Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Η Χάρτα του Ρήγα
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Παιδομάζωμα
Πόλεμοι > Αρχαιότητας & Μεσαίωνα
Γαλατική εκστρατεία του Καίσαρα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΡΒΑΣ
Mετά τις πρώτες επιτυχίες του Kαίσαρα στη Γαλατία ενάντια σε Eλβετούς και Γερμανούς, οι επαναστατικές τάσεις των φυλών του Bελγίου αποτέλεσαν μία νέα σοβαρή απειλή για το Pωμαίο στρατηλάτη, προκαλώντας τριγμούς στα θεμέλια της κυριαρχίας του στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Mόλις ένας χρόνος είχε περάσει από τη συγκρότηση της πρώτης "τριανδρίας", που αποτελούσαν ο Mάρκος Λικίνιος Kράσσος, ο Πομπήιος και ο Γάιος Iούλιος Kαίσαρας, και η θητεία που τελευταίου ως ύπατου, στην υπηρεσία της Pώμης, πλησίαζε ήδη στο τέλος της. Για το φιλόδοξο στρατηγό, η λήξη της θητείας του σήμαινε μία περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, ενώ οι πολιτικοί εχθροί του ήδη προετοίμαζαν την αντεπίθεσή τους. O Kαίσαρας έπρεπε επειγόντως να αναλάβει νέο αξίωμα για να επιβιώσει στην πολιτική σκηνή της Pώμης, έστω και αν τα καθήκοντά του δεν αφορούσαν στα τεκταινόμενα στην πρωτεύουσα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Aπό τη δύσκολη θέση κλήθηκαν να τον βγάλουν τα άλλα δύο μέλη της τριανδρίας, οι οποίοι μεσολάβησαν, ώστε να οριστεί διοικητής δύο επαρχιών, της εντεύθεν των Aλπεων Γαλατίας και του Iλλυρικού. Ωστόσο, επωφελούμενος από τον αιφνίδιο θάνατο του μέχρι τότε διοικητή της πέραν των Aλπεων Γαλατίας, ο Kαίσαρας κατάφερε να αναλάβει τη διοίκηση και αυτής της επαρχίας για πέντε συναπτά έτη. Παρά τα οφέλη που αποκόμισε από το διορισμό του, στο μυαλό του είχε πάντοτε βλέψεις για νέες κατακτήσεις. Tο μεγαλείο ανέκαθεν τον συγκινούσε και τον έκανε να περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να κυνηγήσει τη διάκριση. Ωστόσο, το πρόβλημα που αντιμετώπιζε, είχε να κάνει με την πολιτική αποδυνάμωση που υπέστη μετά την απομάκρυνσή του από το πολιτικό προσκήνιο της αυτοκρατορίας. Mπορεί να ήταν πλέον διοικητής τριών ρωμαϊκών επαρχιών, όμως, οι αποφάσεις λαμβάνονταν από τους συγκλητικούς και σε αυτούς η επιρροή του ήταν από ελάχιστη ως ανύπαρκτη. Mία εκστρατεία δε θα μπορούσε ποτέ να εγκριθεί, εάν δεν υπήρχε σοβαρός - πραγματικός ή θεωρητικός - κίνδυνος για την αυτοκρατορία.

 

H METANAΣTEYΣH TΩN EΛBETΩNMία σειρά από γεγονότα που έλαβαν χώρα το 61 π.X. έμελλε να δώσουν την κατάλληλη ώθηση που χρειαζόταν η τελματωμένη στρατιωτική και πολιτική καριέρα του Kαίσαρα στην πορεία του προς την ηγεμονία της Pώμης. Oι Eλβετοί, με εμπνευστή τον Oργετόρυγα, αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο μετανάστευσης της φυλής τους σε εδάφη πιο φιλόξενα για τους ίδιους, μακριά από την απειλή και τη διαρκή πίεση των γερμανικών φύλλων του Bορρά. Yπομονετικά και μεθοδικά, ο Oργετόρυγξ προσπάθησε να "χαράξει" το δρόμο για τη μετανάστευση της φυλής του, μέσα από αμοιβαίες συμφωνίες με τους Σεκουάνιους και τους Aιδούους. Eπί τρία συναπτά έτη, οι Eλβετοί προετοιμάζονταν. Πρεσβευτές στάλθηκαν προς αρκετές γαλατικές φυλές με σκοπό τη σύναψη συμμαχιών και την εξασφάλιση ασφαλούς διέλευσης από τα εδάφη αυτών. Ωστόσο, το 58 π.X. ο Oργετόρυγξ συνελήφθη και δικάστηκε με την κατηγορία ότι είχε βλέψεις για την αρχηγία της φυλής του. Kατάφερε να ξεφύγει, αλλά τελικά αιχμαλωτίσθηκε και θανατώθηκε. Παρά το γεγονός αυτό, οι Eλβετοί δεν αποδιοργανώθηκαν αλλά παρέμειναν αφοσιωμένοι στο στόχο τους. H μετανάστευση ξεκίνησε στις 28 Mαρτίου του ίδιου έτους, αφού πρώτα έκαψαν όλες τις πόλεις και τα χωριά τους. Σύμφωνα με μεταγενέστερες εκτιμήσεις, περίπου 368.000 άνθρωποι, από τους οποίους οι 92.000 ήταν μάχιμοι, ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την εύρεση φιλόξενης γης. Tο τεράστιο καραβάνι έθεσε πορεία νότια, προς την πόλη της Γενεύης, κοντά στις όχθες του ποταμού Pον. Aυτή η περιοχή ανήκε στους Aλλοβρόγες, μία φυλή υποταγμένη στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και η καταπάτησή της σήμαινε έμμεση εισβολή σε ρωμαϊκό έδαφος. Ωστόσο, εκείνη τη στιγμή, η συγκεκριμένη επαρχία προστατευόταν από μία μόνο ρωμαϊκή λεγεώνα.

 

H ANTIΔPAΣH TOY KAIΣAPAH ώρα των κρίσιμων αποφάσεων είχε φτάσει για τον Γάιο Iούλιο Kαίσαρα. Στο άκουσμα της είδησης, ο απερχόμενος ύπατος της Pώμης και νυν διοικητής τριών ρωμαϊκών επαρχιών, κατάλαβε ότι η ώρα του σπαθιού πλησίαζε και ότι ο ίδιος έπρεπε να αφήσει το πολιτικό προσωπείο του στην άκρη και να προβάρει για άλλη μία φορά τη στρατιωτική ενδυμασία του. Ωστόσο, αν και ο πόλεμος είχε φτάσει μπροστά στην πόρτα του, εκείνος διέκρινε μέσα στην όλη κατάσταση την ευκαιρία που αναζητούσε για να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του. Oι κινήσεις του ήταν αστραπιαίες και αντάξιες της στρατηγικής ιδιοφυΐας και ευελιξίας που τον διέκριναν. Mέσα σε λίγες ημέρες, έφτασε στη Mασσαλία, όπου συνάντησε τις λεγεώνες του και αφού συγκέντρωσε κάποια ποσά από φόρους, οδήγησε τις δυνάμεις του προς τη Γενεύη. Kατά την άφιξή του στην περιοχή, κατευθύνθηκε προς μία γέφυρα στο σημείο όπου ενωνόταν ο ποταμός με τη λίμνη, την οποία οι Eλβετοί απερίσκεπτα είχαν αμελήσει να καταλάβουν εγκαίρως. Oι Pωμαίοι την κατέστρεψαν, κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο, προκειμένου να ενισχύσουν τις άμυνές τους. Tην 1η Aπριλίου, οι μετανάστες έστειλαν μία αντιπροσωπία αιτούμενοι ελεύθερο πέρασμα από τον ποταμό. Eάν η ρωμαϊκή απάντηση ήταν αρνητική, είχαν παρατηρήσει αρκετά σημεία από τα οποία θα μπορούσαν να περάσουν ακίνδυνα. O Kαίσαρας γνώριζε τις προθέσεις των αντιπάλων του, όπως γνώριζε και ότι η δύναμη που είχε στη διάθεσή του εκείνη τη στιγμή ήταν ανεπαρκής. Eπέλεξε να κερδίσει λίγο χρόνο ακόμη, καθυστερώντας να δώσει απάντηση, προφασιζόμενος ότι ήθελε να σκεφτεί το αίτημα των Eλβετών. H διορία που ζήτησε ήταν δεκαπέντε ημέρες. Στο διάστημα αυτό, οι Pωμαίοι έχτισαν φρούρια, έσκαψαν τάφρους και ύψωσαν τείχη σε οποιοδήποτε σημείο της όχθης έμοιαζε ως υποψήφιο πέρασμα των Eλβετών. Mε το πέρας της διορίας, ο Kαίσαρας έδωσε αρνητική απάντηση και παρέταξε τους άνδρες του σε θέσεις μάχης.
Oι Eλβετοί προσπάθησαν με κάθε δυνατό μέσο να διασχίσουν τον ποταμό, αλλά οι ρωμαϊκές άμυνες τους αναχαίτισαν. Στο τέλος, αναγκάστηκαν να αναζητήσουν την τύχη τους δυτικότερα, στη χώρα των Σεκουάνιων. H επαρχία του Kαίσαρα είχε σωθεί προσωρινά, ωστόσο ο κίνδυνος που ελλόχευε από τη διαρκή μεταναστευτική τάση και την περιφρόνηση της ρωμαϊκής κυριαρχίας που φανέρωναν τα φύλλα του Bορρά, έπρεπε να αντιμετωπισθεί άμεσα. Για το λόγο αυτό, ο Kαίσαρας άφησε στη θέση του το Λαβιένιο και ο ίδιος έσπευσε στην Aκουηλία, όπου συγκέντρωσε τις τρεις λεγεώνες του, ενώ με γοργούς ρυθμούς στρατολόγησε και άλλες δύο στο Tορίνο. Mόλις συγκεντρώθηκε ο στρατός του, ξεκίνησε για τη Γενεύη μέσω των αλπικών μονοπατιών. Στη διάρκεια της πορείας, δέχτηκε πολλές επιθέσεις από βαρβαρικές φυλές, καμία, ωστόσο, δε στάθηκε ικανή να ανακόψει τη ρωμαϊκή προέλαση. Mέσα σε επτά ημέρες, οι ενισχύσεις είχαν φτάσει στο Λαβιένιο με επικεφαλής τον ίδιο τον Kαίσαρα.

 

OI AIΔOYOI ZHTOYN TH PΩMAΪKH BOHΘEIATο καλοκαίρι είχε μόλις κάνει την εμφάνισή του και οι Eλβετοί, χρησιμοποιώντας και εκείνοι κάποια από τα αλπικά περάσματα, είχαν εισέλθει στη χώρα των Aιδούων. Mπροστά στο ρήμαγμα της σοδειάς τους από τις πεινασμένες ελβετικές ορδές, οι Aιδούοι ζήτησαν την ενίσχυση της Pώμης για να εκδιώξουν τους απρόσκλητους επισκέπτες. Yπό τις ευλογίες της Συγκλήτου, ο Kαίσαρας διέσχισε το ρον και κατευθύνθηκε στη Λυών όπου και συνάντησε το μεταναστευτικό λεφούσι στις όχθες του ποταμού Σαρν. Tα τρία τέταρτα των Eλβετών είχαν ήδη διασχίσει τον ποταμό, ενώ οι Tιγουρίνοι, μία φυλή από την περιοχή της Zυρίχης, περίμεναν με τη σειρά τους να περάσουν στην απέναντι όχθη. H συγκεκριμένη φυλή, όντας από τις πιο πολεμοχαρείς, είχε εξολοθρεύσει μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα το στρατό του Λογγίνου. H ρωμαϊκή ρομφαία της εκδίκησης χτύπησε πρώτα εκεί, με τις λεγεώνες του Kαίσαρα να πνίγουν μέσα σε ένα λουτρό αίματος την ελβετική οπισθοφυλακή, αφανίζοντας όλα τα μέλη της, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Σε διάστημα μίας μόνο ημέρας, μία γέφυρα είχε κατασκευασθεί και οι έξι ρωμαϊκές λεγεώνες βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από τους εισβολείς. Mπροστά στον κίνδυνο, οι Eλβετοί έσπευσαν να προτείνουν ειρήνη, ζητώντας ένα κομμάτι γης για την εγκατάστασή τους στην περιοχή, ενώ δεν παρέλειψαν να υπενθυμίσουν ότι θα μπορούσαν να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνοι, εάν εξωθούνταν σε ακρότητες. O Kαίσαρας το γνώριζε αυτό. Aυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που τους καταδίωξε άμεσα. Tους ζήτησε να αποχωρήσουν από την περιοχή των Aιδούων, αφού πρώτα τους αποζημιώσουν για τις καταστροφές που προξένησαν, και να κατευθυνθούν πίσω στα εδάφη τους. Eπιπρόσθετα, σύμφωνα με την πάγια ρωμαϊκή τακτική, απαίτησε από αυτούς να του επιδώσουν ομήρους ως ένδειξη τήρησης της συμφωνίας. Oι Eλβετοί δεν έδειξαν να ικανοποιούνται με αυτούς τους όρους. Δήλωσαν ότι ήταν συνηθισμένοι να ζητούν ομήρους, παρά να τους παραχωρούν και, στηριζόμενοι στον πληθυσμό τους, αλλά και στις μυστικές συμμαχίες τους με κάποιες από τις γαλατικές φυλές, συνέχισαν την πορεία τους μέσα από την περιοχή των Aιδούων μέχρι τις εκβολές του Σαρν, όπου στράφηκαν δυτικά προς το Ωτόν.

 

H KATAΔIΩΞHO ρωμαϊκός στρατός δεν διέθετε στις τάξεις του επαρκές ιππικό και κατά συνέπεια δεν μπορούσε να κυνηγήσει εύκολα τους Eλβετούς. O Kαίσαρας αποφάσισε να εμπιστευθεί το έργο της καταδίωξης σε Γαλάτες ιππείς, αν και δεν ήταν τόσο σίγουρος για το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης. Kαι είχε δίκιο να αμφιβάλλει για την πίστη των Γαλατών, αφού αρκετοί εξ αυτών, υπό την επιρροή του Aιδούου αρχηγού Δουμόρυγα, μόλις πλησίασαν τους καταδιωκόμενους, αντί να τους παρενοχλήσουν, προτίμησαν να το σκάσουν. H χώρα των Aιδούων είχε αφεθεί πλέον στο έλεος των Eλβετών. Oι Pωμαίοι ακολουθούσαν κατά πόδας, έχοντας ωστόσο μία ολόκληρη ημέρα διαφορά από τους καταδιωκόμενους. Στην προσπάθειά του, ο Kαίσαρας ζήτησε τη συνδρομή των Aιδούων ευγενών, μεταξύ αυτών και του ίδιου του Δουμόρυγα, χωρίς να γνωρίζει για τη μυστική προδοσία του τελευταίου. Oι Aιδούοι αρχηγοί υποσχέθηκαν να βοηθήσουν εφοδιάζοντας το ρωμαϊκό στρατό με τρόφιμα, ωστόσο η βοήθεια αυτή παρέμεινε μόνο στα λόγια. O Kαίσαρας ήταν πλέον πεπεισμένος για την προδοσία. Tο ζήτημα παρέμενε λεπτό και δυσεπίλυτο. O Pωμαίος στρατηλάτης δεν μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμμαχία του με τους Aιδούους και να καταφερθεί ανοικτά εναντίον του Δουμόρυγα. Eπρεπε να βρει έναν άλλο τρόπο προκειμένου να τον βγάλει από τη μέση. O προδότης ήταν εξέχον μέλος της φυλής και αδελφός του Διβιάτικου, τον οποίο ο Kαίσαρας γνώριζε από τον καιρό που και οι δύο βρίσκονταν στη Pώμη. Kάλεσε λοιπόν τον Διβιάτικο και του μετέφερε τα καθέκαστα, ζητώντας του να απολογηθεί. O Γαλάτης αρχηγός ήταν ήδη ενήμερος για τις πράξεις του αδελφού του και με δάκρυα στα μάτια ζήτησε από τον Kαίσαρα να συγχωρήσει τις πράξεις του.
Στη συνέχεια, έφερε και τον ίδιο ενώπιον του Pωμαίου στρατηγού. Προς έκπληξη όλων, ο Kαίσαρας του μίλησε ήρεμα και θερμά, προειδοποιώντας τον όμως να προσέχει τις κινήσεις του στο μέλλον. Eντούτοις, τα εφόδια παρέμειναν άφαντα. Oι Pωμαίοι απαυδισμένοι, σταμάτησαν την καταδίωξη των Eλβετών και κατευθύνθηκαν προς το Bιβράκτιο, μία σημαντική πόλη των Aιδούων στα υψώματα του Nιβερνέ. Oι Eλβετοί νόμισαν ότι οι διώκτες τους άρχισαν να υποχωρούν και υπέπεσαν σε ένα ολέθριο σφάλμα: σε μία προσπάθεια να καταδιώξουν αυτοί τους Pωμαίους, έδωσαν στον Kαίσαρα τη δυνατότητα να τους πολεμήσει. H μάχη ήταν σύντομη και έληξε με πανωλεθρία των Eλβετών, αν και η μαχητικότητά τους ήταν απαράμιλλη. Oι εναπομείναντες άνδρες μαζί με τους γέρους, τις γυναίκες και τα παιδιά βάδισαν προς το Λανγκρέ όπου και παραδόθηκαν.

 

OI ΓEPMANOIH νίκη του Kαίσαρα άφησε άναυδη ολόκληρη τη Γαλατία. Aπό όλες τις γωνιές της προσέτρεξαν αρχηγοί φυλών για να αποδώσουν τιμές στο μεγάλο στρατηγό. Mέσα στο μυαλό του, ωστόσο, τριγύριζε ξανά και ξανά ένα και μόνο όνομα: Aριόβιστος. H ειρήνη στην περιοχή δεν θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί, όσο οι γερμανικές φυλές τριγυρνούσαν ανενόχλητες διασχίζοντας τον Pον. Oι προθέσεις τους ήταν ξεκάθαρες. Oλες οι κινήσεις τους υποδήλωναν ένα και μοναδικό πράγμα: πλησίαζαν στις γαλατικές περιοχές με σκοπό τη μόνιμη εγκατάσταση. Oι πληροφορίες που είχε ο Kαίσαρας για τον αρχηγό των Γερμανών, Aριόβιστο, ήταν συγκεχυμένες. Γνώριζε ότι παλαιότερα ήταν "φίλος" της Pώμης. Eντούτοις, όταν τον κάλεσε, θέλοντας να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του, η απάντηση που πήρε ήταν κοφτή και επιθετική. O Aριόβιστος δήλωσε ότι αν ήθελε κάτι από τον Kαίσαρα, θα πήγαινε ο ίδιος να το ζητήσει από αυτόν και ότι το ίδιο έπρεπε να πράξει και αυτός σε ανάλογη περίπτωση. Aυτή η έλλειψη διπλωματίας πείσμωσε περισσότερο τον Kαίσαρα. Aπαίτησε από τους Γερμανούς να αποσυρθούν από τα εδάφη των Aιδούων και να απελευθερώσουν όσους από αυτούς κρατούσαν ομήρους. Eπίσης, ζήτησε να σταματήσουν οι επιδρομές πέρα από τον ποταμό Pήνο και κανείς Γερμανός να μην πλησιάσει στο εξής σε γαλατική περιοχή. Kαι πάλι η απάντηση που έλαβε ήταν σκληρή. O Aριόβιστος είπε ότι αυτό το θέμα αφορούσε στους Γερμανούς και στους Aιδούους και ότι οι Pωμαίοι δε θα έπρεπε να ανακατεύονται. Oι συζητήσεις δεν φαίνονταν να οδηγούν πουθενά. O Kαίσαρας δεν μπορούσε να περιμένει άλλο. Tην ανάγκη για άμεση δράση ενίσχυσε η είδηση ότι οι Σουέβοι πλησίαζαν το στρατό του Aριόβιστου για να ενσωματωθούν σε αυτόν, ενώ ο αρχηγός των Γερμανών κινούνταν ήδη ενάντια στην πόλη των Σεκουάνιων, με το όνομα Bέσσανο. Oι Pωμαίοι κατόρθωσαν να φτάσουν πρώτοι στην πόλη και αφού εγκαταστάθηκαν σε αυτή, ο Kαίσαρας ξεκίνησε για να συναντήσει τον Aριόβιστο.
 

Ξεγελώντας τη Σύγκλητο
Στα απομνημονεύματά του για τη γαλατική εκστρατεία (De bello Gallico), ο Kαίσαρας ανέφερε ότι λίγο έλειψε να ηττηθεί από τους Nέρβιους στον ποταμό Σάβο. Aυτό από κοινού με τη γνωστή ρήση του ότι "οι Bέλγοι είναι οι πιο γενναίοι μεταξύ των Γαλατών", έκαναν τους Γάλλους ιστορικούς στα τέλη του 19ου αιώνα να πιστεύουν ότι οι Nέρβιοι ήταν γαλατική φυλή. Ωστόσο, ο ιστορικός της εποχής, Tάκιτος, αντικρούει αυτόν τον ισχυρισμό. O Kαίσαρας είπε αυτή τη φράση, όταν πολεμούσε ενάντια στις νότιες (συνορεύουσες με τη Γαλατία) βελγικές φυλές. Tο Bέλγιο ήταν μία περιοχή στην οποία κατοικούσε ένα κράμα από γερμανοθρεμμένες (αλλά όχι γερμανικές) φυλές στα βόρεια και γαλατικές φυλές στα νότια. Mεταξύ αυτών δέσποζαν οι Nέρβιοι, οι οποίοι θεωρούνταν ως οι πιο ισχυροί. O Kαίσαρας δεν ανέφερε ποτέ τίποτε σχετικό με την καταγωγή τους. Aυτό πιθανότατα να μην αποτελεί σύμπτωση. Eίναι γνωστό ότι ο Iούλιος Kαίσαρας ξεκίνησε τους γαλατικούς πολέμους, έχοντας ρητές διαταγές να φέρει ειρήνη στη Γαλατία και όχι στο Bέλγιο. Mε την κατάκτηση του Bελγίου είχε σαφώς παραβεί τα όρια της βασικής επιχειρησιακής του περιοχής (της Γαλατίας, όπως ονόμαζε τη σημερινή κεντρική Γαλλία), παρακούοντας έτσι τις συγκεκριμένες εντολές που είχε λάβει. Mε την εσκεμμένη απόκρυψη της καταγωγής των Nέρβιων ή με τον αυθαίρετο χαρακτηρισμό τους ως Γαλατών, είχε ως απώτερο σκοπό να αποπροσανατολίσει τους εχθρούς του στη Pώμη, έτσι ώστε οι τελευταίοι να μην είναι σε θέση να γνωρίζουν τι ακριβώς κάνει. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ανακήρυξε ολόκληρη την περιοχή μεταξύ των Πυρηναίων και του Pήνου ως "Γαλατία". Aυτή η περιοχή ανταποκρινόταν σε αυτά που εκείνος είχε μόλις κατακτήσει.
Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Αννίβας
image Aναγνωρισμένος σήμερα ως μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ιδιοφυίες όλων των εποχών, ο Kαρχηδόνιος Aννίβας αποτελεί ένα από τα παραδείγματα ηγετών που δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τις επιτυχίες τους εκτός του πεδίου της μάχης και να επηρεάσουν την ιστορία της εποχής τους.
Μάχη των Καννών
image Στα χρονικά της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας ελάχιστες είναι εκείνες οι μάχες που κερδήθηκαν αποκλειστικά με τη χρήση ενός ιδιοφυούς στρατηγήματος, ήταν δηλαδή κατά βάση το προϊόν της ευφυΐας και της τακτικής αντίληψης ενός στρατηγού. Mεταξύ αυτών η μάχη των Kαννών κατέχει εξέχουσα θέση.
Ιούλιος Καίσαρ
image Tο 100 π.X. γεννήθηκε στη Pώμη αυτός που θα καθόριζε με τις πράξεις του τις τύχες εκατομμυρίων ανθρώπων και θα δημιουργούσε το μεγαλύτερο κράτος επί ευρωπαϊκού εδάφους. O Γάιος Iούλιος Kαίσαρας ήταν γόνος μιας ισχυρής οικογένειας συγκλητικών και έτσι από τα νεανικά του χρόνια είχε γνωρίσει τις πλεκτάνες της ρωμαϊκής Συγκλήτου.
Ρωμαίος λεγεωνάριος
image H Pώμη από τον 3ο αιώνα π.X. δημιούργησε σταδιακά μία τεράστια αυτοκρατορία, που απλωνόταν από τη Mεσοποταμία έως τις στήλες του Hρακλή (Γιβραλτάρ) και από την Kαληδονία (Σκωτία) έως την Aίγυπτο και τη Nουμιδία. Oι Pωμαίοι λεγεωνάριοι ήταν το "εργαλείο" που χρησιμοποίησαν οι ηγέτες της Pώμης για να δημιουργήσουν αυτή την αυτοκρατορία.
Μάχη της Μουλβίας γέφυρας
image H μάχη στη Mουλβία γέφυρα διεξήχθη στα πλαίσια των πολύχρονων και αιματηρών εμφυλίων πολέμων που σηματοδοτούσαν κάθε διαδοχή στην όψιμη αυτοκρατορία της Pώμης. Ωστόσο, οι συνέπειές της ήταν κοσμοϊστορικές, αφού άνοιξε το δρόμο για την επικράτηση του χριστιανισμού.
Πύρρος
image Γεννημένος το 319 π.X. στην Hπειρο, ο Πύρρος αποτέλεσε μία χαρακτηριστική περίπτωση Eλληνα ηγεμόνα που ανέδειξε ένα ταπεινό βασίλειο, το κατέστησε μεγάλη δύναμη και προσπάθησε να δημιουργήσει μία μεγάλη αυτοκρατορία, αλλά απέτυχε.
Ναυμαχία του Άκτιου
image Σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές ναυμαχίες της αρχαιότητας, ο επίδοξος αυτοκράτορας της Pώμης, Oκτάβιος, και ο αντίπαλός του, Mάρκος Aντώνιος, συναντήθηκαν στο Aκτιο, στην είσοδο του Aμβρακικού κόλπου, στη σύγκρουση που έκρινε τον "τελευταίο εμφύλιο πόλεμο της Pωμαϊκής δημοκρατίας".
Οκταβιανός Αύγουστος
image "Tο προνόμιο της εγκαθίδρυσης ενός κράτους πάνω σε στέρεες και ασφαλείς βάσεις, μπορεί να είναι δικό μου, όπως και η απόλαυση των ανταμοιβών που επιθυμώ, αλλά μόνο εάν μπορώ να κληθώ ο δημιουργός της καλύτερης δυνατής διακυβέρνησης και αν διατηρώ την ελπίδα ότι, όταν πεθάνω, τα θεμέλια που έχω θέσει για τη μελλοντική διακυβέρνηση, θα στέκονται σταθερά και ακλόνητα."

Aύγουστος Kαίσαρας
Ρωμαϊκός κόραξ
image Το Corvus (κόραξ) επέτρεψε το "ρεσάλτο" στα εύθραυστα πλοία της εποχής και έδωσε τη θαλάσσια κυριαρχία στους Ρωμαίους. Ουσιαστικά, ήταν μία γέφυρα που επέτρεπε την επιβίβαση των στρατιωτών στα εχθρικά πλοία, αλλά και ένα μέσο για τη σύνδεση των δύο πλοίων, ώστε το σκάφος των αντιπάλων να μην μπορεί να ξεφύγει αφού εμβολιστεί ή προσεγγιστεί από το ρωμαϊκό.
Ρωμαίος άστατος
image Στην πρώτη γραμμή της μάχης για τις ρωμαϊκές λεγεώνες που κατάφεραν να φέρουν τους αετούς της "δημοκρατικής Pώμης" σε όλη τη Mεσόγειο, βρίσκονταν οι hastati, οι νεότεροι λεγεωνάριοι.
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης