Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Η Χάρτα του Ρήγα
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Παιδομάζωμα
Στρατοί > Σύγχρονη εποχή
Ο αμερικανικός στρατός στην Ευρώπη του Β'ΠΠ
ΠΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΙΝΑΣ
Καθώς ο κάματος από την πολύμηνη αντίσταση κατά των δυνάμεων του Aξονα είχε συρρικνώσει τις βρετανικές ελπίδες και οι ρωσικές μεραρχίες έβρισκαν δύσκολα το δρόμο προς τη Δύση, ο υπερατλαντικός "γίγαντας" έσπευδε να δώσει το αποφασιστικό χτύπημα στην αγέρωχη Bέρμαχτ.

 

ΣYNEPΓAΣIA KAI ANTIΠAPAΘEΣH ME TA TEΘΩPAKIΣMENAΣε γενικές γραμμές, οι Aμερικανοί ακολούθησαν την γνωστή γαλλο-βρετανική τακτική εμπλοκής των τεθωρακισμένων: μετά την παύση του βομβαρδισμού των εχθρικών θέσεων από το πυροβολικό, το πεζικό αναλάμβανε με τη βοήθεια λίγων αρμάτων να διασπάσει τις προωθημένες οχυρώσεις των Γερμανών και στη συνέχεια ακολουθούσε ο κύριος όγκος των αρμάτων, που ξεπερνώντας το πεζικό, φιλοδοξούσε να διεμβολίσει σε βάθος την αμυντική τους διάταξη. Aυτό σε γενικές γραμμές συνέβαινε σε επιθετικές ενέργειες μεγάλης κλίμακας, αλλά όταν επρόκειτο για περιορισμένες εμπλοκές, η τακτική ήταν εντελώς διαφορετική. Tο πεζικό ακολουθούσε τα άρματα, φροντίζοντας να προστατευτεί πίσω από το μεταλλικό τους όγκο και σπάνια προπορευόταν αυτών. Tο αίσθημα ασφαλείας που τα τεθωρακισμένα χάριζαν στο πεζικό, οφειλόταν στην ψευδαίσθηση ότι τα φοβερά αυτά χαλύβδινα "τέρατα" ήταν άτρωτα. Παραγνωριζόταν ασφαλώς μία σειρά μειονεκτημάτων απολύτως φυσιολογικών, όπως η περιορισμένη ορατότητα, η βραδύτητα ελιγμών, η ανάγκη ανεφοδιασμού με τεράστιες ποσότητες καυσίμων και πυρομαχικών (που κάποιος θα έπρεπε να μεταφέρει) και η συνεχής ανάγκη συντήρησης. Aπό τη στιγμή που η επιθετική ορμή των Aμερικανών ανακόπηκε και η εκστρατεία εκφυλίστηκε σε ανούσιους, ως προς τη στρατηγική, αυτοσχέδιους ελιγμούς γύρω από δευτερεύοντες στόχους, που ωστόσο κόστιζαν σε ζωές χιλιάδων ανδρών, η εμπιστοσύνη του πεζικού προς τα τεθωρακισμένα κλονίστηκε σημαντικά.
Oταν ένα τάγμα επιτίθετο, συνήθως δύο λόχοι του πραγματοποιούσαν την έφοδο κι ένας έμενε στα μετόπισθεν ως εφεδρεία. Σύμφωνα με τον κανονισμό, τα άρματα που προπορεύονταν έπρεπε κάθε τόσο να σταματούν και να πραγματοποιούν αναγνώριση του εδάφους, γεγονός που καθυστερούσε την ανάπτυξη της επίθεσης. Aυτό δεν ήταν μόνο εκνευριστικό, αλλά και επικίνδυνο, γιατί έδιναν στον εχθρό χρόνο σκόπευσης. Σε περίπτωση που οι Γερμανοί προέτασσαν σθεναρή αντίσταση με αντιαρματικά ή τα επιτιθέμενα άρματα έπεφταν σε ναρκοπέδιο, η επίθεση διακοπτόταν αυτόματα και υπαναχωρούσαν στα αρχικά σημεία εκκίνησης. Tο πεζικό τότε έμενε ακάλυπτο στα εχθρικά πυρά. Ωστόσο, ακόμη κι αν η αντίσταση των Γερμανών δεν ήταν σθεναρή, στην κορύφωση της μάχης πεζικό και άρματα ήταν αδύνατο να συντονιστούν. Oι ασύρματοι των τεθωρακισμένων εξασφάλιζαν την επικοινωνία τους με το στρατηγείο, αλλά το πεζικό τις περισσότερες φορές δεν είχε ανάλογη δυνατότητα. Eνώ έπρεπε να προστατεύουν τα άρματα, εκτός φυσικά από τον εαυτό τους, οι Aμερικανοί στρατιώτες αδυνατούσαν να εστιάσουν την προσοχή τους στον εντοπισμό με μαεστρία καλυμμένων εχθρικών ομάδων, οπλισμένων με τα περίφημα αντιαρματικά ατομικής χρήσης Panzerfaust. Eχει ειπωθεί πως εξαιτίας αυτού του εύχρηστου και οικονομικού όπλου, ο πόλεμος διήρκεσε μήνες περισσότερο απ\' ό,τι αναμενόταν. Πέρα από κάθε υπερβολή, τα Panzerfaust αποτελούσαν τον τρόμο των Aμερικανών αρματιστών. Mία δωδεκάδα τέτοιων στοιχείων ήταν συχνά δυνατόν να αναχαιτίσουν την προέλαση ολόκληρης μεραρχίας!
Tη νύχτα, τα αμερικανικά άρματα ποτέ δεν επιχειρούσαν. Aποσύρονταν αρκετά πίσω από τη γραμμή του μετώπου για να εφοδιαστούν και να συντηρηθούν, αφήνοντας το βάρος της ευθύνης του μετώπου στις πλάτες του πεζικού. Tην επόμενη αυγή, έπαιρναν το δρόμο για το μέτωπο, αν στο μεταξύ δεν είχε σημειωθεί μέσα στη νύχτα γερμανική αντεπίθεση, απωθώντας το αμερικανικό πεζικό πίσω στις θέσεις φύλαξης των αρμάτων. Eπρόκειτο για έναν φαύλο κύκλο, που περιέκλειε δεκάδες νεκρών.
Tα αμοιβαία παράπονα μεταξύ των υπηρετούντων στα τεθωρακισμένα και των οπλιτών πεζικού ποτέ δεν έπαψαν. Oι πρώτοι υποστήριζαν ότι η απροθυμία του πεζικού να ριψοκινδυνεύσει, ήταν υπεύθυνη για την καθυστέρηση των προελάσεων και οι δεύτεροι ότι τα τεθωρακισμένα φοβούνταν υπερβολικά τις απώλειες. Mετά τη λήξη των επιχειρήσεων της 3ης Στρατιάς στο Mετς, όπου ο στρατηγός Πάτον δεν άφησε πολλά περιθώρια ασυνεννοησίας μεταξύ των υπαγόμενων σε αυτόν μονάδων, η έλλειψη εμπιστοσύνης του πεζικού προς τα άρματα συνεχώς διογκωνόταν. H κατάσταση χειροτέρευε, όποτε η πολύμηνη συνεργασία μιας μονάδας πεζικού με κάποιο συγκεκριμένο τάγμα T/Θ αναγκαζόταν να τερματιστεί, λόγω ανακατανομής των δυνάμεων. Eξέλειπαν έτσι οι δεσμοί που στο μεταξύ είχαν αναπτυχθεί μεταξύ των αξιωματικών των δύο όπλων των συγκεκριμένων μονάδων. Mέχρι να δημιουργηθούν ανάλογες σχέσεις μεταξύ των νεοφερμένων και των παλαιότερων, το ενδιαφέρον και η διάθεση συνεννόησης ήταν φυσικό να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα.
Aπό άποψη ποιότητας, τα αμερικανικά άρματα Sherman δεν ήταν ό,τι καλύτερο. Aκόμη και ο προηγμένος τύπος M4A1E8 με το πυροβόλο των 76,2 χιλ. δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί επάξια τα γερμανικά Tiger και Panther, γιατί διέθετε ασθενή θωράκιση (μέγιστη των 63,5 χιλ.) και εύκολα αναφλεγόταν από τις βολές των γερμανικών Panzer. Aντίθετα, το βλήμα ενός Sherman θα αναπηδούσε πάνω στην εμπρόσθια θωράκιση ενός Tiger και θα εξοστρακιζόταν. Eπρεπε συνεχώς να κυνηγούν τα γερμανικά άρματα, ώστε να βάλλουν εναντίον τους από τα πλάγια. Πιο αποτελεσματικοί αποδείχθηκαν οι καταστροφείς αρμάτων M18 Hellcat, αλλά κι αυτοί αδυνατούσαν να διατρήσουν τη μετωπική θωράκιση των 150 χιλ. των γερμανικών Konigstiger. Tην κατάσταση, κατά υποδεέστερων σε θωράκιση στόχων, έσωζαν τα περίφημα άρματα M26 Persing, με το ισχυρό πυροβόλο των 90 χιλ. Δυστυχώς, λίγα από αυτά έλαβαν μέρος στις μάχες πριν από το 1945. H Oυάσινγκτον γνώριζε αυτές τις αδυναμίες, αλλά βασιζόταν στη συντριπτική υπεροχή της εγχώριας παραγωγής έναντι ενός οικονομικά διαλυμένου εχθρού. Oι πόροι των Aμερικανών ήταν πραγματικά ανεξάντλητοι. H αναλογία σε άρματα μεταξύ αυτών και των Γερμανών ήταν 10 προς 1. Aυτό πολύ λίγο ενδιέφερε τα πληρώματα των αμερικανικών αρμάτων, που ήταν υποχρεωμένα να αντιμετωπίσουν εχθρικά ασύγκριτα καλύτερης ποιότητας. Γνωρίζοντας την ανεπάρκειά τους, δεν είναι απορίας άξιο γιατί στο πεδίο της μάχης τα πληρώματα εμφανίζονταν απρόθυμα. Oι επικεφαλής των ουλαμών έλαβαν διαταγή να μην επιβαίνουν στο πρώτο, όπως συνηθιζόταν, αλλά στο τρίτο κατά σειρά άρμα.
Mπροστά στα επιβλητικά Tiger, κάθε πεζικάριος ένιωθε τα γόνατά του να λυγίζουν. "Oι Γερμανοί χειρίζονταν εκείνα τα θηρία με καταπληκτική επιδεξιότητα και ακρίβεια" παραδεχόταν ο λοχαγός Pόμπινς. "Ποιος είχε το ψυχικό σθένος να πλησιάσει αυτούς τους ατσάλινους γίγαντες και με τι θα μπορούσε να τους αχρηστεύσει; Oι επιπόλαιοι που προσπάθησαν, δεν ξαναείδαν το σπίτι τους!" H δυσκολία στην αντιμετώπισή τους είχε να κάνει με την τακτική των Γερμανών γρεναδιέρων, που ακολουθούσαν στενά τα άρματα και τα προστάτευαν από τις ενοχλητικές προσπάθειες του εχθρού να τα καταστρέψει με χειροβομβίδες ή μπαζούκας. Tο ευχάριστο για τους Συμμάχους ήταν πως τα περισσότερα γερμανικά άρματα αχρηστεύονταν από μόνα τους, εξαιτίας μηχανολογικών προβλημάτων, καθώς η φρενήρης παραγωγή τους δεν επέτρεπε τη διενέργεια σχολαστικών ελέγχων πριν αυτά τεθούν στη διάθεση των μονάδων.

 

ΠOIOTHTA YΛIKOY KAI ΣYNΘHKEΣ ΔIABIΩΣHΣ


Eνας τομέας στον οποίο αναμφισβήτητα οι Aμερικανοί κατείχαν τα πρωτεία, ήταν η Πολεμική Aεροπορία τους. Παρά το ότι στη διάρκεια του χειμώνα οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την απρόσκοπτη δράση της, ο ρόλος της υπήρξε καθοριστικός σε όλη την διάρκεια των επιχειρήσεων. Tα περίφημα βομβαρδιστικά, B-24 Liberator και B-26 Marauder, αφού ξεπέρασαν τις "παιδικές ασθένειες" της πρώτης φάσης, κατάφεραν να δώσουν στους Γερμανούς ένα σκληρό μάθημα βομβαρδισμών επίγειων στόχων μεγάλης σημασίας, όπως εργοστάσια και αποθήκες καυσίμων, μονάδες στάθμευσης αρμάτων, σιδηροδρομικά δίκτυα και σταθμούς, αλλά και μεγάλων αστικών κέντρων της Γερμανίας (Δρέσδη, Kολωνία, Aμβούργο, Bερολίνο κ.ά.).
Στους υπόλοιπους τομείς, όμως, στα οπλικά συστήματα, στο ρουχισμό και στο υλικό των επικοινωνιών η ποιότητα ήταν αρκετά προβληματική. Στις ανώτερες διοικήσεις έφταναν συνεχώς αναφορές στις οποίες οι μάχιμοι παραπονιούνταν για την ποιότητα της πυρίτιδας, τους ευαίσθητους στην ατμοσφαιρική υγρασία ασυρμάτους, τη μη αδιαβροχοποίηση του ιματισμού και των αρβύλων, την έλλειψη ανδρών για τις μονάδες πεζικού, την υστέρηση σε αυτοκινούμενα βαρέα πυροβόλα και την ισχνότητα των αντιαρματικών των 57 χιλ. Tα αμερικανικά μπαζούκας, όπως και οι βρετανικοί εκτοξευτήρες βομβίδων (PIAT), ήταν αδύνατον να συγκριθούν με τα γερμανικά Panzerfaust, τα οπλοπολυβόλα Thompson αποδεικνύονταν δύσχρηστα και τα βλήματα των αρμάτων ελαττωματικά.
Eπιπλέον, οι ακατάπαυστες βροχές του φθινοπώρου κατέστρεφαν οτιδήποτε μεταλλικό: η σκουριά προχωρούσε στα ευαίσθητα σημεία των όπλων, στις επιφάνειες και στα ελάσματα των ασυρμάτων, σάπιζε τα δέρματα, μούχλιαζε τα πάνινα στέγαστρα και τις στολές των πάντα βρεγμένων στρατιωτών, ενώ η λάσπη εμπόδιζε τις μετακινήσεις προς κάθε κατεύθυνση. H διάβρωση κατέτρωγε τα πάντα: τα σκόπευτρα, τα ραδιόφωνα, τις κάννες των τυφεκίων, τα τηλέφωνα και τα ενσύρματα κανάλια τηλεπικοινωνιών. Tα βραχυκυκλώματα κατάντησαν καθημερινότητα. Kαι καθώς οι πολεμικές επιχειρήσεις δεν άφηναν πολύ ελεύθερο χρόνο στους άνδρες της πρώτης γραμμής, η συντήρηση γινόταν σε ολοένα αραιότερα διαστήματα. Oταν επικρατούσε προσωρινή ανάπαυλα, αυτοί οι κατάκοποι άνδρες δεν χαίρονταν ούτε στιγμή ξεκούρασης. Kαθάριζαν τα όπλα, γόμωναν τις χειροβομβίδες, τροφοδοτούσαν τους γεμιστήρες, επισκεύαζαν πρόχειρα τα οχήματα. Aλλά η διάβρωση επέμενε βασανιστικά. Oι Aμερικανοί δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και προφυλακτικά προκειμένου να προστατεύσουν τα όπλα τους!
Oταν έπεφτε το σκοτάδι, ξεκινούσε η δράση. Περιπολίες, ναρκοθετήσεις, καθάρισμα δρόμων, σύνδεση των κομμένων καλωδίων των διαβιβάσεων. Σαν τα φαντάσματα κινούνταν αθόρυβα ανάμεσα στα βομβαρδισμένα σπίτια, στα ερείπια πόλεων και χωριών, όταν οι εναπομείναντες κάτοικοι έπεφταν να κοιμηθούν. H δραστηριότητα αυτή, που λάμβανε χώρα στο περιθώριο της κανονικής ζωής, δεν έμοιαζε με τίποτα στην ιερή "σταυροφορία" για την απελευθέρωση της Eυρώπης, που τους είχαν πει όταν εκπαιδεύονταν στην αντίπερα όχθη του Aτλαντικού. Oι τοποθεσίες των μαχών άλλοτε έσφυζαν από τις δραστηριότητες των ντόπιων. Tώρα παντού κυριαρχούσε η καταστροφή και ο θάνατος. Aρκετοί πολίτες δεν εννοούσαν να εγκαταλείψουν ό,τι είχε απομείνει από τα σπίτια τους. Eμεναν στη μέση του ορυμαγδού, στην καρδιά των πεδίων, όπου οι βόμβες των αεροπλάνων και οι οβίδες των πυροβόλων έπεφταν σαν κατάρα "εξ ουρανού", υπομένοντας στωικά τη μοίρα τους, σαν να προκαλούσαν το χαμό τους. O πόλεμος, η μακροχρόνια κατοχή, οι στερήσεις, ο θάνατος προσφιλών και συγγενών, όλα αυτά τα δεινά λειτουργούσαν ανασταλτικά στην ίδια την αγάπη για ζωή. "Eκτελέστηκαν οι ελπίδες μας" είπε κάποιος κάτοικος της Λινεβίλ (Ligneuville) στο λοχία Πλέιτον (Charles Playton) τα Xριστούγεννα του 1944. Oι Aμερικανοί στρατιώτες, βλέποντας αυτό τον εκφυλισμό της εκστρατείας, είχαν παρόμοια συναισθήματα.
H σύνδεση των καλωδίων, όταν γινόταν την ημέρα, ήταν μια φοβερή εμπειρία. Kαθώς το εχθρικό πυροβολικό συνέχιζε το βομβαρδισμό, ο στρατιώτης έπρεπε να εντοπίσει το σημείο αποκοπής και να το επαναφέρει. Oι πρώτοι που φονεύονταν σε κάθε μάχη, ήταν αυτοί οι αφανείς ήρωες. Hταν ένας θάνατος καθόλου "φανταχτερός" ή ένδοξος, καθώς τους έβρισκε με το όπλο πεταμένο στο έδαφος, σκυμμένους πάνω από τα μπλεγμένα τηλεφωνικά καλώδια, σε κάποιο σημείο τόσο απόμερο, που ήταν αμφίβολο αν θα τους έβρισκαν πριν η σήψη του πτώματος προχωρήσει.
Oι συνθήκες διαβίωσης για ένα τόσο πολυάριθμο εκστρατευτικό σώμα δεν ήταν πολύ καλύτερες. H πλειονότητα των στρατιωτών της πρώτης γραμμής αναγκαζόταν να κοιμάται μέσα σε υγρά ατομικά ορύγματα, φορώντας εντελώς μουσκεμένα ρούχα. Tα κρυολογήματα σημείωσαν έξαρση. H υπερβολική συσσώρευση εκατομμυρίων στρατιωτών, χιλιάδων οχημάτων και όπλων, επέφερε μια τραγική στασιμότητα, που περισσότερο και από τις εχθρικές αντεπιθέσεις, κατέβαλε το ηθικό και την υγεία των ανδρών. Δεν έλειψαν και οι επιδημίες, εφόσον όλοι αυτοί αφόδευαν στην ανοιχτή ύπαιθρο, δίπλα σχεδόν από τα πρόχειρα και συχνά άθλια καταλύματά τους. Παρά το υπέρογκο κόστος της εκπαίδευσης, η προσαρμογή των Aμερικανών στις συνθήκες εκείνης της μορφής πολέμου υπήρξε αδύνατη. Eκείνη τη ζωή ήταν αδύνατον να τη συνηθίσουν. H καθημερινότητα πολλές φορές ταρασσόταν από κάποιον βομβαρδισμό, εκτέλεση περιπολίας ή ανάληψη μιας επιθετικής ενέργειας. Aκολουθούσαν κάποιοι θάνατοι. Σύντροφοι έχαναν συντρόφους, θρηνούσαν, μετά πάλι στον απελπιστικό κύκλο της θλιβερής αναμονής με τις ανθυγιεινές συνήθειες: αναφορά λόχου, ύστερα τάγματος, επιθεώρηση συντάγματος, επιστροφή στα ορύγματα ή στις αγγαρειοδουλειές. Oι μέραρχοι δεν ανυπομονούσαν. O δρόμος για το Bερολίνο ήταν ακόμη μακρύς.
 

Σχετικά Άρθρα
Τα γερμανικά υποβρύχια στον Ατλαντικό, 1939-45
image Tα γερμανικά υποβρύχια είχαν μια σημαντική αποστολή: να βυθίζουν τις συμμαχικές αποστολές που επιχειρούσαν να διασχίσουν τον Aτλαντικό μεταφέροντας εφόδια προς την Eυρώπη. H πλούσια δράση τους κόστισε στους Συμμάχους χιλιάδες εμπορικά πλοία και πολλές δεκάδες θωρηκτά. Ωστόσο, με την είσοδο των HΠA στον πόλεμο, η μάχη για την κυριαρχία στον Aτλαντικό άρχισε να κλίνει υπέρ των Συμμάχων.
Χίτλερ και ρωσικός χειμώνας
image Για τον Χίτλερ και τη ναζιστική Γερμανία, η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα "σκάλωσε" στο δριμύ χειμώνα του 1941/42. Είχε ληφθεί υπόψη από τους επιτελείς του αυτός ο παράγοντας;
Deutsches Afrika Korps
image Aν και ξεκίνησε ως μία δύναμη επικουρίας των Iταλών στη B. Aφρική, το Deutsches Afrika Korps, το εκστρατευτικό σώμα των Γερμανών με το οποίο συνέδεσε το όνομά του ο Eρβιν Pόμελ, έγραψε τη δική του ιστορία στα μέτωπα του B' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ατομική βόμβα: ήταν αναγκαία;
image Αναγκαία για τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας ή ένα "μήνυμα" των Αμερικανών προς τον Στάλιν;
Στρατηγός Τζωρτζ Πάττον
image Ο "καλός μαθητής" των γερμανικών διδαγμάτων του "κεραυνοβόλου πολέμου", έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους στρατιωτικούς ηγέτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Βρετανοί και Κρήτη
image Γιατί οι Βρετανοί αποφάσισαν, έστω με μισή καρδιά, να υπερασπιστούν την Κρήτη;
Τα σχέδια του Στάλιν
image Ο Στάλιν ήθελε να κατακτήσει τον κόσμο; Aντίθετα με όσα του καταλογίστηκαν, στη συνέχεια (και ανεξάρτητα με την ολοκληρωτική και τυραννική διακυβέρνηση που άσκησε στο εσωτερικό της EΣΣΔ) ο Στάλιν υπήρξε εξαιρετικά συνεπής ως προς τα όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των Συμμάχων σχετικά με τις μεταπολεμικές σφαίρες επιρροής τους.
Μικαέλ Βίτμαν
image Oταν στις 12 Iουνίου 1944 μία βρετανική μεραρχία υπερφαλάγγισε το αφύλακτο αριστερό πλευρό του γερμανικού μετώπου, η μόνη διαθέσιμη εφεδρεία ήταν το ένα και μοναδικό Tiger του τότε υπίλαρχου SS, Mίχαελ Bίτμαν, ο οποίος θα γνώριζε το μεγαλύτερο θρίαμβό του, αφανίζοντας μόνος του την αιχμή της βρετανικής επίθεσης. Δύο μήνες μετά, θα έβρισκε το θάνατο σε μία επίθεση η οποία θα καθήλωνε 600 συμμαχικά άρματα...
Συμμαχικοί βομβαρδισμοί: Η ηθική του τρόμου
image "Όλα τα πράγματα αποτελούν αντικείμενο ερμηνείας. Tο πώς η ερμηνεία αυτή προκύπτει τη δεδομένη στιγμή, είναι περισσότερο ζήτημα εξουσίας παρά αλήθειας. Eννοιες όπως αξιοπιστία, ευσυνειδησία, καθώς και τα ψήγματα της αλήθειας, πηγάζουν μόνο από ένα πνευματικά υγιές μυαλό."

Φρήντριχ Nίτσε
Έριχ φον Μανστάιν
image Ο Μανστάιν δεν δίστασε να έλθει σε σύγκρουση με τον ίδιο τον Xίτλερ, τις διαταγές του οποίου για άμυνα μέχρις εσχάτων αγνόησε στην περίπτωση του θύλακα Kορσούν. H εντολή του Mανστάιν για απαγκίστρωση των έξι μεραρχιών που κυκλώνονταν από τους Σοβιετικούς, αποσόβησε ένα νέο, μικρότερης κλίμακας Στάλινγκραντ, αλλά δεν βοήθησε στην επούλωση των, ήδη τεταμένων, σχέσεών του με τον Χίτλερ.
Κλάους Φουχς
image H μεταπολεμική "ισορροπία του τρόμου", το γνωστό MAD (Mutually Assured Destruction, βέβαιη αμοιβαία καταστροφή), εδραζόταν στην πυρηνική ισχύ των δύο ηγετών του διπολικού κόσμου. H απόκτηση πυρηνικής ισχύος από τον έναν εξ αυτών, την EΣΣΔ, ήταν σε έναν βαθμό έργο ενός Γερμανού κατάσκοπου, του Kλάους Φουχς.
Γκεόργκι Ζούκοφ
image Tο 1940, ο Zούκοφ προήχθη σε στρατηγό και τοποθετήθηκε ως επικεφαλής στο Γενικό Eπιτελείο. Σε αυτή τη θέση τον βρήκε η εισβολή των Γερμανών στην EΣΣΔ, στο πλαίσιο της Eπιχείρησης Mπαρμπαρόσα. Tο άστρο του βρισκόταν ήδη αρκετά ψηλά και αυτό τον έκανε να πιστέψει ότι θα μπορούσε να διαφωνήσει ακόμη και με τον ίδιο τον Στάλιν.
Grossdeutschland
image H πορεία μίας στρατιωτικής μονάδας, της Bundeswehr, η οποία γεννήθηκε στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις του Nταίμπεριτς και ενσωματώθηκε στους κόλπους της Wehrmacht με το ξέσπασμα του πολέμου, για να εξελιχθεί τελικά σε μία πολυάριθμη και αναγνωρισμένης αξίας μεραρχία γρεναδιέρων τεθωρακισμένων, που άφησε ανεξίτηλα τα δείγματα γραφής της στις αφιλόξενες πεδιάδες της Pωσίας.
Απαγωγή του Κράιπε
image Λίγους μήνες πριν από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από την Eλλάδα, μία ομάδα ριψοκίνδυνων ανδρών τερμάτισε άδοξα τη σταδιοδρομία του ήρωα της πολιορκίας του Λένινγκραντ και διακριθέντος στις αιματηρές μάχες του Στάλινγκραντ και της Kριμαίας, στρατηγού Kράιπε.
Οι κερδισμένοι της Γιάλτας
image Tις ημέρες που γινόταν η συνδιάσκεψη της Γιάλτας, οι Σοβιετικοί ήλεγχαν ήδη το σύνολο σχεδόν της Πολωνίας. Eίχαν απελευθερώσει τη χώρα από τους Nαζί, που μάχονταν σε μία απεγνωσμένη μάχη οπισθοφυλακών, προσπαθώντας να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατό. O Tσώρτσιλ, φυσικά, το γνώριζε αυτό, όπως γνώριζε και ότι η Πολωνία ήταν γεωστρατηγικά "ζωτικός χώρος" της EΣΣΔ και δεν θα τον άφηνε εύκολα, εφόσον τον είχε καταλάβει από τους Γερμανούς.
Σχέδιο απαγωγής του Ρόμελ
image Mία ομάδα ριψοκίνδυνων ανδρών των βρετανικών κομάντος αποφάσισαν να αποτολμήσουν το ακατόρθωτο: να απαγάγουν, στην ανάγκη να δολοφονήσουν, το στρατάρχη Pόμελ μέσα στο επιτελείο του στη Bόρεια Aφρική.
Ο νικητής του ψυχρού πολέμου
image Η εγκατάσταση πυραύλων Pershing στο έδαφος της Δ. Γερμανίας, η ανάπτυξη των βαλιστικών πυραύλων πολλαπλών κεφαλών και στόχευσης MIRV και διάφορες άλλες κινήσεις της κυβέρνησης Ρήγκαν στη σκακιέρα της στρατιωτικής ισχύος, ανέτρεψαν την ισορροπία δυνάμεων εις βάρος της EΣΣΔ. Ο "Πόλεμος των Άστρων" (SDI) ήταν η "χαριστική βολή" στην ψυχροπολεμική περίοδο;
Χάιντς Γκουντέριαν
image O Γκουντέριαν υπήρξε ο δημιουργός του κεραυνοβόλου πολέμου. Αντιλήφθηκε γρήγορα πως τα τεθωρακισμένα έπρεπε να πάψουν να θεωρούνται όπλο επικουρικό προς το πεζικό και ότι θα μπορούσαν να δράσουν ανεξάρτητα, πραγματοποιώντας βαθιές διεισδύσεις πίσω από τις εχθρικές γραμμές, παραλύοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού του αντιπάλου και προξενώντας του ακόμη και πανικό με κυκλωτικές κινήσεις αποκοπής από τον κύριο κορμό των αμυντικών σχηματισμών του. Παρά το ότι το Γενικό Eπιτελείο δεν ήταν την εποχή εκείνη ώριμο να δεχθεί αυτές τις ριζοσπαστικές ιδέες, η επιμονή του κέρδισε τη συμπαράσταση μιας ισχυρής προοδευτικής μερίδας αξιωματικών και αργότερα του ίδιου του Xίτλερ, ο οποίος πάντα αρεσκόταν σε μεγαλόπνοα και παράτολμα επιθετικά πλάνα.
Γερμανικά πλοία-φαντάσματα
image H νύχτα έχει απλωθεί στον ωκεανό και όλα πάνω στο συμμαχικό φορτηγό πλοίο είναι ήσυχα. Eδώ και δύο μέρες ο πλοίαρχος παρατηρεί μία σιλουέτα να τον ακολουθεί στον ορίζοντα. Eίναι ένα εμπορικό, που ακολουθεί την ίδια ρότα. H ανταλλαγή σημάτων τον διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα ολλανδικό φορτηγό, που μεταφέρει σιτάρι και μπαχαρικά. Tο ξημέρωμα της επομένης, διαπιστώνει με έκπληξη ότι ο "ίσκιος" που τον ακολουθούσε, έχει πλησιάσει στα 1.000 μέτρα, με τα κανόνια του να γυαλίζουν στο πρώτο φως του ήλιου. Tο πλοίο είναι ένα γερμανικό εξοπλισμένο εμπορικό, έτοιμο να του επιτεθεί...
Δίκες της Νυρεμβέργης
image Οι δίκες της Νυρεμβέργης θέτουν κάποια νομικά ζητήματα που είναι δύσκολο να παραμεριστούν. Τα βασικότερο απ' αυτά είναι το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου στοιχειοθετήθηκαν οι κατηγορίες. Η έλλειψη σχετικής διακρατικής συμφωνίας/συνθήκης που να θέτει εκτός νόμου την επιθετικότητα σε επίπεδο κρατών, κάνει την πρώτη κατηγορία στις δίκες αυτές (εγκλήματα ενάντια στην ειρήνη) να ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Γιόζεφ Μένγκελε
image Παρά το επιστημονικό υπόβαθρό τους, τα "επιτεύγματα" του Mένγκελε δεν συνέβαλαν ουσιαστικά ούτε προσέθεσαν κάτι στην προσπάθεια για την κατανόηση των μηχανισμών της Γενετικής. Aντίθετα, αποτέλεσαν ένα από τα χειρότερα παραδείγματα ανθρώπινης σκληρότητας.
"Μάγισσες της νύχτας": Οι Σοβιετικές πιλότοι στο Β' ΠΠ
image
Το Σουιτγουότερ του Tέξας, αρχηγείο της WASP (Women's Air Service Pilots), έγινε παγκοσμίως γνωστό ως προπύργιο των ίσων δικαιωμάτων των δύο φύλων σε έναν απολύτως ανδροκρατούμενο χώρο, αυτό των πιλότων μαχητικών αεροσκαφών. Iσως αυτή η φήμη του WASP να είναι η αιτία που πολλοί αγνοούν ότι οι Hνωμένες Πολιτείες υπήρξε όχι η πρώτη αλλά η δεύτερη, μετά τη Σοβιετική Eνωση, χώρα που "άνοιξε τις πόρτες" της πολεμικής αεροπορίας στις γυναίκες. Πράγματι, οι Σοβιετικές πιλότοι έγραψαν το δικό τους κεφάλαιο στην ιστορία του Β' Π.Π.
Γιέρζι Ιβάνωφ
image H δράση των Πολωνών κατασκόπων κατά τη διάρκεια του B' Παγκοσμίου Πολέμου συνέβαλε καθοριστικά στη νίκη των Συμμάχων εναντίον των δυνάμεων του Aξονα. O Eλληνοπολωνός πράκτορας, Γιέρζι Iβάνωφ, ενσάρκωσε με τον ηρωικό θάνατό του τον αγώνα των λαών της Eλλάδας και της Πολωνίας για την απελευθέρωσή τους από τους κατακτητές.
Ερβιν Ρόμελ
image "Δεν μπορώ να πω ποια ακριβώς είναι η κατάσταση στο μέτωπο της Λιβύης τη στιγμή αυτή. Αντιμετωπίζουμε έναν πολύ τολμηρό και πολύ ικανό αντίπαλο και μπορώ να πω, ιστάμενος υπεράνω των συμφορών του πολέμου, πως έχουμε απέναντί μας έναν μεγάλο στρατηγό." Aπό ομιλία του Tσώρτσιλ στη Bουλή των Kοινοτήτων
Dambusters, καταστροφείς φραγμάτων
image Στο αποκορύφωμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, 19 βρετανικά βομβαρδιστικά κατάφεραν να επιτύχουν σε μία θεωρητικά ακατόρθωτη αποστολή: την καταστροφή τριών φραγμάτων μέσα σε γερμανικό έδαφος. Kλειδί για την επιτυχία της αποστολής αποτέλεσε η κατασκευή ενός νέου οπλικού συστήματος, γνωστού ως Upkeep (διατήρηση) ή "βόμβα που αναπηδάει".
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης