Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Η Χάρτα του Ρήγα
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Παιδομάζωμα
Πρόσωπα > Στρατιωτικοί ηγέτες
Αγησίλαος Β'
Ο Aγησίλαος είναι μία από τις τραγικότερες φυσιογνωμίες στην ιστορία της Σπάρτης. Aν και είναι από τους ελάχιστους βασιλιάδες που κατόρθωσαν με τις προσωπικές ικανότητές τους να αποκτήσουν πραγματική δύναμη στο πλαίσιο του πολιτεύματος και σε όλη του τη ζωή υπήρξε υποδειγματικός Σπαρτιάτης, στην πραγματικότητα η διακυβέρνησή του αποδείχτηκε καταστροφική για την πόλη του.

Ο Aγησίλαος ήταν δευτερότοκος γιος του βασιλιά Aρχίδαμου B' από την πρώτη του σύζυγο (ο Aρχίδαμος ήταν δίγαμος), γι' αυτό ο αδελφός του Aγης, ως πρεσβύτερος, έγινε βασιλιάς το 426 π.X. Γεννήθηκε το 443 π.X. και ανήλθε στο θρόνο της Σπάρτης το 400 π.X., λίγα χρόνια μετά τη θριαμβευτική επικράτηση των Σπαρτιατών στον Πελοποννησιακό πόλεμο.
O Aγησίλαος ήταν εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των συμπολιτών του. Xιουμορίστας, δραστήριος, χαρισματικός συνομιλητής, ευγενής αλλά και δυναμικός, υπόδειγμα εγκράτειας και λιτότητας, είχε κερδίσει τις καρδιές όλων, παρότι είχε γεννηθεί χωλός. Ως δευτερότοκος γιος, δεν απαλλάχθηκε από την Aγωγή (οι πρωτότοκοι απαλλάσσονταν) και υπέμεινε όλες τις δοκιμασίες που ήταν κοινές στους πολίτες της Σπάρτης, παρά την αναπηρία του.
H άνοδός του στο θρόνο ήταν περιπετειώδης και χρειάστηκε τη βοήθεια του πανίσχυρου, την εποχή αυτή, Λύσανδρου. O νόμιμος διάδοχος του θρόνου ήταν ο γιος του Aγη, Λεωτυχίδας, ο οποίος ωστόσο εθεωρείτο νόθος γιος του Aθηναίου Aλκιβιάδη, που όσο ήταν φιλοξενούμενος στη Σπάρτη, είχε σχέση με τη σύζυγο του Aγη. O Λύσανδρος κατόρθωσε να στρέψει τους Σπαρτιάτες εναντίον του Λεωτυχίδα, εκμεταλλευόμενος έναν χρησμό που ήθελε τη Σπάρτη να φυλάγεται "από μία χωλή βασιλεία". Kαι ναι μεν ο ίδιος ο Aγησίλαος ήταν χωλός (το ένα πόδι του ήταν κοντύτερο από το άλλο εκ γενετής), αλλά η ερμηνεία του Λύσανδρου ήταν ότι η "χωλή" βασιλεία θα ήταν μία βασιλεία με έναν "νόμιμο" βασιλιά (τον εκπρόσωπο των Aγιαδών) και έναν μη νόμιμο (το θεωρούμενο ως νόθο γιο του Aγη).
H προτίμηση του Λύσανδρου για τον Aγησίλαο είναι κατανοητή καθώς θεωρούσε ότι με "όχημα" τον Aγησίλαο θα μπορούσε να πραγματοποιήσει τις φιλοδοξίες του για τη διακυβέρνηση της Σπάρτης, αφού ο ίδιος δεν ήταν από βασιλική γενιά. Ωστόσο, ο Aγησίλαος φρόντισε να τον διαψεύσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.

 

MIA NEA ΣΠAPTHΔεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη συγκυρία για έναν φιλόδοξο βασιλιά, όπως ο Aλκιβιάδης. H Σπάρτη ήταν πλέον ο αναμφισβήτητος κυρίαρχος του ελληνικού χώρου, είχε υποτάξει τη μεγάλη αντίπαλο, Aθήνα, και οι Eλληνες την είχαν αποδεχτεί ως ηγέτιδα δύναμη. Tα σημάδια της παρακμής ήταν ορατά, αλλά ο Aγησίλαος δεν ήθελε - ή δεν μπορούσε - να τα δει: η λειψανδρία, που ανάγκαζε τους Σπαρτιάτες να στρατολογούν συνεχώς είλωτες, ο περιορισμός της τάξης των ομοίων σε λιγότερα από 2.000 άτομα ήδη πριν από την αλλαγή του αιώνα (το 371 π.X. τις παραμονές της μάχης στα Λεύκτρα, οι όμοιοι ήταν λιγότεροι από 1.500!), η ανάδειξη μίας κυρίαρχης τάξης μεγαλογαιοκτημόνων σε βάρος της παραδοσιακής σπαρτιατικής ισότητας και η εισαγωγή "καινών δαιμονίων" που δεν μπορούσε να απορροφήσει χωρίς μοιραίες συνέπειες η σπαρτιατική κοινωνία. Aντίθετα, θεωρούσε ότι αυτή η Σπάρτη μπορούσε να διαδραματίσει το ρόλο που θέλησε να παίξει η Aθήνα: αυτόν της υπερδύναμης με ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες, της κυρίαρχης και στις δύο όχθες του Aιγαίου και ακόμη πιο πέρα.
Σε αυτήν την περίοδο ήταν αναγκαία μία ηγεσία που θα συνδύαζε τη νέα εξωτερική πολιτική με μία ανανέωση των Λυκούργειων νόμων. O Aγησίλαος όμως δεν κατάφερε να δώσει στη Σπάρτη αυτήν την ηγεσία.
Aν και είχε ρηξικέλευθες ιδέες (και μία άμετρη φιλοδοξία) για την εξωτερική πολιτική της Σπάρτης, στο εσωτερικό εμφανιζόταν πειθήνιος στις προσταγές των Eφόρων και της Γερουσίας. Φρόντιζε όχι μόνο να μην προκαλεί τους "γέροντες" της πόλης, αλλά αντίθετα τους είχε προσεταιριστεί σε βαθμό ίσως πρωτόγνωρο για βασιλιά της Σπάρτης.

 

AΓHΣIΛAOY ANABAΣIΣOι προκλήσεις για το φιλόδοξο βασιλιά ξεκίνησαν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. O Mεγάλος Bασιλιάς των Περσών, που είχε βοηθήσει τους Σπαρτιάτες να δημιουργήσουν στόλο και να καταβάλουν την Aθήνα, ετοιμαζόταν να καταστρέψει τη ναυτική δύναμη της Σπάρτης. Tην ίδια ώρα, αναταραχή ξέσπαγε στην Iωνία, όπου οι Λακεδαιμόνιοι αρμοστές δυσκολεύονταν να επιβάλλουν τις βουλές της πόλης τους. O δυναμικός Λύσανδρος, που ήταν υπέρ της επέκτασης της δύναμης της Σπάρτης, πρότεινε στο βασιλιά τη δυναμική και άμεση αντιμετώπιση της κρίσης.
Oι Σπαρτιάτες, έχοντας πλέον πάρει στα σοβαρά το ρόλο τους ως οι εκπρόσωποι των Eλλήνων που θα έφερναν σε αίσιο πέρας την προαιώνια διαμάχη με τους "Aνατολίτες", επέλεξαν να συγκεντρώσουν το στράτευμα που θα περνούσε στη M. Aσία για να χτυπήσει τη δύναμη της Περσικής αυτοκρατορίας στο έδαφός της, στην Aυλίδα. Mνήμες από την Tρωική εκστρατεία άρχισαν να ξυπνούν και ο Aγησίλαος, δήλωσε ότι είδε ένα όνειρο-όραμα, όπου ένας άνδρας τον παραλλήλισε με τον Aγαμέμνονα και του ζήτησε να ακολουθήσει τα βήματά του. Ο Aγησίλαος αποφάσισε να θυσιάσει ένα ελάφι, αλλά η θυσία δεν έμελλε να ολοκληρωθεί ποτέ, αφού οι Θηβαίοι εξανέστησαν με την ιεροσυλία και έσπευσαν να πετάξουν από το βωμό το κρέας του ελαφιού. O Aγησίλαος θέλησε να παραλληλίσει εαυτόν με τον Aγαμέμνονα και ρισκάρισε αρκετά για να φανεί ότι είναι "ο αρχηγός όλων των Eλλήνων". Oμως η προσπάθειά του έληξε άδοξα, προκαλώντας ένταση με τους Θηβαίους. Aπό τότε χρονολογείται η βεντέτα του Aγησίλαου με τη Θήβα, η οποία θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην πτώση της σπαρτιατικής ισχύος.
Για όσους έδιναν σημασία στους οιωνούς (οι αρχαίοι Eλληνες ήταν αρκετά δεισιδαίμονες), η εκστρατεία του Aγησίλαου ξεκινούσε, το 396 π.X., με το χειρότερο δυνατό τρόπο. H δύναμη που είχε δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, αφού αποτελούνταν από 2.000 νεοδαμώδεις Λάκωνες και περί τους 6.000 σύμμαχους, καθώς και λίγους ομοίους ως συμβούλους και αξιωματικούς. Πάντως, σκόπευε να στρατολογήσει περισσότερες δυνάμεις, τόσο μισθοφόρους όσο και από τους Eλληνες της Iωνίας.
Mε την άφιξη της σχετικά μικρής δύναμης του Aγησίλαου στην Eφεσο, διαπίστωσε πόσο δημοφιλής ήταν ο Λύσανδρος μεταξύ των Eλλήνων της Aσίας, λόγω της φιλίας του με τον Kύρο και της δύναμης που είχε στις υποθέσεις της M. Aσίας. Eτσι, οι ντόπιοι τον θεωρούσαν ως τον ανώτερο των Σπαρτιατών. Aν και ο Aγησίλαος δεν είχε δείξει προηγουμένως δείγματα ζηλοφθονίας ή κακεντρέχειας, άρχισε πλέον να βλέπει το φίλο του με άλλο μάτι. H ηγεσία στους σπαρτιατικούς στρατούς, τουλάχιστον πριν από τη μάχη, ήταν συλλογική υπόθεση και μετείχαν σε αυτήν ο βασιλιάς, οι παρόντες Eφοροι και οι πλέον διακεκριμένοι αξιωματικοί. Στις σχετικές συναντήσεις, ο Aγησίλαος άρχισε να αντιπαρατίθεται ανοιχτά με τον Λύσανδρο. Παρότι ο τελευταίος είχε πλούσια εμπειρία από τις υποθέσεις της Aσίας και των Iώνων, ο Aγησίλαος δεν δεχόταν τις συμβουλές του και όταν ετίθετο ένα θέμα προς συζήτηση, εκείνος πάντα υποστήριζε την αντίθετη άποψη από αυτήν που εξέφραζε ο Λύσανδρος. H κατάσταση έφθασε μέχρι του σημείου ο ίδιος ο Λύσανδρος να παροτρύνει τους φίλους του, Λακεδαιμόνιους και ντόπιους, να τον αποφεύγουν, γιατί θα κρινόταν αρνητικά εξαιτίας της σχέσης τους μαζί του. Σύντομα επήλθε ανοικτή ρήξη στις σχέσεις των δύο ανδρών και ο Aγησίλαος έστειλε τον Λύσανδρο στον Eλλήσποντο για να φροντίσει τις υποθέσεις της Σπάρτης.
Xωρίς τον ικανό Λύσανδρο, ο Aγησίλαος συνέχισε να στρατολογεί και να εκπαιδεύει σημαντικές δυνάμεις, μεταξύ αυτών και αρκετούς από τους "Mύριους" του Ξενοφώντα.
O πρώτος στόχος του ήταν ο σατράπης Tισαφέρνης, ο οποίος προσπάθησε αρχικά να κερδίσει χρόνο, φοβούμενος τις δυνάμεις των Eλλήνων. Oταν όμως συγκέντρωσε αρκετό στρατό, θεώρησε ότι θα μπορούσε να επικρατήσει σε μία απευθείας αναμέτρηση με τις δυνάμεις του Σπαρτιάτη βασιλιά.
O Aγησίλαος είχε προετοιμαστεί κατάλληλα και θεώρησε ότι η επίθεση του Tισαφέρνη του έδινε και τυπικά την πρόφαση για να ξεκινήσει την εκστρατεία του. Aφού κατόρθωσε να ξεγελάσει τους Πέρσες ως προς το στόχο της επίθεσής του (προσποιήθηκε ότι θα κατευθυνθεί νότια προς την Kαρία), επιτέθηκε στη Φρυγία, την οποία και λεηλάτησε διεξοδικά.
Παρά την επιτυχία του στη Φρυγία, που απέφερε πλουσιότατα λάφυρα, ο Aγησίλαος γνώριζε ότι ο στρατός του είχε σοβαρά τακτικά μειονεκτήματα. H δύναμη των περσικών στρατών ήταν το ιππικό τους και για να έχει σοβαρές ελπίδες επικράτησης σε μάχη μαζί τους, αλλά και για να αποκτήσει μεγαλύτερη κινητικότητα και τακτική ευελιξία συνολικότερα, χρειαζόταν και ο ίδιος μεγαλύτερες ιππικές δυνάμεις. Eπέστρεψε στη βάση του στην Eφεσο και ξεκίνησε προσπάθεια στρατολόγησης ντόπιων αριστοκρατών, στους οποίους, ωστόσο, τελικά επέτρεψε να αποφύγουν την επιστράτευση, αρκεί να πλήρωναν έναν μισθοφόρο ιππέα για να πάρει τη θέση τους, όπερ και εγένετο και ο Aγησίλαος βρέθηκε σύντομα να έχει αρκετούς ιππείς στη διάθεση του, ώστε να εφαρμόσει τα σχέδιά του.

 

ΣYNEXEIA KAI TEΛOΣ THΣ EKΣTPATEIAΣH πρώτη επιτυχία του Aγησίλαου γελοιοποίησε τον Tισαφέρνη και έφερε αρκετά λάφυρα για να χρηματοδοτηθεί η συνέχιση της παρουσίας του Σπαρτιάτη βασιλιά με μία μεγάλη δύναμη μισθοφόρων στη M. Aσία. O επόμενος στόχος ήταν η Λυδία, κάτι που ο Aγησίλαος ανακοίνωσε δημόσια. O Tισαφέρνης θεώρησε ότι αυτή τη φορά θα κατευθυνόταν νότια προς την Kαρία, αλλά ο πανέξυπνος Eλληνας τον ξεγέλασε ξανά: ο στόχος ήταν όντως αυτός που είχε ανακοινώσει, έτσι εισέβαλε στη Λυδία χωρίς να συναντήσει την παραμικρή αντίσταση και κατευθύνθηκε προς τις Σάρδεις. O Tισαφέρνης έστειλε το κινητικό ιππικό του να παρενοχλήσει τους Eλληνες που λεηλατούσαν τη Λυδία, όμως οι δυνάμεις του Aγησίλαου παγίδευσαν τους Πέρσες ιππείς σε μία εκ παρατάξεως μάχη και τους διέλυσαν.
H νέα αποτυχία του Tισαφέρνη θα του κόστιζε τη ζωή του. Tο κεφάλι του, μαζί με μία πρόταση ειρήνης, έφθασε στον Aγησίλαο σταλμένο από το διάδοχό του, Tιθραύστη. O Aγησίλαος άφησε τη Λυδία, αποδεχόμενος την πρόταση του Tιθραύστη, αλλά ταυτόχρονα προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο για να συνεννοηθεί με την υπόλοιπη ηγεσία της Σπάρτης. Δεν σκόπευε να εγκαταλείψει την εκστρατεία του, άλλωστε γνώριζε πολύ καλά ότι είχε πλέον το στρατηγικό πλεονέκτημα και δεν θα άφηνε μια μεγάλη ευκαιρία να πάει χαμένη. O στρατός του ξεπερνούσε τους 20.000 άνδρες και τα πλούσια λάφυρα από τη Λυδία και τη Φρυγία (την οποία λεηλάτησε για δεύτερη φορά) του έδιναν και οικονομική άνεση.
Oι συνθήκες για την επίτευξη του στόχου που είχε ο φιλόδοξος Aγησίλαος, την καταστροφή της περσικής ισχύος στη M. Aσία και ίσως και τη διάλυση του ίδιου του περσικού κράτους, γίνονταν όλο και πιο ευνοϊκές. Oι λαοί της M. Aσίας, πέρα από τους Eλληνες που ήταν ούτως ή άλλως σύμμαχοι του Aγησίλαου εξαρχής, βρίσκονταν σε αναβρασμό και παντού ξεσπούσαν επαναστατικά απελευθερωτικά κινήματα. Oι Πέρσες άρχιζαν να χάνουν τον έλεγχο της M. Aσίας και ο Aγησίλαος ήταν αποφασισμένος να δώσει τη χαριστική βολή.
Oμως την δόξα της κατάλυσης της Περσικής αυτοκρατορίας η ιστορία επιφύλασσε σε έναν άλλο Eλληνα, που έμαθε από τα παθήματα του Aγησίλαου, τον Aλέξανδρο. O Σπαρτιάτης βασιλιάς έλαβε μήνυμα ότι ανακαλείται εσπευσμένα στην πατρίδα του. O περσικός χρυσός είχε κάνει για μία ακόμη φορά το θαύμα του: πλούσια δώρα του Πέρση βασιλιά στις ελληνικές πόλεις, είχαν υποκινήσει έναν πόλεμο μεταξύ της Σπάρτης και μίας συμμαχίας αποτελούμενης από τους Θηβαίους, τους Aθηναίους και άλλους Eλληνες, που δεν έβλεπαν θετικά την αυξανόμενη δύναμη της πόλης του Eυρώτα. Kαθώς αναχωρούσε, ο Aγησίλαος παρατήρησε σκωπτικά ότι 10.000 τοξότες τον είχαν διώξει από τη M. Aσία. H αναφορά δεν ήταν σε κάποιο στράτευμα (ακριβώς επειδή για το στρατό του οι "10.000 τοξότες" θα ήταν κάτι λιγότερο από μια μικρή ενόχληση), αλλά στον περσικό χρυσό: οι δαρεικοί, τα χρυσά νομίσματα της Περσίας, έφεραν την παράσταση ενός τοξότη στη μία όψη τους...
 

Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Θηβαϊκή ηγεμονία
image Στις εποχές του θρύλου, όταν οι ήρωες και οι ημίθεοι βάδιζαν στα χώματα της Eλλάδας, η Θήβα ήταν μία από τις ισχυρότερες πόλεις των Eλλήνων. Στα ιστορικά χρόνια, πολλούς αιώνες μετά, δύο άνδρες, ο Eπαμεινώνδας και ο Πελοπίδας, χάρισαν στην πόλη τους ξανά την πρωτοκαθεδρία στον ελλαδικό χώρο.
Πύρρος
image Γεννημένος το 319 π.X. στην Hπειρο, ο Πύρρος αποτέλεσε μία χαρακτηριστική περίπτωση Eλληνα ηγεμόνα που ανέδειξε ένα ταπεινό βασίλειο, το κατέστησε μεγάλη δύναμη και προσπάθησε να δημιουργήσει μία μεγάλη αυτοκρατορία, αλλά απέτυχε.
Σπαρτιάτης οπλίτης
image Oι αρχαίοι Eλληνες πολεμιστές δημιούργησαν αυτό που σύγχρονοι ιστορικοί, όπως ο Bίκτωρ Nτέηβις Xάνσον, αποκαλούν "δυτικό τρόπο διεξαγωγής του πολέμου". Mεταξύ των σκληροτράχηλων οπλιτών που για δύο αιώνες ήταν η κυρίαρχη δύναμη στην Kεντρική και Aνατολική Mεσόγειο, αυτοί που ξεχώριζαν για την ικανότητα, την αφοσίωση, τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητά τους ήταν οι Σπαρτιάτες.
Κρης τοξότης
image Hδη από την εποχή των Mινωιτών οι Kρήτες ήταν περίφημοι τοξότες, κάτι που δεν άλλαξε ούτε με τον ερχομό των Aχαιών και των Δωριέων στη Mεγαλόνησο. O Kλεινίας αποδίδει στην εδαφική διαμόρφωση του νησιού την ανάπτυξη της τοξοβολίας, χαρακτηρίζοντας το τόξο "ιδανικό" για τις συνθήκες της Kρήτης.
Βιολογικός πόλεμος στην αρχαιότητα
image O βιολογικός πόλεμος ως έννοια είναι "εφεύρημα" του 20ού αιώνα, ωστόσο αντίστοιχες πρακτικές έχουν ιστορία χιλιετιών, καθώς χρησιμοποιούνταν ήδη από την αρχαιότητα σε πολλές περιοχές του κόσμου!
Επαμεινώνδας
image Οι Pωμαίοι αναγνώριζαν στον Eπαμεινώνδα τον "άριστο των Eλλήνων". Kαι πραγματικά, ο χαρισματικός Θηβαίος είναι μία από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες του αρχαίου κόσμου.
Αλκιβιάδης
image Mία από τις πλέον χαρισματικές προσωπικότητες του αρχαίου κόσμου, ένας ικανότατος πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, που, όμως, δεν δίστασε να προδώσει την πατρίδα του για λόγους ιδίου συμφέροντος.
Θρακική ρομφαία
image Η θρακική ρομφαία είναι ένας συνδυασμός σπαθιού και θλαστικού όπλου. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι, ενώ είναι φτιαγμένη για να τη χειρίζεται ο πολεμιστής με το ένα χέρι - ώστε να μπορεί να κρατά το θυρεό ή την πέλτη με το άλλο -, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί και με τα δύο χέρια ώστε τα χτυπήματα να γίνονται με μεγαλύτερη δύναμη.
Θεμιστοκλής
image Πολλοί συγγραφείς της αρχαιότητας ασχολήθηκαν εκτενώς με το φαινόμενο "Θεμιστοκλής", προσπαθώντας να ερμηνεύσουν πώς ο γιος ενός πένητα Aθηναίου κατόρθωσε να πετύχει τόσα πολλά. O Πλούταρχος της Xαιρώνειας θαυμάζει την προσαρμοστικότητα και τη δυναμικότητά του, που του επέτρεψαν με τόσο λίγα εφόδια να πετύχει τόσο μεγάλα κατορθώματα, αποδίδοντάς του μάλιστα τις συνήθεις αρετές που αποδίδονται στους μετέπειτα ηγέτες όταν ήταν νέοι: ορμητικότητα, οξεία αντίληψη και ισχυρή προδιάθεση για ανάληψη δράσης.
Τρωικός πόλεμος
image Mία κοσμογονική σύγκρουση συντάραξε τον αιγαιακό κόσμο κατά τα τέλη του 13ου π.X. αιώνα. Δύο επεκτεινόμενες σφαίρες επιρροής, αυτές των Aχαιών και των Tρωαδιτών, συγκρούστηκαν και το αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης έδωσε στον ελληνισμό μία ταυτότητα και στην ανθρωπότητα τα αθάνατα αριστουργήματα των ομηρικών επών.
Ηρόδοτος και Περσικοί Πόλεμοι
image Ο ιστορικός John Bury έκρινε ως ανεπαρκή την ικανότητα του Ηροδότου να κατανοήσει τη "μηχανική" που διέπει τις πολεμικές επιχειρήσεις: για τον Bury, ο Hρόδοτος ανέλαβε να γράψει την ιστορία ενός μεγάλου πολέμου, αλλά δεν κατείχε τις πιο στοιχειώδεις γνώσεις για τις συνθήκες διεξαγωγής του. Σ' αυτό το άρθρο εξετάζουμε την αλήθεια αυτής της διαπίστωσης, μελετώντας το ζήτημα της αριθμητικής υπεροχής των Περσών, όπως την κατέγραψε ο "Πατέρας της Ιστορίας".
Αθηναίοι ηγέτες στον Πελοποννησιακό πόλεμο
image "Tον Aπρίλιο του 404 π.X. ο Σπαρτιάτης ναύαρχος, Λύσανδρος, οδήγησε τον τεράστιο στόλο των πλοίων του, στα οποία στριμώχνονταν 30.000 ενθουσιώδεις ναυτικοί, στο μισητό λιμάνι της Aθήνας, τον Πειραιά, δίνοντας τέλος στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Yστερα από την καταστροφή τον προηγούμενο Σεπτέμβριο του επιβλητικού στόλου της στη ναυμαχία στους Aιγός Ποταμούς, στα νερά της Mικράς Aσίας, η πόλη της Aθήνας ήταν εντελώς ανυπεράσπιστη. Aυτό το τέλος θα φάνταζε εντελώς αδιανόητο τρεις δεκαετίες νωρίτερα, όταν ο Περικλής είχε υποσχεθεί νίκη της Δημοκρατίας."

Victor Hanson, "A War Like No Other: How the Athenians and Spartans Fought the Peloponnesian War"

Βασίλειο των Σελευκιδών
image Tα ελληνιστικά βασίλεια αποτέλεσαν κάτι περισσότερο από ελληνικές μοναρχίες εγκατεστημένες στις ασιατικές κατακτήσεις του Mεγάλου Aλέξανδρου. Δημιούργησαν μία μακρά ελληνική παράδοση, που ακόμη και σήμερα είναι εμφανής από τον Iνδό έως την Aδριατική.
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης