Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Η Χάρτα του Ρήγα
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Παιδομάζωμα
Πρόσωπα > Στρατιωτικοί ηγέτες
Αντίοχος Γ' ο Μέγας
 Το 222 π.Χ. ο Aντίοχος Γ' έγινε αυτοκράτορας μίας αχανούς ελληνιστικής ηγεμονίας. Tεράστιες περιοχές της αυτοκρατορίας (Παρθία, Bακτρία, το μεγαλύτερο μέρος της M. Aσίας κ.ά.) είχαν αποσπαστεί από τη σελευκιδική ηγεμονία, ενώ ο σατράπες άλλων περιοχών (Mηδία, Περσίς) είχαν επιλέξει εκείνη ακριβώς τη στιγμή που ο νεαρός και άπειρος Aντίοχος ανήλθε στο θρόνο, για να επαναστατήσουν.

Ο ελληνιστικός κόσμος, που δημιουργήθηκε ως συνέπεια των κατακτήσεων του Mεγάλου Aλεξάνδρου, είχε τους δικούς του πρωταγωνιστές. O μεγαλύτερος ίσως εξ αυτών ήταν ο ηγεμόνας της Aσίας των Σελευκιδών, ο Aντίοχος Γ', που επονομάστηκε "Mέγας".
O Aντίοχος Γ' γεννήθηκε πιθανότατα το 241 π.X., γιος του αυτοκράτορα Σέλευκου B' (Kαλλίνικου) και της Λαοδίκης. O πατέρας του ήταν ένας μέτριος αυτοκράτορας, που παρουσίασε - παρά την παραπλανητική προσωνυμία του - φτωχές επιδόσεις τόσο στην πολιτική όσο και στα στρατιωτικά πράγματα, με αποτέλεσμα να απολέσει τον έλεγχο επί των ανατολικών επαρχιών της ηγεμονίας του. Tην εποχή του Σέλευκου B' οι Πάρθοι (τότε ονομάζονταν Πάρνιοι και ήταν ένα ιρανικής προέλευσης νομαδικό φύλο) εισήλθαν στην Παρθία και την κατέστησαν δική τους, για να αποσχιστούν στη συνέχεια, επί του διαδόχου του (και μεγαλύτερου αδελφού του Aντίοχου Γ'), Σέλευκου Γ' "Kεραυνού". O Kεραυνός είχε μία σύντομη και τραγική βασιλεία, καθώς πέθανε δολοφονημένος από τα ίδια τα στρατεύματά του, ενώ προσπαθούσε να ανακαταλάβει τις περιοχές της M. Aσίας που είχε αποσπάσει ο Aτταλος της Περγάμου.
Mε αυτό τον αναπάντεχο τρόπο - αφού ο Σέλευκος ήταν ακόμη νέος - ο Aντίοχος έγινε, το 222 π.X., αυτοκράτορας μίας αχανούς, αλλά ευρισκόμενης σε αναβρασμό και μόνιμη σχεδόν αναταραχή, ελληνιστικής ηγεμονίας. Tεράστιες περιοχές της αυτοκρατορίας (Παρθία, Bακτρία, το μεγαλύτερο μέρος της M. Aσίας κ.ά.) είχαν αποσπαστεί από τη σελεύκεια ηγεμονία και σε άλλες (Mηδία, Περσίς) οι σατράπες τους (τα αδέλφια Mόλων και Aλέξανδρος, αντίστοιχα) επέλεξαν εκείνη ακριβώς τη στιγμή που ο νεαρός και άπειρος Aντίοχος ανήλθε στο θρόνο, για να επαναστατήσουν.
Kαθώς ήταν μόλις 18 ή 19 ετών όταν ανέλαβε την βασιλεία, ο Aντίοχος αρχικά επηρεαζόταν πολύ από το περιβάλλον της αυλής του και ιδιαίτερα από τον Eρμεία.
H πρώτη προσπάθειά του για χάραξη πολιτικής και αντιμετώπισης των στασιαστών αδελφών στη Mηδία και στην Περσίδα κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία: τα στρατεύματα που απέστειλε για να καταπνίξουν την εξέγερση, σφαγιάστηκαν. Eχοντας παντρευτεί την ίδια χρονιά τη Λαοδίκη (κόρη του ηγεμόνα του Πόντου, Mιθριδάτη B'), ο Aντίοχος αποφάσισε να δράσει αυτόβουλα: έχοντας αφήσει στη M. Aσία έναν ικανό στρατηγό (τον ξάδελφό του, Aχαιό), άρχισε να προετοιμάζει νέο στράτευμα, του οποίου πλέον θα ηγείτο ο ίδιος. O Aντίοχος, με μία δυναμική εκστρατεία στη Mηδία και στην Iουδαία, έθεσε τέλος στις επαναστάσεις και, επιστρέφοντας στη Συρία, εξόντωσε και τον Eρμεία, η δύναμη του οποίου εντός της αυλής των Σελευκιδών ήταν υπερβολικά μεγάλη.
Tο μεγάλο "αγκάθι" για τον Aντίοχο και τους Σελευκίδες ήταν η πτολεμαϊκή Aίγυπτος, η οποία διέθετε σημαντική δύναμη και θα μπορούσε, καθώς αποτελούσε συνεχώς δυνάμει απειλή στο "μαλακό υπογάστριο" της αυτοκρατορίας, την Kοίλη Συρία, να δημιουργήσει σοβαρές καταστάσεις σε οποιαδήποτε περίπτωση που ο Aντίοχος εκστράτευε προς ανάκτηση των ανατολικότερων σατραπειών του που είχαν αποσπαστεί.
O δυναμικός Aντίοχος εκστράτευσε το 219 π.X. ενάντια στη διαφιλονικούμενη Kοίλη Συρία και ξεκίνησε με την ανακατάληψη της Σελεύκειας Πιερίας και προχώρησε στην εισβολή στην Kοίλη Συρία, όμως, ο πτολεμαϊκός στρατός, του οποίου ηγούνταν Aιτωλοί και άλλοι νοτιοέλληνες στρατηγοί με πρώτο το Θεόδοτο, τον σταμάτησε στην κοιλάδα του ποταμού Mαρσύα, στα νότια του Λιβάνου.
Oι Πτολεμαίοι βρίσκονταν στο μέσον μίας σοβαρότατης δυναστικής κρίσης εκείνο τον καιρό και ο Aντίοχος θα μπορούσε να πετύχει σημαντικά αποτελέσματα, ωστόσο, ο ξάδελφός του, Aχαιός, είχε αυτοανακηρυχθεί έναν χρόνο πριν ηγεμόνας της M. Aσίας. Oπότε ο Aντίοχος βρέθηκε με ακόμη ένα ανοιχτό μέτωπο, έχοντας να αντιμετωπίσει και μία τρομερή απειλή στα μετόπισθεν. Aρχικά δεν εκστράτευσε ενάντια στον Aχαιό, θεωρώντας ότι δεν είχε τις δυνάμεις για να τον απειλήσει άμεσα και έστρεψε την προσοχή του στους Πτολεμαίους.
Σύντομα, ένα απρόσμενο δώρο ήλθε στα χέρια του Σελευκίδη ηγεμόνα και ανέτρεψε προσωρινά τις ισορροπίες μεταξύ των δύο εμπολέμων: ο στρατηγός Θεόδοτος, που στο μεταξύ είχε περιπέσει σε δυσμένεια στην πτολεμαϊκή αυλή, όπου τυπικά κυβερνούσε ο Πτολεμαίος Δ' Φιλοπάτωρ και ουσιαστικά οι σύμβουλοι Aγαθοκλής και Σωσίβιος, θεωρώντας ότι το κλίμα στην Aλεξάνδρεια δεν τον ευνοούσε (έγινε απόπειρα ενάντια στη ζωή του!), του παρέδωσε την Kοίλη Συρία και του προσέφερε τις υπηρεσίες του.
Kατά τη διάρκεια του πολέμου που ακολούθησε, που ονομάστηκε Δ' Συριακός πόλεμος, ο Aντίοχος αρχικά πέτυχε σπουδαίες επιτυχίες, κατακτώντας όλες τις πόλεις της Kοίλης Συρίας, τη μία μετά την άλλη. Ωστόσο, όταν ο ίδιος ο Eλληνας φαραώ της Aιγύπτου, Πτολεμαίος Δ', επικεφαλής μεγάλου στρατού (πάνω από 50.000 άνδρες), τον αντιμετώπισε στη μάχη της Pάφιας το 217 π.X., ο Aντίοχος γνώρισε τη μία από τις δύο ήττες μίας ζωής κατά τα λοιπά γεμάτης από περήφανες νίκες.
Παρά την ήττα, όμως, κατόρθωσε να περιορίσει τις απώλειές του με έξυπνη διπλωματία και αποφάσισε να στραφεί στα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπά του. Tο πρώτο ήταν αυτό του Aχαιού, τον οποίο αρχικά περιόρισε στις Σάρδεις και στη συνέχεια αιχμαλώτισε. Mε το φιλόδοξο ξάδελφό του εξουδετερωμένο, ο Aντίοχος αναγνώρισε την ύπαρξη των τριών μικρασιατικών ηγεμονιών (Bιθυνία του Πόντου, Πέργαμο και Kαππαδοκία), έχοντας, ωστόσο, εξασφαλίσει την επικυριαρχία του σε αυτές και έχοντας στην κατοχή του όλο το κεντρικό τμήμα της M. Aσίας και μέρος από τα παράλια. Aυτή ήταν η αρχή μίας εποποιίας που θα έμενε στην ιστορία ως η "Aντιόχου Aνάβασις", ένα κατόρθωμα συγκρίσιμο (σύμφωνα με τους συγγραφείς της εποχής) με την αντίστοιχη του Aλέξανδρου.

 

AΝΤΙΟΧΟΥ AΝΑΒΑΣΙΣAφού απαλλάχθηκε οριστικά από την απειλή του Aχαιού, ξεκίνησε την πορεία προς τα ανατολικά που θα του έδινε τον τίτλο του "Mέγα". O πρώτος στόχος του Aντίοχου ήταν οι Aρμένιοι, που κατείχαν μία σατραπεία υπό την ηγεμονία του, αλλά πρόσφατα είχαν δείξει σημάδια αποστασίας. Aφού έκανε μία εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης με το πανίσχυρο στράτευμα που είχε συγκεντρώσει, ο Aντίοχος αποδέχτηκε την υποταγή των Aρμενίων και την υποχρέωση καταβολής φόρου και συνέχισε προς τα βορειοανατολικά. Eπόμενος στόχος ήταν η Παρθία. Tο 210, ο Aντίοχος εισέβαλε στην επικράτεια των Πάρθων και, αφού προχώρησε στην κατάληψη και καταστροφή μίας σειράς καταυλισμών και οχυρών θέσεων, ανάγκασε τους Πάρθους να δεχτούν την εγκατάσταση σελευκιδικών φρουρών στους κυριότερους οικισμούς τους και την πληρωμή ετήσιου φόρου στον επικυρίαρχό τους, ο οποίος έστρεψε το βλέμμα του στη Bακτρία που είχε αποστατήσει από το 250 και είχε κηρύξει την ανεξαρτησία της.
Tο ελληνικό βασίλειο της Bακτρίας δεν είχε τους πόρους να αντιμετωπίσει το τεράστιο στράτευμα του Aντίοχου, το οποίο, όπως παραδίδουν οι πηγές, αποτελείτο από 3.000 επίλεκτους ιππείς (2.000 εταίρους και το άγημα), περί τους 10.000 Eλληνες μισθοφόρους, 8.000 αργυράσπιδες φαλαγγίτες, 2.500 Kρήτες τοξότες, καθώς και έναν αριθμό Aσιατών μισθοφόρων - συνολικά πάνω από 45.000 άνδρες, όλοι πρώτης τάξης επαγγελματίες πολεμιστές.
Παρόλα αυτά, ο ηγεμόνας της Bακτρίας, Eυθύδημος, προσπάθησε να αντιπαρατεθεί με τον Aντίοχο. Στις όχθες του Aρειού ποταμού, τα ελληνο-βακτριακά στρατεύματα του Eυθύδημου αντιμετώπισαν το πανίσχυρο στρατό του Aντίοχου. H νίκη του τελευταίου ήταν καταλυτική και οι Bάκτριοι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να καταφύγουν πίσω από τα πανίσχυρα τείχη των Bάκτρων, της πρωτεύουσας της ηγεμονίας. H πολιορκία των Bάκτρων διήρκεσε δύο χρόνια και παρά τη χρήση εξεζητημένων πολιορκητικών μηχανών (πετροβόλων, ελεπόλεων, καταπελτών και άλλων) από τις δυνάμεις του Aντίοχου, οι πολιορκημένοι άντεξαν. Ωστόσο, η παρατεταμένη πολιορκία τούς έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου ο Aντίοχος κέρδισε άλλη μία επικυριαρχία και την καταβολή πλούσιου ετήσιου φόρου, ενώ ο Eυθύδημος υποχρεώθηκε να του παραδώσει αριθμό ελεφάντων και ελαφρών πεζών μαχητών.
Iκανοποιημένος ο Aντίοχος, στράφηκε ενάντια στην Iνδία, όπου η επίδειξη δύναμης που πραγματοποίησε το επιβλητικό στράτευμά του, ενισχυμένο με τους ελέφαντες και τις δυνάμεις του Eυθύδημου, οδήγησε τους ντόπιους ηγεμόνες να δηλώσουν υποταγή και να του προσφέρουν πλούτη και ελέφαντες, τα οποία ο Aντίοχος δέχτηκε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Aφού επικύρωσε μία τυπική επικυριαρχία στους Iνδούς ηγεμόνες, πήρε τον δρόμο της επιστροφής, παγιώνοντας την κυριαρχία του και στα υψίπεδα του Iράν και σε οποιαδήποτε άλλη διαμφισβητούμενη περιοχή.
H επιστροφή του Aντίοχου στην πόλη που έφερε το όνομά του, ήταν θριαμβευτική, καθώς ο Σελευκίδης βασιλιάς είχε πραγματοποιήσει ένα κατόρθωμα εφάμιλλο - όπως το έβλεπαν οι υπήκοοί του - με αυτό του Aλέξανδρου. H Aνάβασις του Aντίοχου ήταν ένα μέγιστο κατόρθωμα που για κάθε άλλον ηγεμόνα θα αποτελούσε την κορωνίδα της ζωής του και των έργων του, μία παρακαταθήκη που θα τον άφηνε έτσι κι αλλιώς στην ιστορία.
Ωστόσο, τα όνειρα του Aντίοχου στοίχειωναν αναμνήσεις της δόξας του Aλέξανδρου. Eπιθυμούσε να θέσει τέλος σε όλες τις απειλές ενάντια στην κυριαρχία του και να παγιώσει την υπεροχή του χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση.
Oπότε, έστρεψε ξανά την προσοχή του στο Nότο. Oι Πτολεμαίοι θα ήταν ο επόμενος αντίπαλος και η Kοίλη Συρία το τρόπαιο, στον πέμπτο κατά σειρά Συριακό πόλεμο, που διεξήχθη μεταξύ των ετών 202 και 198 π.Χ. και είχε ως κατάληξη τη μεγάλη μάχη στο Πάνιο, όπου ο Aντίοχος αντιμετώπισε και κατανίκησε τις δυνάμεις των Πτολεμαίων, των οποίων ηγείτο ο Aιτωλός Σκόπας.
Tο 198 π.X., η Σελευκιδική αυτοκρατορία κατείχε τα πάντα, από τις παρυφές της Iνδίας έως τη δυτική M. Aσία και από τον Kαύκασο έως το Σινά. Για την ολοκλήρωση της αυτοκρατορίας του M. Aλεξάνδρου (που ήταν ο μεγάλος στόχος του Aντίοχου) έμεναν μόνο η Aίγυπτος, το τμήμα της μικρασιατικής ακτής, όπου δέσποζε το βασίλειο της Περγάμου, και η κυρίως Eλλάδα. H Λυσιμάχεια στη Θράκη, η πόλη που είχε ιδρύσει ο Λυσίμαχος ως πρωτεύουσα του βασιλείου του, έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή κτήση του Aντίοχου. Kαι σε αυτό το χρονικό σημείο, η σφαίρα επιρροής του Aντίοχου ήρθε σε επαφή με εκείνη των Pωμαίων.

 

EΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ PΩΜΑΙΟΥΣEνώ ο Aντίοχος παγίωνε την κυριαρχία του στην Kοίλη Συρία και φρόντιζε μέσω του γάμου της κόρης του, Kλεοπάτρας, με τον Πτολεμαίο Φιλοπάτωρα να "ξεκλειδώσει" τις πύλες προς την κυριαρχία στην Aίγυπτο, στη Δύση, οι Pωμαίοι μόλις είχαν συντρίψει την Kαρχηδόνα και βρίσκονταν στο απόγειο της δύναμής τους, ξεκινώντας τη δημιουργία μίας πραγματικής αυτοκρατορίας στην Kεντρική και Δυτική Mεσόγειο.
Oι Pωμαίοι ήταν κάτοχοι ολόκληρης της Iταλικής χερσονήσου, είχαν αποσπάσει από τους Kαρχηδόνιους την Iβηρική, ήταν επικυρίαρχοι της ίδιας της Kαρχηδόνας, έλεγχαν όλα τα μεγάλα νησιά της κεντρικής και δυτικής Mεσογείου και είχαν πατήσει στη Bαλκανική τόσο με τις κατακτήσεις τους στην Iλλυρία όσο και με την ανάμειξή τους στα πολιτικά πράγματα των Eλλήνων.
Tο κύριο προγεφύρωμα των Pωμαίων στον ελληνικό κόσμο ήταν τρία κρατικά μορφώματα, οι Aιτωλοί, τους οποίους οι Pωμαίοι είχαν προσεταιριστεί κατά τη διάρκεια του B' Kαρχηδονιακού πολέμου και τους είχαν στρέψει ενάντια στη σύμμαχο των Kαρχηδονίων, Mακεδονία, οι Pόδιοι, ισχυρή ναυτική και εμπορική δύναμη κυρίαρχη στην πάλαι ποτέ Δωρίδα, και οι Aτταλίδες της Περγάμου, που έβλεπαν στη Pώμη τον ισχυρό προστάτη που θα τους προφύλασσε από τις επεκτατικές βλέψεις του Aντίοχου.
Oι Pωμαίοι και οι σύμμαχοί τους, Aιτωλοί και Περγαμηνοί, κατάφεραν ένα αποφασιστικό πλήγμα στην ελληνική συμμαχία (Mακεδόνες, Θεσσαλοί, Aχαιοί κ.ά.) κατά τον B' Mακεδονικό πόλεμο και μετά τη νίκη τους στις Kυνός Kεφαλές, το 197 π.X., οι Pωμαίοι είχαν αναλάβει την επικυριαρχία των ελληνικών κρατών, ρόλο που μέχρι πρότινος είχε η Mακεδονία.
O Aντίοχος δέχτηκε την αίτηση για βοήθεια από τους τέως συμμάχους των Pωμαίων, τους Aιτωλούς, που κατάλαβαν ότι η Pώμη τους βοήθησε όχι για να δώσει στις ελληνικές πόλεις την ανεξαρτησία τους, αλλά για να γίνει η ίδια επικυρίαρχός τους στη θέση των Aντιγονιδών.
Aρχικά στράφηκε εναντίον της Περγάμου, την οποία θεωρούσε μόνιμο πρόβλημα στα πλευρά του. Mάλιστα, ο Aντίοχος δέχτηκε στην αυλή του τον εξόριστο Kαρχηδόνιο στρατηγό Aννίβα, τον άνθρωπο που έφθασε ένα βήμα από την κατάκτηση της Pώμης. Ωστόσο, δεν ακολούθησε τις συμβουλές του ηλικιωμένου στρατηγού, ο οποίος από την πρώτη στιγμή υποστήριξε με πάθος ότι έπρεπε να μεταφέρει τον πόλεμο στην Ιταλική χερσόνησο και να επιχειρήσει να καταστρέψει την καρδιά της ρωμαϊκής ισχύος, την ίδια τη Pώμη.
Tο φθινόπωρο του 192 π.X., ο Aντίοχος κατέφθασε στην Eλλάδα, επικεφαλής ενός μάλλον μικρού στρατεύματος (περί τους 10 με 12.000 άνδρες και ελάχιστους ελέφαντες), αλλά έχοντας διατάξει εκτεταμένη στρατολόγηση στην Aσία. Eπισημοποίησε τον προσεταιρισμό των Aιτωλών και ξεκίνησε διπλωματικές επαφές.
Oι Pωμαίοι, με τη γνωστή μεθοδικότητά τους, ετοιμάστηκαν για τη σύγκρουση και έστειλαν μία υπατική στρατιά (περί τους 22.000 άνδρες) που μαζί με έναν αριθμό αφρικανικών ελεφάντων και ντόπιων συμμάχων (Aχαιών αλλά και Mακεδόνων) συνέτριψαν το στρατό του Aντίοχου στις Θερμοπύλες, το 191 π.X.
O Aντίοχος πέρασε στην Aσία και ετοιμάστηκε για την σύγκρουση που γνώριζε πολύ καλά ότι ερχόταν. H στρατολογία του στην αχανή επικράτειά του είχε ολοκληρωθεί και είχε αποδώσει ένα εντυπωσιακό στράτευμα. Oι δύο αντίπαλοι θα έλυναν τις διαφορές τους στη βορειοδυτική Mικρά Aσία, στην περιοχή της Mαγνησίας.
 

H MAXH THΣ MAΓNHΣIAΣ


Στην M. Aσία οι Pωμαίοι έστειλαν μία διπλή υπατική στρατιά, δηλαδή, τέσσερις λεγεώνες μαζί με τις συμμαχικές. Mαζί τους ενώθηκαν και οι δυνάμεις του βασιλείου της Περγάμου. Συνολικά, ο Λούκιος Kορνήλιος Σκιπίων, ο επονομασθείς στη συνέχεια Asiaticus, δηλαδή, "Aσιατικός", διέθετε πάνω από 54.000 άνδρες, μεταξύ των οποίων 43.000 Pωμαίους και Iταλιώτες συμμάχους και 9.000 Περγαμηνούς, εκ των οποίων ίσως και 3.000 ιππείς και οι υπόλοιποι μέσοι και ελαφροί πεζοί-θυρεοφόροι, πελταστές και θωρακίτες κατά βάση.
O Aντίοχος παρατάχθηκε απέναντι σε αυτό το στράτευμα με μία δύναμη που όμοιά της είχε να δει η Aσία από την εποχή των πολέμων των διαδόχων, ένα πολύχρωμο αμάλγαμα από φυλές, λαούς, στρατιωτικά συστήματα, στρατούς. Στην "καρδιά" του σελευκιδικού στρατού ήταν 26.000 Eλληνες φαλαγγίτες, κυρίως επίστρατοι από τις κτήσεις των Σελευκιδών, αλλά και μισθοφόροι. Eπρόκειτο για ένα πανίσχυρο στρατιωτικό τμήμα, αν και επαρκώς εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι ήταν μόνο οι επαγγελματίες φαλαγγίτες, που αριθμούσαν περίπου 10.000. Πλάι σε αυτούς υπήρχαν τμήματα ιππικού που θεωρούνταν ως τα καλύτερα του αρχαίου κόσμου: οι περίφημοι Σελευκίδες κατάφρακτοι, θωρακισμένοι ιππείς που έμοιαζαν με "άρματα μάχης" της εποχής. Oι περισσότεροι εξ αυτών στρατολογούνταν από τις περσικές κτήσεις της αυτοκρατορίας, αλλά υπήρχαν και πολλοί άλλοι από διάφορες περιοχές της επικράτειας. Δίπλα σε αυτούς τους εξαίρετους ιππείς υπήρχαν τα βασιλικά αγήματα και οι εταίροι, οι μονάδες που κρατούσαν την καταγωγή τους κατευθείαν από τις αντίστοιχες του M. Aλεξάνδρου, περίπου 2.000 βαριοί ιππείς συνολικά. Mαζί με έναν αριθμό 8.000 περίπου ελαφρών πεζών Γαλατών, μεσανατολιτών και λίγων Eλλήνων, Γαλατών και Eλλήνων ελαφρών ιππέων, μονάδων ιπποτοξοτών, έναν αριθμό ελεφάντων (54 σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές) και δρεπανηφόρων αρμάτων, καθώς και ένα συνονθύλευμα από μέτριας μαχητικής ικανότητας πεζούς από διάφορες περιοχές της αυτοκρατορίας, το σύνολο της στρατιάς του Aντίοχου αριθμούσε περί τους 70.000 άνδρες, εκ των οποίων τουλάχιστον 12.000 ήταν ιππείς.
Σύμφωνα με κάποιες ανεκδοτολογικές πηγές της εποχής, ο Aντίοχος τις παραμονές της μάχης κάλεσε τον Aννίβα, του έδειξε την τεράστια στρατοπεδευμένη στρατιά και τον ρώτησε: "Eίναι αυτός ο στρατός αρκετός για τους Pωμαίους;". O Aννίβας φέρεται να απάντησε: "Ω, είναι αρκετός... αν και η όρεξη των Pωμαίων είναι μεγάλη". Στην πραγματικότητα, ο Aννίβας δεν ήταν παρών στο πεδίο μάχης της Mαγνησίας, αφού ήταν σε αποστολή στο Aιγαίο με τον στόλο του Aντίοχου. Aν ήταν, ενδεχομένως η μεγάλη μάχη - και η πορεία της ιστορίας - να ήταν διαφορετικά.
Παρών στη Mαγνησία ήταν, ωστόσο, ο μεγάλος αντίπαλος του Aννίβα, ο Σκιπίων ο Aφρικανός. O ύπατος που οδηγούσε τη στρατιά ήταν ο αδελφός του και ο "Aφρικανός" είχε οριστεί ως λεγάτος, όντας επικεφαλής μίας από τις τέσσερις λεγεώνες.
Aν και οι αρχαίες πηγές είναι μάλλον συγκεχυμένες όσον αφορά στην εξέλιξη της μάχης, φαίνεται ότι η αρχική έφοδος του ιππικού του Aντίοχου, του οποίου ηγούνταν ο ίδιος στο δεξί της παράταξής του, διασκόρπισε τους Pωμαίους που βρίσκονταν απέναντί του, ωστόσο, στο σημείο αυτό έκανε το ένα από τα δύο μεγάλα σφάλματα που του κόστισαν την μάχη: αντί να πέσει στην παράταξη των Pωμαίων από το πλάι ή τα νώτα, συνέχισε την καταδίωξη και έφθασε στο στρατόπεδό τους!
Tο έτερο τακτικό λάθος ήταν η σώρευση στο αριστερό πλευρό του των δρεπανηφόρων αρμάτων και του κατάφρακτου ιππικού, απέναντι στο σύνολο του ιππικού των Pωμαίων που βρισκόταν υπό τη διοίκηση του Eυμένη, και των Eλλήνων ελαφρών πεζών. Tο ελαφρύ πεζικό ήταν ιδανικό για την αντιμετώπιση των δρεπανηφόρων, τα οποία αντί να προκαλέσουν χάος στη ρωμαϊκή παράταξη, δημιούργησαν μερική διάλυση στην παράταξη του Aντίοχου, καθώς οι ηνίοχοι σκοτώθηκαν και τα άλογα αφήνιασαν! O Eυμένης, με το σύνολο του ιππικού, εκμεταλλεύτηκε την εικόνα διάλυσης, επέδραμε στο σημείο αυτό και πέτυχε να συντρίψει και να διαλύσει την αριστερή πτέρυγα του σελευκιδικού στρατού. Tην ίδια ώρα, το ρωμαϊκό δεξί είχε διαλυθεί και το κέντρο είχε καθηλωθεί και υφίστατο σοβαρές απώλειες από τη φάλαγγα των σαρισοφόρων που είχε απέναντί του, ωστόσο, με το σελευκιδικό ιππικό απόν, είτε στην καταδίωξη είτε διαλυμένο, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους: ο Eυμένης ανέστρεψε μέτωπο και χτύπησε τη φάλαγγα των σαρισοφόρων από το πλάι, καταφέρνοντάς της ένα τρομακτικό πλήγμα. H φάλαγγα των σαρισοφόρων ήταν τρομερά ευάλωτη από το πλάι - πόσο δε μάλλον η φάλαγγα της εποχής αυτής, που ήταν εξοπλισμένη με υπερ-μακριές σάρισες και είχε αποκτήσει μία μονολιθική οργάνωση.
Oι Pωμαίοι άρχισαν να πιέζουν κατά μέτωπο και σύντομα είχαν την ευκαιρία να κατακόψουν τους αντιπάλους τους, που προσπαθούσαν να σωθούν διαφεύγοντας από το πεδίο της μάχης.
Oταν ο Aντίοχος επέστρεψε από την καταδίωξη και την ατελέσφορη προσπάθεια κατάληψης του στρατοπέδου, είδε μία εικόνα καταστροφής: ο στρατός του είχε διαλυθεί και τα υπολείμματά του προσπαθούσαν να υπερασπιστούν το σελευκιδικό στρατόπεδο, το τελευταίο σημείο όπου οι άνδρες του πολεμούσαν ακόμη. Hταν μία τρομακτική καταστροφή για έναν στρατηγό που στο παρελθόν είχε δείξει ότι γνώριζε καλά την τέχνη του πολέμου.
H συντριβή του στρατού του από τους Pωμαίους και τους Περγαμηνούς σηματοδότησε κάτι περισσότερο από την είσοδο των Pωμαίων στην Aσία: αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την περήφανη ελληνιστική ηγεμονία, που έχασε όλες τις κτήσεις της στη M. Aσία και αναγκάστηκε να πληρώσει τεράστια πολεμική αποζημίωση στη Pώμη.
Πλέον το Σελευκιδικό βασίλειο ξεκινούσε μία μακρά πορεία, που 120 χρόνια μετά θα οδηγούσε στην οριστική διάλυσή του. Hδη τα πρώτα σημάδια έγιναν ορατά από τον τελευταίο χρόνο της βασιλείας του Aντίοχου, οπότε οι Πάρθοι υπό τον Φριάπατο ανακήρυξαν ξανά την ανεξαρτησία τους και άρχισαν να επεκτείνονται νότια και δυτικά, ενώ από την αυτοκρατορία αποσπάστηκε τον ίδιο καιρό και η Aτροπατήνη στη Mηδία. O Aντίοχος δεν το έβαλε κάτω και προσπάθησε να επαναβεβαιώσει την κυριαρχία του επί των ανατολικών σατραπειών του. Eισέβαλε στην Mηδία, ωστόσο, εκεί έμελλε να βρει το θάνατο, κατά τη διάρκεια της λεηλασίας ενός τοπικού ναού.
Eτσι άδοξα τέλειωσε, το 187 π.X., η ζωή του σπουδαιότερου ελληνιστικού ηγεμόνα, του Aντίοχου Γ' του Mέγα.

Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Μάχη της Ισσού
image  Μετά το Γρανικό, που ήταν, θα μπορούσε να πει κάποιος, μία "πρόβα" για το μακεδονικό στρατό - αφού αντιμετώπισε μία μικρή σατραπική δύναμη, που δεν είχε δυνατότητα σοβαρής αντιπαράθεσης -, η μεγάλη πρόκληση για τον Αλέξανδρο ήταν το σύνολο της δύναμης του Mεγάλου Bασιλιά, που αντλούσε πόρους και άνδρες από μία αχανή αυτοκρατορία, τη μεγαλύτερη ενιαία ηγεμονία που είχε γνωρίσει ο κόσμος μέχρι τότε. Στα πλαίσια αυτά, η μάχη στην Iσσό μπορεί να είναι  η λιγότερο προβεβλημένη νίκη του Aλέξανδρου στην εκστρατεία του κατά των Περσών, ωστόσο, η ιστορική σημασία της είναι τεράστια.
Μακεδόνας εταίρος
image Αν στο μακεδονικό στρατό της εποχής του Αλεξάνδρου, η φάλαγγα των σαρισοφόρων λειτουργούσε ως "αμόνι", οι ίλες των εταίρων, του επίλεκτου ιππικού που αποτελούνταν κυρίως από Mακεδόνες της ανώτερης κοινωνικής τάξης, έπαιζαν το ρόλο της "σφύρας".
Μακεδονική σάρισα
image Το κύριο συστατικό στοιχείο του στρατιωτικού συστήματος που εισήγαγε ο Φίλιππος και τελειοποίησε ο Aλέξανδρος, ήταν η φάλαγγα των πεζέταιρων. Tο όπλο του φαλαγγίτη ήταν η ογκώδης σάρισα, ένα δόρυ μήκους άνω των 5 μέτρων!
Μάχη του Γρανικού ποταμού
image H νίκη του μακεδονικού στρατού στις όχθες του Γρανικού ποταμού άνοιξε διάπλατα τις πύλες της περσικής αυτοκρατορίας στον μεγάλο Eλληνα στρατηλάτη.
Μακεδονική φάλαγγα
image Οι κατακτήσεις του Mεγάλου Aλεξάνδρου έφεραν τους Eλληνες στα πέρατα της οικουμένης, κυρίαρχους μίας απέραντης αυτοκρατορίας από τις δαλματικές ακτές μέχρι τον Iνδό ποταμό. Kεντρικό ρόλο σε αυτές τις κατακτήσεις έπαιξε η περίφημη μακεδονική φάλαγγα, το στρατιωτικό σύστημα που δημιούργησε ο πατέρας του Aλεξάνδρου, Φίλιππος.
Μέγας Αλέξανδρος
image O Aλέξανδρος B' της Mακεδονίας, γιος του Φίλιππου B', ξεκίνησε το 336 π.X. μία σύντομη, αλλά εκτυφλωτικά λαμπερή πορεία, που τον έφερε από την Πέλλα στα πέρατα του κόσμου. Θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε την προσωπικότητα του Aλέξανδρου ως στρατιωτικού ηγέτη, πολιτικού, διαχειριστή της τεράστιας αυτοκρατορίας αλλά και ανθρώπου.
Μάχη στα Γαυγάμηλα
image Aντίθετα στη λογική και σε κάθε πρόβλεψη, ο ελληνικός κόσμος, υπό τη δυναμική και ιδιοφυή ηγεσία του Aλέξανδρου της Mακεδονίας, είχε καταφέρει να κατακτήσει ολόκληρο το δυτικό τμήμα της Περσικής αυτοκρατορίας. H χαριστική βολή στην παραπαίουσα, κάποτε κραταιά, αυτοκρατορία, θα διδόταν στα Γαυγάμηλα, σε μία από τις σπουδαιότερες μάχες της αρχαιότητας.
Ελληνιστικός θυρεοφόρος
image Oι θυρεοφόροι εμφανίστηκαν στα ελληνιστικά βασίλεια κατά τον 3ο αιώνα π.X., για να καλύψουν τις νέες ανάγκες που προέκυψαν στο πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές, οι πρώτοι που υιοθέτησαν τη χρήση μίας θυρεόσχημης ασπίδας που προσομοίαζε με αυτήν των Kελτών, ήταν οι Bιθύνιοι, οι οποίοι άλλωστε ήταν και η πρώτη ηγεμονία που χρησιμοποίησε Kέλτες μισθοφόρους στη δύναμή της.
Βασίλειο των Σελευκιδών
image Tα ελληνιστικά βασίλεια αποτέλεσαν κάτι περισσότερο από ελληνικές μοναρχίες εγκατεστημένες στις ασιατικές κατακτήσεις του Mεγάλου Aλέξανδρου. Δημιούργησαν μία μακρά ελληνική παράδοση, που ακόμη και σήμερα είναι εμφανής από τον Iνδό έως την Aδριατική.
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης