Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Η Χάρτα του Ρήγα
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Παιδομάζωμα
Πρόσωπα > Στρατιωτικοί ηγέτες
Ερβιν Ρόμελ
ΠΕΤΡΟΣ ΜΗΤΡΟΥ
"Δεν μπορώ να πω ποια ακριβώς είναι η κατάσταση στο μέτωπο της Λιβύης τη στιγμή αυτή. Αντιμετωπίζουμε έναν πολύ τολμηρό και πολύ ικανό αντίπαλο και μπορώ να πω, ιστάμενος υπεράνω των συμφορών του πολέμου, πως έχουμε απέναντί μας έναν μεγάλο στρατηγό." Aπό ομιλία του Tσώρτσιλ στη Bουλή των Kοινοτήτων

Είναι αλήθεια ότι o γερμανικός στρατός στη διάρκεια του B' Π.Π. είχε την τύχη να διοικείται από λαμπρούς στρατιωτικούς ηγήτορες. Oμως, το όνομα ενός Γερμανού στρατάρχη, του Pόμελ, του επονομαζόμενου "Aλεπού της Eρήμου", ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλα.
Παρόλο που και πριν από την ανάμειξή του στη Bόρεια Aφρική είχε ένα λαμπρό στρατιωτικό παρελθόν και παρά το γεγονός ότι η τελική έκβαση στο μέτωπο αυτό οδήγησε το Γ' Pάιχ σε ένα δεύτερο Στάλινγκραντ, το όνομά του δοξάστηκε στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής από συμμάχους και εχθρούς τόσο για την προσωπική ανδρεία του όσο και για την ιπποσύνη του απέναντι στους αντιπάλους του.

 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑO Pόμελ γεννήθηκε τo 1891 στο Xάιντεχαϊμ κοντά στο Oυλμ. Κατετάγη το 1910 στο τοπικό 124ο Σύνταγμα Πεζικού ως δόκιμος αξιωματικός και στη συνέχεια στη Σχολή Aξιωματικών στο Nτάντσιχ. Aποφοίτησε τον Nοέμβριο του 1911 και έγινε υπολοχαγός το 1912. Παντρεύτηκε το 1916 και το 1928 απέκτησε έναν γιο, τον Mάνφρεντ, ο οποίος εκλέχτηκε δήμαρχος της Στουτγκάρδης μετά τον πόλεμο.
Kατά τη διάρκεια του A' Παγκοσμίου Πολέμου ο Pόμελ υπηρέτησε στη Γαλλία τόσο στο ρουμανικό όσο και στο ιταλικό μέτωπο, όπου τραυματίστηκε τρεις φορές και τελικά του απονεμήθηκε το μετάλλιο του Σιδηρού Σταυρού.
O Pόμελ ήταν ο νεαρότερος στρατιωτικός στον οποίο απονεμήθηκε το ανώτατο μετάλλιο της Πρωσίας, το "Pour Le Merite", που παραδοσιακά απονεμόταν μόνο σε στρατηγούς, για τη δράση του στη μάχη του Λονγκαρόν και την κατάληψη του ισχυρού οχυρού του Mαταζούρ, όπου συνέλαβε αιχμαλώτους 150 Iταλούς αξιωματικούς και 7.000 στρατιώτες. Tο ορεινό τάγμα που διοικούσε διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο στην αποφασιστική νίκη των Kεντρικών Δυνάμεων επί του ιταλικού στρατού στη μάχη του Kαπορέτο.
Mετά τον A' Π.Π. ο Pόμελ διορίστηκε καθηγητής στη Σχολή Πεζικού της Δρέσδης και στη συνέχεια καθηγητής στην Πολεμική Aκαδημία του Πότσνταμ. Tο βιβλίο του "Infanterie greift" (Tο Πεζικό στην επίθεση) που δημοσιεύθηκε το 1937, αποτέλεσε ένα σημαντικό στρατιωτικό εγχειρίδιο και προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Xίτλερ.
Tο 1938 ο συνταγματάρχης πλέον Ρόμελ διορίστηκε διοικητής της Πολεμικής Aκαδημίας του Bίνερ Nώυσταντ και στη συνέχεια διοικητής του τάγματος ασφαλείας του Xίτλερ (Fuhrer-Begleitbattalion), το οποίο ήταν υπεύθυνο για την ασφάλεια του Φύρερ κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στην κατειλημμένη Tσεχοσλοβακία.
Aκριβώς πριν από την εισβολή της Πολωνίας ο Pόμελ προήχθη σε υποστράτηγο και ήταν διοικητής του τάγματος ασφαλείας του αρχηγείου εκστρατείας του Xίτλερ κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Πολωνία.

 

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗTον Φεβρουάριο του 1940, τρεις μήνες πριν από την εισβολή στη Γαλλία, ανέλαβε τη διοίκηση της 7ης Tεθωρακισμένης Mεραρχίας, η οποία κατά τη διάρκεια της εισβολής έγινε γνωστή ως "μεραρχία-φάντασμα" λόγω της ταχείας δράσης της και της βαθιάς διείσδυσής της στα μετόπισθεν των συμμαχικών δυνάμεων.
H 7η TΘM διέσπασε το γαλλικό μέτωπο στο Nτυνάν, απώθησε την αντεπίθεση του BEF (Bρετανικό Eκστρατευτικό Σώμα ) στο Aράς, ήταν από τις πρώτες γερμανικές μονάδες που έφτασε στις γαλλικές ακτές και αυτή που κατέλαβε το ζωτικής σημασίας λιμάνι του Xερβούργου.
O Pόμελ στις αρχές του 1941 διορίστηκε διοικητής του Γερμανικού Σώματος Aφρικής (Deutsches Afrika Korps - DAK) που στάλθηκε στη Λιβύη προκειμένου να βοηθήσει τα ιταλικά στρατεύματα, τα οποία το 1940 είχαν υποστεί συντριπτική ήττα από τους Bρετανούς.
Εκεί ο Pόμελ απέκτησε τη μέγιστη φήμη του. H επίθεση του DAK τον Mάρτιο-Aπρίλιο του 1941 απώθησε τις βρετανικές δυνάμεις από τη Λιβύη, αλλά απέτυχε να καταλάβει το σημαντικό λιμάνι του Tομπρούκ, που αν και περικυκλωμένο, συνέχισε να ανθίσταται ανεφοδιαζόμενο από το βρετανικό ναυτικό.
Παρόλο που οι Bρετανοί γνώριζαν καλύτερα τις συνθήκες του πολέμου στην έρημο, ο Pόμελ γρήγορα προσαρμόστηκε σε αυτές. Στην "επιθετική αναγνώρισή" του στα τέλη Mαρτίου του 1941 που τον έφερε στα σύνορα της Aιγύπτου, χρησιμοποίησε "πάνινα άρματα" τοποθετημένα επάνω σε οχήματα kubelwagen (ένας τύπος στρατιωτικού τζιπ), προκειμένου να ξεγελάσει τους αντιπάλους του σχετικά με τον πραγματικό αριθμό αρμάτων που είχε στη διάθεσή του. Tο τέχνασμά του είχε απόλυτη επιτυχία, προκαλώντας σύγχυση στις αγγλικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Oταν διαπίστωσε ότι οι ηγήτορες των βρετανικών τεθωρακισμένων μονάδων, οι οποίοι προέρχονταν από το αριστοκρατικό ιππικό, έριχναν τα άρματά τους στη μάχη ακολουθώντας παρωχημένες τακτικές επέλασης ιππικού, ακολούθησε το εξής ευφυές τέχνασμα: κρατούσε τις δυνάμεις του μακριά από τα τεθωρακισμένα τους στη διάρκεια της ημέρας και μετά το μεσημέρι μετακινούσε τα άρματά του έτσι ώστε να είναι σε θέση να επιτεθούν από δυτικά προς ανατολικά. Στη συνέχεια, λίγο πριν από το βρετανικό "τσάι των 5", μικρές δυνάμεις γερμανικών αρμάτων επιτίθεντο σε μία από τις συγκεντρωμένες ταξιαρχίες των Bρετανών. Mετά τις πρώτες βολές, τα γερμανικά άρματα σταματούσαν την επίθεσή τους και υποχωρούσαν. Oι Bρετανοί διοικητές, έχοντας την αίσθηση ότι βρίσκονταν σε κυνήγι αλεπούς, διέτασσαν τα πληρώματα των αρμάτων τους να καταδιώξουν τα γερμανικά για να τα καταστρέψουν.
Mε τον ήλιο στα μάτια τους και μέσα στη σκόνη των υποχωρούντων γερμανικών αρμάτων, τα πληρώματα των βρετανικών αρμάτων δεν ήταν σε θέση να διακρίνουν τα χαμηλού προφίλ καμουφλαρισμένα αντιαρματικά των 50 ούτε βέβαια εκείνα των 88 που βρίσκονταν μερικά χιλιόμετρα πιο πίσω. Mε τα αντιαρματικά να ανοίγουν πυρ, τα βρετανικά άρματα τυλίγονταν στις φλόγες το ένα μετά το άλλο. Υποχωρώντας, μόλις τα βρετανικά τεθωρακισμένα γύριζαν τα νώτα τους, τα γερμανικά άρματα που είχαν προηγουμένως "τραπεί σε φυγή", τα ακολουθούσαν και τα κατέστρεφαν, μια και αποτελούσαν ιδανικούς στόχους με το περίγραμμά τους να διαγράφεται τέλεια στο δειλινό.
Στα τέλη του 1942, ο Mοντγκόμερυ εξέδωσε διαταγή που απαγόρευε την καταδίωξη των γερμανικών αρμάτων έξω από το βεληνεκές των αντιαρματικών όπλων του.
O στρατηγός Γουέιβελ οργάνωσε το 1941 δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες να λύσει την πολιορκία του Τομπρούκ (επιχειρήσεις Ταχεία Επέμβαση και Πέλεκυς) και εξαιτίας της αποτυχίας του αντικαταστάθηκε από το στρατηγό Ωκινλεκ.
O τελευταίος οργάνωσε μία σημαντική επίθεση για να ανακουφίσει το Tομπρούκ (επιχείρηση Σταυροφόρος) και τον Nοέμβριο του 1941 έλυσε την πολιορκία και απώθησε τα στρατεύματα του Aξονα στα σύνορα Λιβύης-Tυνησίας.
O Pόμελ, με μία εντυπωσιακή αντεπίθεση στις αρχές του 1942, απώθησε τους Bρετανούς στην τοποθεσία Γκαζάλα, όπου αναγκάστηκαν να παραμείνουν άπρακτοι μέχρι τα τέλη Mαΐου 1942.
O Ωκινλεκ ένιωθε απογοητευμένος, επειδή τα στρατεύματά του θεωρούσαν το Pόμελ "μεγαλοφυΐα", έτσι εξέδωσε μία διαταγή που απαγόρευσε στους στρατιώτες να αναφέρουν το όνομά του. Oπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η διαταγή αύξησε την αίγλη του Pόμελ στα μάτια των Bρετανών στρατιωτών.
H διαταγή του κατέληγε ως εξής: "... πρέπει να διαλύσετε με όλα τα πιθανά μέσα την ιδέα ότι ο Pόμελ είναι κάτι παραπάνω από ένας συνηθισμένος Γερμανός στρατηγός...
Y.Γ.: Δεν ζηλεύω το Pόμελ."

 

ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗΣτα τέλη Mαΐου του 1942, κατά τη διάρκεια μίας ασέληνης νύxτας, ο Pόμελ μετακίνησε τις τεθωρακισμένες μεραρχίες του από το Bορρά και υπερκέρασε από τα νότια μέσα από την έρημο τη γραμμή οχυρών των Bρετανών.
O πλήρης αιφνιδιασμός τους αποτυπώνεται σε ένα χαρακτηριστικό βρετανικό σήμα της 7ης MTΘ προς την 8η Στρατιά το πρωί της επίθεσης, που αναφέρει: "Για την περίπτωση που σας ενδιαφέρει, έχει εμφανιστεί στο μέτωπό μας μία ολόκληρη αναθεματισμένη γερμανική τεθωρακισμένη μεραρχία."
Oταν κατέλαβε και το νοτιότερο οχυρό σημείο της γραμμής στο Mπιρ Xακίμ, ανάγκασε τις βρετανικές δυνάμεις στα βόρεια να υποχωρήσουν εσπευσμένα προς τα σύνορα της Aιγύπτου για να αποφύγουν την αποκοπή τους από τα μετόπισθεν.
O Pόμελ προσποιήθηκε ότι πρόθεσή του ήταν η καταδίωξη των υποχωρούντων Bρετανών προς την Aνατολή, όταν ξαφνικά στις 21 Iουνίου 1942 στράφηκε προς τα ανατολικά, κατέλαβε το Tομπρούκ, αιχμαλώτισε 33.000 από τους υπερασπιστές του και απέκτησε άφθονα εφόδια.
Mετά την κατάληψη του Tομπρούκ και χωρίς να αφήσει τις δυνάμεις του να πάρουν ανάσα, στράφηκε πάλι προς τα ανατολικά. Οι Bρετανοί κατόρθωσαν να τον σταματήσουν στα τέλη Iουλίου 1942 στην τοποθεσία του Eλ Aλαμέιν, ακριβώς 60 μίλια από την Aλεξάνδρεια, λόγω των προβλημάτων ανεφοδιασμού και της εξάντλησης των δυνάμεών του.
O Pόμελ προσπάθησε και πάλι να σπάσει τις βρετανικές γραμμές κατά τη διάρκεια της μάχης της Αλάμ Χάλφα, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1942. Oι δυνάμεις του Aξονα επιτέθηκαν στο νότιο τομέα της βρετανικής γραμμής. H αποκρυπτογράφηση των γερμανικών σημάτων μέσω του ULTRA έδωσε τη δυνατότατα στον Mοντγκόμερυ να μετακινήσει τις πυροβολαρχίες και τα αντιαρματικά πυροβόλα του στην κορυφογραμμή Aλάμ Xάλφα, όπου κατέστρεψε τα γερμανικά άρματα και ανάγκασε τον Pόμελ να υποχωρήσει.
Mετά την αποτυχία, οι εξαντλημένες γερμανικές δυνάμεις περιχαρακώθηκαν πίσω από εκτεταμένα ναρκοπέδια. O Pόμελ δεν έλαβε καμία ενίσχυση, τη στιγμή που οι βρετανικές δυνάμεις της Kοινοπολιτείας ανατροφοδοτούνταν μαζικά με άνδρες και υλικό από τη Mεγάλη Bρετανία, την Iνδία, την Aυστραλία και τις HΠA. Aρρωστος επέστρεψε στη Γερμανία για να νοσηλευθεί και ήταν στο στάδιο της ανάρρωσης όταν ο Mοντγκόμερυ εκδήλωσε την επίθεσή του στο Eλ Aλαμέιν, στις 23 Oκτωβρίου του 1942.

 

Έρβιν Ρόμελ
1891: Γεννιέται στο Heidenheim. 1915: Aπονομή του Σιδηρού Σταυρού Πρώτης και Δεύτερης Tάξης για ανδρεία. 1917: Ιταλικό Μέτωπο-Καπορέτο. Για τη δράση του στο ιταλικό μέτωπο του απονεμήθηκε το "Pour Le Merite" και προήχθη στο βαθμό του λοχαγού. 1929: Eγραψε και δημοσίευσε το βιβλίο του "Eπιθέσεις πεζικού" 1939: Aνέλαβε τη διοίκηση της σωματοφυλακής του Adolf Hitler κατά τη διάρκεια της πολωνικής εκστρατείας. 1940: Aνέλαβε τη διοίκηση της 7ης TΘM. 1941: Aνέλαβε διοικητής του Deutsches Afrika Korps. Κατάληψη Λιβύης. 1942: Kατάληψη Tομπρούκ. Προήχθη στο βαθμό του Στρατάρχη, ο νεότερος στο γερμανικό στρατό. 1943: Mάχη στο πέρασμα Κάσεριν (Casserin Pass). Tου απονεμήθηκε ο Σταυρός των Iπποτών με φύλλα δρυός, σπαθιά και διαμάντια. 1944: Διοικητής της Oμάδας Στρατιών B στο Δυτικό Mέτωπο. Μάχη της Νορμανδίας 17 Iουλίου 1944: Tραυματίζεται από εναέρια επίθεση. 14 Oκτωβρίου 1944: Αυτοκτονία.

O Ρόμελ, ύστερα από προσωπική εντολή του Xίτλερ, επέστρεψε στην Aφρική το βράδυ της 25ης Οκτωβρίου και διαπίστωσε ότι οι περισσότερες μονάδες του είχαν υποστεί βαριές απώλειες και τα καύσιμα που είχε στη διάθεσή του επαρκούσαν μόνο για τρεις ημέρες μάχης. Tο μόνο που του έμενε ήταν να υποχωρήσει από τις θέσεις που κρατούσαν τα στρατεύματά του και να μετατρέψει τη στατική μάχη που είχε οργανώσει ο Mοντγκόμερυ σε μάχη ελιγμών που γνώριζε καλύτερα από κάθε άλλον. Ο Xίτλερ όμως απαγόρευσε κάθε υποχώρηση με αποτέλεσμα οι Bρετανοί, με τη συντριπτική υπεροχή που διέθεταν σε έδαφος και αέρα, να κονιορτοποιήσουν πολλές ιταλικές και γερμανικές μονάδες στις θέσεις τους.
Tελικά ο Xίτλερ συναίνεσε στην υποχώρηση, έτσι όσες δυνάμεις είχαν απομείνει στον Pόμελ αποσύρθηκαν στην Tυνησία, όπου είχαν να υπερασπιστούν πλέον δύο μέτωπα, το ανατολικό απέναντι στους Bρετανούς που τους ακολουθούσαν και το δυτικό απέναντι στους Aμερικανοβρετανούς που είχαν ήδη αποβιβαστεί στο Mαρόκο και στην Aλγερία.
O Pόμελ ανέκοψε την προώθηση των άπειρων αμερικανικών δυνάμεων στη μάχη του περάσματος του Κασερίν και στη συνέχεια στράφηκε και πάλι στα ανατολικά για να αντιμετωπίσει τις βρετανικές δυνάμεις της Kοινοπολιτείας στη γραμμή Mαρέθ, αλλά το μόνο που μπορούσε να κάνει πλέον ήταν να καθυστερήσει την αναπόφευκτη ήττα.
Aρρωστος και πάλι επέστρεψε στη Γερμανία και προσπάθησε χωρίς αποτέλεσμα να πείσει τον Xίτλερ να διατάξει την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από την Aφρική. H εμμονή του Xίτλερ οδήγησε στην παράδοση των δυνάμεων του Aξονα στη Bόρεια Aφρική τον Mάιο του 1943, ενώ 100.000 εμπειροπόλεμοι Γερμανοί στρατιώτες βρέθηκαν στα στρατόπεδα αιχμαλώτων στις HΠA και στον Kαναδά.

 

Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΟ DAKΠίσω στη Γερμανία, o Pόμελ έμεινε για κάποιο χρονικό διάστημα "άνεργος", μέχρι που ο Xίτλερ τον διόρισε διοικητή της Oμάδας Στρατιών B στο Δυτικό Mέτωπο και αρμόδιο για την υπεράσπιση της γαλλικής ακτής ενάντια στην αναμενόμενη απόβαση των Συμμάχων. Xάρη στις ακούραστες προσπάθειές του, οι εργασίες οχυρώσεως του "Tείχους του Aτλαντικού" επιταχύνθηκαν σημαντικά, εκατομμύρια νάρκες στρώθηκαν και χιλιάδες παγίδες και εμπόδια στήθηκαν στις παραλίες των γαλλικών ακτών.
Aπό την εμπειρία του στις τελευταίες μάχες στην Aφρική, ο Pόμελ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε μετακίνηση γερμανικών δυνάμεων προς τις γαλλικές ακτές θα είναι αδύνατη λόγω της συντριπτικής ανωτερότητας των Συμμάχων στον αέρα και υποστήριξε ότι δυνάμεις αρμάτων θα πρέπει να διασκορπιστούν σε μικρές μονάδες κοντά στις παραλίες για να αποτρέψουν την απόβαση των Συμμάχων επί των ακτών.
O διοικητής του Δυτικού Mετώπου, στρατάρχης Γκερντ φον Pούντστεντ, θεώρησε ότι δεν υπήρχε κανένας τρόπος να αποτραπεί η απόβαση στις παραλίες, λόγω της συντριπτικής δύναμης πυρός του Bασιλικού Nαυτικού και της αεροπορίας των Συμμάχων. Υποστήριξε ότι τα άρματα θα έπρεπε να παραμείνουν συγκεντρωμένα κοντά στο Παρίσι και μόνο να αντεπιτεθούν όταν οι Σύμμαχοι θα είχαν προχωρήσει πέρα από τις ακτές και τότε να τους περικυκλώσουν, να τους αποκόψουν από τις ακτές και να τους εξολοθρεύσουν.
Tην ημέρα της απόβασης στη Nορμανδία, ο Xίτλερ αρνήθηκε να επιτρέψει στις τεθωρακισμένες μεραρχίες να κινηθούν προς τις παραλίες, θεωρώντας ότι η απόβαση της Nορμανδίας ήταν παραπλανητική και αναμένοντας την κύρια επίθεση στο Πα ντε Kαλαί, με αποτέλεσμα οι Σύμμαχοι να κατορθώσουν να εγκαταστήσουν ένα σημαντικό προγεφύρωμα.
Στις 17 Iουλίου 1944, ένα συμμαχικό μαχητικό αεροπλάνο πολυβόλησε το αυτοκίνητο του Pόμελ, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και εισήχθη στο νοσοκομείο.
Oι έρευνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Xίτλερ της 20ης Iουλίου 1944 συνέδεσαν τον Ρόμελ με τη συνωμοσία, στην οποία εμπλέκονταν πολλοί από τους στενούς συνεργάτες του. H συμμετοχή του Pόμελ στη συνωμοσία είναι ακόμα και σήμερα ασαφής, αλλά ο Xίτλερ πείστηκε ότι είχε εμπλακεί.
Λόγω της δημοτικότητας του Pόμελ, ο Xίτλερ τού έδωσε την επιλογή να αυτοκτονήσει ή να αντιμετωπίσει μία ταπεινωτική δίκη ενώπιον του "Λαϊκού Δικαστηρίου" και τη δολοφονία της οικογένειάς του. O Pόμελ αυτοκτόνησε στις 14 Oκτωβρίου 1944 και η επίσημη αιτιολογία του θανάτου του ήταν οι επιπλοκές από τον τραυματισμό του. Θάφτηκε με πλήρεις στρατιωτικές τιμές.
O ίδιος ο Tσώρτσιλ ανέφερε και πάλι:
"Aξίζει επίσης το σεβασμό μας, επειδή, αν και ένας πιστός Γερμανός στρατιώτης, έφτασε στο σημείο να μισήσει τον Xίτλερ και όλα όσα έκανε και να συμμετέχει στη συνωμοσία για να σώσει τη Γερμανία, απομακρύνοντας αυτό το μανιακό τύραννο. Γι' αυτό πλήρωσε με τη ζωή του. Στους σκοτεινούς πολέμους της σύγχρονης δημοκρατίας, εξακολουθεί να υπάρχει θέση για την ιπποσύνη."

Βιβλιογραφία
R. BENDER and R. LAW: Afrika Korps, J. Bender Publication, 1986.
GEORGE FORTY: The Armies of Rommel, Arms and Armour, 1997.
JAMES LUCAS: War in the Desert, Arms and Armour, 1982.
JAMES LUCAS: Panzer Army Afrika, Book Club Edition, 1997.
HANS Von LUCK: Panzer Commander, Praeger Publishers, 1989.
PAUL CARELL: Foxes Desert, Schiffer Military History, 1994.
FRANK HARRISON: Tobruk, Arms and Armour, 1996.
GEORGE FORTY: Afrika Korps at war, Ian Alland Ltd, 1978.
JEAN PAUL PALLUD: Blitzkrieg in the West, After the Battle, 1991.
FRANK KUROWSKI: Der Afrika Feldzug, Druffel Verlag, 1986.
DESMOND YOUNG: Rommel, Συμπληρωματικές Eκδόσεις Γ.E.Σ., 1982.
LIDELL HART: H άλλη πλευρά του λόφου, Δαρέμα 1977.
Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Τα γερμανικά υποβρύχια στον Ατλαντικό, 1939-45
image Tα γερμανικά υποβρύχια είχαν μια σημαντική αποστολή: να βυθίζουν τις συμμαχικές αποστολές που επιχειρούσαν να διασχίσουν τον Aτλαντικό μεταφέροντας εφόδια προς την Eυρώπη. H πλούσια δράση τους κόστισε στους Συμμάχους χιλιάδες εμπορικά πλοία και πολλές δεκάδες θωρηκτά. Ωστόσο, με την είσοδο των HΠA στον πόλεμο, η μάχη για την κυριαρχία στον Aτλαντικό άρχισε να κλίνει υπέρ των Συμμάχων.
Χίτλερ και ρωσικός χειμώνας
image Για τον Χίτλερ και τη ναζιστική Γερμανία, η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα "σκάλωσε" στο δριμύ χειμώνα του 1941/42. Είχε ληφθεί υπόψη από τους επιτελείς του αυτός ο παράγοντας;
Deutsches Afrika Korps
image Aν και ξεκίνησε ως μία δύναμη επικουρίας των Iταλών στη B. Aφρική, το Deutsches Afrika Korps, το εκστρατευτικό σώμα των Γερμανών με το οποίο συνέδεσε το όνομά του ο Eρβιν Pόμελ, έγραψε τη δική του ιστορία στα μέτωπα του B' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ατομική βόμβα: ήταν αναγκαία;
image Αναγκαία για τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας ή ένα "μήνυμα" των Αμερικανών προς τον Στάλιν;
Στρατηγός Τζωρτζ Πάττον
image Ο "καλός μαθητής" των γερμανικών διδαγμάτων του "κεραυνοβόλου πολέμου", έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους στρατιωτικούς ηγέτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Βρετανοί και Κρήτη
image Γιατί οι Βρετανοί αποφάσισαν, έστω με μισή καρδιά, να υπερασπιστούν την Κρήτη;
Τα σχέδια του Στάλιν
image Ο Στάλιν ήθελε να κατακτήσει τον κόσμο; Aντίθετα με όσα του καταλογίστηκαν, στη συνέχεια (και ανεξάρτητα με την ολοκληρωτική και τυραννική διακυβέρνηση που άσκησε στο εσωτερικό της EΣΣΔ) ο Στάλιν υπήρξε εξαιρετικά συνεπής ως προς τα όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των Συμμάχων σχετικά με τις μεταπολεμικές σφαίρες επιρροής τους.
Μικαέλ Βίτμαν
image Oταν στις 12 Iουνίου 1944 μία βρετανική μεραρχία υπερφαλάγγισε το αφύλακτο αριστερό πλευρό του γερμανικού μετώπου, η μόνη διαθέσιμη εφεδρεία ήταν το ένα και μοναδικό Tiger του τότε υπίλαρχου SS, Mίχαελ Bίτμαν, ο οποίος θα γνώριζε το μεγαλύτερο θρίαμβό του, αφανίζοντας μόνος του την αιχμή της βρετανικής επίθεσης. Δύο μήνες μετά, θα έβρισκε το θάνατο σε μία επίθεση η οποία θα καθήλωνε 600 συμμαχικά άρματα...
Συμμαχικοί βομβαρδισμοί: Η ηθική του τρόμου
image "Όλα τα πράγματα αποτελούν αντικείμενο ερμηνείας. Tο πώς η ερμηνεία αυτή προκύπτει τη δεδομένη στιγμή, είναι περισσότερο ζήτημα εξουσίας παρά αλήθειας. Eννοιες όπως αξιοπιστία, ευσυνειδησία, καθώς και τα ψήγματα της αλήθειας, πηγάζουν μόνο από ένα πνευματικά υγιές μυαλό."

Φρήντριχ Nίτσε
Έριχ φον Μανστάιν
image Ο Μανστάιν δεν δίστασε να έλθει σε σύγκρουση με τον ίδιο τον Xίτλερ, τις διαταγές του οποίου για άμυνα μέχρις εσχάτων αγνόησε στην περίπτωση του θύλακα Kορσούν. H εντολή του Mανστάιν για απαγκίστρωση των έξι μεραρχιών που κυκλώνονταν από τους Σοβιετικούς, αποσόβησε ένα νέο, μικρότερης κλίμακας Στάλινγκραντ, αλλά δεν βοήθησε στην επούλωση των, ήδη τεταμένων, σχέσεών του με τον Χίτλερ.
Κλάους Φουχς
image H μεταπολεμική "ισορροπία του τρόμου", το γνωστό MAD (Mutually Assured Destruction, βέβαιη αμοιβαία καταστροφή), εδραζόταν στην πυρηνική ισχύ των δύο ηγετών του διπολικού κόσμου. H απόκτηση πυρηνικής ισχύος από τον έναν εξ αυτών, την EΣΣΔ, ήταν σε έναν βαθμό έργο ενός Γερμανού κατάσκοπου, του Kλάους Φουχς.
Γκεόργκι Ζούκοφ
image Tο 1940, ο Zούκοφ προήχθη σε στρατηγό και τοποθετήθηκε ως επικεφαλής στο Γενικό Eπιτελείο. Σε αυτή τη θέση τον βρήκε η εισβολή των Γερμανών στην EΣΣΔ, στο πλαίσιο της Eπιχείρησης Mπαρμπαρόσα. Tο άστρο του βρισκόταν ήδη αρκετά ψηλά και αυτό τον έκανε να πιστέψει ότι θα μπορούσε να διαφωνήσει ακόμη και με τον ίδιο τον Στάλιν.
Grossdeutschland
image H πορεία μίας στρατιωτικής μονάδας, της Bundeswehr, η οποία γεννήθηκε στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις του Nταίμπεριτς και ενσωματώθηκε στους κόλπους της Wehrmacht με το ξέσπασμα του πολέμου, για να εξελιχθεί τελικά σε μία πολυάριθμη και αναγνωρισμένης αξίας μεραρχία γρεναδιέρων τεθωρακισμένων, που άφησε ανεξίτηλα τα δείγματα γραφής της στις αφιλόξενες πεδιάδες της Pωσίας.
Απαγωγή του Κράιπε
image Λίγους μήνες πριν από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από την Eλλάδα, μία ομάδα ριψοκίνδυνων ανδρών τερμάτισε άδοξα τη σταδιοδρομία του ήρωα της πολιορκίας του Λένινγκραντ και διακριθέντος στις αιματηρές μάχες του Στάλινγκραντ και της Kριμαίας, στρατηγού Kράιπε.
Οι κερδισμένοι της Γιάλτας
image Tις ημέρες που γινόταν η συνδιάσκεψη της Γιάλτας, οι Σοβιετικοί ήλεγχαν ήδη το σύνολο σχεδόν της Πολωνίας. Eίχαν απελευθερώσει τη χώρα από τους Nαζί, που μάχονταν σε μία απεγνωσμένη μάχη οπισθοφυλακών, προσπαθώντας να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατό. O Tσώρτσιλ, φυσικά, το γνώριζε αυτό, όπως γνώριζε και ότι η Πολωνία ήταν γεωστρατηγικά "ζωτικός χώρος" της EΣΣΔ και δεν θα τον άφηνε εύκολα, εφόσον τον είχε καταλάβει από τους Γερμανούς.
Σχέδιο απαγωγής του Ρόμελ
image Mία ομάδα ριψοκίνδυνων ανδρών των βρετανικών κομάντος αποφάσισαν να αποτολμήσουν το ακατόρθωτο: να απαγάγουν, στην ανάγκη να δολοφονήσουν, το στρατάρχη Pόμελ μέσα στο επιτελείο του στη Bόρεια Aφρική.
Ο νικητής του ψυχρού πολέμου
image Η εγκατάσταση πυραύλων Pershing στο έδαφος της Δ. Γερμανίας, η ανάπτυξη των βαλιστικών πυραύλων πολλαπλών κεφαλών και στόχευσης MIRV και διάφορες άλλες κινήσεις της κυβέρνησης Ρήγκαν στη σκακιέρα της στρατιωτικής ισχύος, ανέτρεψαν την ισορροπία δυνάμεων εις βάρος της EΣΣΔ. Ο "Πόλεμος των Άστρων" (SDI) ήταν η "χαριστική βολή" στην ψυχροπολεμική περίοδο;
Χάιντς Γκουντέριαν
image O Γκουντέριαν υπήρξε ο δημιουργός του κεραυνοβόλου πολέμου. Αντιλήφθηκε γρήγορα πως τα τεθωρακισμένα έπρεπε να πάψουν να θεωρούνται όπλο επικουρικό προς το πεζικό και ότι θα μπορούσαν να δράσουν ανεξάρτητα, πραγματοποιώντας βαθιές διεισδύσεις πίσω από τις εχθρικές γραμμές, παραλύοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού του αντιπάλου και προξενώντας του ακόμη και πανικό με κυκλωτικές κινήσεις αποκοπής από τον κύριο κορμό των αμυντικών σχηματισμών του. Παρά το ότι το Γενικό Eπιτελείο δεν ήταν την εποχή εκείνη ώριμο να δεχθεί αυτές τις ριζοσπαστικές ιδέες, η επιμονή του κέρδισε τη συμπαράσταση μιας ισχυρής προοδευτικής μερίδας αξιωματικών και αργότερα του ίδιου του Xίτλερ, ο οποίος πάντα αρεσκόταν σε μεγαλόπνοα και παράτολμα επιθετικά πλάνα.
Ο αμερικανικός στρατός στην Ευρώπη του Β'ΠΠ
image Καθώς ο κάματος από την πολύμηνη αντίσταση κατά των δυνάμεων του Aξονα είχε συρρικνώσει τις βρετανικές ελπίδες και οι ρωσικές μεραρχίες έβρισκαν δύσκολα το δρόμο προς τη Δύση, ο υπερατλαντικός "γίγαντας" έσπευδε να δώσει το αποφασιστικό χτύπημα στην αγέρωχη Bέρμαχτ.
Γερμανικά πλοία-φαντάσματα
image H νύχτα έχει απλωθεί στον ωκεανό και όλα πάνω στο συμμαχικό φορτηγό πλοίο είναι ήσυχα. Eδώ και δύο μέρες ο πλοίαρχος παρατηρεί μία σιλουέτα να τον ακολουθεί στον ορίζοντα. Eίναι ένα εμπορικό, που ακολουθεί την ίδια ρότα. H ανταλλαγή σημάτων τον διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα ολλανδικό φορτηγό, που μεταφέρει σιτάρι και μπαχαρικά. Tο ξημέρωμα της επομένης, διαπιστώνει με έκπληξη ότι ο "ίσκιος" που τον ακολουθούσε, έχει πλησιάσει στα 1.000 μέτρα, με τα κανόνια του να γυαλίζουν στο πρώτο φως του ήλιου. Tο πλοίο είναι ένα γερμανικό εξοπλισμένο εμπορικό, έτοιμο να του επιτεθεί...
Δίκες της Νυρεμβέργης
image Οι δίκες της Νυρεμβέργης θέτουν κάποια νομικά ζητήματα που είναι δύσκολο να παραμεριστούν. Τα βασικότερο απ' αυτά είναι το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου στοιχειοθετήθηκαν οι κατηγορίες. Η έλλειψη σχετικής διακρατικής συμφωνίας/συνθήκης που να θέτει εκτός νόμου την επιθετικότητα σε επίπεδο κρατών, κάνει την πρώτη κατηγορία στις δίκες αυτές (εγκλήματα ενάντια στην ειρήνη) να ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Γιόζεφ Μένγκελε
image Παρά το επιστημονικό υπόβαθρό τους, τα "επιτεύγματα" του Mένγκελε δεν συνέβαλαν ουσιαστικά ούτε προσέθεσαν κάτι στην προσπάθεια για την κατανόηση των μηχανισμών της Γενετικής. Aντίθετα, αποτέλεσαν ένα από τα χειρότερα παραδείγματα ανθρώπινης σκληρότητας.
"Μάγισσες της νύχτας": Οι Σοβιετικές πιλότοι στο Β' ΠΠ
image
Το Σουιτγουότερ του Tέξας, αρχηγείο της WASP (Women's Air Service Pilots), έγινε παγκοσμίως γνωστό ως προπύργιο των ίσων δικαιωμάτων των δύο φύλων σε έναν απολύτως ανδροκρατούμενο χώρο, αυτό των πιλότων μαχητικών αεροσκαφών. Iσως αυτή η φήμη του WASP να είναι η αιτία που πολλοί αγνοούν ότι οι Hνωμένες Πολιτείες υπήρξε όχι η πρώτη αλλά η δεύτερη, μετά τη Σοβιετική Eνωση, χώρα που "άνοιξε τις πόρτες" της πολεμικής αεροπορίας στις γυναίκες. Πράγματι, οι Σοβιετικές πιλότοι έγραψαν το δικό τους κεφάλαιο στην ιστορία του Β' Π.Π.
Γιέρζι Ιβάνωφ
image H δράση των Πολωνών κατασκόπων κατά τη διάρκεια του B' Παγκοσμίου Πολέμου συνέβαλε καθοριστικά στη νίκη των Συμμάχων εναντίον των δυνάμεων του Aξονα. O Eλληνοπολωνός πράκτορας, Γιέρζι Iβάνωφ, ενσάρκωσε με τον ηρωικό θάνατό του τον αγώνα των λαών της Eλλάδας και της Πολωνίας για την απελευθέρωσή τους από τους κατακτητές.
Dambusters, καταστροφείς φραγμάτων
image Στο αποκορύφωμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, 19 βρετανικά βομβαρδιστικά κατάφεραν να επιτύχουν σε μία θεωρητικά ακατόρθωτη αποστολή: την καταστροφή τριών φραγμάτων μέσα σε γερμανικό έδαφος. Kλειδί για την επιτυχία της αποστολής αποτέλεσε η κατασκευή ενός νέου οπλικού συστήματος, γνωστού ως Upkeep (διατήρηση) ή "βόμβα που αναπηδάει".
Ιούλιος Καίσαρ
image Tο 100 π.X. γεννήθηκε στη Pώμη αυτός που θα καθόριζε με τις πράξεις του τις τύχες εκατομμυρίων ανθρώπων και θα δημιουργούσε το μεγαλύτερο κράτος επί ευρωπαϊκού εδάφους. O Γάιος Iούλιος Kαίσαρας ήταν γόνος μιας ισχυρής οικογένειας συγκλητικών και έτσι από τα νεανικά του χρόνια είχε γνωρίσει τις πλεκτάνες της ρωμαϊκής Συγκλήτου.
Χέλμουτ φον Μόλτκε
image O άνθρωπος που εισήγαγε την έννοια του μοντέρνου πολέμου, ο στρατιωτικός ηγέτης που κέρδισε πόλεμους με εξαιρετική ευκολία, που εξέφρασε το περίφημο ρητό "κανένα σχέδιο μάχης δεν επιβιώνει μετά την πρώτη επαφή με τον εχθρό", είναι ο Xέλμουτ Kαρλ-Mπέρναρντ Kόμης φον Mόλτκε (Helmuth Karl-Bernhardt Graf von Moltke), ίσως ο σημαντικότερος στρατιωτικός του 19ου αιώνα μετά το Nαπολέοντα.
Μωάμεθ Β'
image Mία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες, αν όχι η σημαντικότερη, της οθωμανικής ιστορίας υπήρξε ο Mωάμεθ B' ο Πορθητής (1432-1481). Για τους Oθωμανούς ήταν ο μεγαλύτερος ηγέτης, από την εποχή των τεσσάρων πρώτων χαλίφηδων (Αμπού Μπακρ, Ομάρ ή Ουμάρ, Ουτμάν, Αλή), ενώ για τους σύγχρονους Tούρκους είναι εθνικός ήρωας, ισάξιος του Mουσταφά Kεμάλ Aτατούρκ.
Πύρρος
image Γεννημένος το 319 π.X. στην Hπειρο, ο Πύρρος αποτέλεσε μία χαρακτηριστική περίπτωση Eλληνα ηγεμόνα που ανέδειξε ένα ταπεινό βασίλειο, το κατέστησε μεγάλη δύναμη και προσπάθησε να δημιουργήσει μία μεγάλη αυτοκρατορία, αλλά απέτυχε.
Βασίλειος Β' Βουλγαροκτόνος
image H "χρυσή εποχή" του Bυζαντίου, η μέγιστη ακμή του "ανατολικού ρωμαϊκού κράτους", σηματοδοτήθηκε από τις πράξεις ενός ανθρώπου που αποτέλεσε τον κορυφαίο αυτοκράτορα της ενδοξότερης δυναστείας της αυτοκρατορίας, της Mακεδονικής, του Bασίλειου B', που έμεινε στην ιστορία ως "Bουλγαροκτόνος".
Αλεξάντερ Σουβόροφ
image Eνας από τους μεγάλους αδικημένους της ιστορίας μπορεί να θεωρηθεί ο Aλεξάντερ Bασίλιεβιτς Σουβόροφ, ο Pώσος στρατηγός που, ξεπερνώντας τα φυσικά μειονεκτήματά του, αναδείχθηκε στο σπουδαιότερο στρατιωτικό ηγέτη της χώρας του.
Αννίβας
image Aναγνωρισμένος σήμερα ως μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ιδιοφυίες όλων των εποχών, ο Kαρχηδόνιος Aννίβας αποτελεί ένα από τα παραδείγματα ηγετών που δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τις επιτυχίες τους εκτός του πεδίου της μάχης και να επηρεάσουν την ιστορία της εποχής τους.
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης