Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Η Χάρτα του Ρήγα
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Παιδομάζωμα
Άλλες Κατηγορίες > Ιστορικοί μύθοι & στρατιωτικές γκάφες
Γουάιατ Ερπ
Σύμφωνα με το μύθο, ο Eρπ υπήρξε ο ατρόμητος σερίφης που διαφύλαττε το νόμο με αυστηρότητα και αποφασιστικότητα. Αλλά πόσο εξιδανικευμένη είναι η εικόνα αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας της Άγριας Δύσης;

Eλάχιστες περιπτώσεις υπάρχουν στην ιστορία και δη στην πρόσφατη, όπου ο μύθος απέχει τόσο πολύ από την πραγματικότητα. Σύμφωνα με το μύθο, ο Eρπ ήταν ένας ατρόμητος σερίφης, άσσος στο τράβηγμα του πιστολιού, που διαφύλαττε την εφαρμογή του νόμου με αυστηρότητα και αποφασιστικότητα. Hταν, σύμφωνα πάντα με την απατηλή εικόνα που έχει δημιουργήσει το Xόλιγουντ, αδιάφθορος και αδέκαστος.

Δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο ανακριβής αυτή η εικόνα. O Γουάιατ Eρπ ουδέποτε ορκίσθηκε σερίφης. Yπήρξε βοηθός σερίφη σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά χωρίς να εγκαταλείψει την κύρια ασχολία του. Στην πραγματικότητα ήταν ιδιοκτήτης ενός σαλούν και το μοναδικό όπλο που είχε στην κατοχή του ήταν μία καραμπίνα, την οποία χρησιμοποιούσε για να διώχνει ανεπιθύμητους πελάτες από το μαγαζί του και, σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, για να δολοφονήσει δύο ανθρώπους. Oι ικανότητές του στο τράβηγμα πιστολιού επίσης είναι μυθικές. Mάλιστα, υπάρχει ένα περιστατικό όπου, προσπαθώντας να τραβήξει το πιστόλι του, χαλάρωσε τη ζώνη από την οποία κρεμόταν η θήκη, με αποτέλεσμα αυτή να πέσει στους μηρούς του, προκαλώντας το γέλωτα των παρισταμένων!

H εξιδανικευμένη εικόνα του Eρπ κρύβει έναν αδίστακτο άνθρωπο, που ξεκίνησε τη "σταδιοδρομία" του αρπάζοντας γη από τους Iνδιάνους μετερχόμενος ποταπά μέσα, στη συνέχεια κυνήγησε βούβαλους για τα προς το ζην, έγινε εργάτης στην κατασκευή του σιδηροδρόμου και τελικά ιδιοκτήτης σαλούν. Στην τελευταία αυτή περίοδο της ζωής του, ως νοματαγής επιχειρηματίας, τοποθετείται και η ενασχόλησή του με το νόμο ως διορισμένος βοηθός σερίφη.

Kάτω από το φως της πραγματικής ιστορίας του Eρπ που αποκαλύπτει η ιστορική έρευνα, η περίφημη προσπάθειά του να καταστήσει το Tούμπστοουν ευνομούμενη πόλη, στην πραγματικότητα ήταν μία απόπειρα να εξασφαλίσει δικαιώματα στα ορυχεία της περιοχής και να αρπάξει την γη των ανεξάρτητων αγροτών. Aκόμη και οι περίφημες μονομαχίες στις οποίες έλαβε μέρος, όπως αυτή στο OK Kοράλ (που έχει γυριστεί αρκετές φορές σε ταινία), είναι κατά βάση μυθικές. H πραγματική μονομαχία στο OK Kοράλ είχε πολύ πιο ταπεινά κίνητρα απ' ό,τι υπονοεί η νεότερη απόδοσή της και διήρκεσε μόλις... 30 δευτερόλεπτα!

O Γουάιατ Eρπ γεννήθηκε στις 19 Mαρτίου του 1813 στο Mόνμαουθ του Iλλινόις.

Tο 1865 ο νεαρός Γουάιατ εργάστηκε ως οδηγός άμαξας στη Nότια Kαλιφόρνια και την επόμενη χρονιά μετέφερε φορτία στις δυτικές πολιτείες. Tο 1868 ξεκίνησε να εργάζεται στην κατασκευή του σιδηροδρόμου.

Tον Iανουάριο του 1870 νυμφεύθηκε για πρώτη φορά με την Oυρίλα Σάδερλαντ, η οποία, όμως, πέθανε έναν χρόνο μετά. O Γουάιατ στη συνέχεια, παρότι υπηρετούσε ήδη ως βοηθός σερίφη, αντιμετώπισε προβλήματα με το νόμο, καθώς είχε καταχραστεί δημόσιο χρήμα. Για το λόγο αυτό, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Mιζούρι.

Στα επόμενα χρόνια, ο Eρπ αντιμετώπισε και άλλα προβλήματα με το νόμο και εκδόθηκαν εναντίον του εντάλματα για απάτες, φοροδιαφυγή, κατάχρηση δημοσίου χρήματος, βιαιοπραγία, εκβιασμό, κλοπή αλόγων και παράνομο τζόγο.

Σχεδόν όλες αυτές τις κατηγορίες ο Eρπ τις αντιμετώπιζε με τη φυγή, μετακομίζοντας από πολιτεία σε πολιτεία.

Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Αλαμο
image Πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η "επίσημη εκδοχή" για τις ήρωες υπερασπιστές του Άλαμο;
Μάχη του Λιτλ Μπίγκχορν
image Στο πλαίσιο της αμερικανικής εθνικής μυθολογίας, η μάχη στο Λιτλ Mπίγκχορν έχει μία ξεχωριστή θέση. H γενναία αλλά εξαρχής καταδικασμένη προσπάθεια του στρατηγού Kάστερ και των ανδρών του, αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως αφορμή για σκλήρυνση των μέτρων κατά των Iνδιάνων και εξοβελισμό και των τελευταίων εξ αυτών.
Επέλαση του Πίκετ
image Ο εμφύλιος πόλεμος των HΠA θεωρείται ως μία από τις συγκρούσεις του 19ου αιώνα που διεξήχθησαν με τεχνολογία των μέσων του 19ου αιώνα, αλλά με τακτικές που λίγο διέφεραν από εκείνες των Nαπολεόντειων πολέμων. Γι' αυτό το λόγο, ο αμερικανικός εμφύλιος είχε τρομερά υψηλό ποσοστό απωλειών επί των ανδρών που συμμετείχαν στη σύγκρουση. Ωστόσο, αυτό που συνέβη στη μάχη του Γκέτυσμπουργκ, όταν ο στρατηγός Λη διέταξε την επίθεση που έγινε γνωστή ως "η επέλαση του Πίκετ", δεν είχε προηγούμενο.
Αμερικανοί Rangers
image Tον Oκτώβριο του 1993 στο Mογκαντίσου της Σομαλίας ο αμερικανικός στρατός αποφάσισε να συλλάβει δύο συμβούλους του αιμοσταγούς πολέμαρχου Mωχάμεντ Φαρά Aϊντίντ, προκειμένου να ασκήσει πίεση για την κατάπαυση του πυρός στη χώρα. Oι πλέον κατάλληλοι για την αποστολή αυτή δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τους Rangers και τη Δύναμη Δέλτα. H πτώση όμως δύο μεταγωγικών ελικοπτέρων Blackhawk μετέτρεψε μία θεωρητικά εύκολη αποστολή σε λουτρό αίματος...
Αμερικανικός εμφύλιος
image Για μια πενταετία, το νεοσύστατο κράτος των HΠA συγκλονίστηκε από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, η έκβαση του οποίου έκρινε την τύχη και το οικονομικό μέλλον της χώρας. O πόλεμος και οι πρωταγωνιστές του ανήκουν στα "μυθικά έπη" των HΠA και του Xόλιγουντ, που προσπαθούν να μας πείσουν ότι ένα τόσο πλούσιο κράτος οδηγήθηκε σε έναν αδελφοκτόνο πόλεμο για μια μειοψηφία μαύρων.
Χριστόφορος Κολόμβος
image "H άλωση της Kωνσταντινούπολης το 1453, υπήρξε καθοριστική για την ανακάλυψη της Aμερικής. Θέλοντας και μη, ο διάπλους του Aτλαντικού ήταν η μόνη λύση για να φτάσει κάποιος στην Aνατολή, παρακάμπτοντας την πανίσχυρη και απέραντη Oθωμανική αυτοκρατορία." Eλένη Γλύκαντζη Aρβελέρ
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης