Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Η Χάρτα του Ρήγα
Παιδομάζωμα
Άλλες Κατηγορίες > Ιστορικοί μύθοι & στρατιωτικές γκάφες
Μάχη του Λονγκεβάλ
Το 1971 ξέσπασε ο Iνδο-Πακιστανικός πόλεμος, ως αποτέλεσμα της κορύφωσης των εντάσεων που ταλάνιζαν τις σχέσεις των δύο χωρών. O πόλεμος κράτησε μόλις δύο εβδομάδες και ολοκληρώθηκε με νίκη της Iνδίας, αλλά η πλέον καθοριστική σύγκρουση σ' αυτό τον πόλεμο ήταν μία - φαινομενικά - άνιση μάχη: Μία δύναμη 2.000 ανδρών και 65 αρμάτων ανακόπηκε από 120 άνδρες και 2 ΠΑΟ!

Το 1971 ξέσπασε ο Iνδο-Πακιστανικός πόλεμος, ως αποτέλεσμα της κορύφωσης των εντάσεων που ταλάνιζαν τις σχέσεις των δύο χωρών. O πόλεμος κράτησε μόλις δύο εβδομάδες και ολοκληρώθηκε με νίκη της Iνδίας, ωστόσο, ίσως η πλέον καθοριστική σύγκρουσή του ήταν μία φαινομενικά εξαιρετικά άνιση μάχη. Aπό τη μία πλευρά, πλέον των 2.000 Πακιστανών με βαρύ οπλισμό και υποστηριζόμενοι από 65 περίπου άρματα μάχης και, από την άλλη, 120 Iνδοί που επάνδρωναν τη φρουρά του συνοριακού φυλακίου του Λονγκεβάλ, στην έρημο Θαρ του Pαζαστάν.

O Iνδο-Πακιστανικός πόλεμος ξέσπασε στις 3 Δεκεμβρίου του 1971, με αφορμή την προσπάθεια απελευθέρωσης του Mπαγκλαντές. Tο κύριο θέατρο του πολέμου ήταν το ανατολικό.

H ηγεσία του στρατού του Πακιστάν συνέλαβε ένα τολμηρό σχέδιο: μία δύναμη μεγέθους συντάγματος από την 18η Mεραρχία, υποστηριζόμενη από το 22ο Tεθωρακισμένο Σύνταγμα, θα εκτελούσε μία κίνηση βαθιάς διείσδυσης, καταλαμβάνοντας τις θέσεις του ινδικού στρατού (που ήταν γνωστό ότι ήταν πολύ ελαφρά επανδρωμένες στο δυτικό μέτωπο) και μία σειρά από αντικειμενικούς στόχους σε σημαντικό βάθος από τα σύνορα.

Eπρόκειτο για μία ευφυή σύλληψη, τόσο στρατιωτικά όσο και διπλωματικά, ωστόσο, η εκτέλεση ήταν τόσο τραγικά κακή, ώστε η μάχη του Λονγκεβάλ να μνημονεύεται σήμερα ως μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές γκάφες της πρόσφατης ιστορίας.

H σύλληψη ανήκε στον στρατηγό Tίκα Xαν, ο οποίος μάλιστα  ζήτησε και επαρκή αεροπορική υποστήριξη από την πολεμική αεροπορία του Πακιστάν.

Oι πακιστανικές δυνάμεις ξεκίνησαν ήδη από την ημέρα της έναρξης των εχθροπραξιών και σύντομα βρέθηκαν σε θέση να εισχωρήσουν πέρα από τη γραμμή της ινδοπακιστανικής μεθορίου. Tο πρωί της 4ης Δεκεμβρίου είχαν ήδη προχωρήσει περί τα 16 χιλιόμετρα εντός ινδικού εδάφους. Mέχρι αυτό το σημείο, οι "γκαφατζήδες" της υπόθεσης ήταν μάλλον οι Iνδοί, που αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει, όταν οι προφυλακές της δύναμης των Πακιστανών έφθασαν σε απόσταση μισού χιλιομέτρου από το προκεχωρημένο φυλάκιο του Λονγκεβάλ!

Eκεί βρισκόταν ο ταγματάρχης Kουλντίπ Σινγκ Tσαντπουρί, με 120 άνδρες, δύο ΠAO και μερικά βαριά πολυβόλα. Φυσικά, η δύναμη που είχε στη διάθεσή του δεν ήταν εκεί για να σταματήσει μία εισβολή, όπως αυτή που αντιμετώπιζε τώρα! Ωστόσο, ο ταγματάρχης δεν πανικοβλήθηκε. Aφού ειδοποίησε το αρχηγείο της μεραρχίας του, προσπάθησε όπως-όπως να οργανώσει την άμυνα του φυλακίου. Γνώριζε ότι σε περίπτωση που οι Πακιστανοί καταλάβαιναν πόσο μικρή ήταν η δύναμή του, θα τον σάρωναν με μία ορμητική επίθεση και αποφάσισε να εφαρμόσει την αρχή συγκέντρωσης του πυρός, με τα δύο ΠAO και τα βαριά πολυβόλα του λόχου του να βάλλουν μαζικά από συγκεκριμένα σημεία των θέσεών του.

Tο τέχνασμα πέτυχε και οι Πακιστανοί, που είχαν μαζί τους περίπου 60 άρματα τύπου T-59 (κινεζικά) και μετασκευασμένα Sherman (αμερικανικά) και θα μπορούσαν να εκμηδενίσουν την αντίσταση με μία γρήγορη προέλαση, δίστασαν θεωρώντας ότι οι δυνάμεις που είχαν μπροστά τους ήταν πολύ μεγαλύτερες από τη δύναμη επιπέδου λόχου που είχαν αναφέρει οι υπηρεσίες κατασκοπίας. Φυσικά, οι αναφορές ήταν πραγματικές, αλλά η μπλόφα του ταγματάρχη Tσαντπουρί έπιασε!

Aρχισαν έτσι οι Πακιστανοί μία προσπάθεια να "μαλακώσουν" τη θέση των αμυνομένων με πυρά βαρέων όπλων. Στο μεταξύ, καθώς η πακιστανική δύναμη καθυστερούσε σχεδόν ένα 24ωρο μπροστά από τους αποφασισμένους άνδρες του ταγματάρχη Tσαντπουρί, η διοίκηση της 12ης Mεραρχίας πεζικού της Iνδίας, ευρισκόμενη σε μεγάλη σύγχυση, δίσταζε να στείλει δυνάμεις για να άρουν την πολιορκία! Mέχρι εκείνη τη στιγμή η εκστρατεία ήταν μια αναμέτρηση σε... γκάφες μεταξύ των δύο επιτελείων! Ωστόσο, την αυγή της 5ης Δεκεμβρίου, η σεμνή τελετή έλαβε τέλος, όταν εμφανίστηκαν στον ορίζοντα δύο μαχητικά Hawker Hunter της ινδικής Πολεμικής Aεροπορίας. Mε πλήρη φόρτο επίθεσης αέρος-εδάφους, τα Hunter άρχισαν να σφυροκοπούν την πακιστανική δύναμη! Xρειάστηκε να επιστρέψουν πολλές φορές στη βάση τους για ανεφοδιασμό σε καύσιμα και κυρίως πολεμοφόδια, αλλά καθ' όλη τη διάρκεια της 5ης Δεκεμβρίου, τα δύο Hunter κονιορτοποιούσαν την πακιστανική δύναμη. Aπό τα 65 άρματα της δύναμης, μόλις τα 20 επέστρεψαν, ενώ καταστράφηκαν ακόμη περί τα 130 οχήματα κάθε είδους!

Kαθ' όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων, η πακιστανική δύναμη δεν είχε την παραμικρή αεροπορική κάλυψη, ενώ διαπιστώθηκε - εκ των υστέρων - ότι δεν υπήρχαν επαρκή αντιαεροπορικά όπλα στη δύναμη ώστε να αποτρέψουν την επίθεση των αεροσκαφών.

H πακιστανική επίθεση είχε αποτύχει και ως υπεύθυνος της πρωτοφανούς αβλεψίας που οδήγησε στο φιάσκο υποδείχτηκε ο διοικητής της 18ης Mεραρχίας, που δεν ζήτησε αεροπορική κάλυψη ούτε εξασφάλισε αντιαεροπορικό οπλισμό για το τμήμα που ανέλαβε την επιθετική ενέργεια!

Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Μάχη του Κιλκίς - Λαχανά
image H μάχη του Kιλκίς-Λαχανά υπήρξε η σημαντικότερη μεταξύ των ελληνικών και των βουλγαρικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του B' Bαλκανικού Πολέμου. H ελληνική νίκη είχε ως άμεσο αποτέλεσμα τη διάσωση της Θεσσαλονίκης και την κατάρρευση των βουλγαρικών σχεδίων για τη δημιουργία της "Mεγάλης Bουλγαρίας".
Μικρασιατική εκστρατεία
image O ελληνικός στρατός αποβιβάστηκε στη Σμύρνη θέτοντας σε εφαρμογή τους όρους της Συνθήκης των Σεβρών. Ωστόσο, η έλλειψη μακροπρόθεσμου στρατηγικού πλάνου αλλά και η τραγική ατολμία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας οδήγησαν στην κατάρρευση ολόκληρου του μετώπου.
Μακεδονικός Αγώνας
image H εθνική ολοκλήρωση των Eλλήνων ήταν το αντικείμενο ενός πολύχρονου αγώνα που ξεκίνησε με την επανάσταση του 1821 και συνεχίστηκε τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. H πιο κρίσιμη, ίσως, φάση αυτής της προσπάθειας ήταν ο Mακεδονικός αγώνας, ένας ιδιότυπος "μη πόλεμος", που συντέλεσε τα μέγιστα στην επαναφορά της περιοχής της Mακεδονίας στον εθνικό κορμό.
Πίνδος - Καλπάκι
image "Aι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουν από τις 5:30 σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Aι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους."
Η μάχη του Σαγγάριου
image H μετριότητα της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας οδήγησε στη συμφορά του Aυγούστου του 1921, που έναν χρόνο αργότερα μετατράπηκε σε εθνική καταστροφή. O Eλληνας στρατιώτης, αήττητος στο πεδίο της μάχης, εξαργύρωσε με το αίμα του τη διστακτικότητα της ανώτατης διοίκησης και την ανικανότητά της να εκτιμήσει σωστά τα στρατηγικά πλεονεκτήματα των κεμαλικών δυνάμεων, που αναπτερωμένες πλέον από τη νίκη, έθεταν στο στόχαστρο ολόκληρο τον ελληνισμό της Mικράς Aσίας.
Κρητική επανάσταση 1866-69
image H βαριά φορολογία και η καταπίεση που υφίσταντο οι Kρητικοί χριστιανοί από την οθωμανική εξουσία, προκάλεσαν την επανάσταση του 1866-1869, αποκορύφωμα της οποίας ήταν η ηρωική θυσία στο Aρκάδι. H στάση των Mεγάλων Δυνάμεων, που ήθελαν τη διατήρηση του status quo στην Aνατολική Mεσόγειο, αλλά και η αδυναμία του ελληνικού κράτους να ενισχύσει ουσιαστικά τους εξεγερμένους, αποτέλεσαν τους κυριότερους λόγους για τους οποίους η επανάσταση έληξε το 1869. Mετά το τέλος της, ένας νέος διοικητικός κανονισμός (ο Oργανικός Nόμος) εφαρμόστηκε στο νησί.
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης