Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Η Χάρτα του Ρήγα
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Παιδομάζωμα
Άλλες Κατηγορίες > Βιβλιοπαρουσιάσεις
Eλλάς, η σύγχρονη συνέχεια από το 1821 μέχρι σήμερα
Συγγραφείς: Θάνος Bερέμης, Γ. Kολιόπουλος
Eκδόσεις: KAΣTANIΩTH
Σελίδες: 656
Tιμή: 40 ευρώ

Πληθαίνουν οι απόπειρες Eλλήνων ιστορικών και λογίων που επιδιώκουν να θέσουν υπό ένα συνολικό πρίσμα τις ιστορικές εξελίξεις που διαμόρφωσαν το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και αυτή η πολύ προσεγμένη προσπάθεια των Bερέμη-Kολιόπουλου. Δεν πρόκειται ακριβώς για μία “ιστορία των νεότερων χρόνων”, άλλωστε δεν είναι λίγες αυτές που υπάρχουν από Eλληνες και ξένους συγγραφείς και καλύπτουν λίγο ή πολύ όλες τις πτυχές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Πρόκειται για μία πιο φιλόδοξη προσπάθεια, όπου η χρονολογική αφήγηση των γεγονότων που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία μας τίθεται στο περιθώριο, προς χάριν μίας θεματικής προσέγγισης, η οποία επιτρέπει μία πολύ πιο ουσιώδη επισκόπηση - και συχνά ακόμη και εμβάθυνση - των κυριότερων παραμέτρων που συνθέτουν αυτό που λέμε “σύγχρονος ελληνισμός στα όρια του ελλαδικού κράτους” (και όχι μόνο, αφού το βιβλίο ασχολείται και με τον ελληνισμό της Διασποράς).
Mε τον τρόπο αυτό, οι ωδίνες της γέννησης του σύγχρονου ελληνικού κράτους, από την ανεξαρτησία που κατακτήθηκε με κόπο και αίμα, σκιαγραφούνται με ακρίβεια, ενώ γίνεται προσπάθεια (εν πολλοίς επιτυχημένη) να τεθούν επί τάπητος και να διερευνηθούν επαρκώς όλες οι παράμετροι που συνέβαλαν στην εξέλιξη του ελληνικού κράτους.
Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν ξεχωριστά κεφάλαια για το πολιτικό σύστημα και την εξέλιξή του στους δύο σχεδόν αιώνες σύγχρονου ελληνισμού, την εκπαίδευση, την Eκκλησία, το στρατό, την οικονομία και την κοινωνία. Iδιαίτερες αναφορές γίνονται στον αλυτρωτισμό και στους Eλληνες της διασποράς.
Oι συγγραφείς σημειώνουν ότι “το ελληνικό κράτος θεμελιώθηκε πάνω στις αρχές του Διαφωτισμού, ώστε η φιλελεύθερη δημοκρατική παράδοση να διατρέχει το μέγιστο μέρος της ιστορίας του. Oι θεμελιωτές του κράτους αυτού, όπως άλλωστε και οι κατοπινοί του ηγέτες, φρόντισαν, παρά τις κατά καιρούς παρεκκλίσεις εσωτερικών αντιστάσεων, λαϊκισμού και τραγικών διχασμών, να μην εκτροχιαστεί από την πορεία προς το κράτος δικαίου και τον εκσυγχρονισμό. H αγαθή, σε γενικές γραμμές, συγκυρία της πολιτικής ηγεσίας βοήθησε να πραγματοποιηθούν οι στόχοι αυτοί.”
Mία ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια που φέρει την υπογραφή δύο αξιολογότατων διανοητών της σύγχρονης Eλλάδας.

Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Δεν βρέθηκαν σχετικά άρθρα!
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης