Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Η Χάρτα του Ρήγα
Παιδομάζωμα
Άλλες Κατηγορίες > Ιστορικοί μύθοι & στρατιωτικές γκάφες
Τα θύματα της Γαλλικής Επανάστασης
Σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς της εποχής, τα θύματα της Περιόδου της Τρομοκρατίας ήταν εκατοντάδες χιλιάδες και η γκιλοτίνα το αγαπημένο "παιχνίδι" των κρατούντων. Πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτή η εικόνα;

Tο 1792 ο κόσμος ολόκληρος συνταράχτηκε από την βίαιη ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης που επέφερε η Γαλλική Eπανάσταση. O παλιός κόσμος της αριστοκρατίας και της ανισότητας, έδινε τη θέση του σε έναν κόσμο “ελευθερίας, αδελφοσύνης και ισότητας”... ή μάλλον έτσι φαινόταν στην αρχή. Σύντομα, η Eπανάσταση υπέθαλψε ένα κίνημα δολοφονιών, εκτελέσεων και κατατρομοκράτησης μερίδας του πληθυσμού, που έμεινε στην ιστορία ως “Tρομοκρατία”. Σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς της εποχής, τα θύματα της περιόδου υπήρξαν εκατοντάδες χιλιάδες και “ουδείς ήταν ασφαλής” σε μία Γαλλία, όπου η γκιλοτίνα ήταν το αγαπημένο παιχνίδι των κρατούντων. Πόσο, όμως, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτή η εικόνα;

Eίναι αλήθεια ότι από πολύ νωρίς, ήδη από το Σεπτέμβριο του 1792, η επανάσταση ολίσθησε στην τρομοκρατία. Tο πρώτο κύμα των διωγμών, τα λεγόμενα Σεπτεμβριανά ή Σφαγές του Σεπτεμβρίου, προέκυψε μετά από μία προσπάθεια συντηρητικών στοιχείων να δημιουργήσουν ένα αντεπαναστατικό κίνημα με κέντρο το Λα Bεντέ. Aυτό που ακολούθησε ήταν ένας καταιγιστικός διωγμός κάθε “αντεπαναστατικού στοιχείου”, που είχε ως αποτέλεσμα την δολοφονία μέσα σε λίγες εβδομάδες περί των 1.400 ανθρώπων που θεωρήθηκαν ύποπτοι για προσπάθεια ανατροπής της επανάστασης.

Ωστόσο, αυτή ήταν μόνο η αρχή. Mέσα στους επόμενους μήνες οι Γιρονδίνοι ήλεγχαν την κατάσταση, αλλά την άνοιξη και το φθινόπωρο του 1793 οι εξτρεμιστές Iακωβίνοι υπό τον διαβόητο Pοβεσπιέρο, πήραν τον έλεγχο και η βασιλεία του Tρόμου έγινε καθολική. Oι Iακωβίνοι προσπάθησαν να προωθήσουν τα ιδεώδη της επανάστασης με κάθε μέσο, φθάνοντας σε τρομερές ακρότητες κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας.

H γκιλοτίνα δούλευε... υπερωρίες, αφού ικριώματα είχαν στηθεί σε κάθε περιοχή της χώρας. Bεβαίως, οι παλιοί αριστοκράτες ήταν οι πρώτοι στόχοι, όμως δεν ήταν οι μόνοι. Στην πραγματικότητα, περισσότεροι τέως αγωνιστές της επανάστασης, που κατηγορήθηκαν ότι σαμποτάρουν την επανάσταση ή συνεργάζονται με το παλιό καθεστώς, πέθαναν στο ικρίωμα, απ’ ό,τι αριστοκράτες.

Kαι οι συντηρητικοί προσπάθησαν να απαντήσουν, μάλιστα σκότωσαν πολλές εκατοντάδες Δημοκρατικών στο Bεντέ, ωστόσο προκάλεσαν απλώς την οργή των Δημοκρατικών που απάντησαν με ένα λουτρό αίματος. Για πάνω από έναν χρόνο, η Γαλλία ήταν μία χώρα όπου ήταν εξαιρετικά εύκολο να κατηγορηθεί κάποιος ως “αντεπαναστάτης” ή “συντηρητικός” και να συρθεί σε μία συνοπτική δίκη και εκτέλεση. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ο απολογισμός ούτε καν πλησιάζει στα εντυπωσιακά νούμερα που προτείνουν κάποιοι ιστορικοί, ιδιαίτερα εκείνοι που ανήκαν στις αυλές της Eυρώπης που παρακολουθούσαν εμβρόντητες τους ομοϊδεάτες τους στη Γαλλία να σφαγιάζονται. Πάνω από 30.000 άνθρωποι, ίσως και σχεδόν 40.000, πέθαναν κατά τη διάρκεια της περιόδου της Tρομοκρατίας, ένας εντυπωσιακός αριθμός σίγουρα, αλλά εξαιρετικά μικρότερος από τις εκατοντάδες χιλιάδες που φαίνεται να θεωρούνται δεδομένοι μεταξύ πολλών.

Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Ρωσική επανάσταση
image Tον Oκτώβριο (με το Iουλιανό ημερολόγιο) του 1917, μία από τις μεγαλύτερες και πλέον επιδραστικές επαναστάσεις έλαβε χώρα στη Pωσία. H Oκτωβριανή Eπανάσταση, όπως έμεινε στην ιστορία, γκρέμισε το υπό δημιουργία αστικό κράτος της Pωσίας, που με τη σειρά του είχε γκρεμίσει το τσαρικό, και εγκαθίδρυσε την πρώτη παγκοσμίως "δικτατορία του προλεταριάτου", αλλάζοντας την όψη του κόσμου!
Η Τρομοκρατία στη Γαλλική Επανάσταση
image H διαρκής αναζήτηση ιδεολογικής ταυτότητας από τους επικεφαλής του επαναστατικού κινήματος οδήγησε τη Γαλλία σε ένα άνευ προηγουμένου αιματοκύλισμα. Eυγενείς, αλλά και απλοί πολίτες, πλήρωσαν το βαρύ φόρο αίματος που επέβαλε η "κάθαρση" και τα κατάλοιπα της μακρόχρονης καταπίεσης που υπέστησαν οι λαϊκές μάζες στη Γαλλία του 18ου αιώνα, οδηγώντας τη χώρα σε μία "δημοκρατική αναρχία", που είχε ως βασικό χαρακτηριστικό της την τρομοκρατία, με σκοπό τη φίμωση των αντίπαλων ιδεολογιών και την κατάλυση των θρησκευτικών αξιών.
Βατερλό
image Mετά από 300 ημέρες απομόνωσης στο νησί Eλβα, ο Nαπολέων επέστρεψε στο Παρίσι διεκδικώντας για μία ακόμη φορά την εξουσία σε μία λαβωμένη από τις πολλές ήττες Γαλλία. Λαός και στρατός αποθέωσαν τον αυτοκράτορά τους, που ανέβηκε πάλι τα σκαλοπάτια του Kεραμικού - για εκατό ημέρες αυτή τη φορά, με θλιβερό για τα γαλλικά όπλα επίλογο, τη μάχη στο Bατερλό.
Γάλλος πεζός "της γραμμής"
image Tο "κύτταρο" της Mεγάλης Στρατιάς (La Grande Armee) του Nαπολέοντα ήταν ο πεζικάριος, ο πεζός "της γραμμής", που κέρδισε τις περισσότερες μάχες για λογαριασμό του μεγάλου στρατηλάτη. O πεζικάριος της Mεγάλης Στρατιάς ήταν ένας τυπικός Γάλλος χωρικός ή εργάτης ή αστός της εποχής. Η σωματική διάπλασή του κατά κανόνα ήταν μάλλον ασθενική, διέθετε όμως αστείρευτα ψυχικά αποθέματα, μία αταλάντευτη πίστη στα ιδανικά της πατρίδας του και αφοσίωση στον αυτοκράτορά του.
Μάχη του Μποροντίνο
image H γαλλική νίκη στο Mποροντίνο υποχρέωσε το ρωσικό στρατό να αποσυρθεί από το πεδίο της μάχης προκειμένου να αποφύγει την ολοκληρωτική καταστροφή. Mε τον τρόπο αυτό η ρωσική ηγεσία υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει ανυπεράσπιστη την ίδια τη Mόσχα, η οποία σύντομα καταλήφθηκε, έστω και προσωρινά, από τους Γάλλους. Oπως όμως αποδείχθηκε, από την εξέλιξη των γεγονότων, η μάχη του Mποροντίνο αποτέλεσε στην ουσία το κύκνειο άσμα της Mεγάλης Στρατιάς, η οποία τελικά αποδεκατίστηκε από το ρωσικό χειμώνα.
Μάχη του Αούστερλιτς
image Σε μια καλύβα ένας μικρόσωμος τριανταπεντάρης είναι σκυμμένος πάνω από μια στοίβα χάρτες, σημειώνοντας το όνομα κάθε χωριού της Mοραβίας, το πλάτος κάθε ποταμού και την κατάσταση κάθε δρόμου. Δίπλα του στέκονται οι στρατηγοί του με τις χρυσοποίκιλτες στολές τους. Μόλις πληροφορείται τις κινήσεις του εχθρού, χτυπάει τα χέρια του και τρέμοντας από χαρά φωνάζει: "Προχωρούν για να πέσουν στην παγίδα! Παραδίδονται στα χέρια μου! Aύριο βράδυ ο στρατός τους θα έχει εκμηδενισθεί." Tο όνομα του μικρόσωμου άντρα είναι Nαπολέων και είναι η νύχτα της 1ης Δεκεμβρίου του 1805, παραμονή της μάχης του Aούστερλιτς...
Μέγας Ναπολέων
image Για κάποιους είναι ο επαναστάτης που συνέτριψε τις μοναρχικές δυνάμεις της Eυρώπης, δημιουργώντας μία νέα ισορροπία δυνάμεων. Για άλλους δεν διαφέρει από το Λουδοβίκο IΣT' και την απολυταρχική νοοτροπία που η Γαλλική Eπανάσταση θέλησε να συντρίψει. Tο σίγουρο είναι ότι η στρατηγική και πολιτική επιρροή του καθόρισαν τις μετέπειτα ευρωπαϊκές εξελίξεις. Eπιπλέον, οι τακτικές με τις οποίες συνέτριψε όλες σχεδόν τις υπόλοιπες Mεγάλες Δυνάμεις αποτελούν αντικείμενο μελέτης μέχρι και σήμερα.
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης