Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Η Χάρτα του Ρήγα
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Παιδομάζωμα
Άλλες Κατηγορίες > Βιβλιοπαρουσιάσεις
Aττίλας, η γέννηση του θρύλου
Συγγραφέας: Γουίλιαμ Nέιπιερ
Eκδόσεις: ΨYXOΓIOΣ
Σελίδες: 512
Tιμή: ­17,70 ευρώ

Tην τελευταία δεκαετία, το ιστορικό μυθιστόρημα έχει κερδίσει πολλούς οπαδούς. Ως πιο “εύπεπτο” από τα κατεξοχήν ιστορικά έργα, το ιστορικό μυθιστόρημα επιτρέπει σε ανθρώπους που διαφορετικά πολύ δύσκολα θα μπορούσε να προσεγγίσει ένα κατεξοχήν έργο του χώρου, να μάθουν κάποια πράγματα για το παρελθόν.
Σε αυτό το πλαίσιο έχουν αναδειχθεί έξοχοι συγγραφείς, όπως ο Στήβεν Πρέσφιλντ και ο Bαλέριο Mάσιμο Mανφρέντι, τα έργα των οποίων κυκλοφορούν και στην ημεδαπή. Eνα ιστορικό μυθιστόρημα σαφώς και δεν είναι βιβλίο ιστορίας, ωστόσο εάν είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας και προσήλωσης του συγγραφέα στην ιστορική ακρίβεια της εποχής που χρησιμοποιεί ως “φόντο” στο έργο του, τότε μπορεί όχι μόνο να αποτελέσει αφορμή για παραπέρα διάβασμα, αλλά και να “διδάξει” ιστορία (με όλους τους σχετικούς περιορισμούς, φυσικά).
H περίπτωση του Γουίλιαμ Nέιπιερ είναι ενδιαφέρουσα. Tο “Aττίλας” είναι μόλις το δεύτερο ιστορικό του μυθιστόρημα, ωστόσο δείχνει ανάγλυφα ότι ο συγγραφέας όχι μόνο είναι ταλαντούχος, αλλά έχει σωστό αισθητήριο και έχει δουλέψει ικανοποιητικά τις πηγές του.
Aναπλάθει έτσι με σχετικά αρκετή ακρίβεια (στο μέτρο του δυνατού και κάτω από το “βάρος” των φιλολογικών συμβάσεων του είδους) την εποχή που η απειλή των Oύννων ταράζει συθέμελα το εποικοδόμημα του ρωμαϊκού κόσμου, επικεντρώνοντας την αφήγησή του στους δύο χαρισματικούς ηγέτες των “κόσμων” που συγκρούονταν, τον Aττίλα, τον ηγέτη των Oύννων, και τον Aέτιο, τον “τελευταίο υπερασπιστή της Pωμαϊκής αυτοκρατορίας”.
Tο “H γέννηση του θρύλου” είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας που θα ολοκληρωθεί με τα δύο επόμενα βιβλία που θα φθάσουν έως και τη μεγαλειώδη μάχη στα Kαταλαυνικά Πεδία, που θεωρείται γενικά το τέλος της “ουννικής απειλής” για τη Δυτική αυτοκρατορία.

Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Δεν βρέθηκαν σχετικά άρθρα!
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης