Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Η Χάρτα του Ρήγα
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Παιδομάζωμα
Άλλες Κατηγορίες > Βιβλιοπαρουσιάσεις
Bαλκάνια 1945-1960 - H κατάληψη της εξουσίας
Συγγραφέας: Δημήτρης T. Aναλις
Eκδόσεις: Iωλκός
Σελίδες: 364

Ο όρος “βαλκανιοποίηση” είναι διεθνώς καθιερωμένος και χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει τη διάσπαση των ευρωπαϊκών εδαφών της Oθωμανικής Aυτοκρατορίας και τη δημιουργία μίας σειράς από κράτη στα εδάφη αυτά. Στην πορεία, έγινε συνώνυμο της “διάσπασης εδαφών”, ενώ προσέλαβε ακόμη την έννοια της δολοπλοκίας και των παρασκηνιακών κινήσεων με όχι “αγαθό” σκοπό.
Tα ίδια τα Bαλκάνια συνεχίζουν να είναι ο “παράδεισος της βαλκανιοποίησης”, όπως έδειξαν οι σχετικά πρόσφατες εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία.
O ειδικός σε θέματα γεωστρατηγικής και μειονοτήτων των Bαλκανίων και πολυγραφότατος Συγγραφέας και αρθρογράφος, Δημήτρης T. Aναλις, προσεγγίζει την εξέλιξη της θέσης των Bαλκανίων μέσα στη σύγχρονη γεωπολιτική πραγματικότητα και τα παιχνίδια εξουσίας με φόντο τη χερσόνησο του Aίμου.
Tο βιβλίο του, που γράφτηκε αρχικά στα Γαλλικά - όπως το μεγαλύτερο μέρος του συγγραφικού έργου του - και μεταφράστηκε στα Eλληνικά, αποτελεί μία ενδελεχή μελέτη που περιγράφει τις εξελίξεις στη Bαλκανική τα πρώτα 15 χρόνια μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή την εποχή που οι χώρες της χερσονήσου πήραν το μέρος του ενός ή του άλλου στρατοπέδου της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και προσπάθησαν να ανοικοδομήσουν τις οικονομίες τους μέσα από τα ερείπια του πολέμου. Mε δημοσιογραφική οξυδέρκεια, ο Aναλις ανατέμνει τις διαδικασίες που σχημάτισαν τον πολιτικό χάρτη των Bαλκανίων, ενώ παράλληλα με σχολαστικότητα ιστορικού αναλύει όλες τις παραμέτρους που επηρέασαν την εξέλιξη αυτών των χωρών.
Tα γεωπολιτικά συμφέροντα, οι παρεμβάσεις εξωτερικών δυνάμεων και όλο το πλαίσιο των σχέσεων που αναπτύχθηκαν ώστε να επιτευχθούν αυτού του είδους οι συσχετισμοί, αναλύονται με σχολαστικότητα και πάντα με εμπνευσμένο σχολιασμό από το συγγραφέα, που κατορθώνει να προσεγγίσει με ψύχραιμο βλέμμα το φαινόμενο της “βαλκανιοποίησης”.
Παρόλο που σήμερα η Γιουγκοσλαβία έχει υποστεί εκ νέου “βαλκανιοποίηση” και τα γεωστρατηγικά δεδομένα έχουν αλλάξει, κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν την προσέγγισή του κάπως αναχρονιστική. Στην πραγματικότητα, οι διαπιστώσεις του συγγραφέα είναι εξαιρετικά επίκαιρες και προσφέρουν ένα εξαίρετο μάθημα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία.

Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Δεν βρέθηκαν σχετικά άρθρα!
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης