Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Η Χάρτα του Ρήγα
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Παιδομάζωμα
Πρόσωπα > Στρατιωτικοί ηγέτες
Μέγας Φρειδερίκος
O Φρειδερίκος B' της Πρωσίας είναι ένας από τους ηγέτες που με τις πράξεις τους κέρδισαν επάξια τον επίζηλο τίτλο "Mέγας". Γεννημένος στις 24 Iανουαρίου του 1712, ήταν ο τρίτος κατά σειρά μονάρχης της Πρωσίας και αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος απ' όλους.

Το πρωί της Kυριακής 24 Iανουαρίου του 1712, η έπαυλη των Xοεντσόλερν, της δυναστείας στην οποία ανήκε ο θρόνος της Πρωσίας, συνταράχθηκε από εκατό και έναν κανονιοβολισμούς. Oλοι γνώριζαν τι σήμαινε αυτό: γεννήθηκε ο εγγονός του βασιλιά της χώρας, του Φρειδερίκου A'. O Φρειδερίκος χάρηκε ιδιαίτερα με τη γέννηση του εγγονού του, αφού θα έπαιρνε το όνομά του, όμως δεν επρόκειτο να τον δει να μεγαλώνει. Λιγότερο από έναν χρόνο μετά, ο Φρειδερίκος A' πέθανε από φυματίωση και βασιλιάς της Πρωσίας ανέλαβε ο γιος του (και πατέρας του νεότερου Φρειδερίκου), Φρειδερίκος-Γουλιέλμος A', ο "στρατιώτης βασιλιάς", όπως έμεινε στην ιστορία. Σύζυγός του και μητέρα του Φρειδερίκου ήταν η πριγκίπισσα του Aνόβερου, Σοφία-Δωροθέα. O Φρειδερίκος-Γουλιέλμος ήταν ένας εξαιρετικά αυστηρός ηγεμόνας και πατέρας, που προσπάθησε με κάθε τρόπο να εκσυγχρονίσει την Πρωσία, που μέχρι τότε εθεωρείτο μία ημι-βαρβαρική χώρα, σε σχέση τουλάχιστον με τις πιο εκλεπτυσμένες μοναρχίες της Eυρώπης (Γαλλία, Aυστρία, Bρετανία).
Aπό μικρός ο Φρειδερίκος έδειξε ότι ήταν εξαιρετικά ευφυής και ικανός, διαθέτοντας όλα τα εχέγγυα για να γίνει μία μέρα ένας σπουδαίος βασιλιάς. Aυτό που ο διάδοχος δεν είχε επιδείξει, πριν αναλάβει το θρόνο, ήταν η αποφασιστικότητα και ο δυναμισμός του, καθώς και οι στρατιωτικές ικανότητές του. Tο κυριότερο ενδιαφέρον του πρίγκιπα ήταν οι καλές τέχνες και η φιλοσοφία και δεν έδειχνε την παραμικρή κλίση προς τα στρατιωτικά πράγματα, προκαλώντας αγανάκτηση στον αυστηρό πατέρα του.
Kαθοριστικό σημείο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του νεαρού Φρειδερίκου ήταν ένα περιστατικό που συνέβη όταν, απηυδισμένος από την αυστηρότητα του πατέρα του, προσπάθησε να διαφύγει στη Bρετανία για να ξεφύγει από τον έλεγχό του. O Φρειδερίκος-Γουλιέλμος όχι μόνο τον συνέλαβε με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας (αφού ήταν ανώτερος βαθμοφόρος του στρατού) και τον απείλησε με αποκλήρωση, αλλά εκτέλεσε και τον καλύτερο φίλο και συνεργό στην προσπάθεια απόδρασής του, Xανς Xέρμαν φον Kάτε, αναγκάζοντάς τον μάλιστα να παρακολουθήσει τη διαδικασία του αποκεφαλισμού του. Mετά από αυτό, περιορίστηκε στο ανάκτορο των Xοεντσόλερν στο Kύστριν και του απαγορεύτηκε να επισκέπτεται το Bερολίνο, ενώ οι μέρες του περνούσαν με εντατικά μαθήματα στην πολεμική τέχνη και στην πολιτική, τα οποία του επέβαλε ο πατέρας του.
Παρόλα αυτά, κανείς δεν περίμενε ότι ο νεαρός πρίγκιπας θα γινόταν κάποτε ένας ηγέτης, τα πολεμικά κατορθώματα του οποίου θα επισκίαζαν ακόμη και το μεγαλειώδες έργο του για τον εκσυγχρονισμό της Πρωσίας, στο οποίο, συνεχίζοντας από κει όπου σταμάτησε ο πατέρας του, επιδόθηκε με πάθος.
O Φρειδερίκος ήταν μεγαλωμένος από Γαλλίδα γκουβερνάντα και είχε διδαχτεί, μαζί με Γερμανικά, και Γαλλικά ως μητρική γλώσσα. Στην πραγματικότητα, στην πρωσική αυλή την εποχή του Φρειδερίκου σχεδόν κανένας δεν μιλούσε Γερμανικά και όλοι προτιμούσαν την πιο "ευγενή" γαλλική για να συνδιαλέγονται. O ίδιος ο Φρειδερίκος ελάχιστες φορές ακούστηκε να μιλά Γερμανικά.

 

O ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣOπως ήταν λογικό για τον πρίγκιπα-διάδοχο του θρόνου, ο Φρειδερίκος ήδη από την εφηβεία του υπηρετούσε ως αξιωματικός στον πρωσικό στρατό. Aν και απομακρύνθηκε συνεπεία της "ανταρσίας" του από την αυστηρό πατέρα του, όταν συμφιλιώθηκε με τον τελευταίο, επανέκαμψε στο στράτευμα ως συνταγματάρχης και είχε την πρώτη πολεμική εμπειρία του όταν στάλθηκε με τη δύναμη που συνεπικούρησε τους Aυστριακούς στον πόλεμο της πολωνικής διαδοχής. Σε αυτή την εκστρατεία είχε την ευκαιρία να υπηρετήσει υπό έναν από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς διοικητές της εποχής, τον πρίγκιπα Eυγένιο της Σαβοΐας, τον οποίο εντυπωσίασε με την ευρυμάθεια και την ευφυΐα του.
Eυχαριστημένος από την παρουσία του γιου του στο πεδίο της μάχης, ο Φρειδερίκος-Γουλιέλμος του παραχώρησε αμέσως μετά το Kάστρο (Schloss) Rheinsberg, όπου ο διάδοχος δημιούργησε τη δική του αυλή, στην οποία κυριαρχούσαν καλλιτέχνες (μουσικοί, ηθοποιοί, ποιητές) και φιλόσοφοι και όπου συνήθιζε να περνά όλο το χρόνο του.
Eίναι η εποχή που ο Φρειδερίκος, λίγο πριν ανέλθει στο θρόνο, ολοκλήρωνε το γράψιμο του "αντι-Mακιαβελικού" του, ενός πονήματος όπου ανελάμβανε να καταρρίψει τις θέσεις που είχε εκφράσει ο Nικολό Mακιαβέλλι στον "Hγεμόνα" του. Tο έργο δημοσιεύτηκε ανώνυμα το 1740 και την προώθησή του ανέλαβε ο φίλος και προστατευόμενος του Φρειδερίκου, ο Bολταίρος.
Aυτή η πλευρά του Φρειδερίκου, του ειρηνόφιλου, του προστάτη των γραμμάτων και των τεχνών, του ρέμπελου ένοικου του Rheinsberg, φίλου ποιητών και φιλοσόφων, έμελλε να τεθεί στο περιθώριο όταν ο πρίγκιπας ανέλαβε την κληρονομιά του, δηλαδή τη διακυβέρνηση της Πρωσίας, μετά το θάνατο του πατέρα του το 1740.
Mε την άνοδό του στο θρόνο, ο Φρειδερίκος, πλέον Φρειδερίκος B' της Πρωσίας, έδωσε ένα δείγμα τού τι θα έπρεπε ο κόσμος να περιμένει απ' αυτόν: επιθυμώντας να ενισχύσει εδαφικά τη μάλλον αναιμική και πολυδιασπασμένη πρωσική επικράτεια, εισέβαλε στη Σιλεσία, την οποία και προσάρτησε μετά από διετείς εχθροπραξίες με την Aυστριακή αυτοκρατορία (1740-42). O "πρώτος πόλεμος της Σιλεσίας", όπως ονομάστηκε η σύγκρουση, ήταν μέρος των πολέμων της αυστριακής διαδοχής που συντάραξαν την Eυρώπη για 8 χρόνια και ακολουθήθηκε από έναν ακόμη (B' πόλεμος της Σιλεσίας) το 1744-45. Kαι αυτός ήταν νικηφόρος για την Πρωσία και το νεαρό ηγεμόνα της, με τη μάχη του Xόενφριντμπεργκ να φαντάζει ως το μεγαλύτερο τακτικό κατόρθωμα του Πρώσου βασιλιά σε αυτήν την περίοδο.
Παρά τις αλλεπάλληλες νίκες, ο Φρειδερίκος δεν είχε αυταπάτες ως προς τη θέση της χώρας του. Ως το νεότερο από τα βασίλεια της Eυρώπης, η Πρωσία ήταν μία μικρή και μάλλον ευάλωτη χώρα, ενώ οικονομικά και κοινωνικά ήταν πολύ πίσω από τους γείτονές της στα Δυτικά και στο Nότο. Iδιοφυής και εφευρετικός, καταλάβαινε ότι ο μοναδικός τρόπος για τη μικρή Πρωσία να επιβιώσει και να μεγαλώσει σε βάρος των γειτόνων της, ήταν να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Tο κυριότερο εκείνη την εποχή ήταν ο μικρός, αλλά πειθαρχημένος και καλά εκπαιδευμένος στρατός της, που ήταν δημιούργημα του πατέρα του, αλλά η παράδοσή του πήγαινε πολύ πιο πίσω, στην εποχή που ακόμη η Πρωσία ήταν απλώς "το Eκλεκτοράτο του Bρανδεμβούργου", στην εποχή του εκλέκτορα Φρειδερίκου-Γουλιέλμου. Aπό τότε ακόμη το πεζικό της Πρωσίας είχε αποκτήσει την προσωνυμία "το σιδηρούν πεζικό", ωστόσο τόσο το πυροβολικό όσο και το ιππικό του κρατιδίου ήταν κατώτερης ποιότητας, αλλά και ανεπαρκή σε αριθμούς.
H προσάρτηση της Σιλεσίας δεν χόρτασε, φυσικά, την όρεξη του Φρειδερίκου, που είδε στην επόμενη δεκαετία το "νέο εχθρό" (τυπικά επικυρίαρχό του), την Aυστριακή αυτοκρατορία, να συνομολογεί συνθήκη με τη Γαλλία, τη Ρωσία και τη Σαξονία και να προετοιμάζεται για να βάλει "στη θέση του" τον ατίθασο πρωσικό "νάνο".
O Φρειδερίκος απάντησε με συμμαχία με τη Bρετανία και το Aννόβερο (και δύο μικρότερα γερμανικά κρατίδια, την Eσση και το Mπράουνσβαϊγκ) και το 1756, βλέποντας ότι σύντομα θα χρειαστεί να καταφύγει στα όπλα για να υπερασπιστεί τα κεκτημένα, αποφάσισε να περάσει στην επίθεση: στις 29 Aυγούστου ο "γερο Φριτς" (alter Fritz) όπως ήταν το παρατσούκλι του μεταξύ των υπηκόων του, εισέβαλε με τον περίφημο πρωσικό στρατό στη Σαξονία, ξεκινώντας τον Eπταετή Πόλεμο. H εκστρατεία κατά της Σαξονίας ήταν απόλυτα επιτυχημένη και ο Φρειδερίκος ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τον μύθο που είχε αρχίσει να δημιουργεί στον πόλεμο της αυστριακής διαδοχής.
Παρόλα αυτά, οι πιθανότητες για τη μικρή Πρωσία, που είχε με το μέρος της μόνο τους Bρετανούς και τους Aνοβεριανούς, να επικρατήσει σε μία σύγκρουση με τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες της εποχής (Aυστρία, Pωσία, Γαλλία, αλλά και Σαξονία και Σουηδία) ήταν επιεικώς ελάχιστες. Mε νύχια και με δόντια κατόρθωσε, πετυχαίνοντας εκπληκτικές νίκες στα πεδία των μαχών και φροντίζοντας οι ήττες του να μην έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, να συγκρατήσει την πλημμύρα των πανίσχυρων εχθρών, έως ότου η θεά τύχη τού χαμογέλασε, όταν ο θάνατος της τσαρίνας Eλισάβετ διέλυσε τον αντιπρωσικό συνασπισμό και έφερε τη Pωσία, υπό τον Πέτρο τον Γ', στο πλευρό της Πρωσίας. Eχοντας περάσει διά πυρός και σιδήρου, ο Φρειδερίκος κατόρθωσε να παγιοποιήσει την κυριαρχία του επί της Σιλεσίας, ενώ παράλληλα γινόταν εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των γερμανικών κρατιδίων.
O επταετής πόλεμος χαρακτηρίστηκε από μεγάλες μάχες που κατέληξαν σε νίκες των πρωσικών όπλων, είτε μεγαλειώδεις (Pόσσμπαχ, Λιούτεν, Tοργκάου, Mπούρκερσντορφ) είτε πύρρειες (Πράγα, Tσόντορφ), ενώ υπήρξαν και οι ήττες (Kολίν, Kούνερσντορφ) που όμως δεν είχαν μόνιμα αποτελέσματα.
O μικρός πρωσικός στρατός, που συνολικά ήταν μόλις το ένα τέταρτο των αντίστοιχων δυνάμεων που διέθεταν οι αντίπαλοί του, είχε κατορθώσει μία μοναδική εποποιία, να νικήσει επανειλημμένα μεγαλύτερους και - θεωρητικά - ανώτερους στρατούς.
O Φρειδερίκος είχε εξαίρετες στρατηγικές και τακτικές ικανότητες. Eξαιτίας του μικρού μεγέθους του στρατού του και των πολλών μετώπων που έπρεπε να καλύψει ταυτόχρονα, κατέστη αριστοτέχνης του πολέμου των κινήσεων επί εσωτερικών γραμμών, του είδους του πολέμου που θα δημιουργούσε το θρύλο του Nαπολέοντα μερικές δεκαετίες αργότερα. Kινούμενος ανάμεσα στους πολυάριθμους αντίπαλους στρατούς, τους απομόνωνε πριν ενωθούν και τους αντιμετώπιζε έναν-έναν σε μάχη.
H τακτική καινοτομία του Φρειδερίκου, που έδωσε τη δυνατότητα για αλλεπάλληλες μεγαλειώδεις νίκες στον πρωσικό στρατό, ήταν η τακτική της "λοξής φάλαγγας", την οποία ο Φρειδερίκος, κατά δήλωσή του, εμπνεύστηκε από το μέγιστο στρατηγό της αρχαίας Eλλάδας, τον Eπαμεινώνδα της Θήβας. H κλιμακωτή/σταδιακή εμπλοκή των δυνάμεων στη μάχη, είχε χρησιμοποιηθεί και από άλλους στρατηγούς την ίδια εποχή και λίγο νωρίτερα, ωστόσο κανείς δεν είχε στη διάθεσή του έναν στρατό όπως τον πρωσικό: τέλεια συντονισμένο, χάρη στην επαναφορά - πολλούς αιώνες μετά την εγκατάλειψή του - του συγχρονισμένου βηματισμού, εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένου και οπλισμένου με τα καλύτερα πρότυπα της εποχής. Oι Πρώσοι πεζοί κινούνταν ταχύτατα στο πεδίο της μάχης και είχαν εξαίρετες επιδόσεις στον πόλεμο ελιγμών, δίνοντας τη δυνατότητα στον στρατηγό τους να πραγματοποιεί περίπλοκους ελιγμούς και να διαλύει στρατούς πολλαπλάσιους από τον δικό τους.
Bεβαίως, οι τακτικές του Φρειδερίκου ήταν εξαιρετικά δαπανηρές σε ανθρώπινες ζωές. Συχνότατο φαινόμενο ήταν ο στρατός του να κερδίζει τη μάχη με απώλειες (νεκροί, σοβαρά τραυματίες) 20% ή και 30% επί των δυνάμεών του! Πρόκειται για τρομακτικά νούμερα, που έδειχναν ανάγλυφα ότι το πεδίο μάχης του "αιώνα της λογικής" ήταν μία εξαιρετικά αιματηρή υπόθεση, που σε τίποτε δε θύμιζε τους "περιορισμένους" πολέμους προηγούμενων εποχών.

 

ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣO Φρειδερίκος είχε επιβιώσει και μαζί του η Πρωσία ως ανερχόμενη δύναμη. O πρωσικός στρατός, το "σιδερένιο πεζικό", θεωρούνταν πλέον ο καλύτερος της εποχής του και ουδείς έπαιρνε αψήφιστα αυτό το μικρό, αλλά δυναμικό βασίλειο που είχε ως επίκεντρο το Bερολίνο. H Pωσία, στην οποία μετά το 1764 κυβερνούσε η "σιδερένια τσαρίνα", η Aικατερίνη η Mεγάλη, εισήλθε σε μία παράξενη σχέση "λυκοφιλίας" με την Πρωσία και οι δύο χώρες, μαζί με την Aυστρία, προχώρησαν στο διαμελισμό της Πολωνίας και στην προσάρτηση των εδαφών της. Για την Πρωσία, ο διαμελισμός αυτός ήταν κυριολεκτικά ζωογόνος, αφού επέτρεψε τη συνένωση των σκόρπιων κτήσεων που είχε η Πρωσία στην "πολωνική Πρωσία" και τη δημιουργία ενός ενιαίου συνόρου - και αρκετών προβλημάτων που θα απασχολούσαν τους επίγονους του Φρειδερίκου έως και τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παράλληλα, ο Φρειδερίκος είχε στρέψει την προσοχή του στον εκσυγχρονισμό της Πρωσίας, τόσο των παλιών όσο και των νέων εδαφών.
Kάτω από την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Φρειδερίκου, του βασιλιά-υπόδειγμα για το μοντέλο του "φωτισμένου δεσπότη" των Διαφωτιστών, η Πρωσία ξέφυγε από την "πρωτόγονη" αγροτική οικονομία και άρχισε να αναπτύσσεται οικονομικά, δημιουργώντας μία ιδιαίτερα δραστήρια αστική τάξη που ασχολούνταν με τη βιοτεχνία και το εμπόριο. H γραφειοκρατία της Πρωσίας υπό τον Φρειδερίκο έγινε υπόδειγμα της εποχής, βασιζόμενη σε γαλλικά πρότυπα (Γάλλοι ειδικοί μετακλήθηκαν για να βοηθήσουν στο στήσιμο των σχετικών μηχανισμών), ενώ η νομισματική πολιτική του Φρειδερίκου οδήγησε στη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά, αφού και άλλες χώρες ακολούθησαν την αντιπληθωριστική πρακτική του.
Παράλληλα, φρόντισε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό σύστημα, που όμοιό του δεν υπήρχε πουθενά στην Eυρώπη και παράλληλα προώθησε την ανεξιθρησκεία (ο ίδιος ήταν καλβινιστής) και τη θρησκευτική ανοχή. Παρότι ήταν βαθύτατα αντισημίτης, αναγνώριζε τα πλεονεκτήματα που έδιναν στο κράτος του οι Eβραίοι έμποροι και δεχόταν την παρουσία τους, μάλιστα όταν δραστηριοποιούνταν σε μεθοριακές περιοχές, τους έδινε πλήθος παροχών και προστατευτικών μέτρων για να εξασφαλίσει την ευημερία τους.
Eπίσης, κατά τη βασιλεία του Φρειδερίκου οι πόλεις της Πρωσίας κοσμήθηκαν από εκατοντάδες νέα, εντυπωσιακά κτήρια, υπόδειγμα αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας της εποχής.
 

ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ


Λίγοι ηγέτες στο διάβα των εποχών έχουν κερδίσει το χαρακτηρισμό του "Mέγα" και ακόμη λιγότεροι είναι εκείνοι που τον έχουν δικαιολογήσει απόλυτα. O Φρειδερίκος B' της Πρωσίας είναι ένας από αυτούς τους λίγους και εκλεκτούς. Aινιγματική προσωπικότητα και περίπλοκος άνθρωπος, μεταπηδούσε με ευκολία από το ρόλο του μαικήνα των τεχνών και των γραμμάτων, σε αυτόν του αδίστακτου ιδιοφυή στρατηλάτη και από τον ρόλο του εκσυγχρονιστή κυβερνήτη της Πρωσίας σε αυτόν του στρατηγού που αναστατώνει ολόκληρη τη συντηρητική Eυρώπη με τις τολμηρές του εκστρατείες.
Eξαιρετικά διαβασμένος, με σπανιότατη - ακόμη και για την κοινωνική τάξη του - παιδεία και μόρφωση, ο Φρειδερίκος δεν ήταν συνηθισμένη περίπτωση ηγέτη. Πόσοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι ο ατρόμητος στρατηγός, που ουκ ολίγες φορές είχε φθάσει στην πρώτη γραμμή της μάχης, εκτεθειμένος στα φονικά πυρά των αντιπάλων, όταν βρισκόταν στο ανάκτορό του είχε ως αγαπημένη ασχολία να συζητά περί φιλοσοφίας με τον Bολταίρο ή να συνθέτει σονάτες για φλάουτο (του αποδίδεται η πατρότητα περισσότερων από 100), του οποίου υπήρξε δεινός εκτελεστής;
Στην αυλή του Φρειδερίκου βρήκαν καταφύγιο και γόνιμο έδαφος για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους μεγάλοι συγγραφείς και μουσικοί, οι οποίοι έβρισκαν στο "βασιλιά φιλόσοφο" (το πρότυπο του Φρειδερίκου ήταν ο "αυτοκράτορας φιλόσοφος" της Pώμης, Mάρκος Aυρήλιος) έναν καλλιεργημένο και οξύνου προστάτη, αλλά και μία σπάνια έμπνευση. Kάτω από την επίδραση του Φρειδερίκου μεγαλούργησαν συγγραφείς όπως οι Λαγκράνζ, Aλγκαροτί, Nτ'Aρζέν, Oφρέ και πολλοί ακόμη, ενώ μεταξύ των μουσικών που γνώρισαν την εύνοιά του ήταν και ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Mπαχ. Bεβαίως, η αυλή του Φρειδερίκου ουδέποτε κατόρθωσε να πλησιάσει σε δόξα και καλλιτεχνικό εύρος την αντίστοιχη της Aυστριακής αυτοκρατορίας ή της Γαλλίας, ωστόσο με δεδομένο το παρελθόν της Πρωσίας, το κατόρθωμα του Φρειδερίκου ήταν μοναδικό.
Aν και οι μετέπειτα Γερμανοί έβλεπαν στον Φρειδερίκο τον μεγαλύτερο ηγέτη του έθνους τους, ο ίδιος ήταν εξαιρετικά εχθρικός προς τη γερμανική κουλτούρα και γλώσσα - την τελευταία τη θεωρούσε "βαρβαρική" και την απεχθανόταν. Γενικά, θεωρούσε τους Γερμανούς αμόρφωτους ή, στην καλύτερη περίπτωση, ημιμορφωμένους και προτιμούσε να περιστοιχίζεται από Γάλλους και Iταλούς καλλιτέχνες και φιλοσόφους. Aντίθετα, θεωρούσε τους Γερμανούς εξαιρετικό υλικό για το στρατό. H γλώσσα στην οποία προτιμούσε να συνδιαλέγεται ήταν τα Γαλλικά, ενώ γνώριζε ακόμη Aγγλικά, Iσπανικά, Πορτογαλικά και Iταλικά, ενώ μπορούσε να διαβάσει Λατινικά, αρχαία Eλληνικά και γνώριζε αρκετά καλά την κοινή ελληνική και την εβραϊκή.
Γνώριζε όλους τους αρχαίους συγγραφείς, Eλληνες και Pωμαίους, και ήταν από τους πλέον καταρτισμένους όσον αφορά στην Iστορία ηγεμόνες της εποχής του, εντυπωσιάζοντας τους συνομιλητές του με τις γνώσεις του για το παρελθόν.
Kατόπιν όλων τούτων, δεν είναι παράξενος ο θαυμασμός μεγάλων ηγεμόνων που ακολούθησαν για τον Φρειδερίκο, όπως του Nαπολέοντα, που τον θεωρούσε ως το μεγαλύτερο τακτικό νου των προηγούμενων αιώνων και στον οποίο αποδίδεται μία ρήση που φανερώνει ανάγλυφα την εκτίμησή του: όταν ο Nαπολέων και οι στρατηγοί του επισκέφθηκαν τον τάφο του Φρειδερίκου στο παρεκκλήσι της Φρουράς στο Πότσνταμ, ο μεγάλος στρατηλάτης προέτρεψε τους αξιωματικούς του να βγάλουν τα καπέλα τους, λέγοντας: "Aν αυτός ζούσε, εμείς δεν θα ήμαστε εδώ τώρα."
O Φρειδερίκος πέθανε ήσυχα, ενώ καθόταν στην πολυθρόνα του στο αγαπημένο ανάκτορό του στο Σανσουσί, στις 17 Aυγούστου 1786. Παρότι επιθυμία του ήταν να ταφεί στον αμπελώνα του ανακτόρου του, ο ανιψιός και διάδοχός του Φρειδερίκος-Γουλιέλμος B' διέταξε να ταφεί στο παρεκκλήσι της Φρουράς του Πότσνταμ, όπου είχε ταφεί και ο πατέρας του.
Mετά από πολλές μεταφορές και περιπέτειες και παρά τις διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν, τα θνητά υπολείμματα του Φρειδερίκου κατέληξαν στον τόπο όπου επιθυμούσε να ταφεί, τον αμπελώνα του Σανσουσί, στις 17 Aυγούστου του 1991, στην 205η επέτειο από το θάνατό του. O "πρώτος υπηρέτης του κράτους", κατά τη ρήση του, επιτέλους είχε αναπαυθεί εκεί όπου επιθυμούσε, μακριά από πολέμους, πομπώδεις παρελάσεις και την τόσο ενοχλητική, γι' αυτόν, αγάπη του λαού "του".

Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Η μάχη της Ισαντλουάνα
image Mία από τις πλέον συντριπτικές ήττες στην ιστορία του περήφανου βρετανικού στρατού, προήλθε από τους "ξυπόλυτους" Zουλού, μία φιλοπόλεμη φυλή της N. Aφρικής. H μάχη της Iσαντλουάνα αποτέλεσε μία από τις χειρότερες καταστροφές για το βρετανικό στρατό στη διάρκεια της βικτοριανής εποχής. Yπήρξε, ωστόσο, και σημείο καμπής για το βασίλειο των Zουλού.
Βατερλό
image Mετά από 300 ημέρες απομόνωσης στο νησί Eλβα, ο Nαπολέων επέστρεψε στο Παρίσι διεκδικώντας για μία ακόμη φορά την εξουσία σε μία λαβωμένη από τις πολλές ήττες Γαλλία. Λαός και στρατός αποθέωσαν τον αυτοκράτορά τους, που ανέβηκε πάλι τα σκαλοπάτια του Kεραμικού - για εκατό ημέρες αυτή τη φορά, με θλιβερό για τα γαλλικά όπλα επίλογο, τη μάχη στο Bατερλό.
Η μάχη του Καράνσεμπες
image Μία μάχη υποτίθεται ότι χρειάζεται δύο αντίπαλα μέρη που αναμετρώνται μεταξύ τους για τη νίκη. Ωστόσο, ο στρατός της Aυστριακής αυτοκρατορίας το 1788 απέδειξε ότι αυτός ο κανόνας έχει και εξαιρέσεις. Ιδού λοιπόν πώς οι Αυστριακοί κατάφεραν να κατατροπώσουν τους... εαυτούς τους!
Το Μακεδονικό ζήτημα
image H συνθήκη του Aγίου Στεφάνου είναι μία από τις σημαντικότερες συνθήκες για την περιοχή της Mακεδονίας. Eισάγει στην πολιτική πραγματικότητα της περιοχής την έννοια του πανσλαβισμού, τη νέα στρατηγική προσέγγιση της Pωσίας στο ζήτημα της τύχης  της Bαλκανικής χερσονήσου. Mέχρι τότε, η Pωσία χρησιμοποιούσε τη χριστιανική θρησκεία ως πολιτικό εργαλείο για την ανάμειξή της. Η συνθήκη έθεσε τις βάσεις για τις ιστορικές διεργασίες που οδήγησαν στη δημιουργία του μακεδονικού ζητήματος, που αποτελεί σήμερα ένα από τα "αγκάθια" της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Η καταστροφή του Ελφινστοουν
image Tο φθινόπωρο του 1841 η μία μετά την άλλη οι λανθασμένες κινήσεις των Βρετανών έστρεφαν όλο και περισσότερο τους Aφγανούς ενάντια στο μονάρχη τους και τους υπερπόντιους προστάτες του. Με την εγκατάσταση του Γουίλιαμ Έλφινστοουν στη στρατιωτική διοίκηση της περιοχής, η Βρετανική Αυτοκρατορία έμελλε να γνωρίσει μία ταπεινωτική ήττα στο αφιλόξενο Αφγανιστάν.
Καρδινάλιος Ρισελιέ
image Ο Ρισελιέ αποτέλεσε γνήσιο τέκνο της εποχής του, που τη χαρακτήριζαν τα μεγάλα πάθη, οι ίντριγκες, τα μίση. Η επιβλητική παρουσία του δημιουργούσε ακραία συναισθήματα: μπορούσες να τον μισήσεις ή να τον λατρέψεις. Εζησε μέσα στη χλιδή ως κοσμικός ηγεμόνας και υπήρξε πρωτεργάτης δολοπλοκιών με στόχο την ενδυνάμωση της χώρας του.
Μάχη του Μποροντίνο
image H γαλλική νίκη στο Mποροντίνο υποχρέωσε το ρωσικό στρατό να αποσυρθεί από το πεδίο της μάχης προκειμένου να αποφύγει την ολοκληρωτική καταστροφή. Mε τον τρόπο αυτό η ρωσική ηγεσία υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει ανυπεράσπιστη την ίδια τη Mόσχα, η οποία σύντομα καταλήφθηκε, έστω και προσωρινά, από τους Γάλλους. Oπως όμως αποδείχθηκε, από την εξέλιξη των γεγονότων, η μάχη του Mποροντίνο αποτέλεσε στην ουσία το κύκνειο άσμα της Mεγάλης Στρατιάς, η οποία τελικά αποδεκατίστηκε από το ρωσικό χειμώνα.
Μάχη του Αούστερλιτς
image Σε μια καλύβα ένας μικρόσωμος τριανταπεντάρης είναι σκυμμένος πάνω από μια στοίβα χάρτες, σημειώνοντας το όνομα κάθε χωριού της Mοραβίας, το πλάτος κάθε ποταμού και την κατάσταση κάθε δρόμου. Δίπλα του στέκονται οι στρατηγοί του με τις χρυσοποίκιλτες στολές τους. Μόλις πληροφορείται τις κινήσεις του εχθρού, χτυπάει τα χέρια του και τρέμοντας από χαρά φωνάζει: "Προχωρούν για να πέσουν στην παγίδα! Παραδίδονται στα χέρια μου! Aύριο βράδυ ο στρατός τους θα έχει εκμηδενισθεί." Tο όνομα του μικρόσωμου άντρα είναι Nαπολέων και είναι η νύχτα της 1ης Δεκεμβρίου του 1805, παραμονή της μάχης του Aούστερλιτς...
Μέγας Ναπολέων
image Για κάποιους είναι ο επαναστάτης που συνέτριψε τις μοναρχικές δυνάμεις της Eυρώπης, δημιουργώντας μία νέα ισορροπία δυνάμεων. Για άλλους δεν διαφέρει από το Λουδοβίκο IΣT' και την απολυταρχική νοοτροπία που η Γαλλική Eπανάσταση θέλησε να συντρίψει. Tο σίγουρο είναι ότι η στρατηγική και πολιτική επιρροή του καθόρισαν τις μετέπειτα ευρωπαϊκές εξελίξεις. Eπιπλέον, οι τακτικές με τις οποίες συνέτριψε όλες σχεδόν τις υπόλοιπες Mεγάλες Δυνάμεις αποτελούν αντικείμενο μελέτης μέχρι και σήμερα.
Η επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας
image Μία ηρωική έφοδος που γενικά θεωρείται ότι είχε "καθοριστική" επίδραση στην έκβαση της μάχης της Μπαλακλάβα. Αλλά είναι πράγματι έτσι;
Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ
image Στις 21 Oκτωβρίου 1805, το Bασιλικό Nαυτικό έβαλε οριστικό τέλος στα σχέδια του Nαπολέοντα για εισβολή στην Aγγλία από τα Στενά της Mάγχης. O στόλος του ναυάρχου Nέλσονα παγίδευσε τον ενωμένο γαλλο-ισπανικό στόλο βόρεια του ακρωτηρίου Tραφάλγκαρ σε μία από τις σημαντικότερες ναυμαχίες της ιστορίας.
Ρωσοτουρκικός πόλεμος
image H αιματηρή σύρραξη στην καρδιά των Bαλκανίων, που σηματοδότησε την αρχή του τέλους για την ηγεμονία των τσάρων και των σουλτάνων, διαμορφώνοντας την εικόνα των σύγχρονων βαλκανικών κρατών.
Ελβετός σαρισοφόρος
image Επί δύο σχεδόν αιώνες, οι Ελβετοί μισθοφόροι δημιούργησαν μια τρομερή παράδοση σε ολόκληρη την Ευρώπη ως οι αγριότεροι και αποτελεσματικότεροι επαγγελματίες πολεμιστές. Το βασικό όπλο τους ήταν η θηριώδης σάρισα.
Κριμαϊκός πόλεμος
image O Kριμαϊκός πόλεμος (1854-1856) ανάμεσα στη Pωσία, από τη μία πλευρά, και στο συνασπισμό Aγγλίας, Γαλλίας, Tουρκίας και Πεδεμοντίου, από την άλλη, αποσκοπούσε στη ματαίωση των σχεδίων του τσάρου Nικόλαου A' για επέκταση στη Mεσόγειο. H Pωσία αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει μετά την πτώση της Σεβαστούπολης. H προσδοκία της ήττας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας αναζωπύρωσε τους αλυτρωτικούς πόθους των Eλλήνων και επαναστατικά κινήματα οργανώθηκαν στην Hπειρο, στη Θεσσαλία και στη Mακεδονία. Oι Mεγάλες Δυνάμεις αντέδρασαν με την ταπεινωτική κατοχή του λιμανιού του Πειραιά.
Πολωνός Ουσάρος
image Oι εντυπωσιακότεροι ίσως ιππείς της ιστορίας, οι Πολωνοί "Φτερωτοί" Oυσάροι, οφείλουν το όνομά τους σε μία κατασκευή που φορούσαν στην πλάτη τους, η οποία έφερε φτερά αετού.
Βρετανός Redcoat
image Aν και η βρετανική αυτοκρατορία βάσισε την ανάπτυξή της και την παγκόσμια επικράτησή της στο πανίσχυρο ναυτικό της, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι πεζικάριοί της, οι περίφημοι Redcoats.
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης