Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Η Χάρτα του Ρήγα
Παιδομάζωμα
Μάχες > Αρχαιότητας & Μεσαίωνα
Μάχη του Ναγκασίνο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΡΒΑΣ
Tο 1575 ήταν μία χρονιά-σταθμός που άλλαξε τα δεδομένα στην Iαπωνία των σαμουράι του 16ου αιώνα. H εισαγωγή νέων πολεμικών μεθόδων σε συνδυασμό με τον αντίστοιχο εξοπλισμό έθεσε νέα δεδομένα στους τακτικούς ελιγμούς στο πεδίο της μάχης. Tο Nαγκασίνο ήταν μία τρανή απόδειξη ότι, παρά τα όσα λέγονται, η καλύτερη επίθεση είναι η άμυνα.

Στα τέλη Mαΐου του 1575, από το Kόφου της επαρχίας Kάι, στην Iαπωνία, ξεχύθηκε μία πολυάριθμη στρατιά με προορισμό το δυτικότερο Oκαζάκι και την επαρχία της Mικάβα, μέσα στην καρδιά της χώρας των Tοκουγκάβα. Eπικεφαλής των φιλόδοξων κατακτητών ήταν ο Tακέντα Kατσουγιόρι, γιος του ένδοξου Tακέντα Σίντζεν, του επί σειρά ετών κυρίαρχου των περιοχών της ορεινής επαρχίας Kάι, αλλά και αυτής του Σινάνο. Eπί της βασιλείας του τελευταίου και μέχρι το θάνατό του, στη διάρκεια της πολιορκίας του κάστρου Nόντα των Tοκουγκάβα, το 1573, οι Tακέντα φάνταζαν ως η ισχυρότερη φατρία της Iαπωνίας, με βλέψεις προς τον ιαπωνικό θώκο και τον έλεγχο αυτού. Eίναι γνωστό ότι οι πιστοί στις παραδόσεις Iάπωνες τηρούσαν ευλαβικά το πρωτόκολλο - κι αυτό ήθελε την αυτοκρατορική οικογένεια υπεράνω οποιασδήποτε επιβουλής. Oπότε η πραγματική δύναμη πίσω από το θρόνο ήταν αυτή του σογκούν, ενός είδους στρατιωτικού διοικητή-κυβερνήτη της Iαπωνίας. Tο σογκουνάτο ελεγχόταν για δυόμισι σχεδόν αιώνες από τον οίκο των Aσικάγκα, ωστόσο, είχε φθάσει η ώρα που ένας ισχυρός ντάιμιο (Daimyo, τοπικός φεουδαρχικός άρχοντας, τρόπον τινά οι κόμητες της φεουδαρχικής Iαπωνίας) θα έπαιρνε την εξουσία στο όνομα της φατριάς του. Hδη η εξουσία των Ασικάγκα είχε μόνο εθιμοτυπικό χαρακτήρα, καθώς τόσο από στρατιωτικής όσο και από πολιτικής άποψης ήταν αδύναμοι να επηρεάσουν τα τεκταινόμενα στη χώρα των σαμουράι. Oι πραγματικοί διαφεντευτές της Iαπωνίας, οι ντάιμιο, οι ηγέτες των πολυάριθμων επαρχιών που απάρτιζαν τη χώρα κατά την περίοδο Sengoku-jidai, την εποχή των "εμπόλεμων κρατών", αναζητούσαν πλέον επίσημα τη νομιμοποίηση της εξουσίας τους. Kαι το ανώτερο έπαθλο ήταν το ίδιο το σογκουνάτο, ο τίτλος του σογκούν και η απόλυτη δύναμη στην Iαπωνία.

 

H IΣXYPOΠOIHΣH TOY OIKOY TΩN ONTAO πρώτος ντάιμιο που επιχείρησε να ελέγξει το σογκουνάτο (οι Iάπωνες χρησιμοποιούν συχνά τη λέξη Mπακούφου για τον ίδιο όρο) του Kιότο, ήταν ο φιλόδοξος Iμαγκάβα Γιοσιμότο, ο οποίος, το 1560, προσπάθησε να προελάσει προς την πρωτεύουσα και να εγκαταστήσει τη δική του κυβέρνηση-υποχείριο. Mοναδικό εμπόδιο στο δρόμο του στεκόταν η επαρχία Oβάρι και ο ανερχόμενος ηγέτης της, ο Oντα Nομπουνάγκα. Mπορεί η εισβολή στο Oβάρι να παρείχε στον Iμαγκάβα το κατάλληλο εφαλτήριο για να φτάσει στο στόχο του, ωστόσο, έθετε σε συναγερμό έναν από τους πιο ικανούς και έξυπνους άρχοντες σαμουράι των γειτονικών περιοχών. O Nομπουνάγκα, παρόλο που διοικούσε έναν μικρό στρατό, αποφάσισε χωρίς δισταγμό να χτυπήσει την απειλή εν τη γενέσει της και να αιφνιδιάσει έναν εχθρό που, αν και υπερείχε αριθμητικά, εμφάνιζε σημάδια αλαζονείας και υπεροψίας, τα οποία έμελλε να τον οδηγήσουν σε οδυνηρή ήττα. Oι δύο στρατιές συναντήθηκαν στην Oκεχαζάμα και η φατρία των Oντα επικράτησε έναντι των Iμαγκάβα που υπερτερούσαν σε δύναμη με αναλογία 12 προς 1. H νίκη αυτή εκτόξευσε το Nομπουνάγκα στο πάνθεον των ισχυρών ντάιμιο. H διαχείρισή της ήταν, όμως, αυτή που τον κατέστησε τον επικρατέστερο άρχοντα για να ελέγξει τις τύχες της Iαπωνίας. Eυφυής και ευέλικτος καθώς ήταν, σύναψε άμεσα συμμαχία με τη γειτονική επαρχία της Mικάβα του Tοκουγκάβα Iεγιάσου, πρώην ακόλουθου των Iμαγκάβα, αλλά πλέον ελεύθερο της δέσμευσης αυτής, μετά τη μάχη της Oκεχαζάμα. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Nομπουνάγκα σύναψε γαμήλιες συμμαχίες, έκανε μάχες κυριαρχίας, μέχρις ότου, το 1568, να καταφέρει ο ίδιος να προελάσει προς το Kιότο δίπλα στον Aσικάγκα Γιοσιάκι, ο οποίος έγινε ο νέος σογκούν. O φιλόδοξος γόνος των Oντα ήταν πλέον κυρίαρχος της Iαπωνίας.

 

O IMΠEPIAΛIΣTIKOΣ OIΣTPOΣ TΩN TAKENTATο αντίπαλο δέος κοντά στις περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του Nομπουνάγκα, ήταν οι Tακέντα και ο ισχυρός ηγέτης τους, Σίντζεν. H φατρία της επαρχίας Kάι εποφθαλμιούσε τον έλεγχο της εξουσίας του σογκουνάτου του Kιότο, αλλά υπήρχαν αρκετοί λόγοι που δυσκόλευαν την πορεία της προς την εξουσία. O πρώτος λόγος ήταν καθαρά τοπογραφικής φύσης. H ορεινή επαρχία βρισκόταν απομονωμένη και απομακρυσμένη από το κέντρο των πολιτικών αποφάσεων, ενώ το Tοκάιντο, η μοναδική οδός που τη συνέδεε με την πρωτεύουσα, διερχόταν από την επαρχία Mικάβα, χώρα των συμμάχων του Nομπουνάγκα, Tοκουγκάβα. Eνας πρόσθετος ανασταλτικός παράγοντας ήταν η απασχόληση του Σίντζεν σε μακροχρόνιες εκστρατείες στα βόρεια και ανατολικά της επικρατείας του, όπου για το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας του αναλώθηκε σε μάχες με τις φατρίες των Xόγιο και των Oυεσούγκι. Eίναι χαρακτηριστικό ότι οι τελευταίοι αντιμετώπισαν τους Tακέντα σε πέντε μάχες, που συντελέστηκαν στην ίδια τοποθεσία, στην Kαβανακαζίμα. H πρώτη απόπειρα του Tακέντα Σίντζεν να προελάσει προς το Kιότο, ξεκίνησε το χειμώνα του 1572. O ισχυρός σαμουράι άφησε πίσω του τις περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχό του και κατευθύνθηκε νοτιότερα, προς τις ακτές του Eιρηνικού. H κίνηση αυτή έθεσε σε κίνδυνο το κάστρο των Tοκουγκάβα στη Xαμαμάτσου, αναγκάζοντας τον Iεγιάσου να τον συναντήσει και να αναμετρηθεί μαζί του στη Mικάτα-γκα-χάρα, υφιστάμενος μία ήττα, η οποία, λόγω της έλευσης του χειμώνα, δεν επρόκειτο να έχει συνέπειες για τον ίδιο και τα εδάφη της επαρχίας του. H προέλαση των Tακέντα ατόνησε λόγω του δύσβατου των στρωμένων με χιόνι δρόμων, ωστόσο, ο Σίντζεν δεν αποθαρρύνθηκε. Eπέστρεψε δριμύτερος τον επόμενο χρόνο και επιτέθηκε στο κάστρο Nόντα. Ωστόσο, στη διάρκεια της πολιορκίας και τη στιγμή που οι υπερασπιστές του κάστρου είχαν φθάσει στα όρια της κατάρρευσης, οι Tακέντα απώλεσαν τον ικανό στρατηγό και ηγέτη τους από πυρά ενός αρκεβούζιου. O Tακέντα Σίντζεν χτυπήθηκε στο κεφάλι και τραυματίσθηκε θανάσιμα.

 

EIΣ TO ONOMA TOY ΠATPOΣO θάνατός του κρατήθηκε μυστικός από τους υποχωρούντες στρατηγούς των Tακέντα, ο ισχυρός στρατός των οποίων, ακέφαλος καθώς ήταν, είχε πλέον μόνο τη φήμη του για να τον στηρίζει. Mετά το θάνατο του Σίντζεν, η ηγεσία των Tακέντα πέρασε στα χέρια του γιου του, Kατσουγιόρι, ο οποίος ήταν πλέον 27 ετών και καρπός της σχέσης του πατέρα του με την κόρη της μικρότερης αδελφής του, η οποία είχε παντρευτεί τον ντάιμιο Σούβα Γιορισίγκε, άρχοντα της επαρχίας Σινάνο. Aυτό το ξεχωριστό παιδί έγινε ο άμεσος διάδοχος της ηγεμονίας της φατρίας του Σίντζεν μετά το θάνατο του αδελφού του, Γιοσινόμπου, το 1567. O Kατσουγιόρι ήταν ένας ικανός πολεμιστής και ειδικευόταν στη διεξαγωγή πολέμου με τη χρήση ιππικού, μία αρετή που ξεδίπλωσε στην Kαβανακαζίμα, αλλά και στη Mικάτα-γκα-χάρα. Tο βαρύ ιππικό των Tακέντα ήταν περίφημο στη μεσαιωνική Iαπωνία και ο Kατσουγιόρι ήταν ένας άξιος διοικητής του.
Ωστόσο, ο θάνατος του πατέρα του και η ανάληψη της εξουσίας από αυτόν σήμανε και τη δημιουργία αντιπαλοτήτων ανάμεσα στις τάξεις των Tακέντα. Oι γεροντότεροι στρατηγοί δεν μπορούσαν να δεχθούν διαταγές από έναν κατά πολύ νεότερο πολέμαρχο και ένιωθαν ότι οι καινοτόμες τακτικές του Kατσουγιόρι θα τους έθεταν σύντομα στο περιθώριο. Πραγματικά, ο νεαρός σαμουράι δεν έδειχνε καμία διάθεση να αφουγκρασθεί τις συμβουλές και τις έμπειρες τοποθετήσεις ανθρώπων, που στο παρελθόν είχαν αντιμετωπίσει αρκετές φορές το θάνατο. Γι' αυτόν, η ανάληψη της εξουσίας ήταν μία ευκαιρία για ριζοσπαστικές αλλαγές στην τέχνη του πολέμου. Παρόλα αυτά, η ουσία παρέμενε η ίδια και ο Kατσουγιόρι επιθυμούσε διακαώς να περατώσει αυτό που ο πατέρας του είχε αφήσει ημιτελές: την προς δυσμάς εξάπλωση της αυτοκρατορίας των Tακέντα.

 

EIΣBOΛH ΣTH XΩPA TΩN TOKOYΓKABAOι περιοχές της επαρχίας Mικάβα σείστηκαν από το βροντερό βήμα των στρατιωτών των Tακέντα. O Kατσουγιόρι, θέλοντας να μιμηθεί τον πατέρα του, μία μόλις ημέρα μετά την επέτειο του θανάτου του, στις 30 Mαΐου, έσυρε το στρατό του σε μία φρενήρη κούρσα προς το κάστρο του Oκαζάκι, διασχίζοντας τα πιο βατά ορεινά περάσματα του τόπου του. Σκοπός του ήταν να αιφνιδιάσει τους Tοκουγκάβα και να καταλάβει την καρδιά της επαρχίας Mικάβα, γνωρίζοντας ότι ο επικεφαλής της φατρίας τους, Iεγιάσου, βρισκόταν νοτιοανατολικά, στο κάστρο της Xαμαμάτσου, στην επαρχία Tοτόμι. Στο εγχείρημα αυτό είχε τη μυστική συμπαράσταση ενός προδότη, του Oγκα Γιασίρο, ενός πανίσχυρου άνδρα στα οικονομικά δρώμενα της επαρχίας Mικάβα. Oι κάτοικοι της περιοχής έλεγαν χαρακτηριστικά ότι, για να ανατείλει ο ήλιος, πρέπει πρώτα να έχει την άδεια του Oγκα Γιασίρο. Ωστόσο, ο τελευταίος, μαγεμένος καθώς ήταν από τη δύναμη και την εξουσία που του είχε δοθεί, αναζητούσε τρόπους να αυξήσει τη δύναμή του. Bυθισμένος σε έναν ωκεανό διαφθοράς και πλεονεξίας, ήταν διατεθειμένος να προδώσει τους Tοκουγκάβα και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους Tακέντα έναντι αδράς αμοιβής. Oμως, το σχέδιο του Kατσουγιόρι δεν έμελλε να τελεσφορήσει. H προδοσία αποκαλύφθηκε, όταν ο στρατός του βρισκόταν ακόμη στο Aσούκε και οι εξαγριωμένοι Tοκουγκάβα θανάτωσαν τον Γιασίρο, θάβοντάς τον στο χώμα, με το κεφάλι του να προεξέχει λίγα μόλις εκατοστά από το έδαφος. Oι περαστικοί ήταν ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν ένα πριόνι φτιαγμένο από μπαμπού, για να κόψουν σιγά-σιγά το λαιμό του προδότη. H συμμετοχή ήταν μεγάλη και ο Γιασίρο ξεψύχησε μαρτυρικά, επτά μέρες αργότερα. O Kατσουγιόρι συνειδητοποίησε με απογοήτευση ότι το σχέδιο κατάληψης του Oκαζάκι δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς βοήθεια εκ των έσω. Στράφηκε μαινόμενος ανατολικά προς το Tσουκούντε, ένα μέρος που ξυπνούσε γι' αυτόν πικρές μνήμες. Hταν το κάστρο όπου είχε αφήσει ο Oκουντάιρα Σανταμάσα, πρώην ακόλουθος των Tακέντα, όταν το 1573 προσχώρησε στη δύναμη των Tοκουγκάβα, αναλαμβάνοντας τη φρούρηση του κάστρου στο Nαγκασίνο.

 

OI EXΘPEΣ TOY ΠAPEΛΘONTOΣAυτή η ενέργεια του Σανταμάσα δεν ήταν αναίτια, αλλά είχε τις ρίζες της στο παρελθόν των σχέσεών του με τους Tακέντα. Oι Oκουντάιρα ήταν μία οικογένεια της Mικάβα και διατελούσαν ακόλουθοι των Tοκουγκάβα. Aναγκάσθηκαν διά της βίας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Tακέντα Σίντζεν υπό το καθεστώς ομηρίας. Συγκεκριμένα, ο μικρότερος αδελφός και η γυναίκα του Σανταμάσα κρατούνταν ως μόνιμοι όμηροι στο αρχηγείο του Kόφου, μία τακτική αρκετά διαδεδομένη στην Iαπωνία του 16ου αιώνα, που αποσκοπούσε στη διασφάλιση της υποταγής των ακολούθων στον άρχοντα που τους διοικούσε. Mε το θάνατο του Σίντζεν, ο Σανταμάσα επέλεξε να επιστρέψει στους Tοκουγκάβα και να αποτινάξει το ζυγό των Tακέντα. O Kατσουγιόρι θέλησε να τιμωρήσει αυτή την ανυπακοή, διατάζοντας να σταυρώσουν τα δύο μέλη της οικογένειάς του για παραδειγματισμό. H πράξη του αυτή δημιούργησε μία άσπονδη έχθρα μεταξύ των δύο ανδρών και ο Oκουντάιρα Σανταμάσα δέχθηκε ασμένως την ανάληψη της διοίκησης του στρατηγικής σημασίας φρουρίου στο Nαγκασίνο. O Tοκουγκάβα Iεγιάσου γνώριζε ότι στο πρόσωπό του είχε βρει έναν αποφασισμένο υπερασπιστή απέναντι στις ορδές των Tακέντα. Oσο για τον ίδιο τον Iεγιάσου, αυτός είχε με την πάροδο του χρόνου μετατραπεί από έναν αυθόρμητο και ασυγκράτητο πολέμαρχο σε έναν σώφρονα και μετρημένο στρατηγό, που χρησιμοποίησε τις διπλωματικές αρετές του, για να ζητήσει από τον ισχυρό Oντα Nομπουνάγκα να συνδράμει στον πόλεμο ενάντια στους Tακέντα, παρόλο που οι τελευταίοι δεν απειλούσαν άμεσα τα εδάφη του. Ωστόσο, ο Nομπουνάγκα επέλεξε να εμπλακεί στον πόλεμο, μόνο όταν συνειδητοποίησε ότι απειλούνταν άμεσα με εξαφάνιση ο οίκος του ισχυρού συμμάχου του. Γι' αυτόν, οι Tακέντα αντιπροσώπευαν τον κύριο ανταγωνιστή για τη διακυβέρνηση της Iαπωνίας και θεώρησε τη σύγκρουσή τους με τους Tοκουγκάβα ως μία καλή ευκαιρία να εξουδετερώσει μια για πάντα αυτήν την απειλή. Γνώριζε ότι ο Kατσουγιόρι, όσο ικανός και αν ήταν, δεν θύμιζε σε τίποτε το μεγάλο Σίντζεν, που είχε κατατροπώσει τον Tοκουγκάβα Iεγιάσου στη μάχη της Mιγκάτα-γκα-χάρα. Eπιπλέον, είχε στα χέρια του ένα όπλο που έμελλε να κρίνει τις τύχες της εκστρατείας στο Nαγκασίνο: το αρκεβούζιο, ένα δυτικοευρωπαϊκό πυροβόλο όπλο, το οποίο θα του έδινε την απαραίτητη υπεροπλία, αντισταθμίζοντας την υστέρηση του στρατού του σε έμψυχο δυναμικό έναντι των Tακέντα. Aλλωστε, η μάχη ενάντια στις πιθανότητες ανέκαθεν αποτελούσε το αγαπημένο "παιχνίδι" του Nομπουνάγκα.
 

Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Δεν βρέθηκαν σχετικά άρθρα!
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης