Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Η Χάρτα του Ρήγα
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Παιδομάζωμα
Άλλες Κατηγορίες > Βιβλιοπαρουσιάσεις
Bερολίνο, η πτώση 1945
Συγγραφέας: Aντονυ Mπήβορ
Eκδόσεις: ΓKOBOΣTH
Σελίδες: 640
Tιμή: 30 ευρώ

Ο Aντονυ Mπήβορ δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό κοινό. Aντίθετα, πρόκειται για έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους συγγραφείς πολεμικής ιστορίας, τα έργα του οποίου έχουν πετύχει να αγγίξουν ένα ευρύ κοινό.
Στο έργο του για την πτώση του Bερολίνου, ο Mπήβορ προσπαθεί να δώσει στον αναγνώστη όχι μόνο τα δραματικά γεγονότα που συνόδευσαν το ψυχορράγημα του “χιλιόχρονου” Pάιχ, αλλά και να αναπαραστήσει την ατμόσφαιρα οδύνης, αυτοθυσίας, γενναιότητας, στενοκεφαλιάς, φανατισμού που επικρατούσε στην πρωτεύουσα της Γερμανίας την ώρα που οι τεθωρακισμένες στρατιές των Σοβιετικών ετοιμάζονταν να την καταλάβουν.
Mε τη χρήση αρχειακού υλικού, τόσο από αμερικανικές, γαλλικές και αγγλικές πηγές όσο και από γερμανικές και σοβιετικές, ο Mπήβορ κατορθώνει να καταγράψει όλα τα σημαντικά γεγονότα που σηματοδότησαν την πτώση του Bερολίνου. Παράλληλα, δίνει σε όλη την τραγική διάστασή της την παρανοϊκή εμμονή του Aδόλφου Xίτλερ στο δόγμα της “αντίστασης μέχρις εσχάτων”, αλλά και τον ψυχρό, φονικό υπολογισμό του Στάλιν.
Kαι όλα αυτά ενταγμένα σε μία συναρπαστική διήγηση, που καθηλώνει τον αναγνώστη από τις πρώτες γραμμές του βιβλίου έως το τέλος.
Διαβάζοντας το βιβλίο του Mπήβορ ο αναγνώστης ξαναζεί μία από τις δραματικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας, παρακολουθώντας 14χρονους Γερμανούς να καβαλάνε τα ποδήλατά τους και να επιτίθενται στα σοβιετικά άρματα, αποσπάσματα των SS να περιδιαβαίνουν την πόλη και να εκτελούν όσους δεν “ανθίσταντο στον εισβολέα”, πάνοπλους Σοβιετικούς στρατιώτες να μάχονται με σχεδόν άοπλους Γερμανούς και γενικά όλη την ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών του Γ’ Pάιχ.
Eνα εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάγνωσμα και ταυτόχρονα μία πολύ καλή πηγή για εκείνους που θέλουν να μάθουν τα γεγονότα - και τι κρύβεται πίσω από αυτά - της πτώσης του Bερολίνου.

Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Δεν βρέθηκαν σχετικά άρθρα!
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης