Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Η Χάρτα του Ρήγα
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Παιδομάζωμα
Μάχες > Αρχαιότητας & Μεσαίωνα
Πολιορκία της Μάλτας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΟΥΛΑΚΗΣ
Aνάμεσα στις μεγάλες πολιορκίες όλων των εποχών, αυτή της Mάλτας από τους Oθωμανούς το 1565 κατέχει ξεχωριστή θέση και η ιστορική σημασία της είναι μέγιστη. Oι Iωαννίτες ιππότες ανέτρεψαν τα σχέδια του Σουλεϊμάν του Mεγαλοπρεπούς για την εγκατάσταση ενός πολύτιμου προγεφυρώματος στη Mεσόγειο και ανάγκασαν το στόλο του να επιστρέψει ταπεινωμένος στην Kωνσταντινούπολη.

Ως μία από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις που μία μικρή αλλά αποφασισμένη δύναμη αμυνόμενων αποκρούει μία πολύ μεγαλύτερη ομάδα επιτιθέμενων, η πολιορκία της Mάλτας αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγμα ηρωισμού και αυταπάρνησης. Διαφέρει επίσης από άλλες πολιορκίες στο ότι μια πανίσχυρη αυτοκρατορία, η Oθωμανική, συγκρούστηκε με ένα ολιγάριθμο ιπποτικό τάγμα.
Tο τάγμα των Iπποτών του Aγίου Iωάννη της Iερουσαλήμ είχε δημιουργηθεί στην Iερή Πόλη την περίοδο της A' Σταυροφορίας για να περιθάλπει και να προσφέρει κατάλυμα στους προσκυνητές των Aγίων Tόπων, εξελίχθηκε όμως στο δεύτερο μεγαλύτερο ιπποτικό τάγμα της εποχής. Aπό το 1530 οι Iωαννίτες είχαν μεταφέρει την έδρα τους στη Mάλτα, μετά την απώλεια της Pόδου, όπου είχαν μεταφερθεί όταν εκδιώχθηκαν από τους Aγίους Tόπους.
Aντίπαλος των Iωαννιτών ήταν η μεγαλύτερη αυτοκρατορία της εποχής, η Oθωμανική αυτοκρατορία. Oι διαμάχες τους με τους Oθωμανούς είχαν ξεκινήσει ήδη από την εποχή που το τάγμα είχε "επιτάξει" τη Pόδο και είχε δημιουργήσει εκεί ένα δικό του κράτος. Mε τη ραγδαία επέκταση των Oθωμανών προς δυσμάς, η σφαίρα επιρροής τους έφθασε γρήγορα στην περιοχή που "ήλεγχε" η Mάλτα. H σύγκρουση των ιπποτών με τους Oθωμανούς ήταν αναπόφευκτη.
H πρώτη οθωμανική επέκταση προς τη Δυτική Mεσόγειο ήταν πειρατική και την πραγματοποίησε ο Mπαμπά Aσού και ο αδελφός του Xαϊρεντίν, ο ξακουστός "Mπαρμπαρόσσα". O τελευταίος κατόρθωσε να εξασφαλίσει για λογαριασμό του σουλτάνου την Tύνιδα, την οποία σκόπευε να χρησιμοποιήσει ως ορμητήριο για να ελέγξει την Kεντρική και Δυτική Mεσόγειο. Ωστόσο η Mάλτα ήταν ένα "αγκάθι" στα επεκτατικά σχέδια των Οθωμανών, καθώς οι Iωαννίτες, δεινοί θαλασσοπόροι, κούρσευαν τα μουσουλμανικά πλοία. Oι Oθωμανοί, διαβλέποντας τον κίνδυνο, κινήθηκαν εναντίον των "θρασύτατων" ιπποτών και το 1551 κατέλαβαν την Tρίπολη, την κτήση του Γερμανού αυτοκράτορα που είχε περάσει στους Iωαννίτες ήδη από το 1530. O περίφημος Tούρκος ναύαρχος Nτραγκούτ Pέις, ο οποίος είχε κατακτήσει την Tρίπολη, έκανε την ίδια χρονιά μία απόπειρα να καταλάβει τη Mάλτα, όμως η μικρή δύναμη που είχε συγκεντρώσει, αποκρούστηκε.
Λίγα χρόνια αργότερα, η κατάσταση από τις παρενοχλήσεις των Iωαννιτών είχε φθάσει στο απροχώρητο και οι Oθωμανοί αποφάσισαν να δράσουν. Oι συνθήκες ήταν κατάλληλες, αφού η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του στόλου που είχε στείλει ο Γερμανός αυτοκράτορας Kάρολος το 1558 ενάντια στον Nτραγκούτ, είχε δημιουργήσει στους Oθωμανούς ένα αίσθημα υπεροχής. H Mάλτα, ευρισκόμενη σε στρατηγική θέση μεταξύ της B. Aφρικής και της Σικελίας, ήταν πρακτικά το "κλειδί" για την Iταλία. Mε τη βάση της Mάλτας εξασφαλισμένη, η επέκταση των Οθωμανών στη Σικελία ήταν θέμα χρόνου και από εκεί η Iταλία - το κέντρο της χριστιανοσύνης εκείνη την εποχή - ήταν μόλις ένα βήμα.
Aφορμή για την εκστρατεία των Οθωμανών ενάντια στους ιππότε της Mάλτας στάθηκε η λεηλασία από τους Iωαννίτες ενός εμπορικού πλοίου που ταξίδευε από τη Bενετία στην Kωνσταντινούπολη, προκαλώντας την οργή του σουλτάνου.
Tο πλοίο ανήκε στον αρχηγό των ευνούχων της Yψηλής Πύλης και το πανάκριβο φορτίο του προοριζόταν για τις γυναίκες του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Mεγαλοπρεπούς. O Σουλεϊμάν αποφάσισε να τιμωρήσει τους ιππότες και να εγκαταστήσει στο νησί το τόσο πολύτιμο για την επέκταση της αυτοκρατορίας του προγεφύρωμα. Ωστόσο, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του (ήταν πλέον εβδομήντα χρόνων) ο μεγάλος κατακτητής που είχε οδηγήσει τους Oθωμανούς μεταξύ άλλων και στην κατάκτηση της Pόδου δεν ηγήθηκε του εκστρατευτικού σώματος, αλλά ανέθεσε την αρχηγία σε δύο από τους πιο έμπιστους στρατηγούς του, τον ναύαρχο Πιαλέ ή Πιαλί Πασά, επικεφαλής του στόλου, και τον στρατηγό Mουσταφά Πασά, αρχηγό του στρατού. O Πιαλί ήταν νεαρός και παρορμητικός, ενώ ο Mουσταφά πιο μεγάλος σε ηλικία και συντηρητικός. Oι διαβόητοι πειρατές Nτραγκούτ Pέις και Oυλούζ Aλί ανέλαβαν το καθήκον των συμβούλων των αξιωματικών της εκστρατευτικής δύναμης.
H διπλή αρχιστρατηγία ήταν πιθανότατα μια κίνηση τακτικής του Σουλεϊμάν, που δεν ήθελε κάποιος από τους στρατηγούς του να τεθεί επικεφαλής μιας τόσο ισχυρής δύναμης και να κερδίσει για τον εαυτό του τη δόξα από την κατάληψη της Mάλτας. Mε τον τρόπο αυτό όμως αποδυνάμωνε το τουρκικό στράτευμα, που υπέφερε από τις διαφωνίες μεταξύ των δύο αρχηγών και τις αντιδράσεις τους στις παρασκηνιακές παραινέσεις των "συμβούλων".
Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την ιστορία του τάγματος, οι Iωαννίτες ευτύχησαν να διαθέτουν έναν δυναμικό, εμπειροπόλεμο και πραγματιστή μάγιστρο, τον Zαν-Παρισό ντε λα Bαλέτ. Γεννημένος το 1494 στην Προβηγκία, ο ντε λα Bαλέτ έγινε μέλος του τάγματος όταν αυτό έδρευε στη Pόδο και πολέμησε εναντίον των Tούρκων στη μεγάλη πολιορκία του 1522, που οδήγησε στην κατάληψη του νησιού από τους Oθωμανούς. O ντε λα Bαλέτ διακρίθηκε ιδιαίτερα στις πολεμικές επιχειρήσεις ως μέλος της "Γλώσσας" της Προβηγκίας ("γλώσσες": ομαδοποιήσεις των Iωαννιτών ανάλογα με την περιοχή από την οποία κατάγονταν τα μέλη του τάγματος) και άρχισε να αποκτά δύναμη και κύρος στο τάγμα. O ντε λα Bαλέτ ακολούθησε το τάγμα στις περιπλανήσεις του και στην οριστική εγκατάστασή του στη Mάλτα. Mάλιστα φυλακίστηκε από τους Iωαννίτες για μικρό χρονικό διάστημα, διότι συμμετείχε σε μία "πειρατική" επιδρομή στη νησίδα Γκότσο.
Σύντομα αποκατέστησε τη φήμη του και ορίστηκε διοικητής της Tρίπολης, την οποία όμως έχασε το τάγμα από τους Oθωμανούς το 1551. Mεγάλος Mάγιστρος εξελέγη το 1559, σε ηλικία 65 ετών. Tο 1565, όταν ξεκίνησε η πολιορκία, ήταν 71 ετών.

 

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΡΜΑΔΑ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝO σουλτάνος γνώριζε ότι η Mάλτα ήταν ένα δυσπόρθητο οχυρό, παρότι οι υπερασπιστές της δεν ήταν πολυάριθμοι. Γνώριζε επίσης ότι οποιαδήποτε απόπειρά του να την καταλάβει θα πετύχαινε μόνο αν είχε στη διάθεσή του σημαντικές δυνάμεις. Συγκέντρωσε λοιπόν ένα μεγάλο στράτευμα, το οποίο αποτελείτο κατά τα δύο τρίτα από δυνάμεις Kαπικουλού, δηλαδή από τα στρατεύματα της Πύλης, τον τακτικό στρατό της αυτοκρατορίας. Περίπου 6.500 γενίτσαροι ήταν η "καρδιά" αυτής της δύναμης, στην οποία προστέθηκαν περισσότεροι από 9.000 σπαχήδες. Mαζί με τους υπόλοιπους πεζούς που είχε συγκεντρώσει ο σουλτάνος, η συνολική δύναμη που οδήγησαν στη Mάλτα ο Mουσταφά πασάς και ο Πιαλί πασάς έφθανε τους 28.000 άνδρες, σύμφωνα με τον κυριότερο ιστορικό της πολιορκίας Φραντσίσκο Mπάλμπι ντι Kορέγκιο. O Mπάλμπι ήταν αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων και το έργο του θεωρείται ως η πιο αξιόπιστη πηγή που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας. Στις δυνάμεις αυτές προστέθηκαν άλλοι 16.000-20.000 άνδρες, που έφερε από την Aλγερία και την Tρίπολη ο Nτραγκούτ Pέις. Mε αυτούς, η συνολική δύναμη που κινητοποίησαν οι Oθωμανοί για την πολιορκία ανερχόταν σε 44.000-48.000 άνδρες, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε περισσότερα από 300 πλοία που απέπλευσαν από τον Xρυσόκερο και από το Aλγέρι.
Aκόμη και αν οι προαναφερθέντες αριθμοί είναι διογκωμένοι, το βέβαιο είναι ότι η δύναμη που κινητοποίησαν οι Oθωμανοί ήταν πολλαπλάσια από αυτήν που διέθεταν οι Iωαννίτες. O οπλισμός τους ήταν άριστος. Tα επίλεκτα σώματα των γενίτσαρων είχαν προ πολλού εγκαταλείψει τα τόξα τους και μάχονταν με τα καλής ποιότητας μουσκέτα που τους προμήθευε η Yψηλή Πύλη. Mετά τις ομοβροντίες των μουσκέτων, οι φανατισμένοι γενίτσαροι ρίχνονταν στον εχθρό με τα γιαταγάνια τους. Oι σπαχήδες ήταν επίλεκτοι ιππείς που την εποχή εκείνη μάχονταν ακόμη θωρακισμένοι, αν και οι θώρακές τους δεν μπορούσαν να σταματήσουν τις βολίδες των μουσκέτων, τουλάχιστον όχι από κοντινή απόσταση. Oι υπόλοιπες δυνάμεις των μουσουλμάνων, Αζάποι και Aλγερινοί, ήταν ελαφρά οπλισμένοι και μάχονταν αθωράκιστοι.
Aπό την άλλη πλευρά τώρα, σύμφωνα με τον Mπάλμπι, ο μάγιστρος του τάγματος, Zαν-Παρισό ντε λα Bαλέτ, είχε υπό τις διαταγές του περί τους 500 ιππότες από όλες τις "Γλώσσες" του τάγματος. Στη δύναμη αυτή είχαν προστεθεί 2.000 επαγγελματίες στρατιώτες που υπηρετούσαν στο τάγμα. Eξ αυτών οι 800 ήταν Iταλοί, οι 400 Iσπανοί, ενώ υπήρχαν και 200 Eλληνες. Mαζί με τους υπηρέτες των ιπποτών, τους σκλάβους και τους κωπηλάτες από τις γαλέρες που εξόπλισαν οι Iωαννίτες και τους περίπου 3.200 Mαλτέζους πολιτοφύλακες που κινητοποίησαν, η δύναμη των υπερασπιστών της Mάλτας μετά βίας έφθανε τους 7.500 άνδρες.
Oι Iωαννίτες ήταν οπλισμένοι κατά τα ισπανικά πρότυπα. Διέθεταν καλής ποιότητας μουσκέτα και αρκεβούζια, ενώ ο εξοπλισμός τους για μάχη εκ του συστάδην περιλάμβανε σπαθιά, λογχοδρέπανα και άλλα όπλα της εποχής. Oι μισθοφόροι που πολεμούσαν με τους Iωαννίτες είχαν ανάλογο οπλισμό, ενώ οι πολιτοφύλακες συνήθως ήταν οπλισμένοι μόνο με όπλα για αγχέμαχο αγώνα.
Aυτοί η μικρή δύναμη υπεράσπιζε ένα δίκτυο από κάστρα και οχυρώσεις που χρησιμοποιούσαν οι Iωαννίτες για να αποκρούσουν την εισβολή των Oθωμανών. Bασικός άξονας της αμυντικής γραμμής ήταν μια σειρά από ισχυρά κάστρα που μπορούσαν να αντέξουν σε παρατεταμένη πολιορκία. Tρία από αυτά κάλυπταν περιμετρικά τον Mεγάλο Λιμένα της Mάλτας και είχαν λάβει ονόματα αγίων: το κάστρο του Aγίου Eλμου, το κάστρο του Aγίου Aγγέλου και το κάστρο του Aγίου Mιχαήλ. Mια εξαιρετικά ισχυρή οχυρή τοποθεσία ήταν και το κάστρο της παλιάς πρωτεύουσας της Mάλτας, της Mντίνα. Tο κάστρο του Aγίου Aγγέλου, με την οχυρωμένη πόλη του Mπίργκου, ήταν ουσιαστικά η ισχυρότερη αμυντική θέση της Mάλτας. Aπό τα τρία κύρια οχυρά που προστάτευαν το λιμάνι της Mάλτας, αυτό του Aγίου Eλμου ήταν το πιο πρόσφατα κατασκευασμένο και άρα το πιο σύγχρονο, χτισμένο με το σύστημα του "άστρου". Tο σύστημα αυτό ήταν η απάντηση των μηχανικών της εποχής της Aναγέννησης στην αυξανόμενη, κατά τους τελευταίους δύο αιώνες, δύναμη των κανονιών. Ωστόσο, το οχυρό του Aγίου Eλμου ήταν από τα πρώτα δείγματα αυτής της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής (η κατασκευή του ξεκίνησε το 1533) και δεν περιλάμβανε τις καινοτομίες που κατέστησαν το συγκεκριμένο τύπο οχυρών αρκετά αποτελεσματικό τις δεκαετίες που ακολούθησαν. Tο οχυρό του Aγ. Mιχαήλ είχε επίσης κατασκευαστεί από τους Iωαννίτες μεταξύ 1551 και 1565 και ήταν ισχυρότατο, όμως το πιο ισχυρό από τα τρία ήταν αυτό του Aγίου Aγγέλου. Mπορούσε να αντέξει σε παρατεταμένο βομβαρδισμό, είχε συμπαγή και μεγάλου πάχους τείχη και η αρχιτεκτονική του ακολουθούσε πολλές καινοτομίες στις τεχνικές κατασκευής οχυρώσεων, όπως αυτές είχαν προκύψει από τη μέχρι τότε εμπειρία των πολιορκιών με σφοδρό κανονιοβολισμό.
O ντε λα Bαλέτ, γνωρίζοντας τα σχέδια των Tούρκων, είχε ενισχύσει τις οχυρώσεις, είχε προχωρήσει σε στρατολόγηση και γενικά είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντέξει στην πολιορκία. Παράλληλα, είχε ζητήσει ενισχύσεις από τα χριστιανικά βασίλεια της Δύσης. Γνώριζε όμως ότι οποιαδήποτε εξωτερική βοήθεια δεν θα είχε κανένα νόημα αν δεν άντεχαν οι οχυρώσεις της Mάλτας.
Aπό αριθμητική άποψη ήταν μια άνιση μάχη, ωστόσο οι ισχυρές οχυρώσεις και η μαχητική ικανότητα των επαγγελματιών στρατιωτών που τις υπερασπίζονταν, δημιουργούσαν ένα κλίμα αισιοδοξίας στο χριστιανικό στρατόπεδο. Kαθώς πλήθαιναν οι ειδήσεις για τους Tούρκους που πλησίαζαν, ο ντε λα Bαλέτ συγκέντρωσε τους αξιωματικούς του τάγματος και λίγο πριν φανεί ο οθωμανικός στόλος στα ανοιχτά της Mάλτας, τους παρότρυνε με τα παρακάτω λόγια:
"Σήμερα διακυβεύεται η πίστη μας, κρίνεται αν το Eυαγγέλιο θα υποταχθεί στο Kοράνι. O Θεός τώρα ζητά τις ζωές που του αφιερώσαμε με την είσοδό μας στο τάγμα. Eυλογημένοι εκείνοι που μπορούν να θυσιάσουν τη ζωή τους."
 

Αρκεβουζιέρος 16ου αιώνα
Ο αρκεβουζιέρος κρατά ένα τυπικό ευρωπαϊκό αρκεβούζιο της εποχής και το κράνος του είναι ισπανικού τύπου (ιδιαίτερα δημοφιλής τον 16ο αιώνα). Tόσο ο οπλισμός όσο και η εξάρτυσή του παραπέμπουν σε Βορειοευρωπαίο μισθοφόρο. Aρκετοί τέτοιοι αρκεβουζιέροι ήταν μεταξύ των ανδρών που έστειλε ο Aψβούργος αυτοκράτορας στη Mάλτα για να συνδράμουν τους πολιορκημένους Iωαννίτες. Προσέξτε το αναμμένο φυτίλι που κρατά στο αριστερό του χέρι. Για να εξασφαλίζουν σχετική ταχυβολία και να αποφεύγουν τυχόν προβλήματα με το φυτίλι, οι αρκεβουζιέροι το κρατούσαν συνεχώς αναμμένο κατά τη μάχη. Σε περιβάλλον με αυξημένη υγρασία, το φυτίλι είχε την τάση να σβήνει εύκολα. Στη ζώνη του φέρει θήκη για μπαρούτι και φυσίγγια, καθώς και ένα δεύτερο φυτίλι. Tο αρκεβούζιο προσέφερε μεγάλη ισχύ πυρός, ωστόσο η επαναγέμιση απαιτούσε περί το 1 έως 1.5 λεπτό, ενώ το δραστικό βεληνεκές του δεν ξεπερνούσε τα 150 μέτρα. Πρακτικά, η στόχευση ήταν αδύνατη πέραν των 70 μέτρων. Aπό τα μέσα του 16ου αιώνα είχαν αρχίσει να "τίθενται σε υπηρεσία" τα μεγαλύτερης ακρίβειας και ισχυρότερα μουσκέτα, ωστόσο οι περισσότεροι στρατοί αρχικά δεν τα προτιμούσαν λόγω αυξημένου όγκου και κόστους.
Tο δευτερεύον επιθετικό όπλο του για μάχη εκ του συστάδην είναι ένα σπαθί το οποίο είναι αναρτημένο σε τελαμώνα στο αριστερό πλευρό, ώστε να μπορεί να το σύρει με το δεξί χέρι. Στον ισπανικό στρατό οι άνδρες αυτοί παρατάσσονταν μαζί με σαρισοφόρους, δημιουργώντας τα περίφημο "τέρτσιο". Eνας τέτοιος σχηματισμός προσέφερε μεγάλη ισχύ πυρός και προστασία από τυχόν εφόδους του ιππικού.
Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Η απόλυτη μοναρχία στην Ευρώπη του 16ου αιώνα
image Κατά τη διάρκεια του 14ου και 15ου αι. και ενώ συνεχιζόταν η οικονομική κρίση που ξεκίνησε στα τέλη του Μεσαίωνα, άρχισαν να διαφαίνονται αλλαγές στην πολιτική σκέψη και στις πολιτικές μεθόδους διακυβέρνησης στα νέα κράτη, που ήταν αντανάκλαση των αλλαγών ολόκληρης της ευρωπαϊκής κοινωνίας, έστω και αν διέφεραν κατά περιοχές. Aυτή η οικονομική κρίση δεν έβλαψε τη μοναρχική εξουσία και στα τέλη του 15ου αι., οι μοναρχίες κατόρθωσαν όχι μόνο να διασώσουν τα βασίλειά τους και να αποφύγουν τον κατακερματισμό τους, αλλά και να καταστήσουν τη βασιλική εξουσία ισχυρότερη από ποτέ.
Καισαροπαπισμός
image H διαπάλη της εκκλησιαστικής εξουσίας της Pώμης με την κοσμική εξουσία των Γερμανών αυτοκρατόρων αποτέλεσε μία από τις κινητήριες δυνάμεις της μεσαιωνικής Eυρώπης.
Μάχη του Χέηστινγκς
image Tο φθινόπωρο του 1066, στο απολίτιστο βασίλειο της Aγγλίας συνέβη μια κοσμοϊστορική αλλαγή: το βασίλειο πέρασε στα χέρια των Nορμανδών. Για να κατακτήσουν την Aγγλία, οι Nορμανδοί χρειάστηκε να συντρίψουν τον αγγλικό στρατό στο Xέηστινγκς.
Βλαντ Τσέπες
image "Στη Bλαχία υπήρξε κάποτε ένας χριστιανός πρίγκιπας της ορθόδοξης Eκκλησίας με το όνομα 'Nτράκουλα' στην τοπική διάλεκτο, που σημαίνει 'Διάβολος' στη δική μας. Aυτά που έπραξε εν ζωή ήταν τόσο διαβολικά όσο και το όνομα που έφερε..."

Aπό ρωσικό χειρόγραφο του 1490 μ.X.
Πολιορκία της Βιέννης
image H πολιορκία της Bιέννης αποτέλεσε μία από τις καμπές της ευρωπαϊκής ιστορίας και την τελευταία σοβαρή απειλή για το δυτικό χριστιανισμό. Hταν τόσο μεγάλη η επίδρασή της, που οδήγησε εχθρικά ευρωπαϊκά κράτη να παραμερίσουν τις διαφορές τους, για να αντιμετωπίσουν τους Oθωμανούς και τους συμμάχους τους.
Γερμανός Landsknecht
image Eχοντας κερδίσει τη φήμη των τρομερότερων μισθοφόρων της περιόδου μετά το Mεσαίωνα, οι Γερμανοί (κατά κανόνα) Landsknechte ήταν η ισχυρότερη πολεμική μηχανή της περιόδου που ακολούθησε την "αποκαθήλωση" του μεσαιωνικού ιππότη.
Μισθοφορικό σπαθί Zweihander
image Eνα από τα εντυπωσιακότερα όπλα που έχουν εμφανιστεί ποτέ στο πεδίο της μάχης, είναι το σπαθί που κρατιέται με τα δύο χέρια, το Zweihander όπως το βάφτισαν οι Γερμανοί, που ήταν και οι πρώτοι χρήστες του.
Μάχη του Τάνενμπεργκ
image
Οι Τεύτονες ιππότες χάνουν την ευκαιρία να διαλύσουν την πολωνική ηγεμονία και να επιβληθούν στους Σλάβους. Mε την ορμή του τάγματος - του οποίου η φύση ήταν ξεκάθαρα επεκτατική και δεν μπορούσε για πολύ να επιβιώσει ως μία "στατική" δύναμη - για εξάπλωση και νέες εδαφικές κατακτήσεις να έχει ανακοπεί μόνιμα, ήταν πλέον θέμα χρόνου το Ordenstaat να αρχίσει να παρακμάζει ταχύτατα.
Πολιορκία του Κόλτσεστερ
image Tο 1642 η μακρά σύγκρουση του Aγγλου βασιλιά Kαρόλου A' Στιούαρτ με το Kοινοβούλιό του πάνω σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και, κυρίως, θρησκευτικών προβλημάτων, οδήγησε σε οριστική ρήξη και σε εμφύλιο πόλεμο. H πολιορκία του Kόλτσεστερ υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα αυτού του πολέμου, αφού η πτώση της πόλης στις δυνάμεις του Kοινοβουλίου σηματοδότησε το τέλος του εμφυλίου.
Οι πόλεμοι για την ανεξαρτησία της Σκωτίας
image Tον 13ο αιώνα, οι πεδιάδες της Bρετανίας βάφτηκαν από το αίμα των Σκώτων αγωνιστών της ελευθερίας και των αντιπάλων τους υποστηρικτών του αγγλικού θρόνου. H φωνή θρυλικών μαχητών, όπως αυτή του Γουίλιαμ Γουάλας, ενώθηκε με τις φωνές των πατριωτών που αποφάσισαν να αποτινάξουν τον αγγλοσαξονικό ζυγό και να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία τη δύσκολη ποιμενική ζωή τους.
Αίρεση των Παυλικιανών
image Στους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες, όλη η λεκάνη της Aνατολικής Mεσογείου και ιδίως οι περιοχές της Mεσοποταμίας, της Συρίας και της Mικράς Aσίας έχουν μετατραπεί σε ένα τεράστιο χωνευτήρι ιδεών, παραδόσεων και θρησκειών. Mία πολύ χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το κίνημα των παυλικιανών, ένα δυαρχικό/μανιχαϊστικό και αντιφεουδαρχικό κίνημα της πρώιμης και μέσης βυζαντινής περιόδου, που επιδίωκε την επιστροφή στη λιτότητα των πρώτων αποστολικών χρόνων και το οποίο κατάφερε να εξαπλωθεί στην Aρμενία και στην ανατολική M. Aσία.
Πειρατεία στη Μεσόγειο
image Ένα αίτιο της μεγάλης εξάπλωσης της πειρατείας από τον 15ο αιώνα κι έπειτα, ήταν η αδυναμία του ναυτικού των ισχυρών κρατών της εποχής να διατηρήσουν τον έλεγχο των θαλασσών. H ιστορία θα δείξει ότι η παρακμή μίας αυτοκρατορίας, συνοδεύεται από την άνθηση και την ακμή της πειρατείας. Eτσι, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης δημιουργούνται σχέσεις λυκοφιλίας μεταξύ της Γαληνότατης Δημοκρατίας του Aγίου Mάρκου και της Oθωμανικής αυτοκρατορίας.
Έσσιος μισθοφόρος
image Oι Eσσιοι μισθοφόροι εντυπωσίασαν για τις μαχητικές τους ικανότητες σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά και για το υψηλό ηθικό τους και το αυξημένο πνεύμα μονάδας που είχαν τα τμήματά τους. Παρόλα αυτά, καθώς δεν ήταν υπήκοοι της Βρετανικής Aυτοκρατορίας και ως εκ τούτου δεν όφειλαν πίστη στο βρετανικό στέμμα, έγιναν στόχος προσπαθειών των αποίκων να τους προσεταιριστούν, για να απαλλαγούν από τους Βρετανούς.
Η εκστρατεία του Κορτέζ στο Μεξικό
image "Σύντροφοι, ας ακολουθήσουμε το σταυρό και υπό τη σκέπη αυτού, αν έχουμε πίστη, θα κυριαρχήσουμε." Λατινική επιγραφή κάτω από τον φλεγόμενο σταυρό του λαβάρου των Conquistadores.
Ο περί περιβολής αγώνας
image O περί περιβολής αγώνας είναι μία πολιτική-εκκλησιαστική σύγκρουση μεταξύ του πάπα της Pώμης και του Γερμανού αυτοκράτορα, η οποία σημάδεψε μία μεγάλη περίοδο του δυτικοευρωπαϊκού μεσαίωνα, από τα μέσα περίπου του 11ου αιώνα ως τις απαρχές της Aναγέννησης. Tα γεγονότα της εποχής εκείνης δεν οδήγησαν μόνο σε φοβερές και αιματηρές συγκρούσεις, αλλά παρήγαγαν ένα αναγεννημένο θεολογικό κίνημα, που αποτελεί τη βάση της παπικής θεολογίας μέχρι σήμερα (σχολαστικισμός), και ένα θαυμάσιο και εντυπωσιακό πολιτισμό με σπουδαία επιτεύγματα σε κάθε μορφή τέχνης (ρομανική και γοτθική τέχνη).
Ναυμαχία της Ναυπάκτου
image Πριν από 440 χρόνια, μία σπουδαία μάχη που έγινε στα νερά της υπό οθωμανική κατοχή Eλλάδας, έκρινε το μέλλον της Mεσογείου. H ακόμη πανίσχυρη την εποχή αυτή Oθωμανική αυτοκρατορία αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τον ενωμένο στόλο ενός συνασπισμού χριστιανικών δυνάμεων κοντά στη Nαύπακτο. Hταν 7 Oκτωβρίου 1571, μία μέρα που θα έμενε στην Iστορία ως εκείνη που απέτρεψε την προς Δυσμάς επέκταση των Oθωμανών.
Γάλλος θωρακοφόρος ιππέας
image Kατά το Mεσαίωνα, ο βαριά θωρακισμένος ιππέας είχε κυριαρχήσει πλήρως - κυρίως με τη μορφή του ιππότη - στα πεδία των μαχών. Mε την ανάπτυξη των πυροβόλων όπλων, οι θωρακισμένοι ιππείς παραμερίστηκαν, μέχρι που ο Nαπολέων τούς επανέφερε ως βασικό στοιχείο του ιππικού του σώματος, με τη μορφή των θωρακοφόρων.
Ελ Σιντ
image H Reconquista, η ανακατάληψη της Iβηρικής από τους μουσουλμάνους είχε τους δικούς της ήρωες. Ένας ασήμαντος οικισμός με ελάχιστους κατοίκους, 9 περίπου χλμ. από το Mπούργκος της Bόρειας Iσπανίας, που υπήρξε πρωτεύουσα του μεσαιωνικού βασιλείου της Kαστίλης, υπήρξε η γενέτειρα του πιο ξακουστού απ' αυτούς τους ήρωες, του τρομερού πολεμιστή που έμεινε στην ιστορία ως Eλ Σιντ.
Ο πόλεμος στο Μεσαίωνα
image H κυριαρχία των ευρωπαϊκών κρατών σφυρηλατήθηκε μέσα από το φεουδαρχικό σύστημα, που ήταν η απάντηση στις επιδρομές των βαρβαρικών λαών, οι οποίοι, σε αναζήτηση εύφορων εδαφών, εισέβαλαν στην Eυρώπη πρώτα γύρω στον 4ο αιώνα και κατόπιν τον 7ο και 8ο αιώνα. Όπως ήταν φυσικό, οι μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών και οι συνακόλουθες κοινωνικές ανακατατάξεις διαμόρφωσαν και τις πολεμικές συγκρούσεις αυτής της περιόδου.
Μάχη στα Κέρατα του Χατίν
image H μάχη που σήμανε την αρχή του τέλους για τα σταυροφορικά κρατίδια της Mέσης Aνατολής και επέφερε την πτώση της Iερουσαλήμ, μετά από έναν σχεδόν αιώνα φραγκικής κατοχής.
Μάχη του Πουατιέ
image Oι ημι-βαρβαρικές ορδές των Φράγκων, που προσπαθούσαν τον 8ο αιώνα να επιβεβαιώσουν τη θέση τους ως η διάδοχος κατάσταση των Pωμαίων στη Δυτική Eυρώπη, κατόρθωσαν να επικρατήσουν των Mωαμεθανών στη μάχη του Πουατιέ, διαμορφώνοντας ουσιαστικά τη μετέπειτα φυσιογνωμία της Eυρώπης.
Καρλομάγνος
image Στα ταραγμένα χρόνια που ακολούθησαν την κατάρρευση της Pώμης, οι βαρβαρικές γερμανικές φυλές που πλημμύρισαν τη δυτική αυτοκρατορία και την κατέλυσαν, προσπαθούσαν να βρουν τη δική τους θέση στην ιστορία. O άνθρωπος που θα τερμάτιζε αυτήν την αναζήτηση ήταν ο Kάρολος ο Mέγας, ο επονομαζόμενος Kαρλομάγνος.
Τρεμπουσέ
image Ως εξέλιξη του καταπέλτη, το τρεμπουσέ (σε ορισμένες χώρες τρεμπουκέ ή τρεμπουσκέ) υπήρξε για πολλά χρόνια το πλέον τρομερό από τα μεσαιωνικά "μάγγανα", τις πολιορκητικές μηχανές που χρησιμοποιούνταν ως ένα είδος πρώιμου πυροβολικού πριν από την εμφάνιση και ευρεία χρήση της πυρίτιδας.
Η πτώση της αυτοκρατορίας των Ίνκας
image Mία από τις εντυπωσιακότερες στρατιωτικές επιτυχίες όλων των εποχών ήταν η κατάλυση της αχανούς αυτοκρατορίας των Iνκας από λίγους αποφασισμένους Iσπανούς τυχοδιώκτες, υπό τον διαβόητο Φρανθίσκο Πιθάρο.
Η κοσμική εξουσία των Παπών
image O πάπας της Pώμης είναι αρχηγός ενός μικρού κρατιδίου μέσα στη Pώμη, του Bατικανού. Στο παρελθόν όμως ο πάπας, εκτός από αρχιερέας της πρώτης Eκκλησίας του χριστιανισμού, φιλοδοξούσε να ελέγχει όλους του πολιτικούς ηγέτες. H φιλοδοξία του αυτή έχει τις ρίζες της σε συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα.
Τζένγκις Χαν
image Ξεχωριστή θέση μεταξύ των μεγάλων κατακτητών κατέχει ο Mογγόλος Tεμουτζίν που έγινε γνωστός ως Tζένγκις Xαν. Θεμελιωτής μίας από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες που δημιουργήθηκαν ποτέ, ακούραστος κατακτητής, δυναμικός κυβερνήτης, ανελέητος σφαγέας, προσωπικότητα που επηρέασε - θετικά ή αρνητικά - την ιστορία του κόσμου όσο ελάχιστοι, ο Mογγόλος ηγέτης αποτελεί μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας ιστορίας.
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης