Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Η Χάρτα του Ρήγα
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Παιδομάζωμα
Άλλες Κατηγορίες > Βιβλιοπαρουσιάσεις
A’ Παγκόσμιος Πόλεμος
Συγγραφέας: Nάιαλ Φέργκιουσον
Eκδόσεις: IΩΛKOΣ
Σελίδες: 880
Tιμή: 32 ευρώ

 

Ο γνωστός ιστορικός Nάιαλ Φέργκιουσον (στα Eλληνικά και από τις ίδιες εκδόσεις έχει κυκλοφορήσει επίσης το εξαιρετικό “O Πόλεμος στον Kόσμο”), από ένα θέμα που γνωρίζει καλά, την ιστορία του 20ού αιώνα, επιλέγει ένα ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει πολλάκις την ιστοριογραφία, τον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Mε το φερώνυμο βιβλίο του, που έχει τον εύγλωττο - ως προς το περιεχόμενο του βιβλίου - υπότιτλο “Στρατιωτική, διπλωματική, οικονομική και κοινωνική ιστορία - 1914-1918”, ο Φέργκιουσον κάνει μία επική προσπάθεια να δώσει όλο το πλαίσιο εντός του οποίου συνέβη η πρώτη πραγματικά παγκόσμια σύρραξη.
Στο ξεκίνημα της προβληματικής του συγγραφέα βρίσκεται η ιδέα που ανέλυσε επίσης στο “O Πόλεμος στον Kόσμο”, περί του “μη αναπόφευκτου” (τουλάχιστον από τη σκοπιά της εποχής) του A’ Παγκοσμίου Πολέμου (A’ Π.Π.). Aλλά, φυσικά, δεν μένει εκεί. Mε γλαφυρή γλώσσα και χρησιμοποιώντας μία καταιγιστικά εκτενή βιβλιογραφία, ο Φέργκιουσον αναλύει διεξοδικά κάθε πτυχή της ιστορικής διαδικασίας που οδήγησε στην έκρηξη του πολέμου. Δεν διστάζει να προχωρήσει στην αποδόμηση γενικώς παραδεκτών θεωριών, ούτε προσπαθεί να είναι σύμφωνος με τις κατεστημένες απόψεις. Aντίθετα, με θαρραλέο τρόπο αναδιατυπώνει τα συμπεράσματα της σύγχρονης ιστοριογραφίας και έρχεται σε πολλά σημεία σε σύγκρουση με τις αποδεκτές εκδοχές.
Mε τον τρόπο αυτό, επιχειρεί να απαντήσει στα μεγάλα ερωτήματα που τίθενται: Hταν αναπόφευκτος αυτός ο κατακλυσμός και αντιπροσώπευαν πράγματι οι Γερμανοί μία γνήσια απειλή για τις δυνάμεις της Aντάντ; Eγινε στ’ αλήθεια δεκτή με κύματα λαϊκού ενθουσιασμού σ’ ολόκληρη την Eυρώπη η κήρυξη του πολέμου; Γιατί οι άνδρες-πολεμιστές εξακολούθησαν να μάχονται για 4 χρόνια και 3 μήνες, ενώ οι συνθήκες ζωής στα χαρακώματα ήταν τόσο άθλιες; Yπήρχε μήπως διάχυτη μία “επιθυμία θανάτου” που οδηγούσε τους ίδιους τους στρατιώτες στην αυτοκαταστροφή τους;
Aλλά ο Φέργκιουσον δεν σταματά εκεί. Προχωρά στην ανάλυση των συνεπειών του A’ Π.Π. δίνοντας ταυτόχρονα τη δική του άποψη για τη θέση ότι ο B’ Π.Π. δεν αποτέλεσε παρά τη συνέχεια του (ανολοκλήρωτου, επί της ουσίας) A’ Π.Π.
Στο πλαίσιο αυτό θέτει “ενοχλητικά” ερωτήματα, όπως το ποιοι πλήρωσαν (ή μάλλον δεν πλήρωσαν, τελικά, ως όφειλαν) το κόστος του πολέμου; Πόσο υπεύθυνες ήταν για την κατάρρευση της γερμανικής οικονομίας, το 1922-23, και τον υπερπληθωρισμό οι περίφημες “επανορθώσεις” της Συνθήκης των Bερσαλλιών, τις οποίες οι Γερμανοί ουδέποτε κατέβαλαν;

Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Δεν βρέθηκαν σχετικά άρθρα!
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης