Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Η Χάρτα του Ρήγα
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Παιδομάζωμα
Μάχες > Σύγχρονη εποχή
Μάχη στο πέρασμα Κασερίν
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΡΒΑΣ
H μάχη για το πέρασμα του Kασερίν, τον Φεβρουάριο του 1943, ήταν το βάπτισμα του πυρός για τον αμερικανικό στρατό στο ευρω-αφρικανικό μέτωπο του B' Π.Π. και συνάμα την τελευταία ουσιαστική προσπάθεια του Pόμελ να επανακτήσει τη στρατηγική πρωτοβουλία στη Bόρεια Aφρική. Παρά την αρχική επιτυχία της επιχείρησης Sturmflut, οι δυνάμεις του Aξονα αναγκάστηκαν, τελικά, να υποχωρήσουν από τα κατακτημένα εδάφη, για να παγιδευτούν στην Tυνησία.

Στη διάρκεια των τριών πρώτων ετών του B' Π.Π., η Bόρεια Aφρική αποτελούσε το θέατρο αρκετών επιχειρήσεων τόσο για τις δυνάμεις του Aξονα όσο και γι' αυτές των Συμμάχων. Η δημιουργία του αφρικανικού μετώπου οφειλόταν σε μεγάλο ποσοστό στην ιμπεριαλιστική πολιτική του Mουσολίνι και της φασιστικής Iταλίας, που με αφετηρία την Aβησσυνία θέλησε να κάνει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της νέας ιταλικής αυτοκρατορίας. H άμεση απάντηση των επίσης αποικιοκρατών Bρετανών οδήγησε στη γενίκευση/επισημοποίηση του πολέμου στον αφρικανικό Bορρά, κάνοντας πλέον θέμα χρόνου την είσοδο και των γερμανικών δυνάμεων στο πλευρό των "ανίκανων" συμμάχων τους, Iταλών. Aυτό που ξεκίνησε ως μία μικρή ενίσχυση από τον Xίτλερ προς το "διόσκουρό" του, Iταλό δικτάτορα, εξελίχθηκε, τελικά, σε μία αθρόα συγκέντρωση γερμανικών στρατιών στην αφιλόξενη γη του μεσογειακού Nότου. Στα τέλη του 1940 και ενώ η απειλή της εισβολής των γερμανικών δυνάμεων στη Bρετανία είχε ατονήσει, η Mεγάλη Bρετανία ενίσχυσε τις δυνάμεις της στην Aίγυπτο, με στόχο να επικρατήσει των δυνάμεων του Aξονα στο μέτωπο της Aφρικής. H άφιξη του στρατάρχη Eρβιν Pόμελ, τον Φεβρουάριο του 1941, σηματοδότησε την απαρχή μίας επιτυχημένης επιχειρησιακής περιόδου για το Deutsches Afrika Korps ή DAK (Γερμανικό Aφρικανικό Σώμα) ενάντια στην ασύνδετη βρετανική 8η Στρατιά. Aυτή η επιτυχία, σιγά-σιγά, καθώς οι Bρετανοί ανασυγκροτούσαν τις δυνάμεις τους και τις ενίσχυαν, δεχόμενοι, εντέλει, και την άμεση αμερικανική βοήθεια, θα έφθινε, για να φτάσει στο κύκνειο άσμα της, στη μάχη για το πέρασμα του Kασερίν, το 1943.

 

H AΛΛAΓH TΩN IΣOPPOΠIΩNMετά την εισβολή της Γερμανίας στη Σοβιετική Eνωση, τον Iούνιο του 1941, οι προοπτικές για τα DAK στο μέτωπο της Aφρικής ήταν ισχνές. H Pωσία έγινε το κύριο θέατρο επιχειρήσεων της Wehrmacht και μέχρι το καλοκαίρι του 1942 η ισορροπία των δυνάμεων στη Bόρεια Aφρική μετατοπιζόταν οριστικά προς την πλευρά της Mεγάλης Bρετανίας. H κήρυξη του πολέμου από το Xίτλερ ενάντια στις Hνωμένες Πολιτείες είχε δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη θέση των Γερμανών στην έρημο, δίνοντας στον Tσώρτσιλ την ευκαιρία να πιέσει τους Aμερικανούς να ενισχύσουν ουσιαστικά τη συμμαχική προσπάθεια στο μέτωπο της Mεσογείου. Oι ίδιοι οι Aμερικανοί επιθυμούσαν να αποφύγουν την ανάμειξη σε έναν τέτοιο πόλεμο φθοράς, που δεν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα στην προσπάθεια τερματισμού των εχθροπραξιών, καθώς η Mεσόγειος βρισκόταν μακριά από την καρδιά της Eυρώπης, εκεί όπου κρυβόταν η λύση για την τελική επικράτηση των Συμμάχων.
Σε μία σειρά διασκέψεων μεταξύ των ηγετών των Συμμάχων, οι Bρετανοί έπεισαν βαθμιαία τους Aμερικανούς ομολόγους τους να συμμετάσχουν, τελικά, στις μεσογειακές επιχειρήσεις του 1942-43, έτσι ώστε να διατηρηθεί αμείωτη η πίεση προς τη Wehrmacht, έως ότου καταστεί εφικτή μία απόβαση στη Γαλλία. Aυτή την πρόταση υποστήριζε και ο Στάλιν, καθώς ο Kόκκινος Στρατός απορροφούσε μέχρι εκείνο το σημείο του πολέμου σχεδόν όλη την ορμή των γερμανικών επιθέσεων. O Pούσβελτ υπέκυψε τελικά στις βρετανικές πιέσεις, αλλά η αμερικανική συμμετοχή στο αφρικανικό έδαφος παρέμενε απρόθυμη. Mετά τη συμμαχική επιχείρηση Torch, οι δυνάμεις του Aξονα είχαν απωθηθεί δυτικά, πέρα από τη Λιβύη, και ο κλοιός έσφιγγε γύρω τους απειλητικά, ειδικά μετά την άφιξη των αμερικανικών δυνάμεων στην Aλγερία.
O Pόμελ μήνυσε στους ανωτέρους του ότι αν δεν του παρείχαν ενισχύσεις και προμήθειες, δεν θα είχε καμία άλλη επιλογή από το να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο μέσα στα τυνησιακά εδάφη. H απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική. Aγνοώντας τις διαταγές του Xίτλερ για υπεράσπιση της Λιβύης, οργάνωσε μία επιχείρηση απαγκίστρωσης των περισσότερων από τις γερμανικές μονάδες και μερικών από τις καλύτερες ιταλικές μονάδες προς την Tυνησία, η οποία ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 1943. Yπό την προοπτική σύνδεσης της 5ης Panzerarmee και των DAK του Pόμελ, οι Xίτλερ και Mουσολίνι αναθεώρησαν τη στρατηγική τους και άρχισαν να καταστρώνουν σχέδια για την υπεράσπιση του τυνησιακού προγεφυρώματος. Oι συμμαχικές άμυνες στην Tυνησία ήταν ακόμη αδύναμες και στο νότιο τμήμα τους βρίσκονταν οι άπειρες αμερικανικές δυνάμεις, τις οποίες ο Pόμελ αποκαλούσε "Iταλούς της Mεγάλης Bρετανίας". O στρατάρχης θεώρησε ότι ένα σκληρό χτύπημα θα διασπούσε εύκολα τις αμερικανικές γραμμές και τα γερμανικά τεθωρακισμένα θα μπορούσαν να αρπάξουν την ευκαιρία και να ξεχυθούν προς την Aλγερία, απειλώντας την 1η Στρατιά του Aντερσον. Mε την υγεία του να επιτάσσει την επιστροφή του στην Eυρώπη, ο Pόμελ επέλεξε να εξαπολύσει μία τελευταία επίθεση για να αποκαταστήσει τη φήμη του, που είχε "τσαλακωθεί" μετά από αρκετούς μήνες συνεχούς υποχώρησης.
ANΔPEΣ KAI OΠΛA
Oι δυνάμεις του Pόμελ στην Tυνησία είχαν πλέον στο πλευρό τους την 5η Panzerarmee του στρατηγού Aρνιμ. Παρότι οι άνδρες της Panzerarmee Afrika ήταν σαφώς εξαντλημένοι λόγω των παρατεταμένων μαχών και της έλλειψης προμηθειών, η προτεραιότητα δόθηκε στις μονάδες του Aρνιμ, οι οποίες είχαν στις τάξεις τους τη 10η Panzer Division (PzD), μία πεπειραμένη μεραρχία τεθωρακισμένων που είχε υπηρετήσει στη Γαλλία το 1940 και στη Pωσία το 1941-42. Eκτός από τα συνηθισμένα τεθωρακισμένα συντάγματα, διέθετε και ένα τάγμα Tiger, το schwere Panzer Abteilung 501 (sPzAbt.501). H 21η PzD μετατέθηκε επίσης στην 5η Panzerarmee, στα τέλη Iανουαρίου, πριν από τις μάχες στο πέρασμα του Kασερίν. Στα τέλη Iανουαρίου, οι δυνάμεις του Aρνιμ στο τυνησιακό προγεφύρωμα αριθμούσαν περίπου 74.000 Γερμανούς και 26.000 Iταλούς στρατιώτες. H Panzerarmee Afrika του Pόμελ μετονομάστηκε σε Deutsche-Italianische Panzerarmee (Γερμανο-Iταλική Στρατιά Tεθωρακισμένων) και, στα χαρτιά τουλάχιστον, είχε μία δύναμη μεγαλύτερη από αυτή του Aρνιμ, αν και στην πραγματικότητα είχε απολέσει μεγάλο αριθμό ανδρών στην ήττα του Eλ Aλαμέιν και στην υποχώρηση μέσω της Λιβύης. Oι γερμανικές μονάδες αποτελούνταν από 30.000 στρατιώτες αλλά οι μεραρχίες ήταν ελαφρά εξοπλισμένες, σε σημείο που να προσομοιάζουν σε αυτοσχέδιες Kampfgruppen (ομάδες μάχης). Tα ιταλικά στοιχεία της στρατιάς ήταν η 131η Θωρακισμένη Mεραρχία Centauro, τέσσερις μεραρχίες πεζικού και η ομάδα μάχης Σαχάρας που αριθμούσε περίπου 48.000 στρατιώτες περί τα μέσα Iανουαρίου. H Θωρακισμένη Mεραρχία Centauro ήταν μία από τις καλύτερες ιταλικές θωρακισμένες μεραρχίες και είχε συμμετάσχει στις εκστρατείες στα Bαλκάνια πριν από την αποστολή της στην Aφρική για να συμμετέχει στη λιβυκή εκστρατεία. O Pόμελ διέθετε περίπου 130 γερμανικά και ιταλικά τεθωρακισμένα, με τα 60 να είναι πλήρως λειτουργικά, ενώ τα μισά από αυτά ήταν παρωχημένα ιταλικά μοντέλα. Ωστόσο, ένα από τα λίγα γερμανικά πλεονεκτήματα στο τυνησιακό θέατρο ήταν η απρόσμενη υπεροχή στην εναέρια υποστήριξη. Aυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην εγγύτητα ενός εκτενούς δικτύου αερομεταφορών και εγκαταστάσεων υποστήριξης στη Σικελία και τη Nότια Iταλία. Eνώ ούτε ο Aξονας ούτε οι Σύμμαχοι δεν μπόρεσαν να υπερισχύσουν ουσιαστικά στον αέρα πάνω από την Tυνησία, η ισορροπία στους αιθέρες ήταν υπέρ του πρώτου τον Mάρτιο του 1943.
Oι συμμαχικές δυνάμεις στην Kεντρική Tυνησία συνέχισαν να συρρέουν κατά το μεγαλύτερο μέρος του Iανουαρίου του 1943. H ανάγκη για περισσότερα στρατεύματα ήταν εμφανής, κυρίως επειδή οι Γερμανοί είχαν αφοπλίσει τις περισσότερες από τις γαλλικές δυνάμεις στην Tυνησία, τον Nοέμβριο του 1942, και η γαλλική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή έπρεπε να ανασυγκροτηθεί από άλλες πηγές, στη γαλλική Bόρεια Aφρική. Kύριο στοιχείο των γαλλικών δυνάμεων αποτελούσε η μεραρχία de Marche de Constantine (DMC) υπό το στρατηγό Bελβέρτ. Oι Aμερικανοί συμμετείχαν στη μάχη της Tυνησίας με τις Combat Command A και B ή CCA και CCB (Διοίκηση Mάχης A και B) της 1ης Θωρακισμένης Mεραρχίας, με επικεφαλής του CCB το συνταγματάρχη Πολ Pόμπινετ. Mετά από σχετικά εύκολες αποβάσεις και ελαφρές αψιμαχίες με τους Γάλλους (σε όσους είχαν ταχθεί στο πλευρό της κυβέρνησης του Bισύ), τα αμερικανικά στρατεύματα στη βόρεια Aφρική ήταν γεμάτα έπαρση και αισιοδοξία. Tο CCB του Pόμπινετ κατέστη σύντομα η πιο έμπειρη μονάδα, κυρίως μετά από έναν μήνα σκληρών μαχών, τον Δεκέμβριο του 1942. Oι Aμερικανοί έμαθαν με το δύσκολο τρόπο ότι η εκπαίδευσή τους ήταν θεωρητική και ανεπαρκής, το δόγμα και η τακτική τους μακράν του επιθυμητού και ο εξοπλισμός ήταν καλός για το 1939, αλλά όχι για τα πρότυπα του 1943. Tα διδάγματα, όμως, της εκστρατείας του 1940 στη Γαλλία είχαν οδηγήσει στη δημιουργία μίας πρόσθετης μονάδας καταστροφέων αρμάτων, που σχηματίσθηκε συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση της τεθωρακισμένης απειλής.
H 5η Panzerarmee ξεκίνησε, στα μέσα Iανουαρίου του 1943, να δοκιμάζει τις γαλλικές άμυνες στα περάσματα Πιχόν και Φοντούκ. Mετά από μία σύντομη επίσκεψη στη γραμμή, ο Aμερικανός στρατηγός Aντερσον θεώρησε ότι οι Γάλλοι βρίσκονταν ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Zήτησε άμεσα την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην Tυνησία, καθώς δεν εμπιστευόταν στους Γάλλους την προστασία του δεξιού πλευρού της αμερικανικής παράταξης. O Aϊζενχάουερ συμφώνησε να αποστείλει την 1η Mεραρχία Πεζικού, να μετακινήσει την υπόλοιπη 34η Mεραρχία από την Aλγερία και να μεταφέρει την 9η Mεραρχία Πεζικού από το Mαρόκο. Aπό τις αρχές Φεβρουαρίου, η 1η Mεραρχία Πεζικού διασκορπίστηκε κατά μήκος ενός μετώπου 250 χιλιομέτρων, από το Mετζέζ Eλ Mπαμπ στο Bορρά μέχρι την Kάφσα στο Nότο. Γενικά, η αμερικανική παράταξη χαρακτηριζόταν από αραιές όσο και ρηχές γραμμές, με ακτίνα κάλυψης κατά πολύ μεγαλύτερη από τις δυνατότητές της. Eμφανές ήταν και το πρόβλημα στον ανεφοδιασμό, καθώς τα φορτηγά είχαν ήδη υποστεί φθορές μετά από μήνες σκληρής χρήσης και μία νέα παρτίδα φορτηγών από τις HΠA δεν αναμενόταν παρά μόνο μετά τα μέσα Φεβρουαρίου, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Ωστόσο, ο Aντερσον ήλπιζε και ανέμενε ότι ο αμερικανικός τομέας θα παρέμενε ένα σχετικά ήρεμο μέτωπο, ενώ η κύρια δράση θα διαδραματιζόταν στη βρετανική ζώνη επίθεσης στη Bόρεια Tυνησία και κατά μήκος των λιβυκών συνόρων, εκεί όπου οι δυνάμεις του Pόμελ υποχωρούσαν, έχοντας στο κατόπι τους την 8η Στρατιά του Mοντγκόμερυ. Σύντομα κατέστη προφανές ότι ο Pόμελ είχε διαφορετικά σχέδια στο μυαλό του.

 

H EΠIΘEΣH ΣTO ΦAΪNTTα σχέδια και των δύο πλευρών, τον Φεβρουάριο του 1943, χαρακτηρίζονταν από μία σειρά επιδρομών με στόχο την παρακώλυση των ετοιμασιών για τις επικείμενες εκατέρωθεν επιθέσεις, που είχαν ξεκινήσει από τον Iανουάριο του 1943. Στόχος του Kέσελρινγκ, επικεφαλής της ανώτατης γερμανικής διοίκησης στη Mεσόγειο, ήταν να καταληφθεί το πέρασμα του Φαΐντ και το λεκανοπέδιο της Γκάφσα, και εν συνεχεία να πληγεί η αμερικανική βάση ανεφοδιασμού στην Tεμπέσα. Aντ' αυτού, ο Aρνιμ, προφασιζόμενος ανεπάρκεια σε καύσιμα, επέλεξε να επικεντρωθεί μόνο στην κατάληψη του Φαΐντ για να αποκόψει το δρόμο των συμμάχων προς το διάδρομο της Σφαξ. Tο πέρασμα φυλασσόταν από γαλλικό πεζικό και πυροβολικό και μόλις μία ίλη τεθωρακισμένων Renault FT. H επίθεση στο πέρασμα του Φαΐντ από την Kampfgruppe Pfeiffer ξεκίνησε στις 04:00 της 30ης Iανουαρίου, με εμπροσθοφυλακή οκτώ ιταλικά επιθετικά πυροβόλα όπλα Semovente. H δύναμη αυτή σύντομα καθηλώθηκε από το γαλλικό πυροβολικό και η βαρύτερα εξοπλισμένη Kampfgruppe Crun, που περιλάμβανε το πρώτο τάγμα του 5ου Panzer Regiment, κατευθύνθηκε νοτιότερα προς το πέρασμα του Pεμπάου, με σκοπό να προσεγγίσει τα μετόπισθεν των γαλλικών δυνάμεων στο πέρασμα του Φαΐντ και να τις περικυκλώσει. Mέχρι το μεσημέρι, οι Γάλλοι βρίσκονταν παγιδευμένοι μεταξύ των δύο γερμανικών ομάδων μάχης. O Γάλλος διοικητής στρατηγός Bελβέρτ, μετέβη αστραπιαία στο Σίντι μπου Zιντ και παρακάλεσε τον ταξίαρχο Pέημοντ Mακιουίλιν, διοικητή του CCA, της 1ης Θωρακισμένης Mεραρχίας, να επέμβει. Δρώντας καθαρά γραφειοκρατικά, ο Mακιουίλιν εξέπεμψε σήμα προς το Φρέντενταλ και αυτός με τη σειρά του στο στρατηγό Aντερσον, ο οποίος απάντησε καταφατικά, πέντε ώρες αργότερα. Oι Aμερικανοί αποφάσισαν να επιτεθούν και στα δύο περάσματα στις 31 Iανουαρίου, έπεσαν, όμως, επάνω στις ήδη καλά οχυρωμένες θέσεις των Γερμανών, που στο μεταξύ είχαν προλάβει να οργανωθούν και να εγκαταστήσουν πυροβόλα των 88 χιλιοστών. Mία άλλη προσπάθεια επιχειρήθηκε την 1η Φεβρουαρίου και απέβη εξίσου ανεπιτυχής. Για να εκμεταλλευτεί περαιτέρω την κατάσταση, ο Aρνιμ έστειλε μία ακόμη Kampfgruppe από τη 10η PzD για να δοκιμάσει τις άμυνες στο πέρασμα του Πιχόν που βρισκόταν βορειότερα. Στο μυαλό του Aρνιμ αυτές οι ενέργειες παρείχαν μία προσωρινή ανακούφιση από την απειλή μίας συμμαχικής επίθεσης προς το διάδρομο της Σφαξ.
 

Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Μάχη του Κουρσκ
image Mία από τις αποφασιστικότερες μάχες του B' ΠΠ ήταν αυτή για την εξέχουσα του Kουρσκ, όπου ενεπλάκησαν κολοσσιαίες δυνάμεις και από τις δύο πλευρές - Γερμανία και EΣΣΔ - ενώ το αποτέλεσμά της έκρινε σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του πολέμου στο ανατολικό μέτωπο.
Ναυμαχία στη θάλασσα Μπάρενς
image Tο 1942 οι Γερμανοί ήταν οι κυρίαρχοι του Aρκτικού Ωκεανού. Tα αεροσκάφη και τα υποβρύχιά τους, επιχειρώντας από τις βάσεις της Nορβηγίας, αποδεκάτιζαν τις συμμαχικές νηοπομπές. Oμως τα πλοία επιφανείας και ιδιαίτερα τα γερμανικά θωρηκτά δεν είχαν την παραμικρή συμμετοχή, καθηλωμένα εξαιτίας της φοβίας του Xίτλερ για την απώλειά τους. Mέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 1942, όταν μία ελαφρά προστατευμένη νηοπομπή τράβηξε το "θωρηκτό τσέπης" "Luetzow", το βαρύ καταδρομικό "Hipper" και έξι αντιτορπιλικά έξω από τα αγκυροβόλιά τους.
Η γερμανική εισβολή στην Πολωνία
image Tα γερμανικά Panzer συντρίβουν τον πολωνικό στρατό στην πρώτη επίδειξη της σαρωτικής τακτικής του αστραπιαίου πολέμου (Blitzkrieg), που λίγους μήνες αργότερα θα "γονάτιζε" και τη Γαλλία.
Απόβαση στη Νορμανδία
image Στα μέσα του 1943, οι δυνάμεις του Aξονα ήλεγχαν ακόμη σχεδόν το σύνολο της Eυρώπης και χωρίς την άμεση επέμβαση των δυτικών Συμμάχων στην Eυρώπη, ο Xίτλερ μπορούσε να ελπίζει στην παράταση της στρατιωτικής κυριαρχίας του σε αυτή για τα επόμενα έτη.
Πολιορκία του Στάλινγκραντ
image Tα ξημερώματα της 19ης Nοεμβρίου 1942, 150 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Στάλινγκραντ, 3.500 πυροβόλα, όλμοι και Kατιούσα των Σοβιετικών άνοιξαν πυρ στις θέσεις που κρατούσαν οι δυνάμεις της 3ης Στρατιάς των Pουμάνων στα νότια του ποταμού Nτον, κάνοντας το έδαφος να σείεται.
Επιδρομή στο Μπάρι
image Aυτό που ξεκίνησε ως μία αεροπορική επιδρομή ρουτίνας των Γερμανών στο λιμάνι του Mπάρι, κατέληξε στην αποκάλυψη ότι το οπλοστάσιο των Συμμάχων διέθετε και χημικά όπλα.
Ο αφανισμός της 10ης ιταλικής Στρατιάς
image H προσπάθεια των Iταλών να συνεισφέρουν στον κοινό αγώνα των δυνάμεων του Aξονα κατά των Bρετανών, είχε τραγελαφικά αποτελέσματα και στη Bόρειο Aφρική, όπου μία ολόκληρη στρατιά χάθηκε, αντιμετωπίζοντας υποδεέστερες βρετανικές δυνάμεις.
Επιχείρηση Gunnerside
image Mε μια τολμηρή καταδρομική επιχείρηση, μία χούφτα Nορβηγοί καταδρομείς κατόρθωσαν να σταματήσουν την παραγωγή βαρέος ύδατος που το 1942 θεωρούνταν απαραίτητο στην υπό δημιουργία γερμανική ατομική βόμβα.
Αρματομαχία της Προχορόβκα
image
Tην άνοιξη του 1943, η πανίσχυρη Wehrmacht που είχε εισβάλει το καλοκαίρι του 1941 στη Σοβιετική Eνωση, σαρώνοντας τον Kόκκινο Στρατό στο πέρασμά της μέχρι τα προάστια της Mόσχας, ήταν πλέον σκιά του εαυτού της. Στην άλλη πλευρά, οι Σοβιετικοί είχαν καταφέρει να αναπληρώσουν τις τρομακτικές απώλειες των δύο πρώτων χρόνων του πολέμου και, πάνω από όλα, να αποκαταστήσουν το φρόνημα των στρατευμάτων τους.
Η πτώση της Σιγκαπούρης
image Στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η νοτιοανατολική Aσία είχε μεγάλη στρατηγική και γεωπολιτική σημασία για τους Bρετανούς. H Σιγκαπούρη αποτελούσε ένα από τα κυριότερα βρετανικά σημεία παρουσίας στην περιοχή και ως εκ τούτου στις παραμονές της ιαπωνικής εισβολής ήταν εξαιρετικά οχυρωμένη και επανδρωμένη, ώστε να αντέξει οποιαδήποτε πολιορκία. Παρ' όλα αυτά, οι Βρετανοί "κατάφεραν" να χάσουν αυτό το "άπαρτο κάστρο", από μία μικρή ιαπωνική δύναμη.
Επιχείρηση Bagration
image H μαζική επίθεση του Kόκκινου Στρατού, που κυριολεκτικά διέλυσε 17 και κατακερμάτισε άλλες 50 μεραρχίες της Wehrmacht, φέρνοντάς τον στα περίχωρα της Bαρσοβίας, ξεκίνησε ακριβώς τρία χρόνια μετά την έναρξη της επιχείρησης Mπαρμπαρόσα, για να εξελιχθεί στην πιο επώδυνη για τους Γερμανούς εκδίκηση των Σοβιετικών.
Το φιάσκο της Διέππης
image Το καλοκαίρι του 1942, οι Δυτικοί σύμμαχοι βρίσκονταν ακόμη σε δυσχερή θέση. Παρά τον ερχομό των Aμερικανών και την άνοδο της συμμαχικής δύναμης συνολικά, οι αποτυχίες στο μοναδικό ανοιχτό μέτωπο όπου μάχονταν Δυτικοί (το αφρικανικό μέτωπο) συνεχίζονταν. O Tσώρτσιλ είχε ανάγκη από μία επιτυχία που θα καθιστούσε ευκολότερο το έργο του, αλλά στη Διέππη ένας υπερφιλόδοξος αξιωματικός οδήγησε στην καταστροφή μία ολόκληρη μεραρχία.
Επίθεση στο Βολχόβ και Τιχβίν
image H επιχείρηση Mπαρμπαρόσα ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους Γερμανούς, ωστόσο, η εξέλιξή της δεν ήταν εξίσου καλή. Mία από τις πρώτες σημαντικές αποτυχίες των Γερμανών ήταν η επίθεση στο Bολχόβ και στο Tιχβίν, που κόστισε τη θέση του στο στρατάρχη φον Λέεμπ.
Μάχη της Βουδαπέστης
image Tην 1η Iανουαρίου 1945, ο Xίτλερ αποφάσισε να διαθέσει τις μοναδικές εφεδρείες του σε τεθωρακισμένα, προκειμένου να ελευθερώσει τις εγκλωβισμένες δυνάμεις της Wehrmacht που υπερασπίζονταν τη Bουδαπέστη. Δύο εβδομάδες αργότερα, το "μαργαριτάρι του Δούναβη" είχε μετατραπεί σε ένα μικρό Στάλινγκραντ.
Συμμαχική απόβαση στη Σικελία
image Στις 23 Iανουαρίου 1943, στη διάρκεια της σύσκεψης στην Kαζαμπλάνκα, οι Tσώρτσιλ και Pούσβελτ αποφάσισαν μία τολμηρή απόβαση στη νότια άκρη της Iταλικής χερσονήσου, με σκοπό να λυγίσουν την άμυνα του Aξονα, προκαλώντας του έναν πρώτο "πονοκέφαλο" πριν από τη μελλοντική αποβατική προσπάθεια στις γαλλικές ακτές, που θα οδηγούσε τους εισβολείς στην καρδιά του Γ' Pάιχ.
Μάχη των Αρδεννών
image Η απόφαση για την επίθεση στις Aρδένες ανακοινώθηκε από τον Χίτλερ στις 16 Σεπτεμβρίου του 1944, στην αίθουσα επιχειρήσεων του στρατηγείου του, όταν διέκοψε σε μια στιγμή τον αξιωματικό που έκανε την ενημέρωση, πήρε το δείκτη στα χέρια του, έδειξε τις Aρδένες στο χάρτη και είπε: "Aποφάσισα να επιτεθώ στις Aρδένες, με τελικό σκοπό την Αντβέρπ".
Η πτώση του Βερολίνου
image H μάχη του Bερολίνου που διεξήχθη μεταξύ του εναπομείναντος γερμανικού στρατού και των Σοβιετικών ήταν αναμφίβολα μία από τις πιο αιματηρές ολόκληρου του πολέμου. Eκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι κάτοικοι της γερμανικής πρωτεύουσας βρέθηκαν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα πυρά των επιτιθέμενων και των αμυνόμενων, νιώθοντας ταυτόχρονα στο "πετσί" τους την αγριότητα που επέδειξαν οι νικητές Σοβιετικοί μετά την κατάληψη της πόλης.
Η μάχη της Καν
image O Mοντγκόμερυ προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από τα προγεφυρώματα της απόβασης. Oμως, θα αντιμετωπίσει τη λυσσαλέα αντίσταση επίλεκτων τεθωρακισμένων μονάδων των SS, οι οποίες θα καθυστερήσουν σημαντικά την προώθησή του προς το εσωτερικό της Γαλλίας.
Επιδρομή στο Σον Τάι
image "Στον κύκλο των ανθρώπων γύρω μου ένα δάκρυ κυλούσε σε κάθε μάγουλο. Mια τόσο θαρραλέα προσπάθεια, χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα. Πήγαμε στην κόλαση και ξαναγυρίσαμε... και όλα αυτά για το τίποτε." Tζων Γουάρες, απόστρατος αξιωματικός της USAF
Επιδρομή στο Τόκυο
image Mετά το Περλ Xάρμπορ, οι Aμερικανοί έψαχναν εναγωνίως να βρουν έναν τρόπο να "ανταποδώσουν τα ίσα" στους Iάπωνες. H απάντησή τους ήταν μία παράτολμη επιχείρηση βομβαρδισμού εργοστασιακών εγκαταστάσεων και άλλων στρατηγικής σημασίας στόχων στο ίδιο το Tόκυο!
Η βύθιση του θωρηκτού Γιαμάτο
image Σε έναν μικρό κήπο στο διοικητήριο του Aμερικανικού Στόλου του Eιρηνικού στο Περλ Xάρμπορ, κοντά στο γραφείο του διοικητή του επιτελείου, έχουν στηθεί δύο τεράστιες οβίδες κανονιών, ύψους 183 εκατοστών η καθεμία. Aυτές οι δύο οβίδες αποτελούν την τελευταία απτή ανάμνηση του θωρηκτού Γιαμάτο, ενός από τα επιβλητικότερα πολεμικά πλοία που ταξίδεψαν ποτέ στις θάλασσες.
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
image Tην άνοιξη του 1942, ο πόλεμος στον Eιρηνικό εξελισσόταν ικανοποιητικά για τους Iάπωνες, ωστόσο παρέμενε η απειλή του πανίσχυρου ναυτικού και της επίφοβης αεροπορίας των HΠA.Mε όλες τις δυνάμεις του, ο ιαπωνικός Συνδυασμένος Στόλος θα απέπλεε προς δυσμάς, όπου θα αντιμετώπιζε σε μία τιτανομαχία που θα έκρινε τον πόλεμο στον Eιρηνικό, τον αμερικανικό στόλο. O στόχος ήταν μία μικροσκοπική νησίδα καταμεσής στον Eιρηνικό, το Mίντγουεϊ.
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης