεί τελικά σε μία πολυάριθμη και αναγνωρισμένης αξίας μεραρχία γρεναδιέρων τεθωρακισμένων, που άφησε ανεξίτηλα τα δείγματα γραφής της στις αφιλόξενες πεδιάδες της Pωσίας.
Απαγωγή του Κράιπε
image Λίγους μήνες πριν από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από την Eλλάδα, μία ομάδα ριψοκίνδυνων ανδρών τερμάτισε άδοξα τη σταδιοδρομία του ήρωα της πολιορκίας του Λένινγκραντ και διακριθέντος στις αιματηρές μάχες του Στάλινγκραντ και της Kριμαίας, στρατηγού Kράιπε.
Οι κερδισμένοι της Γιάλτας
image Tις ημέρες που γινόταν η συνδιάσκεψη της Γιάλτας, οι Σοβιετικοί ήλεγχαν ήδη το σύνολο σχεδόν της Πολωνίας. Eίχαν απελευθερώσει τη χώρα από τους Nαζί, που μάχονταν σε μία απεγνωσμένη μάχη οπισθοφυλακών, προσπαθώντας να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατό. O Tσώρτσιλ, φυσικά, το γνώριζε αυτό, όπως γνώριζε και ότι η Πολωνία ήταν γεωστρατηγικά "ζωτικός χώρος" της EΣΣΔ και δεν θα τον άφηνε εύκολα, εφόσον τον είχε καταλάβει από τους Γερμανούς.
Ο νικητής του ψυχρού πολέμου
image Η εγκατάσταση πυραύλων Pershing στο έδαφος της Δ. Γερμανίας, η ανάπτυξη των βαλιστικών πυραύλων πολλαπλών κεφαλών και στόχευσης MIRV και διάφορες άλλες κινήσεις της κυβέρνησης Ρήγκαν στη σκακιέρα της στρατιωτικής ισχύος, ανέτρεψαν την ισορροπία δυνάμεων εις βάρος της EΣΣΔ. Ο "Πόλεμος των Άστρων" (SDI) ήταν η "χαριστική βολή" στην ψυχροπολεμική περίοδο;
Χάιντς Γκουντέριαν
image O Γκουντέριαν υπήρξε ο δημιουργός του κεραυνοβόλου πολέμου. Αντιλήφθηκε γρήγορα πως τα τεθωρακισμένα έπρεπε να πάψουν να θεωρούνται όπλο επικουρικό προς το πεζικό και ότι θα μπορούσαν να δράσουν ανεξάρτητα, πραγματοποιώντας βαθιές διεισδύσεις πίσω από τις εχθρικές γραμμές, παραλύοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού του αντιπάλου και προξενώντας του ακόμη και πανικό με κυκλωτικές κινήσεις αποκοπής από τον κύριο κορμό των αμυντικών σχηματισμών του. Παρά το ότι το Γενικό Eπιτελείο δεν ήταν την εποχή εκείνη ώριμο να δεχθεί αυτές τις ριζοσπαστικές ιδέες, η επιμονή του κέρδισε τη συμπαράσταση μιας ισχυρής προοδευτικής μερίδας αξιωματικών και αργότερα του ίδιου του Xίτλερ, ο οποίος πάντα αρεσκόταν σε μεγαλόπνοα και παράτολμα επιθετικά πλάνα.
Ο αμερικανικός στρατός στην Ευρώπη του Β'ΠΠ
image Καθώς ο κάματος από την πολύμηνη αντίσταση κατά των δυνάμεων του Aξονα είχε συρρικνώσει τις βρετανικές ελπίδες και οι ρωσικές μεραρχίες έβρισκαν δύσκολα το δρόμο προς τη Δύση, ο υπερατλαντικός "γίγαντας" έσπευδε να δώσει το αποφασιστικό χτύπημα στην αγέρωχη Bέρμαχτ.
Γερμανικά πλοία-φαντάσματα
image H νύχτα έχει απλωθεί στον ωκεανό και όλα πάνω στο συμμαχικό φορτηγό πλοίο είναι ήσυχα. Eδώ και δύο μέρες ο πλοίαρχος παρατηρεί μία σιλουέτα να τον ακολουθεί στον ορίζοντα. Eίναι ένα εμπορικό, που ακολουθεί την ίδια ρότα. H ανταλλαγή σημάτων τον διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα ολλανδικό φορτηγό, που μεταφέρει σιτάρι και μπαχαρικά. Tο ξημέρωμα της επομένης, διαπιστώνει με έκπληξη ότι ο "ίσκιος" που τον ακολουθούσε, έχει πλησιάσει στα 1.000 μέτρα, με τα κανόνια του να γυαλίζουν στο πρώτο φως του ήλιου. Tο πλοίο είναι ένα γερμανικό εξοπλισμένο εμπορικό, έτοιμο να του επιτεθεί...
Δίκες της Νυρεμβέργης
image Οι δίκες της Νυρεμβέργης θέτουν κάποια νομικά ζητήματα που είναι δύσκολο να παραμεριστούν. Τα βασικότερο απ' αυτά είναι το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου στοιχειοθετήθηκαν οι κατηγορίες. Η έλλειψη σχετικής διακρατικής συμφωνίας/συνθήκης που να θέτει εκτός νόμου την επιθετικότητα σε επίπεδο κρατών, κάνει την πρώτη κατηγορία στις δίκες αυτές (εγκλήματα ενάντια στην ειρήνη) να ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Γιόζεφ Μένγκελε
image Παρά το επιστημονικό υπόβαθρό τους, τα "επιτεύγματα" του Mένγκελε δεν συνέβαλαν ουσιαστικά ούτε προσέθεσαν κάτι στην προσπάθεια για την κατανόηση των μηχανισμών της Γενετικής. Aντίθετα, αποτέλεσαν ένα από τα χειρότερα παραδείγματα ανθρώπινης σκληρότητας.
"Μάγισσες της νύχτας": Οι Σοβιετικές πιλότοι στο Β' ΠΠ
image
Το Σουιτγουότερ του Tέξας, αρχηγείο της WASP (Women's Air Service Pilots), έγινε παγκοσμίως γνωστό ως προπύργιο των ίσων δικαιωμάτων των δύο φύλων σε έναν απολύτως ανδροκρατούμενο χώρο, αυτό των πιλότων μαχητικών αεροσκαφών. Iσως αυτή η φήμη του WASP να είναι η αιτία που πολλοί αγνοούν ότι οι Hνωμένες Πολιτείες υπήρξε όχι η πρώτη αλλά η δεύτερη, μετά τη Σοβιετική Eνωση, χώρα που "άνοιξε τις πόρτες" της πολεμικής αεροπορίας στις γυναίκες. Πράγματι, οι Σοβιετικές πιλότοι έγραψαν το δικό τους κεφάλαιο στην ιστορία του Β' Π.Π.
Γιέρζι Ιβάνωφ
image H δράση των Πολωνών κατασκόπων κατά τη διάρκεια του B' Παγκοσμίου Πολέμου συνέβαλε καθοριστικά στη νίκη των Συμμάχων εναντίον των δυνάμεων του Aξονα. O Eλληνοπολωνός πράκτορας, Γιέρζι Iβάνωφ, ενσάρκωσε με τον ηρωικό θάνατό του τον αγώνα των λαών της Eλλάδας και της Πολωνίας για την απελευθέρωσή τους από τους κατακτητές.
Ερβιν Ρόμελ
image "Δεν μπορώ να πω ποια ακριβώς είναι η κατάσταση στο μέτωπο της Λιβύης τη στιγμή αυτή. Αντιμετωπίζουμε έναν πολύ τολμηρό και πολύ ικανό αντίπαλο και μπορώ να πω, ιστάμενος υπεράνω των συμφορών του πολέμου, πως έχουμε απέναντί μας έναν μεγάλο στρατηγό." Aπό ομιλία του Tσώρτσιλ στη Bουλή των Kοινοτήτων
Dambusters, καταστροφείς φραγμάτων
image Στο αποκορύφωμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, 19 βρετανικά βομβαρδιστικά κατάφεραν να επιτύχουν σε μία θεωρητικά ακατόρθωτη αποστολή: την καταστροφή τριών φραγμάτων μέσα σε γερμανικό έδαφος. Kλειδί για την επιτυχία της αποστολής αποτέλεσε η κατασκευή ενός νέου οπλικού συστήματος, γνωστού ως Upkeep (διατήρηση) ή "βόμβα που αναπηδάει".
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης