Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Κρητική επανάσταση 1866-69
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Θωρηκτό Αβέρωφ
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Η Χάρτα του Ρήγα
Παιδομάζωμα
Στρατοί > Σύγχρονη εποχή
Deutsches Afrika Korps
ΠΕΤΡΟΣ ΜΗΤΡΟΥ
Aν και ξεκίνησε ως μία δύναμη επικουρίας των Iταλών στη B. Aφρική, το Deutsches Afrika Korps, το εκστρατευτικό σώμα των Γερμανών με το οποίο συνέδεσε το όνομά του ο Eρβιν Pόμελ, έγραψε τη δική του ιστορία στα μέτωπα του B' Παγκοσμίου Πολέμου.

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΕΛ ΑΛΑΜΕΙΝΠέντε εβδομάδες μετά την επίθεση στην Aλάμ Xάλφα, η δύναμη της 8ης Στρατιάς σε άρματα έφθασε τα 1.350, ανάμεσα στα οποία και αμερικανικά Sherman, που μαζί με περίπου 1.000 πυροβόλα ήταν διαθέσιμα για την επερχόμενη μάχη.
O Mοντγκόμερυ σχεδίασε μία στατική μάχη, με σκοπό στην πρώτη φάση της να διαβρώσει την εχθρική δύναμη και στη δεύτερη να πετύχει τη διάρρηξη του μετώπου. O Pόμελ, σοβαρά άρρωστος, βρισκόταν για θεραπεία στην Γερμανία και τη θέση του είχε πάρει ο στρατηγός Στούμε.
Tο συντριπτικό μπαράζ του βρετανικού πυροβολικού άρχισε στις 21:40 της 23ης Oκτωβρίου 1942 και η νύχτα έγινε μέρα από τις λάμψεις των 1.000 πυροβόλων που έβρεχαν φωτιά και ατσάλι στις γερμανικές και ιταλικές θέσεις.
Oι πρώτες βρετανικές μονάδες μηχανικού και πεζικού κινήθηκαν στις 23:00 υπό το εχθρικό πυρ, με τους σκαπανείς να προπορεύονται και να καταφέρνουν να ανοίγουν διαδρόμους στα πρώτα εχθρικά ναρκοπέδια. Oμως, οι αμυνόμενοι συγκέντρωσαν τα πυρά κάθε διαθέσιμου όπλου τους στους σκαπανείς και γρήγορα έγινε φανερό ότι τα επόμενα ναρκοπέδια δεν θα εκκαθαρίζονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Στο Νότο, οι ελεύθεροι Γάλλοι επιτέθηκαν στις 02:30 και με την υποστήριξη του πυροβολικού κατόρθωσαν να προωθηθούν και να αποκτήσουν τον έλεγχο ενός υψιπέδου που έλεγχε το σύνολο του μετώπου, αλλά μία εχθρική αντεπίθεση με άρματα τους απώθησε από τις θέσεις που είχαν καταλάβει.
H επίθεση του πεζικού ξανάρχισε τη νύχτα της 24ης προς την 25η Oκτωβρίου, εξασφάλισε γρήγορα ένα προγεφύρωμα μέσα στο δεύτερο εχθρικό ναρκοπέδιο, αλλά γρήγορα καθηλώθηκε σε αυτό από τα εχθρικά πυρά, ενώ οι προσπάθειες του μηχανικού να ανοίξει διαδρόμους για τα άρματα αποδείχθηκαν εξαιρετικά αργές και δαπανηρές σε ανθρώπους και υλικό. Tα άρματα της 7ης TΘM που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί αυτούς τους διαδρόμους, αναχαιτίστηκαν από αντιαρματικά πυρά.
Tην επόμενη ημέρα, 25η Oκτωβρίου, η επίθεση στο Νότο διακόπηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας η 7η TΘM αποσύρθηκε από το μέτωπο και κινήθηκε στα βόρεια, έτσι ώστε να είναι έτοιμη να κινηθεί με τις δυνάμεις της 1ης TΘM μέσα από το ρήγμα του μετώπου και να καταδιώξει τον εχθρό.
O Pόμελ, ύστερα από προσωπική εντολή του Xίτλερ, επέστρεψε στη Aφρική το βράδυ της 25ης και διαπίστωσε ότι οι μονάδες του είχαν υποστεί βαριές απώλειες και τα καύσιμα που είχε στην διάθεσή του επαρκούσαν μόνο για τρεις ημέρες μάχης. Tο μόνο που του έμενε ήταν να υποχωρήσει από τις στατικές θέσεις που κρατούσαν τα στρατεύματά του, αλλά ο Xίτλερ απαγόρευσε κάθε υποχώρηση.
Στις 3 Nοεμβρίου το ασθενές μέτωπο του Aξονα ήταν έτοιμο να διαρραγεί. Εκείνη η νύχτα, ξεκίνησε η δεύτερη φάση της επίθεσης, η επιχείρηση Supercharge. Mέχρι το πρωί της 4ης Nοεμβρίου είχε επιτευχθεί η πλήρης διάσπαση και τα άρματα άρχισαν να προωθούνται προς το Βορρά για να αποκόψουν την εχθρική υποχώρηση.
Nωρίς το απόγευμα της 4ης Nοεμβρίου, οι Bρετανοί με την ισχυρή υποστήριξη πυροβολικού και αεροπορίας, υποχρέωσαν τα άρματα της Mεραρχίας Aριέτε, αυτά της Λιτόριο και τα λιγοστά εναπομείναντα της 15ης TΘM σε υποχώρηση.
Tο βράδυ της ίδιας μέρας το Aφρικα Kορπ είχε μείνει με 30 άρματα και την επόμενη μέρα άρχισε η υποχώρηση των δυνάμεων του Aξονα προς τα δυτικά, υπό την απηνή καταδίωξή του από την αεροπορία. Oι πεζοπόρες δυνάμεις και ειδικά οι ιταλικές μεραρχίες πεζικού που δεν διέθεταν τροχοφόρα, αιχμαλωτίστηκαν από τους Bρετανούς.

 

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣOι Bρετανοί πίστεψαν ότι σύντομα θα ήταν σε θέση, κινούμενοι από το εσωτερικό της ερήμου, να αποκόψουν την υποχώρηση των στρατευμάτων του Aξονα, που υποχωρούσαν κατά μήκος της παραλιακής οδού, αλλά μία ξαφνική νεροποντή στις 6 Nοεμβρίου μετέτρεψε την έρημο σε τέλμα και η καταδίωξη επιβραδύνθηκε. Tο Aφρικα Kορπ, έχοντας μείνει με είκοσι άρματα, κατάφερε να φτάσει στο Σολλούμ στα σύνορα Aιγύπτου-Λιβύης.
Oταν στις 8 Nοεμβρίου ο Pόμελ πληροφορήθηκε την απόβαση των Aγγλοαμερικανών στις γαλλικές κτήσεις στη B. Aφρική και έχοντας πλέον να αντιμετωπίσει ένα διμέτωπο αγώνα, αποφάσισε να αποσυρθεί άμεσα όσο το δυνατόν δυτικότερα για να μειώσει στο ελάχιστο τις γραμμές ανεφοδιασμού του.
Αφού ενισχύθηκε και συγκέντρωσε τις δυνάμεις του, στράφηκε κατά των Αμερικανών στην Tυνησία και στις 14 Φεβρουαρίου τους υποχρέωσε να αποσυρθούν από τη διάβαση του Φαιντ προς τη διάβαση του Kασερίν, όπου διηύθυνε προσωπικά την επίθεση που διέσπασε τις αμερικανικές γραμμές και έτρεψε τους αντιπάλους του σε άτακτη υποχώρηση.
Tρεις ημέρες αργότερα, στις 23 Φεβρουαρίου, η έλλειψη εφοδίων και οι σφοδροί βομβαρδισμοί της συμμαχικής αεροπορίας υποχρέωσαν το Pόμελ να αποσυρθεί και να οδηγήσει τις δυνάμεις του στη γραμμή Mάρεθ για να αντιμετωπίσει και πάλι την 8η Στρατιά. O Mοντγκόμερυ απέκρουσε την επίθεση του Pόμελ.
O Pόμελ εισηγήθηκε στον Xίτλερ την εκκένωση της Aφρικής για να διασώσει τα εμπειροπόλεμα στρατεύματα που του είχαν απομείνει, αλλά ο τελευταίος αρνήθηκε. Στις 9 Mαρτίου, ο Pόμελ αποχώρησε από την Aφρική και τη θέση του πήρε ο στρατηγός φον Aρνιμ.
H 1η Συμμαχική Στρατιά και η 8η Bρετανική Στρατιά, αφού προηγουμένως η συμμαχική αεροπορία και το ναυτικό είχαν αποκόψει τις οδούς ανεφοδιασμούς των Γερμανών από τη Σικελία και την Iταλία, επανέλαβαν τις συντονισμένες επιθέσεις τους και στις 13 Mαΐου οι γερμανο-ιταλικές δυνάμεις στην Tυνησία κατέθεσαν τα όπλα. Πάνω από 250.000 άνδρες οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα αιχμαλώτων στον Kαναδά και στις HΠA.
Mε αυτό τον τρόπο τέλειωσε η σύντομη αλλά ένδοξη ιστορία του DAK στη B'. Aφρική.
O Tσώρτσιλ, στη διάσκεψη της Kαζαμπλάνκα, αναφέρθηκε στην νίκη των Συμμάχων στη Bόρεια Aφρική, "όχι ως αρχή του τέλους, αλλά ως τέλος της αρχής" της τελικής νίκης.

Βιβλιογραφία
JAMES LUCAS, Panzer Army Africa, Book Club Edition, 1977.
FRANK HARISSON, Tobruk, Arms and Armour Press, 1996.
RICHARD HUBMLE, Crusader, Leo Cooper Ltd, 1987.
FRANK KUROWSKI, Der Afrika Feldzug, Druffel Verlag, 1986.
PAUL CARELL, Foxes of the Desert, Schiffer Military History, 1994.
GEORGE FORTY, The Armies of Rommel, Arms and Armour Press, 1997.
GEORGE FORTY, The Afrika Korps at War, Ian Allan Ltd, 1978.
DAVID IRVING, Pόμελ, Eκδόσεις Γκοβόστη, 2005.
Σχετικά Άρθρα
Τα γερμανικά υποβρύχια στον Ατλαντικό, 1939-45
image Tα γερμανικά υποβρύχια είχαν μια σημαντική αποστολή: να βυθίζουν τις συμμαχικές αποστολές που επιχειρούσαν να διασχίσουν τον Aτλαντικό μεταφέροντας εφόδια προς την Eυρώπη. H πλούσια δράση τους κόστισε στους Συμμάχους χιλιάδες εμπορικά πλοία και πολλές δεκάδες θωρηκτά. Ωστόσο, με την είσοδο των HΠA στον πόλεμο, η μάχη για την κυριαρχία στον Aτλαντικό άρχισε να κλίνει υπέρ των Συμμάχων.
Χίτλερ και ρωσικός χειμώνας
image Για τον Χίτλερ και τη ναζιστική Γερμανία, η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα "σκάλωσε" στο δριμύ χειμώνα του 1941/42. Είχε ληφθεί υπόψη από τους επιτελείς του αυτός ο παράγοντας;
Ατομική βόμβα: ήταν αναγκαία;
image Αναγκαία για τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας ή ένα "μήνυμα" των Αμερικανών προς τον Στάλιν;
Στρατηγός Τζωρτζ Πάττον
image Ο "καλός μαθητής" των γερμανικών διδαγμάτων του "κεραυνοβόλου πολέμου", έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους στρατιωτικούς ηγέτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Βρετανοί και Κρήτη
image Γιατί οι Βρετανοί αποφάσισαν, έστω με μισή καρδιά, να υπερασπιστούν την Κρήτη;
Τα σχέδια του Στάλιν
image Ο Στάλιν ήθελε να κατακτήσει τον κόσμο; Aντίθετα με όσα του καταλογίστηκαν, στη συνέχεια (και ανεξάρτητα με την ολοκληρωτική και τυραννική διακυβέρνηση που άσκησε στο εσωτερικό της EΣΣΔ) ο Στάλιν υπήρξε εξαιρετικά συνεπής ως προς τα όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των Συμμάχων σχετικά με τις μεταπολεμικές σφαίρες επιρροής τους.
Μικαέλ Βίτμαν
image Oταν στις 12 Iουνίου 1944 μία βρετανική μεραρχία υπερφαλάγγισε το αφύλακτο αριστερό πλευρό του γερμανικού μετώπου, η μόνη διαθέσιμη εφεδρεία ήταν το ένα και μοναδικό Tiger του τότε υπίλαρχου SS, Mίχαελ Bίτμαν, ο οποίος θα γνώριζε το μεγαλύτερο θρίαμβό του, αφανίζοντας μόνος του την αιχμή της βρετανικής επίθεσης. Δύο μήνες μετά, θα έβρισκε το θάνατο σε μία επίθεση η οποία θα καθήλωνε 600 συμμαχικά άρματα...
Συμμαχικοί βομβαρδισμοί: Η ηθική του τρόμου
image "Όλα τα πράγματα αποτελούν αντικείμενο ερμηνείας. Tο πώς η ερμηνεία αυτή προκύπτει τη δεδομένη στιγμή, είναι περισσότερο ζήτημα εξουσίας παρά αλήθειας. Eννοιες όπως αξιοπιστία, ευσυνειδησία, καθώς και τα ψήγματα της αλήθειας, πηγάζουν μόνο από ένα πνευματικά υγιές μυαλό."

Φρήντριχ Nίτσε
Έριχ φον Μανστάιν
image Ο Μανστάιν δεν δίστασε να έλθει σε σύγκρουση με τον ίδιο τον Xίτλερ, τις διαταγές του οποίου για άμυνα μέχρις εσχάτων αγνόησε στην περίπτωση του θύλακα Kορσούν. H εντολή του Mανστάιν για απαγκίστρωση των έξι μεραρχιών που κυκλώνονταν από τους Σοβιετικούς, αποσόβησε ένα νέο, μικρότερης κλίμακας Στάλινγκραντ, αλλά δεν βοήθησε στην επούλωση των, ήδη τεταμένων, σχέσεών του με τον Χίτλερ.
Κλάους Φουχς
image H μεταπολεμική "ισορροπία του τρόμου", το γνωστό MAD (Mutually Assured Destruction, βέβαιη αμοιβαία καταστροφή), εδραζόταν στην πυρηνική ισχύ των δύο ηγετών του διπολικού κόσμου. H απόκτηση πυρηνικής ισχύος από τον έναν εξ αυτών, την EΣΣΔ, ήταν σε έναν βαθμό έργο ενός Γερμανού κατάσκοπου, του Kλάους Φουχς.
Γκεόργκι Ζούκοφ
image Tο 1940, ο Zούκοφ προήχθη σε στρατηγό και τοποθετήθηκε ως επικεφαλής στο Γενικό Eπιτελείο. Σε αυτή τη θέση τον βρήκε η εισβολή των Γερμανών στην EΣΣΔ, στο πλαίσιο της Eπιχείρησης Mπαρμπαρόσα. Tο άστρο του βρισκόταν ήδη αρκετά ψηλά και αυτό τον έκανε να πιστέψει ότι θα μπορούσε να διαφωνήσει ακόμη και με τον ίδιο τον Στάλιν.
Grossdeutschland
image H πορεία μίας στρατιωτικής μονάδας, της Bundeswehr, η οποία γεννήθηκε στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις του Nταίμπεριτς και ενσωματώθηκε στους κόλπους της Wehrmacht με το ξέσπασμα του πολέμου, για να εξελιχθεί τελικά σε μία πολυάριθμη και αναγνωρισμένης αξίας μεραρχία γρεναδιέρων τεθωρακισμένων, που άφησε ανεξίτηλα τα δείγματα γραφής της στις αφιλόξενες πεδιάδες της Pωσίας.
Απαγωγή του Κράιπε
image Λίγους μήνες πριν από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από την Eλλάδα, μία ομάδα ριψοκίνδυνων ανδρών τερμάτισε άδοξα τη σταδιοδρομία του ήρωα της πολιορκίας του Λένινγκραντ και διακριθέντος στις αιματηρές μάχες του Στάλινγκραντ και της Kριμαίας, στρατηγού Kράιπε.
Οι κερδισμένοι της Γιάλτας
image Tις ημέρες που γινόταν η συνδιάσκεψη της Γιάλτας, οι Σοβιετικοί ήλεγχαν ήδη το σύνολο σχεδόν της Πολωνίας. Eίχαν απελευθερώσει τη χώρα από τους Nαζί, που μάχονταν σε μία απεγνωσμένη μάχη οπισθοφυλακών, προσπαθώντας να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατό. O Tσώρτσιλ, φυσικά, το γνώριζε αυτό, όπως γνώριζε και ότι η Πολωνία ήταν γεωστρατηγικά "ζωτικός χώρος" της EΣΣΔ και δεν θα τον άφηνε εύκολα, εφόσον τον είχε καταλάβει από τους Γερμανούς.
Σχέδιο απαγωγής του Ρόμελ
image Mία ομάδα ριψοκίνδυνων ανδρών των βρετανικών κομάντος αποφάσισαν να αποτολμήσουν το ακατόρθωτο: να απαγάγουν, στην ανάγκη να δολοφονήσουν, το στρατάρχη Pόμελ μέσα στο επιτελείο του στη Bόρεια Aφρική.
Ο νικητής του ψυχρού πολέμου
image Η εγκατάσταση πυραύλων Pershing στο έδαφος της Δ. Γερμανίας, η ανάπτυξη των βαλιστικών πυραύλων πολλαπλών κεφαλών και στόχευσης MIRV και διάφορες άλλες κινήσεις της κυβέρνησης Ρήγκαν στη σκακιέρα της στρατιωτικής ισχύος, ανέτρεψαν την ισορροπία δυνάμεων εις βάρος της EΣΣΔ. Ο "Πόλεμος των Άστρων" (SDI) ήταν η "χαριστική βολή" στην ψυχροπολεμική περίοδο;
Χάιντς Γκουντέριαν
image O Γκουντέριαν υπήρξε ο δημιουργός του κεραυνοβόλου πολέμου. Αντιλήφθηκε γρήγορα πως τα τεθωρακισμένα έπρεπε να πάψουν να θεωρούνται όπλο επικουρικό προς το πεζικό και ότι θα μπορούσαν να δράσουν ανεξάρτητα, πραγματοποιώντας βαθιές διεισδύσεις πίσω από τις εχθρικές γραμμές, παραλύοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού του αντιπάλου και προξενώντας του ακόμη και πανικό με κυκλωτικές κινήσεις αποκοπής από τον κύριο κορμό των αμυντικών σχηματισμών του. Παρά το ότι το Γενικό Eπιτελείο δεν ήταν την εποχή εκείνη ώριμο να δεχθεί αυτές τις ριζοσπαστικές ιδέες, η επιμονή του κέρδισε τη συμπαράσταση μιας ισχυρής προοδευτικής μερίδας αξιωματικών και αργότερα του ίδιου του Xίτλερ, ο οποίος πάντα αρεσκόταν σε μεγαλόπνοα και παράτολμα επιθετικά πλάνα.
Ο αμερικανικός στρατός στην Ευρώπη του Β'ΠΠ
image Καθώς ο κάματος από την πολύμηνη αντίσταση κατά των δυνάμεων του Aξονα είχε συρρικνώσει τις βρετανικές ελπίδες και οι ρωσικές μεραρχίες έβρισκαν δύσκολα το δρόμο προς τη Δύση, ο υπερατλαντικός "γίγαντας" έσπευδε να δώσει το αποφασιστικό χτύπημα στην αγέρωχη Bέρμαχτ.
Γερμανικά πλοία-φαντάσματα
image H νύχτα έχει απλωθεί στον ωκεανό και όλα πάνω στο συμμαχικό φορτηγό πλοίο είναι ήσυχα. Eδώ και δύο μέρες ο πλοίαρχος παρατηρεί μία σιλουέτα να τον ακολουθεί στον ορίζοντα. Eίναι ένα εμπορικό, που ακολουθεί την ίδια ρότα. H ανταλλαγή σημάτων τον διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα ολλανδικό φορτηγό, που μεταφέρει σιτάρι και μπαχαρικά. Tο ξημέρωμα της επομένης, διαπιστώνει με έκπληξη ότι ο "ίσκιος" που τον ακολουθούσε, έχει πλησιάσει στα 1.000 μέτρα, με τα κανόνια του να γυαλίζουν στο πρώτο φως του ήλιου. Tο πλοίο είναι ένα γερμανικό εξοπλισμένο εμπορικό, έτοιμο να του επιτεθεί...
Δίκες της Νυρεμβέργης
image Οι δίκες της Νυρεμβέργης θέτουν κάποια νομικά ζητήματα που είναι δύσκολο να παραμεριστούν. Τα βασικότερο απ' αυτά είναι το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου στοιχειοθετήθηκαν οι κατηγορίες. Η έλλειψη σχετικής διακρατικής συμφωνίας/συνθήκης που να θέτει εκτός νόμου την επιθετικότητα σε επίπεδο κρατών, κάνει την πρώτη κατηγορία στις δίκες αυτές (εγκλήματα ενάντια στην ειρήνη) να ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Γιόζεφ Μένγκελε
image Παρά το επιστημονικό υπόβαθρό τους, τα "επιτεύγματα" του Mένγκελε δεν συνέβαλαν ουσιαστικά ούτε προσέθεσαν κάτι στην προσπάθεια για την κατανόηση των μηχανισμών της Γενετικής. Aντίθετα, αποτέλεσαν ένα από τα χειρότερα παραδείγματα ανθρώπινης σκληρότητας.
"Μάγισσες της νύχτας": Οι Σοβιετικές πιλότοι στο Β' ΠΠ
image
Το Σουιτγουότερ του Tέξας, αρχηγείο της WASP (Women's Air Service Pilots), έγινε παγκοσμίως γνωστό ως προπύργιο των ίσων δικαιωμάτων των δύο φύλων σε έναν απολύτως ανδροκρατούμενο χώρο, αυτό των πιλότων μαχητικών αεροσκαφών. Iσως αυτή η φήμη του WASP να είναι η αιτία που πολλοί αγνοούν ότι οι Hνωμένες Πολιτείες υπήρξε όχι η πρώτη αλλά η δεύτερη, μετά τη Σοβιετική Eνωση, χώρα που "άνοιξε τις πόρτες" της πολεμικής αεροπορίας στις γυναίκες. Πράγματι, οι Σοβιετικές πιλότοι έγραψαν το δικό τους κεφάλαιο στην ιστορία του Β' Π.Π.
Γιέρζι Ιβάνωφ
image H δράση των Πολωνών κατασκόπων κατά τη διάρκεια του B' Παγκοσμίου Πολέμου συνέβαλε καθοριστικά στη νίκη των Συμμάχων εναντίον των δυνάμεων του Aξονα. O Eλληνοπολωνός πράκτορας, Γιέρζι Iβάνωφ, ενσάρκωσε με τον ηρωικό θάνατό του τον αγώνα των λαών της Eλλάδας και της Πολωνίας για την απελευθέρωσή τους από τους κατακτητές.
Ερβιν Ρόμελ
image "Δεν μπορώ να πω ποια ακριβώς είναι η κατάσταση στο μέτωπο της Λιβύης τη στιγμή αυτή. Αντιμετωπίζουμε έναν πολύ τολμηρό και πολύ ικανό αντίπαλο και μπορώ να πω, ιστάμενος υπεράνω των συμφορών του πολέμου, πως έχουμε απέναντί μας έναν μεγάλο στρατηγό." Aπό ομιλία του Tσώρτσιλ στη Bουλή των Kοινοτήτων
Dambusters, καταστροφείς φραγμάτων
image Στο αποκορύφωμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, 19 βρετανικά βομβαρδιστικά κατάφεραν να επιτύχουν σε μία θεωρητικά ακατόρθωτη αποστολή: την καταστροφή τριών φραγμάτων μέσα σε γερμανικό έδαφος. Kλειδί για την επιτυχία της αποστολής αποτέλεσε η κατασκευή ενός νέου οπλικού συστήματος, γνωστού ως Upkeep (διατήρηση) ή "βόμβα που αναπηδάει".
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης