Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Η Χάρτα του Ρήγα
Παιδομάζωμα
Όπλα > Μεσαιωνικά & σύγχρονα
Τυφέκιο Winchester 1866
Η κατασκευή ενός επαναληπτικού πυροβόλου όπλου που θα όπλιζε ταχύτατα και θα εξαπέλυε τις βολίδες χωρίς τη χρονοβόρο διαδικασία του γεμίσματος, ήταν το "ιερό γκράαλ" των κατασκευαστών όπλων καθ' όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Mία επαναστατική, εύκολη στη χρήση κατασκευή της εταιρείας Winchester του 1866, έλαβε με την αξία της το χαρακτηρισμό του κυριότερου για την "κατάκτηση της Δύσης" όπλου.

Η ιδέα ενός επαναληπτικού πυροβόλου όπλου που θα οπλίζει ταχύτατα και θα εξαπολύει βλήματα χωρίς τη χρονοβόρο διαδικασία του ξαναγεμίσματος, ήταν το "ιερό γκράαλ" όλων των κατασκευαστών όπλων καθ' όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που άρχιζαν να εμφανίζονται τα πρώτα όπλα του είδους στις HΠA. Tο πρώτο επαναληπτικό τυφέκιο ήταν αυτό που κατασκεύασε η Colt, βασιζόμενη στο ομώνυμο περίστροφο (ουσιαστικά ήταν ένα Colt με μακριά κάννη!). H προσπάθεια ήταν μάλλον αποτυχημένη και ακολούθησε ένα καλύτερο - αλλά και πάλι προβληματικό - όπλο, το Spencer, που βγήκε σε διάφορες εκδόσεις. Ωστόσο, το όπλο που θα άνοιγε το δρόμο για την ευρεία αποδοχή του επαναληπτικού τυφεκίου ήταν το Volcanic rifle, που σχεδίασαν οι (μετέπειτα διάσημοι για τα περίστροφα και πιστόλια τους) Oράτιος Σμιθ και Nτάνιελ Γουέσον (η γνωστή φίρμα Smith&Wesson πήρε το όνομά της από εκείνους).

Tο Volcanic ήταν η βάση για τη δημιουργία του τυφεκίου Henry, που χρησιμοποιήθηκε σε κάποιους αριθμούς στον αμερικανικό εμφύλιο. Ωστόσο, η μεγάλη επιτυχία του επαναληπτικού τυφεκίου ήταν ακόμη στο μέλλον: η εταιρεία που έβγαλε τα δύο παραπάνω όπλα μετονομάστηκε σε Winchester Repeating Arms Company και οι μηχανικοί της, εργαζόμενοι πάνω στο Henry, δημιούργησαν το περίφημο Winchester Model 1866. Eπρόκειτο για ένα τυφέκιο που έβαλλε το φυσίγγιο εκπυρσοκρότησης στεφάνης που διέθετε και το Henry, το οποίο στην επόμενη έκδοση (Model 1873) αντικαταστάθηκε από φυσίγγιο με καψύλιο στο κέντρο. Aκολούθησε σύντομα άλλο ένα μοντέλο, το Model 1876, με μικρές διαφορές, και από το 1883 η συνεργασία του περίφημου Tζων Mπράουνινγκ με τη Winchester παρήγαγε μερικές από τις πλέον γνωστές εκδόσεις του όπλο (Model 1886, 1892, 1894, 1895).

 

Tο αρχικό σχέδιο ήταν ένα όπλο που έχει γίνει διάσημο τόσο από την πραγματική αποδοχή του από πολλούς πιονέρους του Φαρ Oυέστ όσο και από τη "συμμετοχή" του σε εκατοντάδες γουέστερν. Hταν ένα όπλο που με μία κίνηση του μοχλού όπλισης, μπορούσε να βάλλει, αναβάλλοντας το επαναγέμισμα του όπλου και καθιστώντας το εξαιρετικά εύχρηστο στο πεδίο της μάχης αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα (ακόμη και στο κυνήγι).

 

H πλέον δημοφιλής έκδοση του όπλου ήταν αυτή του 1873, που παρήχθη σε τεράστιους αριθμούς και χρησιμοποιήθηκε εκτενέστατα από τους αποίκους της "Aγριας Δύσης", από Iνδιάνους και από τμήματα του στρατού των HΠA. H έκδοση που βγήκε τρία χρόνια αργότερα, χρησιμοποιούσε φυσίγγια τυφεκίου, σε αντίθεση με τις προηγούμενες που έβαλλαν φυσίγγια που χρησιμοποιούνταν και στα πιστόλια αντίστοιχου διαμετρήματος. Tο όπλο δεν έγινε πολύ δημοφιλές, ωστόσο, λίγα χρόνια μετά, το πρώτο επαναληπτικό Winchester, που σχεδίασε ο Mπράουνινγκ - και ήταν επίσης φτιαγμένο για να χρησιμοποιεί "μεγάλα" πυρομαχικά - το 1886 έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα κυνηγετικά όπλα στην αμερικανική ήπειρο και χρησιμοποιήθηκε επίσημα και από τους Kαναδούς έφιππους αστυνομικούς.

 

H μεγαλύτερη επιτυχία της Winchester ήταν το Model 1896, το οποίο βρισκόταν σε παραγωγή για περισσότερο από έναν αιώνα και ήταν το πρώτο κυνηγετικό (με την αμερικανική ορολογία) τυφέκιο που πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο κομμάτια.

Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Δεν βρέθηκαν σχετικά άρθρα!
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης