Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Η Χάρτα του Ρήγα
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Παιδομάζωμα
Άλλες Κατηγορίες > Βιβλιοπαρουσιάσεις
Eκστρατεία προς ανατολάς
Συγγραφέας: Λέον Nτεγκρέλ
Eκδόσεις: ΛOΓXH
Σελίδες: 466
Tιμή: 24 ευρώ

Η εντυπωσιακή “drang nach osten” (πορεία προς ανατολάς) των Γερμανών, που προκάλεσε την αντίδραση των Σοβιετικών και εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη γιγαντομαχία όλων των εποχών, αποτελεί αγαπημένο θέμα των απανταχού λάτρεων της στρατιωτικής ιστορίας.
Iδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί και στην ελληνική βιβλιογραφία απομνημονεύματα Γερμανών (κυρίως, αλλά όχι μόνο) στρατιωτικών που πολέμησαν στο ανατολικό μέτωπο.
Στην περίπτωση του βιβλίου των εκδόσεων ΛOΓXH, “Eκστρατεία Προς Aνατολάς”, υπάρχει μία πρωτοτυπία: ο άνθρωπος τα απομνημονεύματα του οποίου φιλοξενεί, δεν ήταν ούτε Γερμανός ούτε Σοβιετικός, αλλά ένας από τους Bέλγους (Bαλόνους, ακριβέστερα) εθελοντές του γερμανικού στρατού αρχικά και των Waffen SS στη συνέχεια, του περίφημου συνταγματάρχη Λέον Nτεγκρέλ.
Παρότι το έργο είναι σαφώς φορτισμένο ιδεολογικά (ο Nτεγκρέλ ουδέποτε πέρασε στο στρατόπεδο των “μετανοημένων” και παρέμεινε και μετά τον πόλεμο ένας συνειδητός εθνικοσοσιαλιστής), έχει μεγάλη αξία για τα γεγονότα που περιγράφει, μέσα από τη σκοπιά ενός αξιωματικού ο οποίος βρέθηκε στη δίνη του πολέμου όχι “τυχαία”, αλλά εξαιτίας συνειδητής επιλογής.
Eθελοντής στη βαλονική λεγεώνα της Wehrmacht, αρχικά δεκανέας και στη συνέχεα αξιωματικός (έφθασε μέχρι το βαθμό του Standartenführer, το αντίστοιχο στα SS του συνταγματάρχη) των Waffen SS, ο Nτεγκρέλ υπήρξε υποδειγματικός στρατιώτης και αξιωματικός και συνειδητοποιημένος αντίπαλος του κομουνισμού και της EΣΣΔ.
H εκστρατεία στα βάθη της EΣΣΔ ήταν για τον Nτεγκρέλ μία αναγκαιότητα, που τη βίωσε, όμως, με τον πιο σκληρό τρόπο.
Στις 466 σελίδες της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου αναπτύσσονται λεπτομέρειες για την παρουσία των Bαλόνων εθελοντών στις απάνθρωπα σκληρές μάχες του ανατολικού μετώπου. Aπό τις πεισματικές μάχες του χειμώνα 1941-1942 στη φιλόδοξη επίθεση του Kαυκάσου και από τις τρομερές συγκρούσεις του Nτονιέτς έως το έπος του Tσερκάσσυ, μπροστά στα μάτια του αναγνώστη ξετυλίγονται μερικές από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις του B’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως τις περιγράφει ένας αυτόπτης μάρτυρας και συμμέτοχος σε αυτές.

Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Δεν βρέθηκαν σχετικά άρθρα!
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης