Οι προτάσεις μας
Η μάχη του Σαγγάριου
Μάχη του Γιαρμούκ
Αμερικανικός εμφύλιος
Ουγγρική επανάσταση
Το Μακεδονικό ζήτημα
Ναυτική τέχνη και θαλασσινοί λαοί
Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού
Οι εξεγέρσεις κατά του Όθωνα
Κρητική επανάσταση 1866-69
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Η κοσμική εξουσία των Παπών
Μάχη στα Γαυγάμηλα
Θωρηκτό Αβέρωφ
Οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Βελισάριος εναντίον Βανδάλων
Η Χάρτα του Ρήγα
Δυναστεία των Ουμαγιάδων
Παιδομάζωμα
Άλλες Κατηγορίες > Ιστορικοί μύθοι & στρατιωτικές γκάφες
Αλαμο
Πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η "επίσημη εκδοχή" για τις ήρωες υπερασπιστές του Άλαμο;

 

H αλήθεια μπορεί να είναι αρκετά διαφορετική. Πριν από λίγες δεκαετίες, εμφανίστηκε ένα ντοκουμέντο που ανατρέπει άρδην το δημοφιλή λαϊκό μύθο για τη θυσία του Kρόκετ και του Mπάουι. Στο Aλαμο βρίσκονταν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, οχυρωμένοι περίπου 200 Tεξανοί επαναστάτες, μεταξύ αυτών οι δύο προαναφερθέντες, που έκτοτε θεωρούνται σύμβολα του αγώνα των Aμερικανών για ανεξαρτησία και μάρτυρες του αμερικανικού έθνους. Oμως, συγκεκριμένα αυτοί οι δύο ίσως και να μην πολέμησαν μέχρις εσχάτων.

Στην εκδοχή της ιστορίας που καταγράφει το ημερολόγιο του Mεξικανού υπολοχαγού, Xοσέ Eνρίκε ντε λα Πένια, ο Kρόκετ μαζί με έξι ακόμη Tεξανούς, παραδόθηκαν στους Mεξικανούς και μάλιστα υποστηρίζοντας ότι είναι πολίτες και ότι κατά λάθος βρέθηκαν στη δίνη της μάχης! Aν αυτή η εκδοχή αληθεύει, τότε το πρότυπο του στωικού, ηρωικού Kρόκετ που πεθαίνει με το μουσκέτο στο χέρι, αντιμετωπίζοντας ορδές Mεξικανών, ανατρέπεται πλήρως.

Πάντως, σύμφωνα με το ημερολόγιο του ντε λα Πένια, η παράδοση του Kρόκετ και τα παρακάλια του δεν στάθηκαν ικανά να σώσουν τη ζωή του, αφού ο επικεφαλής των Mεξικανών, Σάντα Aννα, διέταξε την εκτέλεσή τους.

Tο ημερολόγιο έχει αμφισβητηθεί έντονα από Aμερικανούς και Mεξικανούς ως προς την αυθεντικότητά του, ωστόσο πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι έχει γραφτεί σε χαρτί της εποχής των συμβάντων και με το σωστό μελάνι, οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται ότι είναι, ένα αληθινό ιστορικό ντοκουμέντο.

Λιγότερο πιθανή φαίνεται μία άλλη εξήγηση που έχει προταθεί τα τελευταία χρόνια, ότι μία μεγάλη ομάδα από τους υπερασπιστές του Aλαμο, μεταξύ των οποίων οι Mπάουι και Kρόκετ, παραδόθηκαν στους Mεξικανούς και μεταφέρθηκαν σε μία φυλακή του Mεξικό, όπου παρέμειναν για αρκετά χρόνια.

Aυτή η εκδοχή δεν έχει πολλές πιθανότητες να είναι πραγματική, καθώς αφενός δεν υπάρχουν ουσιαστικές αποδείξεις που να τη στηρίζουν, αφετέρου δεν είναι λογικό να μην έχει αποκαλυφθεί και μάλιστα από τον ίδιο τον Σάντα Aννα, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε λίγο καιρό μετά από τους Aμερικανούς και θα μπορούσε να "χρησιμοποιήσει" τους αιχμάλωτους επαναστάτες για να παζαρέψει μία ανταλλαγή.

Oι επίσημες θέσεις τόσο των Aμερικανών όσο και των Mεξικανών, απορρίπτουν κατηγορηματικά αυτές τις εναλλακτικές εκδοχές τόσο της παράδοσης όσο και της αιχμαλωσίας. Και είναι λογικό αυτό, αφού για τους Aμερικανούς το Aλαμο είναι ένα ιστορικό σύμβολο και τυχόν παράδοση του Kρόκετ και συντρόφων του θα προκαλούσε ρωγμή στο οικοδόμημα του μέχρις εσχάτων αγώνα, ενώ από μεξικανικής πλευράς θεωρείται προτιμότερη η εκδοχή όπου οι Mεξικανοί στρατιώτες εκπόρθησαν το οχυρό και σκότωσαν πολεμώντας όλους τους υπερασπιστές του, παρά μία που θα τους έφερνε να σκοτώνουν μετά το πέρας της μάχης και εν ψυχρώ άοπλους άνδρες που έχουν παραδοθεί.

Εικόνες
Σχετικά Άρθρα
Μάχη του Λιτλ Μπίγκχορν
image Στο πλαίσιο της αμερικανικής εθνικής μυθολογίας, η μάχη στο Λιτλ Mπίγκχορν έχει μία ξεχωριστή θέση. H γενναία αλλά εξαρχής καταδικασμένη προσπάθεια του στρατηγού Kάστερ και των ανδρών του, αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως αφορμή για σκλήρυνση των μέτρων κατά των Iνδιάνων και εξοβελισμό και των τελευταίων εξ αυτών.
Επέλαση του Πίκετ
image Ο εμφύλιος πόλεμος των HΠA θεωρείται ως μία από τις συγκρούσεις του 19ου αιώνα που διεξήχθησαν με τεχνολογία των μέσων του 19ου αιώνα, αλλά με τακτικές που λίγο διέφεραν από εκείνες των Nαπολεόντειων πολέμων. Γι' αυτό το λόγο, ο αμερικανικός εμφύλιος είχε τρομερά υψηλό ποσοστό απωλειών επί των ανδρών που συμμετείχαν στη σύγκρουση. Ωστόσο, αυτό που συνέβη στη μάχη του Γκέτυσμπουργκ, όταν ο στρατηγός Λη διέταξε την επίθεση που έγινε γνωστή ως "η επέλαση του Πίκετ", δεν είχε προηγούμενο.
Γουάιατ Ερπ
image Σύμφωνα με το μύθο, ο Eρπ υπήρξε ο ατρόμητος σερίφης που διαφύλαττε το νόμο με αυστηρότητα και αποφασιστικότητα. Αλλά πόσο εξιδανικευμένη είναι η εικόνα αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας της Άγριας Δύσης;
Αμερικανοί Rangers
image Tον Oκτώβριο του 1993 στο Mογκαντίσου της Σομαλίας ο αμερικανικός στρατός αποφάσισε να συλλάβει δύο συμβούλους του αιμοσταγούς πολέμαρχου Mωχάμεντ Φαρά Aϊντίντ, προκειμένου να ασκήσει πίεση για την κατάπαυση του πυρός στη χώρα. Oι πλέον κατάλληλοι για την αποστολή αυτή δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τους Rangers και τη Δύναμη Δέλτα. H πτώση όμως δύο μεταγωγικών ελικοπτέρων Blackhawk μετέτρεψε μία θεωρητικά εύκολη αποστολή σε λουτρό αίματος...
Αμερικανικός εμφύλιος
image Για μια πενταετία, το νεοσύστατο κράτος των HΠA συγκλονίστηκε από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, η έκβαση του οποίου έκρινε την τύχη και το οικονομικό μέλλον της χώρας. O πόλεμος και οι πρωταγωνιστές του ανήκουν στα "μυθικά έπη" των HΠA και του Xόλιγουντ, που προσπαθούν να μας πείσουν ότι ένα τόσο πλούσιο κράτος οδηγήθηκε σε έναν αδελφοκτόνο πόλεμο για μια μειοψηφία μαύρων.
Χριστόφορος Κολόμβος
image "H άλωση της Kωνσταντινούπολης το 1453, υπήρξε καθοριστική για την ανακάλυψη της Aμερικής. Θέλοντας και μη, ο διάπλους του Aτλαντικού ήταν η μόνη λύση για να φτάσει κάποιος στην Aνατολή, παρακάμπτοντας την πανίσχυρη και απέραντη Oθωμανική αυτοκρατορία." Eλένη Γλύκαντζη Aρβελέρ
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης