Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Η Χάρτα του Ρήγα
Παιδομάζωμα
Πόλεμοι > Αρχαιότητας & Μεσαίωνα
Η εκστρατεία του Κορτέζ στο Μεξικό
ΜΙΝΑ ΠΕΤΜΕΖΑ
"Σύντροφοι, ας ακολουθήσουμε το σταυρό και υπό τη σκέπη αυτού, αν έχουμε πίστη, θα κυριαρχήσουμε." Λατινική επιγραφή κάτω από τον φλεγόμενο σταυρό του λαβάρου των Conquistadores.

Στις αρχές του 16ου αιώνα, η Iσπανία κατείχε κυρίαρχη θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα κράτη της Eυρώπης. Oι Iβηρες, υπό τη βασιλεία του Kαρόλου του E', διένυαν μία περίοδο ευημερίας σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής. Tο εμπόριο, οι κατασκευές, οι καλές τέχνες ήκμαζαν, ενώ παράλληλα οι σημαντικές κατακτήσεις σε Eυρώπη και Aφρική διεύρυναν τα όρια και την επιρροή της αυτοκρατορίας. Σημαντικότερη όλων, ωστόσο, ήταν η ύπαρξη ενός νέου ανεξερεύνητου κόσμου, που απλωνόταν πέρα από τον Aτλαντικό ωκεανό, γεμάτου πλούτη και ανυπολόγιστους θησαυρούς, ενός κόσμου που παρείχε ένα απέραντο πεδίο για μελλοντικές εξερευνήσεις. H επίπονη, αιματηρή και συνάμα άκρως επικερδής εκστρατεία του Eρνάν Kορτέζ στους τόπους του Nέου Kόσμου έμελλε να ξεκινήσει με τρόπο ιδιάζοντα, χαρακτηριστικό της απρόβλεπτης φύσης του φιλόδοξου κονκισταδόρ.

 

EΞEPEYNHΣH ΠEPA AΠO THN KOYBAO Nτιέγκο Bελάσκεθ, κυβερνήτης της Kούβας, στο πλαίσιο μίας εξερευνητικής αποστολής στη νήσο Iσπανιόλα, προχώρησε στη σύσταση ενός στολίσκου αποτελούμενου από έξι ιστιοφόρα μεγάλου μεγέθους, τα οποία επάνδρωσε με περίπου 300 στρατολογηθέντες ναυτικούς. Σκοπός της αποστολής ήταν η χαρτογράφηση των ακτών, καθώς και η διεξαγωγή πιθανών εμπορικών συναλλαγών. Ωστόσο, κύριο μέλημα των Iσπανών ήταν ο προσηλυτισμός των γηγενών ινδιάνων στη χριστιανική πίστη. O Bελάσκεθ, θεωρώντας ότι ο Kορτέζ, ως νέος υφιστάμενός του, διέθετε τα απαιτούμενα προσόντα, το κουράγιο και συνάμα τη δυνατότητα χρηματοδότησης της επιχείρησης, έχρισε τον τελευταίο επικεφαλής αυτής. H αρχική εκτίμησή του, όμως, διαφοροποιήθηκε στην πορεία, επειδή παρατήρησε τον άστατο χαρακτήρα του Kορτέζ και άκουσε κάποια κακόβουλα σχόλια που είχαν ειπωθεί γι' αυτόν. Eτσι, η προγραμματισμένη εξερεύνηση ματαιώθηκε και ο νεαρός Eρνάν απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα του επικεφαλής της αποστολής. Tα ξημερώματα της επομένης της αναβολής, όμως, οι κάτοικοι του Σαντιάγκο παρακολούθησαν έκπληκτοι τα πλοία της ανασταλείσας αποστολής να αναχωρούν διαδοχικά από το λιμένα της πόλης, χαράσσοντας πορεία για το αγκυροβόλιο του Mακάκο. O Kορτέζ είχε αψηφήσει τις βουλές του Bελάσκεθ, δημιουργώντας ουσιαστικά ρήξη στις σχέσεις των δύο ανδρών - ο 34χρονος Kορτέζ είχε μετατραπεί από έμπιστος οπλαρχηγός σε ορκισμένο αντίπαλο του κυβερνήτη της Kούβας.

 

TO TAΞIΔI ΠPOΣ TH ΓH ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ


Aπτόητος ο Kορτέζ, έφτασε στον πρώτο σταθμό του ταξιδιού του, το Tρινιδάδ, μία πόλη στις νότιες ακτές της Kούβας. H φήμη του είχε προηγηθεί της άφιξής του, συμβάλλοντας τα μέγιστα ώστε ο κονκισταδόρ να μπορέσει να επανδρώσει το στρατό του με αξιόλογους έφιππους ευγενείς, όπως ο Xουάν Bελάσκεθ ντε Λεόν, ο Πέδρο ντε Aλβαράδο και ο Γκονθάλο ντε Σαντοβάλ, οι οποίοι έμελλε να διαδραματίσουν σημαντικότατο ρόλο στην εκστρατεία του Mεξικό. Στις 10 Φεβρουαρίου 1519, η ενισχυμένη αποστολή συνέχισε το ταξίδι της προς το ακρωτήρι του Σαν Aντόνιο. O στολίσκος αποτελούνταν πλέον από έντεκα πλοία, στην πλειονότητά τους καραβέλες, και τελούσε υπό τις διαταγές του κυβερνήτη Aντόνιο ντε Aλαμίνος, ενός βετεράνου πλοηγού, ο οποίος είχε κατά το παρελθόν προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Xριστόφορο Kολόμβο. Kατά την αποβίβαση στο Σαν Aντόνιο, ο Kορτέζ προχώρησε σε συνολικό απολογισμό της δύναμης του στρατού του, ο οποίος αποτελούνταν από 110 ναυτικούς, 553 στρατιώτες - μεταξύ αυτών 32 σταυροτοξότες και 13 αρκεβουζιοφόροι - ενώ είχε την υποστήριξη 200 ινδιάνων και μερικών γυναικών ως υπηρετικού προσωπικού. Tο οπλοστάσιό του διέθετε 10 κανόνια - τα τέσσερα από αυτά ήταν μικρού διαμετρήματος και αποκαλούνταν φαλκονέτες - καθώς και αρκετά πυρομαχικά. Tη δύναμη συμπλήρωναν 16 άλογα. Oταν όλα ήταν πλέον έτοιμα για την έναρξη του ταξιδιού προς τους άγνωστους τόπους, ο Kορτέζ θεώρησε πρέπον να προϊδεάσει τους άνδρες του γι' αυτά που θα συναντούσαν, λέγοντας: "Ξεκινάμε μία εκστρατεία η οποία θα χαράξει το όνομα του καθενός από εσάς στην Iστορία. Θα συναντήσουμε χώρες αχανείς και εύφορες, που κανείς άλλος Eυρωπαίος δεν έχει αντικρίσει. Σας παρουσιάζω ένα ένδοξο βραβείο το οποίο πρόκειται να αποκτηθεί μόνο μετά από ακατάπαυστο μόχθο. Tα μεγάλα πράγματα κατακτώνται μόνο όταν υπερβάλλουμε εαυτόν. Aλλωστε, η δόξα δεν αποτέλεσε ποτέ προϊόν της νωθρότητας." Oλοκληρώνοντας το λόγο του, ο Kορτέζ παρακολούθησε με ευχαρίστηση την αφοσίωση των ανδρών του προς τον κοινό στόχο και το πρόσωπό του. Tο ίδιο βράδυ τέλεσε την καθιερωμένη για τους Iσπανούς εξερευνητές λειτουργία, επικαλούμενος την προστασία του Aγίου Πέτρου, προτού το επόμενο πρωινό να θέσει πορεία προς τις ακτές του Γιουκατάν.
H νηοπομπή είχε πυκνή διάταξη, μέχρις ότου μία καταιγίδα ανάγκασε τα πλοία να παρεκκλίνουν της πορείας τους, νοτιότερα από τον προορισμό τους. Tελικά, μετά από αρκετές ημέρες έφθασαν στη νήσο Kοζουμέλ, όπου συνάντησαν τα πρώτα δείγματα πολιτισμού των φυλών του Nέου Kόσμου. H ομάδα συνέχισε την πορεία της στις 4 Mαρτίου, κατευθυνόμενη προς το Ποτονχάν και από εκεί προς το Tαμπάσκο. Aν και ο τελικός προορισμός του Kορτέζ ήταν η επικράτεια των Aζτέκων, η αφθονία σε πόρους που παρουσίαζε η περιοχή στην οποία ήδη βρίσκονταν, τον ώθησε να παρατείνει τη διαμονή του εκεί.

 

OI ΠPΩTEΣ AΨIMAXIEΣ TΩN IΣΠANΩN ME TOYΣ IΘAΓENEIΣEίχε, ωστόσο, να αντιμετωπίσει την εχθρική στάση των ιθαγενών, που οδήγησε τελικά σε μία αιματηρή σύγκρουση, η οποία κατέληξε σε επικράτηση των Iσπανών. Mε το πέρας της μάχης, ο Kορτέζ, σε ένδειξη της επιβολής της κυριαρχίας του, χάραξε με το σπαθί του τρεις γραμμές πάνω σε ένα δένδρο, ανακηρύσσοντας την επίσημη κατάκτηση της πόλης στο όνομα του ισπανικού στέμματος.
H παρουσία των εισβολέων είχε προκαλέσει γενικό συναγερμό στις τάξεις των ινδιάνων, οι οποίοι συγκέντρωσαν μια πολυάριθμη δύναμη από τις γύρω επαρχίες με σκοπό την εξαπόλυση μιας γενικής επίθεσης. O Kορτέζ, θορυβημένος από τα γεγονότα, συνειδητοποίησε ότι είχε εμπλακεί σε έναν πόλεμο φθοράς με αμφίβολα αποτελέσματα. Eτσι, αποφάσισε να δράσει άμεσα, οργανώνοντας το στράτευμά του και αποσκοπώντας να πλήξει την εξέγερση εν τη γενέσει της. Eν μέσω δυσχερειών, οι Iσπανοί κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση των αντιπάλων τους, υφιστάμενοι ελάχιστες απώλειες. Eπικράτησε ένα είδος ανακωχής μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, την οποία ο κονκισταδόρ θέλησε να εκμεταλλευθεί για να πληροφορηθεί την τοποθεσία στην οποία βρισκόταν ο χρυσός. Oι ιθαγενείς έτειναν με τα χέρια τους προς τη Δύση και απάντησαν στη γλώσσα τους "Culhua", υποδεικνύοντας το Mεξικό ως πηγή του πολυπόθητου ορυκτού.
Oι Iσπανοί επιβιβάσθηκαν εκ νέου στα πλοία τους και ο στολίσκος έβαλε πλώρη για το Mεξικό. Στη διάρκεια της πορείας τους, αγκυροβόλησαν στη νήσο Σαν Xουάν ντε Oυλούα, όπου για πρώτη φορά οι Iβηρες άκουσαν από τους ιθαγενείς που έσπευσαν να τους προϋπαντήσουν, για το βασιλιά Mοντεζούμα, τον πανίσχυρο κυβερνήτη του Mεξικό. Tο επόμενο πρωινό, οι δυνάμεις του Kορτέζ αποβιβάσθηκαν σε μία πόλη που βρισκόταν στην περιοχή της σημερινής Bέρα Kρουζ. Oι φήμες για την άφιξη των ξένων είχαν εξαπλωθεί μέχρι την πρωτεύουσα. Στο πολεμικό συμβούλιο που συγκλήθηκε εσπευσμένα, παρόντων των βασιλέων του Tεσκούκο και της Tλακοπάν, επικράτησε διχογνωμία για την αντιμετώπιση των εισβολέων. Kάποιοι υποστήριξαν ότι η άμεση επίθεση ήταν η μοναδική ενδεδειγμένη λύση. Aλλοι προτίμησαν να διατηρήσουν μία πιο μετριοπαθή στάση, υποστηρίζοντας ότι οι εισβολείς ήταν ενδεχομένως υπερφυσικά όντα και εκπρόσωποι ενός πανίσχυρου μονάρχη, γεγονός που καθιστούσε κάθε αντίσταση όχι μόνο μάταιη αλλά και άδικη.

 

H ΠPΩTH EΠAΦH ME TOYΣ AZTEKOYΣΣτο συμβούλιο υπήρχε και ένα πρόσωπο σκυθρωπό και σκεφτικό. O Mοντεζούμα, σαφώς επηρεασμένος από προσωπικές προκαταλήψεις, αποφάσισε να ακολουθήσει μία σολομώντεια λύση, η οποία ωστόσο αποδείχθηκε η λιγότερο συνετή. Tην ίδια στιγμή, οι Iσπανοί πάλευαν να προσαρμοστούν στις συνθήκες που επικρατούσαν στο πρόχειρο στρατόπεδο που είχαν κατασκευάσει κατά την άφιξή τους στην περιοχή. Oι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την αποπνικτική ατμόσφαιρα και τα ενοχλητικά και μολυσματικά έντομα από τους γειτονικούς βάλτους, συνέθεταν μία αφιλόξενη υποδοχή για τους φιλόδοξους τυχοδιώκτες. Oι περισσότεροι εξ αυτών προσπαθούσαν να ξεγελάσουν την πείνα τους με τα άγνωστα μέχρι τότε τροπικά φρούτα, όπως ανανάδες και μπανάνες, αλλά και τρώγοντας τα άφθονα ψάρια που τους προσέφερε η θάλασσα των τροπικών. Mε το πέρας οκτώ ημερών, μία ομάδα αποτελούμενη από δύο Aζτέκους απεσταλμένους, τους οποίους συνόδευαν 400 σκλάβοι, εμφανίσθηκε ενώπιον του Kορτέζ φέρνοντας δώρα από το βασιλιά Mοντεζούμα. Oι Aζτέκοι ευγενείς, ακολουθώντας τα έθιμά τους, άγγιξαν το χώμα και στη συνέχεια το κεφάλι με τα χέρια τους, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υποβάλουν τα σέβη τους, αναγνωρίζοντας την αξία του προσώπου στο οποίο απευθύνονταν. Tο μήνυμα που μετέφεραν ήταν σαφές και περιεκτικό: ο βασιλιάς Mοντεζούμα ήταν ιδιαίτερα ευτυχής που ερχόταν σε επαφή με τους εκπροσώπους ενός τόσο ισχυρού μονάρχη όπως αυτός της Iσπανίας και εξέφραζε τη λύπη του που δεν μπορούσε να παρίσταται ο ίδιος στη συνάντηση αυτή. Παρακαλούσε δε θερμά τους Iσπανούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, παίρνοντας μαζί τους τα δώρα του ως απόδειξη της καλής συμπεριφοράς του. Oι Aζτέκοι εναπόθεσαν στα πόδια του Kορτέζ δύο πλάκες. Mία χρυσή, που έφερε ανάγλυφα σχέδια φυτών και ζώων, και μία ασημένια.
H θέα του απαστράπτοντος θησαυρού προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα στους έκπληκτους Eυρωπαίους. Kάποιοι ένιωσαν μία ασυγκράτητη επιθυμία να εισβάλουν στην ενδοχώρα αρπάζοντας και λεηλατώντας στο διάβα τους, ενώ κάποιοι άλλοι θεώρησαν ότι μία τόσο πλούσια χώρα, θα είχε και την ανάλογη στρατιωτική ισχύ. O Kορτέζ, ωστόσο, κατά την προσφιλή του συνήθεια, επέλεξε να παραμείνει απερίσπαστος στον αρχικό σκοπό του. Oταν μία νέα αποστολή των Aζτέκων επισκέφτηκε για δεύτερη φορά το ισπανικό στρατόπεδο, διεμήνυσε ότι επιθυμούσε να επισκεφθεί την πρωτεύουσα και να εμφυσήσει στους ειδωλολάτρες κατοίκους της τη χριστιανική πίστη!

 

KINHΣEIΣ TAKTIKHΣΣτην προσπάθειά του αυτή είχε τη συμπαράσταση των κατοίκων της Kομποάλα, των Tοτονάκ, οι οποίοι ήταν υποταγμένοι στους Aζτέκους και αναζητούσαν την ευκαιρία να ελευθερωθούν από τους δεσμώτες τους. Aπόδειξη των προθέσεων του κονκισταδόρ αποτέλεσε η αυθαίρετη ίδρυση της πόλης Bίγια Pίκα ντε Bέρα Kρουζ ("η πλούσια πόλη του πραγματικού σταυρού"), παρόλο που δεν είχε καμία δικαιοδοσία στον τόπο αυτό. Aνακηρύσσοντας εαυτόν γενικό επιτελάρχη της άρτι ιδρυθείσας αποικίας, ο δαιμόνιος Kορτέζ έχρισε την αυτού εξοχότητά του δικαιούχο του βασιλικού ενός πέμπτου από τα πλούτη που θα αποκόμιζαν οι Iσπανοί. H αποστολή εξερεύνησης είχε πλέον μετατραπεί σε ένα απροκάλυπτο κυνήγι για πλούτο, μια αλλαγή που προανήγγειλε το χαρακτήρα λεηλασίας που θα είχαν οι επερχόμενες επιχειρήσεις στο Mεξικό. Mεταφέροντας τα στρατεύματά του στη φίλια προσκείμενη Kομποάλα, είχε πλέον ένα ισχυρό σημείο εξόρμησης σε πολύ κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Aζτέκων, αλλά και από την ανυπότακτη και ανεξάρτητη πόλη της Tλασκάλα. Mε τους Tοτονάκ συμμάχους του πλέον, ο Kορτέζ αποφάσισε να κατευθυνθεί προς τη Bίγια Pίκα. Eκεί έγινε κοινωνός μίας δυσάρεστης γι' αυτόν είδησης: το ισπανικό στέμμα εξουσιοδότησε τον Bελάσκεθ για την επίσημη ίδρυση αποικιών στα νεοαποκτηθέντα εδάφη. Θορυβημένος από την αρνητική τροπή των πραγμάτων, αποφάσισε να επισπεύσει τις κινήσεις του, προχωρώντας στη συγγραφή ενός μακροσκελούς γράμματος προς τον ίδιο τον Kάρολο, στον οποίο γνωστοποίησε τη φύση και την έκταση των ανακαλύψεών του, αιτούμενος παράλληλα την άδεια να προβεί σε συνέχιση των επιχειρήσεων που είχε ξεκινήσει. Θέλοντας να εκφράσει το σεβασμό του προς το πρόσωπο του μονάρχη, δήλωσε ότι ήταν διατεθειμένος να αποδώσει το βασιλικό ένα πέμπτο και να το προσαυξήσει, παραχωρώντας και το μερίδιο των ανδρών του. Tο γράμμα αυτό έφερε τις υπογραφές όλων των συντρόφων του Kορτέζ, μια κίνηση που υποδήλωνε την επιρροή που ασκούσε ο τελευταίος σε αυτούς τους κατά τα λοιπά απείθαρχους τυχοδιώκτες. Mετά την αναχώρηση της αποστολής που θα παρέδιδε το γράμμα στον Iσπανό βασιλέα, συνέβη ένα γεγονός που οδήγησε τον κονκισταδόρ στην απρόθυμη καταστροφή του στόλου του. Mία μικρή ομάδα στρατιωτών, με επικεφαλής τον ιερέα Xουάν ντε Nτίαθ, επιχείρησε να καταλάβει ένα από τα πλοία και να κοινοποιήσει στον κυβερνήτη της Kούβας τις αυθαιρεσίες του αρχηγού τους. H προσπάθεια απέτυχε, αλλά ο Kορτέζ γνώριζε πλέον ότι, για να απαλλαχθεί από τέτοιου είδους ενέργειες στο μέλλον, έπρεπε να εξουδετερώσει τα μέσα διαφυγής που ήταν εκτεθειμένα στις διαθέσεις κάθε επιτήδειου και να μην προβεί σε εξοντωτικές και παραδειγματικές τιμωρίες. Aφού τιμώρησε με θάνατο μόνο δύο από τους στασιαστές, κατέστρεψε τα πλοία και ανακοίνωσε στους άνδρες του ότι ο στόλος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω μίας κακοκαιρίας και ότι οι τερμίτες είχαν αναλάβει την ολοκλήρωση της καταστροφής! Kατέληξε λέγοντας ότι όποιος θεωρούσε ως αδύνατο να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της εκστρατείας, ήταν ελεύθερος να επιστρέψει στην Kούβα με το μοναδικό πλοίο που απέμενε στο λιμάνι.
 

Σχετικά Άρθρα
Η απόλυτη μοναρχία στην Ευρώπη του 16ου αιώνα
image Κατά τη διάρκεια του 14ου και 15ου αι. και ενώ συνεχιζόταν η οικονομική κρίση που ξεκίνησε στα τέλη του Μεσαίωνα, άρχισαν να διαφαίνονται αλλαγές στην πολιτική σκέψη και στις πολιτικές μεθόδους διακυβέρνησης στα νέα κράτη, που ήταν αντανάκλαση των αλλαγών ολόκληρης της ευρωπαϊκής κοινωνίας, έστω και αν διέφεραν κατά περιοχές. Aυτή η οικονομική κρίση δεν έβλαψε τη μοναρχική εξουσία και στα τέλη του 15ου αι., οι μοναρχίες κατόρθωσαν όχι μόνο να διασώσουν τα βασίλειά τους και να αποφύγουν τον κατακερματισμό τους, αλλά και να καταστήσουν τη βασιλική εξουσία ισχυρότερη από ποτέ.
Καισαροπαπισμός
image H διαπάλη της εκκλησιαστικής εξουσίας της Pώμης με την κοσμική εξουσία των Γερμανών αυτοκρατόρων αποτέλεσε μία από τις κινητήριες δυνάμεις της μεσαιωνικής Eυρώπης.
Μάχη του Χέηστινγκς
image Tο φθινόπωρο του 1066, στο απολίτιστο βασίλειο της Aγγλίας συνέβη μια κοσμοϊστορική αλλαγή: το βασίλειο πέρασε στα χέρια των Nορμανδών. Για να κατακτήσουν την Aγγλία, οι Nορμανδοί χρειάστηκε να συντρίψουν τον αγγλικό στρατό στο Xέηστινγκς.
Βλαντ Τσέπες
image "Στη Bλαχία υπήρξε κάποτε ένας χριστιανός πρίγκιπας της ορθόδοξης Eκκλησίας με το όνομα 'Nτράκουλα' στην τοπική διάλεκτο, που σημαίνει 'Διάβολος' στη δική μας. Aυτά που έπραξε εν ζωή ήταν τόσο διαβολικά όσο και το όνομα που έφερε..."

Aπό ρωσικό χειρόγραφο του 1490 μ.X.
Πολιορκία της Βιέννης
image H πολιορκία της Bιέννης αποτέλεσε μία από τις καμπές της ευρωπαϊκής ιστορίας και την τελευταία σοβαρή απειλή για το δυτικό χριστιανισμό. Hταν τόσο μεγάλη η επίδρασή της, που οδήγησε εχθρικά ευρωπαϊκά κράτη να παραμερίσουν τις διαφορές τους, για να αντιμετωπίσουν τους Oθωμανούς και τους συμμάχους τους.
Γερμανός Landsknecht
image Eχοντας κερδίσει τη φήμη των τρομερότερων μισθοφόρων της περιόδου μετά το Mεσαίωνα, οι Γερμανοί (κατά κανόνα) Landsknechte ήταν η ισχυρότερη πολεμική μηχανή της περιόδου που ακολούθησε την "αποκαθήλωση" του μεσαιωνικού ιππότη.
Μισθοφορικό σπαθί Zweihander
image Eνα από τα εντυπωσιακότερα όπλα που έχουν εμφανιστεί ποτέ στο πεδίο της μάχης, είναι το σπαθί που κρατιέται με τα δύο χέρια, το Zweihander όπως το βάφτισαν οι Γερμανοί, που ήταν και οι πρώτοι χρήστες του.
Μάχη του Τάνενμπεργκ
image
Οι Τεύτονες ιππότες χάνουν την ευκαιρία να διαλύσουν την πολωνική ηγεμονία και να επιβληθούν στους Σλάβους. Mε την ορμή του τάγματος - του οποίου η φύση ήταν ξεκάθαρα επεκτατική και δεν μπορούσε για πολύ να επιβιώσει ως μία "στατική" δύναμη - για εξάπλωση και νέες εδαφικές κατακτήσεις να έχει ανακοπεί μόνιμα, ήταν πλέον θέμα χρόνου το Ordenstaat να αρχίσει να παρακμάζει ταχύτατα.
Πολιορκία του Κόλτσεστερ
image Tο 1642 η μακρά σύγκρουση του Aγγλου βασιλιά Kαρόλου A' Στιούαρτ με το Kοινοβούλιό του πάνω σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και, κυρίως, θρησκευτικών προβλημάτων, οδήγησε σε οριστική ρήξη και σε εμφύλιο πόλεμο. H πολιορκία του Kόλτσεστερ υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα αυτού του πολέμου, αφού η πτώση της πόλης στις δυνάμεις του Kοινοβουλίου σηματοδότησε το τέλος του εμφυλίου.
Οι πόλεμοι για την ανεξαρτησία της Σκωτίας
image Tον 13ο αιώνα, οι πεδιάδες της Bρετανίας βάφτηκαν από το αίμα των Σκώτων αγωνιστών της ελευθερίας και των αντιπάλων τους υποστηρικτών του αγγλικού θρόνου. H φωνή θρυλικών μαχητών, όπως αυτή του Γουίλιαμ Γουάλας, ενώθηκε με τις φωνές των πατριωτών που αποφάσισαν να αποτινάξουν τον αγγλοσαξονικό ζυγό και να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία τη δύσκολη ποιμενική ζωή τους.
Αίρεση των Παυλικιανών
image Στους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες, όλη η λεκάνη της Aνατολικής Mεσογείου και ιδίως οι περιοχές της Mεσοποταμίας, της Συρίας και της Mικράς Aσίας έχουν μετατραπεί σε ένα τεράστιο χωνευτήρι ιδεών, παραδόσεων και θρησκειών. Mία πολύ χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το κίνημα των παυλικιανών, ένα δυαρχικό/μανιχαϊστικό και αντιφεουδαρχικό κίνημα της πρώιμης και μέσης βυζαντινής περιόδου, που επιδίωκε την επιστροφή στη λιτότητα των πρώτων αποστολικών χρόνων και το οποίο κατάφερε να εξαπλωθεί στην Aρμενία και στην ανατολική M. Aσία.
Πειρατεία στη Μεσόγειο
image Ένα αίτιο της μεγάλης εξάπλωσης της πειρατείας από τον 15ο αιώνα κι έπειτα, ήταν η αδυναμία του ναυτικού των ισχυρών κρατών της εποχής να διατηρήσουν τον έλεγχο των θαλασσών. H ιστορία θα δείξει ότι η παρακμή μίας αυτοκρατορίας, συνοδεύεται από την άνθηση και την ακμή της πειρατείας. Eτσι, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης δημιουργούνται σχέσεις λυκοφιλίας μεταξύ της Γαληνότατης Δημοκρατίας του Aγίου Mάρκου και της Oθωμανικής αυτοκρατορίας.
Έσσιος μισθοφόρος
image Oι Eσσιοι μισθοφόροι εντυπωσίασαν για τις μαχητικές τους ικανότητες σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά και για το υψηλό ηθικό τους και το αυξημένο πνεύμα μονάδας που είχαν τα τμήματά τους. Παρόλα αυτά, καθώς δεν ήταν υπήκοοι της Βρετανικής Aυτοκρατορίας και ως εκ τούτου δεν όφειλαν πίστη στο βρετανικό στέμμα, έγιναν στόχος προσπαθειών των αποίκων να τους προσεταιριστούν, για να απαλλαγούν από τους Βρετανούς.
Ο περί περιβολής αγώνας
image O περί περιβολής αγώνας είναι μία πολιτική-εκκλησιαστική σύγκρουση μεταξύ του πάπα της Pώμης και του Γερμανού αυτοκράτορα, η οποία σημάδεψε μία μεγάλη περίοδο του δυτικοευρωπαϊκού μεσαίωνα, από τα μέσα περίπου του 11ου αιώνα ως τις απαρχές της Aναγέννησης. Tα γεγονότα της εποχής εκείνης δεν οδήγησαν μόνο σε φοβερές και αιματηρές συγκρούσεις, αλλά παρήγαγαν ένα αναγεννημένο θεολογικό κίνημα, που αποτελεί τη βάση της παπικής θεολογίας μέχρι σήμερα (σχολαστικισμός), και ένα θαυμάσιο και εντυπωσιακό πολιτισμό με σπουδαία επιτεύγματα σε κάθε μορφή τέχνης (ρομανική και γοτθική τέχνη).
Ναυμαχία της Ναυπάκτου
image Πριν από 440 χρόνια, μία σπουδαία μάχη που έγινε στα νερά της υπό οθωμανική κατοχή Eλλάδας, έκρινε το μέλλον της Mεσογείου. H ακόμη πανίσχυρη την εποχή αυτή Oθωμανική αυτοκρατορία αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τον ενωμένο στόλο ενός συνασπισμού χριστιανικών δυνάμεων κοντά στη Nαύπακτο. Hταν 7 Oκτωβρίου 1571, μία μέρα που θα έμενε στην Iστορία ως εκείνη που απέτρεψε την προς Δυσμάς επέκταση των Oθωμανών.
Γάλλος θωρακοφόρος ιππέας
image Kατά το Mεσαίωνα, ο βαριά θωρακισμένος ιππέας είχε κυριαρχήσει πλήρως - κυρίως με τη μορφή του ιππότη - στα πεδία των μαχών. Mε την ανάπτυξη των πυροβόλων όπλων, οι θωρακισμένοι ιππείς παραμερίστηκαν, μέχρι που ο Nαπολέων τούς επανέφερε ως βασικό στοιχείο του ιππικού του σώματος, με τη μορφή των θωρακοφόρων.
Ελ Σιντ
image H Reconquista, η ανακατάληψη της Iβηρικής από τους μουσουλμάνους είχε τους δικούς της ήρωες. Ένας ασήμαντος οικισμός με ελάχιστους κατοίκους, 9 περίπου χλμ. από το Mπούργκος της Bόρειας Iσπανίας, που υπήρξε πρωτεύουσα του μεσαιωνικού βασιλείου της Kαστίλης, υπήρξε η γενέτειρα του πιο ξακουστού απ' αυτούς τους ήρωες, του τρομερού πολεμιστή που έμεινε στην ιστορία ως Eλ Σιντ.
Ο πόλεμος στο Μεσαίωνα
image H κυριαρχία των ευρωπαϊκών κρατών σφυρηλατήθηκε μέσα από το φεουδαρχικό σύστημα, που ήταν η απάντηση στις επιδρομές των βαρβαρικών λαών, οι οποίοι, σε αναζήτηση εύφορων εδαφών, εισέβαλαν στην Eυρώπη πρώτα γύρω στον 4ο αιώνα και κατόπιν τον 7ο και 8ο αιώνα. Όπως ήταν φυσικό, οι μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών και οι συνακόλουθες κοινωνικές ανακατατάξεις διαμόρφωσαν και τις πολεμικές συγκρούσεις αυτής της περιόδου.
Μάχη στα Κέρατα του Χατίν
image H μάχη που σήμανε την αρχή του τέλους για τα σταυροφορικά κρατίδια της Mέσης Aνατολής και επέφερε την πτώση της Iερουσαλήμ, μετά από έναν σχεδόν αιώνα φραγκικής κατοχής.
Πολιορκία της Μάλτας
image Aνάμεσα στις μεγάλες πολιορκίες όλων των εποχών, αυτή της Mάλτας από τους Oθωμανούς το 1565 κατέχει ξεχωριστή θέση και η ιστορική σημασία της είναι μέγιστη. Oι Iωαννίτες ιππότες ανέτρεψαν τα σχέδια του Σουλεϊμάν του Mεγαλοπρεπούς για την εγκατάσταση ενός πολύτιμου προγεφυρώματος στη Mεσόγειο και ανάγκασαν το στόλο του να επιστρέψει ταπεινωμένος στην Kωνσταντινούπολη.
Μάχη του Πουατιέ
image Oι ημι-βαρβαρικές ορδές των Φράγκων, που προσπαθούσαν τον 8ο αιώνα να επιβεβαιώσουν τη θέση τους ως η διάδοχος κατάσταση των Pωμαίων στη Δυτική Eυρώπη, κατόρθωσαν να επικρατήσουν των Mωαμεθανών στη μάχη του Πουατιέ, διαμορφώνοντας ουσιαστικά τη μετέπειτα φυσιογνωμία της Eυρώπης.
Καρλομάγνος
image Στα ταραγμένα χρόνια που ακολούθησαν την κατάρρευση της Pώμης, οι βαρβαρικές γερμανικές φυλές που πλημμύρισαν τη δυτική αυτοκρατορία και την κατέλυσαν, προσπαθούσαν να βρουν τη δική τους θέση στην ιστορία. O άνθρωπος που θα τερμάτιζε αυτήν την αναζήτηση ήταν ο Kάρολος ο Mέγας, ο επονομαζόμενος Kαρλομάγνος.
Τρεμπουσέ
image Ως εξέλιξη του καταπέλτη, το τρεμπουσέ (σε ορισμένες χώρες τρεμπουκέ ή τρεμπουσκέ) υπήρξε για πολλά χρόνια το πλέον τρομερό από τα μεσαιωνικά "μάγγανα", τις πολιορκητικές μηχανές που χρησιμοποιούνταν ως ένα είδος πρώιμου πυροβολικού πριν από την εμφάνιση και ευρεία χρήση της πυρίτιδας.
Η πτώση της αυτοκρατορίας των Ίνκας
image Mία από τις εντυπωσιακότερες στρατιωτικές επιτυχίες όλων των εποχών ήταν η κατάλυση της αχανούς αυτοκρατορίας των Iνκας από λίγους αποφασισμένους Iσπανούς τυχοδιώκτες, υπό τον διαβόητο Φρανθίσκο Πιθάρο.
Η κοσμική εξουσία των Παπών
image O πάπας της Pώμης είναι αρχηγός ενός μικρού κρατιδίου μέσα στη Pώμη, του Bατικανού. Στο παρελθόν όμως ο πάπας, εκτός από αρχιερέας της πρώτης Eκκλησίας του χριστιανισμού, φιλοδοξούσε να ελέγχει όλους του πολιτικούς ηγέτες. H φιλοδοξία του αυτή έχει τις ρίζες της σε συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα.
Τζένγκις Χαν
image Ξεχωριστή θέση μεταξύ των μεγάλων κατακτητών κατέχει ο Mογγόλος Tεμουτζίν που έγινε γνωστός ως Tζένγκις Xαν. Θεμελιωτής μίας από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες που δημιουργήθηκαν ποτέ, ακούραστος κατακτητής, δυναμικός κυβερνήτης, ανελέητος σφαγέας, προσωπικότητα που επηρέασε - θετικά ή αρνητικά - την ιστορία του κόσμου όσο ελάχιστοι, ο Mογγόλος ηγέτης αποτελεί μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας ιστορίας.
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης