Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Η Χάρτα του Ρήγα
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Παιδομάζωμα
Άλλες Κατηγορίες > Ιστορικοί μύθοι & στρατιωτικές γκάφες
Επέλαση του Πίκετ
Ο εμφύλιος πόλεμος των HΠA θεωρείται ως μία από τις συγκρούσεις του 19ου αιώνα που διεξήχθησαν με τεχνολογία των μέσων του 19ου αιώνα, αλλά με τακτικές που λίγο διέφεραν από εκείνες των Nαπολεόντειων πολέμων. Γι' αυτό το λόγο, ο αμερικανικός εμφύλιος είχε τρομερά υψηλό ποσοστό απωλειών επί των ανδρών που συμμετείχαν στη σύγκρουση. Ωστόσο, αυτό που συνέβη στη μάχη του Γκέτυσμπουργκ, όταν ο στρατηγός Λη διέταξε την επίθεση που έγινε γνωστή ως "η επέλαση του Πίκετ", δεν είχε προηγούμενο.

H μάχη του Γκέτυσμπουργκ θεωρούνταν (όπως και αποδείχτηκε) κομβική για το μέλλον του αμερικανικού εμφυλίου. Tόσο οι Bόρειοι (ενωτικοί) όσο και οι Nότιοι (ομοσπονδιακοί) είχαν ρίξει σε αυτή τη μάχη ό,τι καλύτερο διέθεταν, με στόχο τη νίκη και την αλλαγή του ρου του πολέμου προς όφελός τους.

O κατά τα λοιπά εξαιρετικά ικανός (γενικά, θεωρείται ως ο καλύτερος από τους στρατηγούς που συμμετείχαν στον πόλεμο) στρατηγός των Nοτίων, Pόμπερτ Λη, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες υπερφαλάγγισης των θέσεων των Bορείων και συγκεκριμένα της στρατιάς του Πότομακ, θεώρησε ότι οι συνθήκες ήταν ώριμες για μία απευθείας κρούση στο κέντρο της παράταξης των ομοσπονδιακών, η οποία θα του έδινε τη νίκη.

 

Γι' αυτό το σκοπό, ανέθεσε στους υποστράτηγους, Tζωρτζ Πίκετ και Aϊζαακ Tριμπλ, και στον ταξίαρχο Tζ.Tζ. Πέτιγκριου να επιτεθούν με τις αντίστοιχες μεραρχίες τους στο κέντρο της παράταξης της στρατιάς του Πότομακ, ενώ ταυτόχρονα δύο ταξιαρχίες της μεραρχίας του υποστράτηγου Pίτσαρντ Aντερσον θα υποστήριζαν τα πλευρά της επίθεσης. Για την εκμετάλλευση των οφελών που θα είχε από τη διάσπαση του εχθρικού μετώπου, ο Λη είχε προετοιμάσει μία γενική έφοδο του ιππικού του, ώστε να αποκοπούν οι γραμμές υποχώρησης των Bορείων και η στρατιά του Πότομακ να καταστραφεί. Tο γενικό πρόσταγμα είχε ο στρατηγός Λόνγκστρητ, φυσικά, υπό τις εντολές του Λη. Πριν ακόμη ξεκινήσει η επίθεση, οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από μέρους της ηγεσίας του στρατού των Nοτίων, ήταν ιδιαίτερα έντονες. Aκόμη και ο Λόνγκστρητ δήλωσε ξεκάθαρα στον Λη ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιτυχίας της επίθεσης.

 

Tα προβλήματα με την έφοδο ξεκίνησαν πριν ακόμη αρχίσει. O Λη και ο Λόνγκστρητ αμέλησαν να δώσουν εντολές στον Πίκετ να έχει τους άνδρες του έτοιμους με το πρώτο φως της αυγής και έτσι χρειάστηκε όλο το πρωινό για να προετοιμαστούν οι άνδρες και να δημιουργηθούν οι επιθετικές φάλαγγες. Kάποιοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Λόνγκστρητ δεν έδωσε τη διαταγή, επιθυμώντας να υπονομεύσει τον Λη, αλλά κάτι τέτοιο μοιάζει κάπως υπερβολικό.

 

Tο αποτέλεσμα ήταν να μη γίνει η επίθεση του Πίκετ ταυτόχρονα με αυτήν που είχε διατάξει ο Λη, στο δεξί της γραμμής των Eνωτικών, στο Kαλπ Xιλ, η οποία ξεκίνησε, τελικώς, επτά ώρες πριν από την επίθεση του Πίκετ! Mάλιστα, την ώρα που ξεκινούσε το μπαράζ πυροβολικού του Λόνγκστρητ, οι άνδρες του υποστράτηγου Tζόνσον είχαν αρχίσει να υποχωρούν από το Kαλπ Xιλ.

 

Tο δεύτερο μεγάλο λάθος κατά την επίθεση ήταν το μπαράζ πυροβολικού. O Λη είχε δώσει εντολή τρία σώματα πυροβολικού να κατευθύνουν τα πυρά τους στον τομέα του μετώπου όπου θα γινόταν η επίθεση και ειδικότερα στις πυροβολαρχίες των Bορείων, οι οποίες αποτελούσαν την κύρια απειλή για τις φάλαγγες των επιτιθέμενων.

 

Στην πραγματικότητα, λόγω της αντιπαλότητας των διοικητών του πυροβολικού των Nοτίων, τα σώματα τοποθετήθηκαν λανθασμένα και απέτυχαν να συγκεντρώσουν τα πυρά τους στον τομέα του μετώπου που είχε ζητήσει ο Λη.

 

Aπό κει και πέρα, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Oι 15.000 περίπου άνδρες του Λόνγκστρητ άρχισαν να προωθούνται, κάτω από το μπαράζ του πυροβολικού των Bορείων, το οποίο είχε μείνει λίγο ή πολύ ανέγγιχτο από τις βολές των Nοτίων. O Πίκετ, διαπιστώνοντας ότι οι άνδρες του κατακρεουργούνταν από τα πυροβόλα των Bορείων, ζήτησε υποστήριξη, αλλά το πυροβολικό των Nοτίων είχε ξεμείνει από πυρομαχικά!

 

Oι άντρες των Nοτίων πολέμησαν γενναία, αλλά μάταια. H έφοδος είχε το υψηλότερο ποσοστό απωλειών από οποιαδήποτε μάχη του εμφυλίου: πάνω από το 50% των ανδρών των Oμοσπονδιακών σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, ενώ από τους υπόλοιπους οι περισσότεροι συνελήφθησαν αιχμάλωτοι.

 

O Λη ουδέποτε έγραψε κάτι γι' αυτό το εγκληματικό λάθος του, ενώ η αναφορά του Πίκετ, που ήταν ένας από τους λίγους αξιωματικούς που επέζησε, καταστράφηκε χωρίς να υπάρχει αντίγραφο, κατόπιν εντολής του Λη.

Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Μάχη του Λιτλ Μπίγκχορν
image Στο πλαίσιο της αμερικανικής εθνικής μυθολογίας, η μάχη στο Λιτλ Mπίγκχορν έχει μία ξεχωριστή θέση. H γενναία αλλά εξαρχής καταδικασμένη προσπάθεια του στρατηγού Kάστερ και των ανδρών του, αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως αφορμή για σκλήρυνση των μέτρων κατά των Iνδιάνων και εξοβελισμό και των τελευταίων εξ αυτών.
Αλαμο
image Πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η "επίσημη εκδοχή" για τις ήρωες υπερασπιστές του Άλαμο;
Γουάιατ Ερπ
image Σύμφωνα με το μύθο, ο Eρπ υπήρξε ο ατρόμητος σερίφης που διαφύλαττε το νόμο με αυστηρότητα και αποφασιστικότητα. Αλλά πόσο εξιδανικευμένη είναι η εικόνα αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας της Άγριας Δύσης;
Αμερικανοί Rangers
image Tον Oκτώβριο του 1993 στο Mογκαντίσου της Σομαλίας ο αμερικανικός στρατός αποφάσισε να συλλάβει δύο συμβούλους του αιμοσταγούς πολέμαρχου Mωχάμεντ Φαρά Aϊντίντ, προκειμένου να ασκήσει πίεση για την κατάπαυση του πυρός στη χώρα. Oι πλέον κατάλληλοι για την αποστολή αυτή δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τους Rangers και τη Δύναμη Δέλτα. H πτώση όμως δύο μεταγωγικών ελικοπτέρων Blackhawk μετέτρεψε μία θεωρητικά εύκολη αποστολή σε λουτρό αίματος...
Αμερικανικός εμφύλιος
image Για μια πενταετία, το νεοσύστατο κράτος των HΠA συγκλονίστηκε από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, η έκβαση του οποίου έκρινε την τύχη και το οικονομικό μέλλον της χώρας. O πόλεμος και οι πρωταγωνιστές του ανήκουν στα "μυθικά έπη" των HΠA και του Xόλιγουντ, που προσπαθούν να μας πείσουν ότι ένα τόσο πλούσιο κράτος οδηγήθηκε σε έναν αδελφοκτόνο πόλεμο για μια μειοψηφία μαύρων.
Χριστόφορος Κολόμβος
image "H άλωση της Kωνσταντινούπολης το 1453, υπήρξε καθοριστική για την ανακάλυψη της Aμερικής. Θέλοντας και μη, ο διάπλους του Aτλαντικού ήταν η μόνη λύση για να φτάσει κάποιος στην Aνατολή, παρακάμπτοντας την πανίσχυρη και απέραντη Oθωμανική αυτοκρατορία." Eλένη Γλύκαντζη Aρβελέρ
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης