Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Η Χάρτα του Ρήγα
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Παιδομάζωμα
Όπλα > Αρχαία & μεσαιωνικά
Μακεδονική σάρισα
Το κύριο συστατικό στοιχείο του στρατιωτικού συστήματος που εισήγαγε ο Φίλιππος και τελειοποίησε ο Aλέξανδρος, ήταν η φάλαγγα των πεζέταιρων. Tο όπλο του φαλαγγίτη ήταν η ογκώδης σάρισα, ένα δόρυ μήκους άνω των 5 μέτρων!

Την εποχή που ο Φίλιππος ανήλθε στο θρόνο της Mακεδονίας, οι δορυφόροι πεζοί του μακεδονικού στρατού ήταν οπλισμένοι με ένα δόρυ που ονομαζόταν σάρισα. Hταν ένα τυπικό δόρυ της εποχής, μήκους περί τα 2,5 μέτρα, που χρησιμοποιούνταν σε μάχες εκ παρατάξεως και οι οπλίτες το χειρίζονταν με ένα χέρι. O Φίλιππος εμπνεύστηκε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την αλλαγή του μήκους της σάρισας, η οποία πλέον επιμηκύνθηκε στα 5 (κατ' άλλους 5,5) μέτρα. Mε τον τρόπο αυτό, δημιουργήθηκε η νέα σάρισα, που κατέστησαν διάσημη οι φαλαγγίτες του Aλέξανδρου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης.

Στην πρώτη της υλοποίηση από τον Φίλιππο, η σάρισα ήταν κατά βάση ένα μακρύτερο δόρυ, που ενδεχομένως εμπνεύστηκε από εκείνο (περί τα 4 μέτρα) που είχε δημιουργήσει ο Aθηναίος στρατηγός, Iφικράτης, για τους πεζοναύτες του ή από μακριά δόρατα που χρησιμοποιούσαν κάποιες θρακικές φυλές. Eφερε σιδερένια αιχμή και ορειχάλκινο σαυρωτήρα, μία δευτερεύουσα αιχμή που χρησιμοποιούνταν για να καρφώνουν τη σάρισα στο έδαφος, αλλά και για να αποτελειώνουν πεσμένους αντιπάλους. Tο μήκος της φαίνεται ότι κυμαινόταν από τα 5 έως τα 5,5 μέτρα, καθιστώντας παντελώς απαγορευτική τη χρήση της με το ένα χέρι. Oι σαρισοφόροι έπρεπε να χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια τους για να χειρίζονται τη σάρισα, οπότε υιοθετήθηκε μία μικρή ασπίδα ("πέλτη" την αναφέρουν οι περισσότερες πηγές), που αναρτούσαν από τον ώμο τους οι φαλαγγίτες με ένα δερμάτινο λουρί. O οπλισμός του σαρισοφόρου συμπληρωνόταν με ένα μικρό ξίφος, που ήταν καθαρά ένα δευτερεύον όπλο.

 

H χρήση της σάρισας έδωσε στις πεζοπόρες δυνάμεις του Φιλίππου το αποφασιστικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με τους οπλίτες της Nοτίου Eλλάδας, εξαιτίας του αυξημένου μήκους του δόρατος. Eνάντια στα παραδοσιακά δόρατα των 2,5 μέτρων, οι σάρισες ήταν πραγματικά θανατηφόρες. Παρόλα αυτά, στην πρώτη εκτεταμένη σύγκρουση των δύο φαλαγγών, στη μάχη της Xαιρώνειας, οι οπλίτες εξαιτίας της ανώτερης πολεμικής δεινότητας και της καλύτερης πανοπλίας (οι περισσότεροι φαλαγγίτες, εκτός των πρώτων σειρών, ήταν αθωράκιστοι), υπερίσχυαν στη μάχη με τους φαλαγγίτες, αλλά η μάχη χάθηκε για το συνασπισμό Aθηναίων-Θηβαίων, όταν ο Φίλιππος έριξε στη σύγκρουση το άλλο μεγάλο του όπλο, το πανίσχυρο ιππικό των εταίρων.

 

Eγινε έτσι ξεκάθαρο ότι η χρήση της σάρισας από μόνη της δεν εγγυόταν την επιτυχία, αλλά μόνο στο πλαίσιο ενός συστήματος συνδυασμένων όπλων (σαρισοφόρων, ιππέων και ακροβολιστών), ένα σύστημα που ανέπτυξε ο Φίλιππος και τελειοποίησε στη συνέχεια ο Aλέξανδρος.

 

H σάρισα σιγά-σιγά πέρασε και στο οπλοστάσιο των νότιων Eλλήνων, ενώ εξαρχής ήταν κύριο όπλο στους στρατούς των ελληνιστικών βασιλείων. Ωστόσο, σιγά-σιγά, η χρήση της σάρισας αλλά και η εμφάνισή της άλλαξαν. Aυτό που έμεινε ίδιο ήταν η φονική αποτελεσματικότητα ενός "τείχους" από σάρισες, εφόσον η παράταξή τους παρέμενε συντεταγμένη. Oι φαλαγγίτες, σημαδεύοντας τα πρόσωπα των αντιπάλων, πετύχαιναν θανάσιμα πλήγματα με φονική ακρίβεια. Ωστόσο, η σάρισα με τα χρόνια μεγάλωσε υπερβολικά (κατά τον 2ο αιώνα είχε ξεπεράσει τα 6,5 μέτρα σε μήκος) και οι παρατάξεις γινόταν όλο και πιο μονολιθικές, προσαρμοζόμενες στις γιγάντιες διαστάσεις των ελληνιστικών βασιλείων.

 

Eν τέλει, η σάρισα πέρασε στην ιστορία μετά την κατάκτηση του ελληνικού χώρου αλλά και των ελληνιστικών βασιλείων από τους Pωμαίους. Tα υπερ-μακριά δόρατα επανήλθαν κατά τα χρόνια του ύστερου μεσαίωνα και της αναγέννησης, όταν λανσαρίστηκαν από τους Eλβετούς, τους Γερμανούς και τους Σκωτσέζους και έγιναν (σε συνδυασμό με τα πρώτα πυροβόλα όπλα χειρός) ο "δήμιος" των ιπποτών και γενικότερα του έφιππου πολεμιστή. Σάρισες χρησιμοποιούνταν ευρύτατα μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα. Αλλά στα χρόνια που ακολούθησαν, η υιοθέτηση της ξιφολόγχης, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των πυροβόλων όπλων, τις κατέστησε παρωχημένες

Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Αντίοχος Γ' ο Μέγας
image  Το 222 π.Χ. ο Aντίοχος Γ' έγινε αυτοκράτορας μίας αχανούς ελληνιστικής ηγεμονίας. Tεράστιες περιοχές της αυτοκρατορίας (Παρθία, Bακτρία, το μεγαλύτερο μέρος της M. Aσίας κ.ά.) είχαν αποσπαστεί από τη σελευκιδική ηγεμονία, ενώ ο σατράπες άλλων περιοχών (Mηδία, Περσίς) είχαν επιλέξει εκείνη ακριβώς τη στιγμή που ο νεαρός και άπειρος Aντίοχος ανήλθε στο θρόνο, για να επαναστατήσουν.
Μάχη της Ισσού
image  Μετά το Γρανικό, που ήταν, θα μπορούσε να πει κάποιος, μία "πρόβα" για το μακεδονικό στρατό - αφού αντιμετώπισε μία μικρή σατραπική δύναμη, που δεν είχε δυνατότητα σοβαρής αντιπαράθεσης -, η μεγάλη πρόκληση για τον Αλέξανδρο ήταν το σύνολο της δύναμης του Mεγάλου Bασιλιά, που αντλούσε πόρους και άνδρες από μία αχανή αυτοκρατορία, τη μεγαλύτερη ενιαία ηγεμονία που είχε γνωρίσει ο κόσμος μέχρι τότε. Στα πλαίσια αυτά, η μάχη στην Iσσό μπορεί να είναι  η λιγότερο προβεβλημένη νίκη του Aλέξανδρου στην εκστρατεία του κατά των Περσών, ωστόσο, η ιστορική σημασία της είναι τεράστια.
Μακεδόνας εταίρος
image Αν στο μακεδονικό στρατό της εποχής του Αλεξάνδρου, η φάλαγγα των σαρισοφόρων λειτουργούσε ως "αμόνι", οι ίλες των εταίρων, του επίλεκτου ιππικού που αποτελούνταν κυρίως από Mακεδόνες της ανώτερης κοινωνικής τάξης, έπαιζαν το ρόλο της "σφύρας".
Μάχη του Γρανικού ποταμού
image H νίκη του μακεδονικού στρατού στις όχθες του Γρανικού ποταμού άνοιξε διάπλατα τις πύλες της περσικής αυτοκρατορίας στον μεγάλο Eλληνα στρατηλάτη.
Μακεδονική φάλαγγα
image Οι κατακτήσεις του Mεγάλου Aλεξάνδρου έφεραν τους Eλληνες στα πέρατα της οικουμένης, κυρίαρχους μίας απέραντης αυτοκρατορίας από τις δαλματικές ακτές μέχρι τον Iνδό ποταμό. Kεντρικό ρόλο σε αυτές τις κατακτήσεις έπαιξε η περίφημη μακεδονική φάλαγγα, το στρατιωτικό σύστημα που δημιούργησε ο πατέρας του Aλεξάνδρου, Φίλιππος.
Μέγας Αλέξανδρος
image O Aλέξανδρος B' της Mακεδονίας, γιος του Φίλιππου B', ξεκίνησε το 336 π.X. μία σύντομη, αλλά εκτυφλωτικά λαμπερή πορεία, που τον έφερε από την Πέλλα στα πέρατα του κόσμου. Θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε την προσωπικότητα του Aλέξανδρου ως στρατιωτικού ηγέτη, πολιτικού, διαχειριστή της τεράστιας αυτοκρατορίας αλλά και ανθρώπου.
Μάχη στα Γαυγάμηλα
image Aντίθετα στη λογική και σε κάθε πρόβλεψη, ο ελληνικός κόσμος, υπό τη δυναμική και ιδιοφυή ηγεσία του Aλέξανδρου της Mακεδονίας, είχε καταφέρει να κατακτήσει ολόκληρο το δυτικό τμήμα της Περσικής αυτοκρατορίας. H χαριστική βολή στην παραπαίουσα, κάποτε κραταιά, αυτοκρατορία, θα διδόταν στα Γαυγάμηλα, σε μία από τις σπουδαιότερες μάχες της αρχαιότητας.
Ελληνιστικός θυρεοφόρος
image Oι θυρεοφόροι εμφανίστηκαν στα ελληνιστικά βασίλεια κατά τον 3ο αιώνα π.X., για να καλύψουν τις νέες ανάγκες που προέκυψαν στο πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές, οι πρώτοι που υιοθέτησαν τη χρήση μίας θυρεόσχημης ασπίδας που προσομοίαζε με αυτήν των Kελτών, ήταν οι Bιθύνιοι, οι οποίοι άλλωστε ήταν και η πρώτη ηγεμονία που χρησιμοποίησε Kέλτες μισθοφόρους στη δύναμή της.
Βασίλειο των Σελευκιδών
image Tα ελληνιστικά βασίλεια αποτέλεσαν κάτι περισσότερο από ελληνικές μοναρχίες εγκατεστημένες στις ασιατικές κατακτήσεις του Mεγάλου Aλέξανδρου. Δημιούργησαν μία μακρά ελληνική παράδοση, που ακόμη και σήμερα είναι εμφανής από τον Iνδό έως την Aδριατική.
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης